Objavljeno: 26.5.2006 19:54 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij 2004

Zire solidno naprej na 72

Videti je, da se je trg ročnih računalnikov po lanski poplavi novih modelov kar nekako umiril. Zdaj novi modeli le počasi kapljajo, večina podjetij za raziskavo trga pa še naprej napoveduje upad prodaje (v zadnjem četrtletju se je prodaja na svetovni ravni spet zmanjšala - za 11 %). Zadnji udarec v tej smeri je vsekakor Sonyjeva napoved, da bo svoje ročne računalnike Clie prodajal samo še na Japonskem.

Pa vendar lahko občasno pišemo tudi o novostih, o novih modelih. PalmOne je tako predstavil model Zire 72, ki je naslednik že maja 2003 predstavljenega modela Zire 71. Gre za silno simpatičen ročni računalnik, v katerega je vgrajeno pravzaprav vse, kar danes pričakujemo od modela višjega razreda. Odličen zaslon ločljivosti 320 × 320 pik (enak kot pri novih modelih Tungsten), 24 MB pomnilnika, 312 MHz procesor Intel PXA270, bluetooth, bralnik kartic SD in seveda zvočne zmogljivosti (predvajalnik MP3, snemanje zvočnih zapiskov). In, ne nazadnje, fotoaparat ločljivosti 1,2 megapik, ki tokrat ni skrit in zaprt kot pri modelu Zire 71, temveč stalno na voljo. Vse skupaj v zelo majhnem ohišju - 11,6 × 7,5 × 1,7 cm (predvsem debelina je precej manjša od predhodnika).

Priložen je še pisarniški paket Documents to go 6.0, od drugih programov pa omenimo še odličen program za branje elektronske pošte Versa Mail (2.7), ki podpira več računov (tudi IMAP) in delo s sporočili v formatu HTML.

Zire se izkaže za silno hiter in odziven ročni računalnik, tudi pri urejanju razmeroma zapletenih preglednic XLS, močan procesor pa zmore brez težav predvajati glasbo MP3 tudi v ozadju, medtem ko uporabljamo kak drug program.

Zgodba zase je vgrajeni fotoaparat, ki glede na "megapike" obljublja kakovost, primerno za osnovno tiskanje posnetih fotografij. Žal zanj velja enako kot za "megapikne" fotoaparate, ki so vgrajeni v najnovejše telefone - čudežev ne gre pričakovati. Predvsem gre za fotoaparat z nepremičnim objektivom (t. i. "focus free"), kar pomeni, da pretirane ostrine, predvsem pri bližnjih posnetkih, ne gre pričakovati, posnetki v slabših svetlobnih razmerah pa bodo omejeni zato, ker ni vgrajena bliskavica. Če upoštevamo to dvoje, lahko rečemo, da smo imeli s fotoaparatom Zire 72 mešane izkušnje. Včasih so bili posnetki uporabni, spet drugič pa ne. Sončne fotografije travnika so bile včasih videti kar vijoličasto. Zire 72 omogoča tudi snemanje video posnetkov (vendar le na kartico SD, ki jo moramo seveda kupiti posebej) ločljivosti 320 × 240 pik (15 slik na sekundo). Žal so ti posnetki res zelo na robu uporabnosti, saj so barve največkrat popolnoma drugačne od pravih, da o zrnatosti posnetka niti ne govorimo.

Vgrajeni fotoaparat se na soncu ne obnese slabo. Na fotografiji ni jesenski motiv, temveč sicer živo zelen pomladanski travnik.

In kako se novi Palm obnese pri svoji osnovni nalogi - kot organizator? Vgrajen je operacijski sistem PalmOS 5.2.8, kar pomeni, da so vgrajeni programi bolj ali manj enaki kot pri dosedanjih modelih. Torej zelo enostavni za uporabo in prijazni, a brez "lišpa", ki ga uporabniki zadnje čase pričakujejo od takih programov. Dodana je le koledarska možnost "today", ki je nekako enakovredna Outlookovi (na enem mestu so zbrani aktualni opravki, koledarski zaznamki in število neprebranih sporočil) in pa možnost dodajanja fotografij vpisanim kontaktnim osebam. Kaj več bomo palmovci morda deležni šele ob prihodu PalmOS 6.0 (ki zdaj že res zelo zamuja...), ko bomo menda doživeli tudi to, da sesutje enega izmed programov ne bo zamrznilo celotnega Palma...

Kljub vsemu lahko povzamemo, da je Zire 72 odličen ročni računalnik, ki ima vse, kar potrebujemo, in še celo več. Pograjati moramo le akumulator, ki ga zelo svetel zaslon kar hitro izprazni.

PalmOne Zire 72

Kaj: Ročni računalnik z operacijskim sistemom PalmOS.

Izdeluje: PalmOne, www.palmone.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si, (01) 280 66 00.

Cena: 91.524 tolarjev.

Za: Odličen zaslon, hiter procesor, bluetooth, vgrajene zvočne zmogljivosti, priložen pisarniški program in dober e-poštni program. Vgrajen fotoaparat.

Proti: Kakovost fotografij in še posebej video posnetkov je slaba.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji