Objavljeno: 27.1.2015 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2015

Zeh

Zeh

Po podatkih naše spletne strani www.monitor.si kar 62 odstotkov uporabnikov Windows uporablja različico 7. Različice 8(.1) je 22 odstotkov, pri Windows XP pa še vedno vztraja kar 10 odstotkov bralcev. In Windows XP je na svet privekal pred kar štirinajstimi leti …

Uporabniki (uporabnikov Windows je še vedno 72 %) torej svoje različice Windows večinoma ne nadgrajujejo. Možno je samo dvoje – ali Oken nočejo nadgraditi, ker jim novejša različica ni všeč, ali pa  jim trenutna popolnoma zadostuje in se jim z nadgradnjo res ne ljubi ukvarjati. Microsoft očitno meni, da je krivo prvo, navsezadnje se še vedno trudijo z vedno novimi in drugačnimi različicami.

Windows 8 je bil predstavljen kot revolucija, ki bo uporabnikom, ki vse bolj prehajajo na mobilne naprave (tablice in telefone), omogočil enako uporabniško izkušnjo na vseh platformah. Obenem je bil, seveda, tudi poskus reklamiranja Microsoftovih mobilnih telefonov oz. telefonskih Oken, ki so prva uvedla t.i. kvadratke, ki jih zdaj najdemo tudi v Windows 8(.1). Da sistem ne bo deloval, smo tehnični novinarji opozarjali že takoj po predstavitvi. In ni.

Microsoft se je dokaj hitro odzval in, napačno, za ključno težavo prepoznal manjkajoči gumb Start. Različica 8.1 ga je nekoliko prinesla nazaj. Še več, uporabniki se lahko po novem odločijo, da se osebni računalnik zbudi tudi na klasičnem namizju, ki nima kvadratkov. In vendar, smo opozarjali, to še vedno ni to. Kajti sistem je še vedno shizofren, kot se je zelo lepo izrazil eden izmed komentatorjev na naši spletni strani. Včasih deluje na namizju, včasih v »kvadratkih«, še vedno imamo tudi dva spletna brskalnika, ki sta med seboj povsem nepovezana (!).

In zdaj smo priča medijskemu spinu, ki nas prepričuje, da bo tisto pravo v resnici Windows 10. To smo pravkar slišali že na drugi tiskovni konferenci, do konca leta, ko naj bi Windows 10 ugledal luč sveta, jih bo zagotovo še nekaj. Morda bo res, pa vendar se ne morem znebiti občutka, da so vse (vizualne) spremembe in popravki, ki jih Microsoft vnaša (tudi) v Windows 10, stvar »pet minut dela« in ne dveletne študije in medijskega spina. Tokratno tiskovno konferenco lahko namreč povzamemo zelo na kratko:

V Windows 10 bo spet vrnjen menu Start, a bo vseboval tudi še nekaj nemotečih »kvadratkov«. Lepo.

Windows bo sam prepoznal, ali teče na tablici ali na računalniku, na slednjem sistema s kvadratki sploh ne bo videti. Bo to res pomenilo konec shizofrenosti sistema?

Za Windows so spisali aplikacijo Xbox. Huh, ok …

Upokojili bodo Internet Explorer in spisali »nekaj popolnoma novega«. Premalo in prepozno.

Vgrajena bo digitalna pomočnica Cortana. Težko si predstavljam, da bo kdo v pisarni nagovarjal svoj računalnik …

Če povzamem – naš novinar, ki je imel nalogo v poznih nočnih urah spremljati to tiskovno konferenco, je – zaspal. To  veliko pove o zanimivosti »novosti«. V resnici je še najudarnejša novica to, da bo Windows 10 zastonj, vsaj prvo leto. Predstavljam si, da je k slednji odločitvi pripomogel Apple, ki je brezplačen namizni operacijski sistem uvedel prvi, predvsem pa izračun, da je verjetno ceneje zastonj ponuditi operacijski sistem, kot pa za stare različice ponujati brezplačne popravke in vzdrževanje.

Resnici na ljubo pa celotna predstavitev vendarle ni bila »zeh« – na koncu so, popolnoma nepričakovano, predstavili svoj »Google Glass«, očala HoloLens. Ta so, vsaj tako nas prepričujejo, vendarle nekaj več – uporabniku naj bi se z njimi pred očmi prikazala navidezno resničnost 3D oz. »hologram«, kot so se izrazili. Tisti, ki so imeli novost že možnost preizkusiti (novinar Wireda, recimo, že lani poleti, a je o tem lahko pisal šele zdaj) so navdušeni, opozarjajo pa, da so imeli dostop le do zelo natančnih demonstracijskih scenarijev, kjer je vse skupaj delovalo do potankosti. Sprehajali so se po Marsu (Microsoft sodeluje z Jet Propulsion Labs, ki bo očala uporabljal za nadzor robotov na Marsu), igrali Mindcraft na mizi v dnevni sobi in podobno.

Windows je pač infrastruktura, bolj ali manj nam je že vseeno, kakšna je, samo da deluje, da nas ne moti in ne ovira. Prihodnost je v inovacijah, ki lahko morda prinesejo kaj resnično novega. Ali bo tudi HoloLens nekaj takega, bo pokazal čas. Ne pozabimo, da smo bili tudi nad Microsoftovim 3D prepoznavalnikom Kinect na začetku zelo navdušeni, zdaj pa se je v resnici zasidral v nekaj specializiranih niš, med katerimi se vsaj tista za igre nezadržno krči.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji