Objavljeno: 18.7.2018 13:00

Zaradi zlorabe položaja EU prisodil Googlu rekordno visoko kazen

Google je že precej časa pod drobnogledom Evropske komisije zaradi svojega prevladujočega položaja pri spletnih storitvah, predvsem glede zlorabljanja položaja kot vodilni ponudnik na področju spletnih iskalnikov. Tokrat je Evropska komisija razsodila, da Google zlorablja tudi svoj položaj z operacijskim sistemom Android, kjer je iskalnik podatkov seveda vezan na Googlovo storitev.

Komisija se je odločila, da bo tokrat kazen za zgledna celotni informacijski industriji: Google bo moral plačati kazen v višini kar 4,34 milijarde evrov, kar je doslej najvišji znesek zahtevan za povračilo kršitev na tem področju. Kazen je že druga v vrsti, saj je komisija pred časom Google kaznovala za 2,4 milijarde evrov zaradi zlorabe položaja pri primerjavi spletnih cen.

Evropska komisija je Google obvestila o kršitvi že pred časom in dala podjetju 90 dni časa, da Android uskladi s pravili v EU. Ker Google tega ni storil ali nakazal, da bo naredil, zdaj sledi kazen, ki morda ne bo niti zadnja. EU vztraja, da Google onemogoča učinkovito in pravično konkurenco, ker v svojih izdelkih povezuje več storitev v komplete in dejansko onemogoča raznolikost.

Resnici na ljubo, bi komisija lahko Google kaznovala še za viši znesek, saj zakonodaja dopušča kazen v višini 10% letnega prometa, vendar so se odločili za polovico manjši znesek. Strokovnjaki menijo, da si bo kljub vsemu Google to zlahka privoščil, saj ima v rezervi menda čez 103 milijarde dolarjev. Prav zaradi tega kljubovanja obstaja možnost, da se bo preiskava nadaljevala tudi na drugih področjih spletnih storitev.

Kazen je posledica preiskave pod taktirko danske komisarke Margrethe Vestager, ki je neusmiljena pri zagovarjanju pravic prebivalcev EU pred obnašanjem tehnoloških velikanov. S svojo potezo si je nakopala tudi jezo predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je menda nedavno Jean-Claude Junckerju zabrisal »Vaša davčna gospa resnično sovraži ZDA«!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji