Objavljeno: 10.9.2018 11:00

OLED TV – ponavlja se zgodba z »vžgano« sliko

V časih, ko so za vrhunske televizorje veljali tisti, ki so delovali na podlagi plazemske tehnologije in so bili LCDji le za tiste z (relativno) tanjšimi denarnicami, je bilo hkrati jasno, da »plazme« niso primerne za prikazovanje statične slike – slika se je namreč v zaslone trajno »vžgala«. Verjetno ste tudi sami kdaj videli letališke zaslone, ki so prikazovali logotipe in naslove, ki jih že davno ni bilo več.

Zasloni LCD (med katere sodijo tudi danes najbolj priljubljeni zasloni »LED« - gre le za drugačno osvetlitev v zaslonih LCD) teh težav nimajo, imajo pa jih, zanimivo – današnji vrhunski televizorji s tehnologijo OLED. Zasloni LCD namreč delujejo tako, da tekoči kristali le ustrezno zaustavljajo svetlobo iz ozadja, pike v zaslonih OLED pa dejansko »žarijo«. Po veliko urah takega žarenja pa sposobnost hitrega ugašanja in prižiganja počasi izgubijo. Korejski LG, ki je bolj ali manj edini proizvajalec dovolj velikih zaslonov OLED, da jih je možno vgraditi v televizorje (vgrajuje jih tudi Philips, Sony, Panasonic in še kdo, konkurenčni Samsung pa se je raje odločil za QLED, kar je slišati kot OLED, vendar ni) se taki »vžganosti« poskuša izogniti z relokacijo pik, ki se vklopi, ko zaslon zazna daljši statični prikaz enakih delov slike. Kot kaže, to ne deluje najbolje.

Spletna stran Rtings, ki se ukvarja s preizkušanjem različnih zaslonov, je januarja 2017 začela s trajnim testom, ki naj bi pokazal, ali se imajo današnji televizorji težave z vžganostjo slike. Televizorji so prižgani po pet ur, nato eno uro počivajo, ta cikel se ponovi 4× na dan. Televizorja, ki sta predvajala TV postajo CNN, imata po 4000 urah delovanja jasno vžgan logotip in spodnjo statično vrstico, enako se je zgodilo tudi s televizorjem, ki je »igral« igro FIFA18. Televizorji, ki so predvajali druge TV programe (NBC), težav z »vžganinami« nimajo.

LG sicer navaja, da naj bi njihovi televizorji OLED brez vžganja delovali do 30.000 ur. Kot kaže, to ne drži.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji