Objavljeno: 27.11.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2018

Zapestni dvoboj

Počasi srečujemo vedno več uporabnikov pametnih ur in zapestnic, a trg je še vedno mlad, podjetja raziskujejo, kaj se bo prijelo in kaj ne.

Trg bolj ali manj pametnih naprav, ki jih nosimo na zapestju, se razteza od dragih in zmogljivih pametnih ur na eni in športnih oziroma »fitnes« zapestnic na drugi strani. V dražjem segmentu kraljuje Apple s svojo Apple Watch, ta je zdaj že v četrti generaciji. Konkurenco predstavljajo predvsem različne naprave s sistemom Android Wear, a je ta del trga bistveno bolj fragmentiran (enako kot pri telefonih).

Apple ima močno zaledje v obliki vseh uporabnikov svojih telefonov, to so tudi praktično edini potencialni kupci omenjene ure, a jih je po eni strani povsem dovolj, po drugi pa so tudi pripravljeni plačati Applove dokaj visoke cene. Na drugem skrajnem koncu trga so omenjene zapestnice, osnovne modele ponujajo neznana kitajska podjetja tudi po nekaj evrskih desetakov. Te ure ponujajo predvsem štetje korakov, včasih tudi štetje pulza, sinhronizacija s telefonom pa poteka prek Bluetootha in namenske aplikacije.

Vmes pa najdemo kar nekaj različnih pametnih ur. Nekoliko obširnejši pregled tega trga smo sicer opravili lani poleti. Nekateri izdelovalci s pridom uporabljajo Googlov sistem Android Wear, med zanimivejšimi takimi napravami sta LGjeva Watch Style in Huaweijeva Watch 2 (in Watch 2 Classic). Pomemben je tudi Samsung, ki že nekaj let namesto Android Wear uporablja svoj operacijski sistem, imenovan Tizen. Te ure tržijo pod imenom Gear, tako kot Apple imajo zaledje pri uporabnikih njihovih telefonov, v nekaterih paketih so uporabniki ob telefonu dobili tudi pametno uro. Velja sicer omeniti, da večina naštetih ur deluje tudi z Applovimi telefoni (čeprav z manjšimi omejitvami), a so ti kupci praviloma kar zvesti jabolčnim napravam.

Tokrat preizkušeno

Praktično hkrati smo dobili na preizkus par novih predstavnikov, konkretno Huaweijevo Watch GT in Samsungovo Galaxy Watch. Obe se uvrščata nekje vmes med športne zapestnice in pametne ure, izdelovalca pa poudarjata predvsem športne in vadbene dejavnosti. Obenem je tudi cena obeh naprav nižja, kot smo bili vajeni pri novih pametnih urah doslej.

Obe uri imata okroglo številčnico, Huaweijev model je malenkost večji, v širino sicer le za milimeter, v višino pa za slabega pol centimetra. To se sliši malo, a se pri urah kar opazi. Pomembno je tudi to, da ima Huawei zaradi tega večji zaslon – diagonala je 1,39 palca, pri Samsungu pa 1,2. Oba zaslona sta sicer podobno dobra, v obeh primerih je v rabi AMOLED.

Kakovost izdelave je pri obeh urah odlična, zdržali naj bi potop do 50 metrov globine, uporabljamo ju lahko torej tudi med plavanjem. Huawejeva deluje nekoliko bolj stilsko, ohišje je iz nerjavečega jekla (na voljo je v sivi in črni barvi), preizkušeni model je imel gumijasti pašček z usnjeno prevleko. Samsung po drugi strani meri bolj na športni videz, tudi tam je ohišje iz nerjavečega jekla. V našem primeru je bila ura črna, v tej velikosti je na voljo tudi v rožnato zlati, večji model (torej 46 milimetrov širine) pa v srebrni barvi. Preizkušeni model je uporabljal udoben, nekoliko raztegljiv gumijast pašček. Pri obeh imamo na voljo različne paščke, te lahko tudi brez poseganja po kakem orodju sami zamenjamo.

Glede na velikost nas je Huawei malo presenetil z nizko težo, konkretno 46 gramov. Samsungova ura tehta 49 gramov (obe brez paščkov). Pri slednji bi si sicer želeli še kak milimeter manj v debelino, meri namreč 12,7 milimetra, Huawei pa 10,6 milimetra. Pri daljši rabi se nam je Huaweijeva ura zaradi nižje teže in debeline zdela nekoliko udobnejša, a so razlike razmeroma majhne, tudi na Samsungove mere se hitro privadimo.

Številčnico na uri lahko menjavamo, pri Samsungu tudi v telefonski aplikaciji. Samsung sicer ponuja tudi več prilagoditev posameznih številčnic.

Že prej smo omenili, da Samsung pri teh napravah uporablja lasten sistem Tizen, zanimivo, da so tokrat na lastni sistem preklopili tudi pri Huaweiju. Vgrajen je namreč njihov (sicer odprtokodni) LiteOS, lahkotnejši sistem, ki namesto aplikacij, napisanih v javi, uporablja javascript. Posledici uporabe tega sistema sta dve – na uro ne moremo nameščati dodatnih aplikacij (kot pri Samsungovem Tiznu) in Huawei nas je res močno presenetil z vzdržljivostjo akumulatorja.

Uri smo uporabljali hkrati, torej s povsem enakimi aktivnostmi. Obe sta imeli (pač po privzetem) ugasnjen zaslon, ta se je prižgal z zasukom zapestja. Obe sta imeli vključeno občasno merjenje srčnega utripa, obe sta bili prek Bluetootha povezani s pametnim telefonom. Čez dan smo zagnali še par vadb (hitrejša hoja in telovadba po plezanju) in Huaweijeva je v enem dnevu porabila okoli 10 % energije, Samsungova pa 30 %. Povedano drugače, pri Samsungu lahko računamo na približno tri dni uporabe med polnjenji, pri Huaweiju pa na dober teden, če ugasnemo redno preverjanje utripa, pa več kot deset dni (v Huaweiju obljubljajo dva tedna). Te številke je potrdila tudi naša večdnevna raba. Obe uporabljata majhne ploščice za brezžično polnjenje, Huaweijeva ploščica se na napajalnik priklopi s kablom USB-C, Samsungova pa MicroUSB.

Omenili smo že Tizenovo prednost dodatnih aplikacij, čeprav jih pravzaprav ni ravno veliko na voljo. Lep zgled je navigacija, kjer ni Googlovih zemljevidov, tako da se moramo sprijazniti z uporabo aplikacije Here WeGo (najlaže v navezi s telefonom, kjer se navodila preselijo na uro). Po našem mnenju te ure sicer ne potrebujejo prevelikega nabora aplikacij, saj z njimi ne bomo zares nadomestili pametnega telefona, temveč ga bomo le dopolnili. Obe uri ponujata notifikacije. Samsung sicer ponuja tudi nekaj večji odziv (denimo pošiljanje SMSja), pri Huaweiju pa bomo morali za karkoli več iz žepa potegniti telefon.

Programska oprema ni na nobeni uri prav res hitra, gre pač za omejene naprave s procesorji, ki merijo predvsem na varčevanje z energijo. Samsungova ura je sicer za trohico odzivnejša, zaradi manjšega števila funkcij in aplikacij pa je sprehajanje po Huaweijevih menijih nekoliko preglednejše. Je pa Samsung obdržal res odlično luneto, obroč, postavljen okoli urne številčnice. Ta omogoča res prijetno upravljanje tako pri izbiri aplikacij kot pri sprehajanju po menijih. Obe uri imata sicer na strani tudi po dve tipki in zaslon, občutljiv za dotik, a je uporaba Samsungovega obročka res prijetna – večkrat smo se povsem podzavestno začeli igrati z njim, deluje kot odličen »fidget toy«.

Obe uri torej merita bolj na preprosto rabo in na športne funkcije. Tu se odlično obneseta, med pomembnejšimi meritvami omenimo korake, srčni utrip in lokacijo oziroma prehojeno (pretečeno, prekolesarjeno, preplavano) razdaljo. Obe imata vgrajen modul GPS, med vadbo nam tudi sporočata določene razdalje (denimo vsak pretečeni kilometer). Končano vadbo pri sinhronizaciji preneseta v aplikacijo, bodisi Huawei Health ali Samsung Health. Merjenje srčnega utripa je bilo pri obeh dovolj podobno, odstopanj je bilo le nekaj odstotkov. Enako velja za merjenje razdalje. Tu se je Huaweijeva ura obnesla malenkost bolje, torej je bilo pri njej nekaj manj odstopanja (v primerjavi z meritvami iz Google Maps).

Obe uri omogočata tudi zaznavanje lokacije prek GPS, pri tem je Huaweijeva res presenetljivo natančna.

Obe uri merita tudi kakovost našega spanja, čeprav moramo priznati, da niti ne vemo, kaj bi lahko s temi podatki zares počeli. Seveda to deluje le, ko imamo uri na zapestju, tega pa sami nismo ravno vajeni. Koristnejši se nam zdijo občasni opomini, da po predolgem času za računalnikom kljub vsemu malo vstanemo in naredimo korak ali dva – to je sicer ena izmed klasičnih funkcij tudi pri športnih zapestnicah.

Obe novi uri sta se na preizkusu dobro obnesli, v primerjavi s starejšimi modeli pa so tudi cene nekoliko nižje. Huawejeva Watch GT je po naboru funkcij resda nekoliko bolj omejena, a se za to več kot oddolži z res vzdržljivim akumulatorjem, enostavno rabo in dokaj ugodno ceno – stane namreč 250 evrov, to pa je primerljivo z zmogljivejšimi športnimi napravami. Samsung pa nadaljuje s svojim sistemom Tizen, kar pomeni tudi možno rabo dodatnih aplikacij, pohvalimo lahko tudi odlično upravljanje prek lunete. Obenem je tudi ta ura nekoliko cenejša od predhodnic. Preizkušeni model, širok 42 milimetrov, stane v času pisanja 310 evrov, nekoliko večji model pa 330 evrov.

Huawei Watch GT

Kaj: Pametna ura.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 250 EUR.

Za: Vzdržljivost akumulatorja, teža, videz.

Proti: Nima samostojnih aplikacij.

  

Samsung Galaxy Watch 42

Kaj: Pametna ura.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 310 EUR (42 mm), 330 EUR (46 mm).

Za: Upravljanje prek lunete okoli številčnice.

Proti: Cena, vzdržljivost akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji