Objavljeno: 8.9.2018 07:00

Rekordna prodaja strežnikov in pomnilniških sistemov

Raziskave družbe IDC kažejo na izredno rast prodaje strežnikov in pomnilniških sistemov, kar je posledica novih vlaganj v modernizacijo infrastrukturo, še posebej pri storitvah v oblaku. Zadnje četrtletje je zabeležilo nasploh največjo rast prodaje v zgodovini strežnikov, saj se je prodaja povečala kar za 43,7%. To je že četrto zaporedno četrtletje z dvoštevilčno rastjo.

Proizvajalci so skupno prodali 2,9 milijona strežnikov s kupni vrednosti čez 22,5 milijard dolarjev. Na prvem mestu je Dell s skupno 18,8% tržnim deležem in kar 52,9% medletno prodajo. Sledi HPE s 16,6% trga (+11,7%), na tretjem mestu pa sta poravnana Lenovo in IBM z 7,3% trga (+87% oziroma +57%). Morda velja opozoriti na tri akterje ponudnike, ki si delijo peto mesto. Cisco se z rastjo 22,4% lepo uveljavlja med vodilnimi ponudniki, iz ozadja pa prihaja Huawei, ki je zabeležil prav tako izjemno prodajo z rastjo 77,1$.

Toda prava zvezda je najbrž širši množici povsem neznano ime – kitajska družba Inspur, ki je v enem samem četrtletju več kot podvojila prodajo (+112,3%) in ustvarila več kot milijard prometa s prodajo strežnikov. Trije kitajski ponudniki Lenovo, Huawi in Inspur imajo tako zdaj skupno že skoraj toliko prometa, da bi lahko prehiteli HPE na drugem mestu.

Najbrž ni presenečenje, da je odlična prodaja strežnikov močno spodbudila tudi rast prodaje pomnilniških sistemov, ki se seveda naravni sopotniki strežnikov. Ta segment je je zrasel za 21,3% s skupnim prometom v vrednosti 13,2 milijard dolarjev. Prva tako ne preseneča, da je količina prodnega pomnilniške prostora rastla bistveno hitreje kot vrednost prodanih izdelkov – 70,7%, svet pa je dobil novih 111,8 Exabytov prostora.

Na prvih treh mesih srečamo Dell, HPE in NetApp (19,1%, 17,3% in 6,3%) sledijo pa IBM na četrtem in zopet trojica na petem mestu: Hitachi, Lenovo in Huawei. Segment najzmogljivejših in najbolj razširljivih sistemov za tako imenovane hyperscale podatkovne centre je rasel še posebej strmo – 31,7% več prodanih izdelkov kot pred letom dni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji