Objavljeno: 25.11.2018 10:00

Ali bo Microsoftova Cortana končala kot telefoni Windows Phone?

Že pred časom smo napovedovali, da se utegne trg digitalnih pomočnic, kjer je vsak od pomembnejših proizvajalcev razvil lastno tehnologijo, razmeroma hitro konsolidirati, zdaj pa že kaže, da utegne Microsoftova Cortana ostati brez službe.

Dogodki okoli Microsoftove pomočnice kažejo na to, da računalniški velikan najverjetneje razmišlja o opustitvi te veje programske opreme in se morda pripravlja na pridružitev k strateškemu partnerju. To bo zelo verjetno Amazonova Alexa, saj sta družbi že pred časom napovedali sodelovanje med Alexo in Cortano.

Cortana preprosto ni dosegala želenega tržnega deleža, kjer je Microsoftova ponudba doživela skoraj enako velik polom kot nekdanji telefoni Windows Phone. Amazon je menda do letošnjega poletja prodal že 50 milijonov zvočnikov Amazon Echo s pomočnico Alexa. Tudi Google beleži zelo dobre prodajne rezultate, v zadnjem četrtletju so menda z zvočniki Google Home presegli prodajo zvočnikov Amazon Echo.

Harman Kardon, ki ima edini v ponudbi pametni zvočnik s pomočnico Cortana, dosega tako skromne prodajne rezultate, da ga analitske družbe pri raziskavah sploh ne zaznajo. Cortana je sicer na voljo tudi na telefonih z iOS in Androidom, pa seveda v okolju Windows, vendar je povsod v manjši ali omejeni vlogi, kot digitalne pomočnice tekmecev.

Dodaten dokaz, da se Microsoft pripravlja na spremembo strategije, je podatek, da so nedavno v svoji spletni trgovini začeli prodajati zvočnike Amazon Echo. Nekateri poznavalci menijo, da bo dogovor o sodelovanju med Alexo in Cortano v resnici bolj izhod v sili za Cortano, ki bo prej ali slej najbrž postala ena od spretnosti (skills) za Alexo.

Če še to ni dovolj, je zgovoren tudi podatek, da so v zadnjih mesecih iz ekipe, ki je razvijala Cortano odšli nekateri odmevni člani, na katerih je ležal razvoj te oblike umetne inteligence. Analitiki menijo, da se je Microsoft naučil iz preteklih napak z izdelki, ki jim ni šlo, zato pričakujejo hitro razrešitev pomočnice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji