Objavljeno: 15.4.2005 17:20 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Oktober 2004

Zmogljivi in svetli NEC

WT 600 je med projektorji precejšen posebnež, saj omogoča trenutno najkrajšo razdaljo na kateri je mogoče sliko projicirati. Pri NECu so to dosegli tako, da sliko ne projicirajo neposredno preko objektiva na platno, pač pa to najprej povečajo preko posebnega sistema asferičnih zrcal (izdelanih iz posebne plastike), ki so postavljena drug proti drugemu. Najmanjša razdalja med projektorjem in platnom je tako le 6 centimetrov, pri tem pa dobimo sliko diagonale 102 centimetrov. Največja diagonala sicer znaša 254 centimetrov, dobimo pa jo na razdalji vsega 66 centimetrov. Res pa je, da je postavljanje kar zahtevna zadeva, tudi popravljanje trapeza, saj se že majhni zamiki precej poznajo na velikosti in geometriji slike. Trapez je sicer mogoče nastavljati za vsako stranico posebej.

Zaradi posebnega sistema zrcal ima NECVT600 precej nenavadno obliko.

Model sicer ne spada ravno med majhne modele, kljub temu pa njegova teža ne presega šestih kil, tudi po merah pa je še vedno sprejemljive velikosti tudi za prenašanje (oziroma bolje rečeno vožnjo naokoli). Deklarirani svetlobni naprave je 1500 ANSI lumnov, kar je dovolj tudi za osvetljene prostore, na voljo pa je tudi varčevalni način s 1200 ANSI lumnov, ki podaljša življenjsko dobo 220-vatne žarnice vrste NSH z 2500 na 3000 ur (in zmanjša glasnost s 35 na 32 decibelov). WT600 sicer temelji na tehnologiji DLP, za ustvarjanje slike pa uporablja eno mikrozrcalno enoto z diagonalo 0,7 palca. Ločljivost projektorja je XGA, torej 1024 × 78 pik, na voljo pa so tudi ločljivosti do UXGA ali 1600 × 1200.

WT600 ima številne priključke, ki so razporejeni ob stranskem delu ohišja. Med njimi najdemo vhod DVI-I, vhod in izhod VGA, video in S-video vhod, režo PCMCIA, dva zvočna vhoda mini jack (ter en izhod) in dva vhoda RCA (torej 1x stereo). Za povezovanje z računalnikom sta na voljo dva priključka USB (različnih oblik) ter zaporedni priključek. Za uporabo v ožičenem ali brezžičnem omrežju moramo projektor nadgraditi z ustrezno kartico preko reže PCMCIA. Upravljalna plošča je na zgornjem delu ohišja in je dokaj pregledna. Tu je tudi funkcija za zumiranje slike, ki je izvedena s pomočjo motorčka.

Na zadnji strani najedmo že običajno množico različnih priključkov.

Menuji so oblikovani precej konzervativno, v stilu bolje oblikovanih DOS programov. So precej prilagodljivi, na voljo so v osnovni in napredni obliki, z njimi pa je mogoče natančno nastavljati lastnosti slike, lahko pa prilagajamo tudi obliko kazalcev in podobno. Tu najdemo tudi vse potrebno za povezovanje projektorja v omrežje, saj projektor podpira NECovo tehnologijo ImageExpress, ki je namenjena tako ožičenemu kot tudi brezžičnemu (standard 802.11b) prenosu slike (a le z ustreznimi razširitvami). Pred nepooblaščeno rabo je mogoče projektor zakleniti tako z geslom, kot tudi s posebej formatirano kartico PCMCIA.

Slika, ki jo projektor projicira je zelo dobra, ostra in tudi dokaj stabilna (pa čeprav je uporabljena tehnologija DLP). Nekoliko težav ima le s tistimi barvami, ki jih tehnologija DLP pač ne zna prikazati povsem pravilno (najbolj znana je prav gotovo rumena). A to je pač težava skoraj vseh tovrstnih modelov.

NEC VT600

Vrsta: DLP.

Ločljivost: XGA (1024x768).

Deklarirani svetlobni tok: 1500 ANSI lumnov (1200 ANSI lumnov v eko načinu).

Teža: 5,9 kg.

Izdeluje: NEC, www.neceurope.com.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si, (01) 583 72 30.

Cena (cena žarnice): 1.590.900 SIT (125.900 tolarjev, trajnost 3000 ur).

Za: Majhna razdalja projiciranja, velik svetlobni tok, dobro upravljanje.

Proti: Kar velik, velika občutljivost na majhne premike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji