Objavljeno: 25.10.2022 | Avtor: Miha Srebrnjak | Monitor November 2022

Za večjo samostojnost slepih in slabovidnih

Preizkusili smo prav poseben tehnični pripomoček, ki je namenjen slepim in slabovidnim osebam. Gre za pametno belo palico WeWalk, ki so jo leta 2017 patentirali v Turčiji, zdaj pa je naprodaj po vsem svetu. Lahko bi rekli, da gre za nadgradnjo navadne bele palice, ki ima v sebi vgrajen računalnik z različnimi tipali.

Bela palica slepim in slabovidnim pomaga pri samostojni hoji po mestu. Z njo zaznavamo ovire, kot so robovi pločnikov, luknje, stopnice, kot tudi višinske ovire, recimo avtomobil, prometni znak, drevo in druge ovire. Hkrati je bela palica tudi opozorilo drugim, da gre za slepo osebo. Posebno ultrazvočno belo palico imajo tudi gluhoslepe osebe. Bela palica je običajno sestavljena iz petih delov, ki so med seboj povezani z vrvjo. Na vrhu je ročaj, na spodnjem delu pa vrtljiv kolešček, s katerim drsamo po tleh. Na tak način zaznavamo vse talne ovire.

Pametno belo palico WeWalk smo si izposodili pri Kulturno-prosvetnem športno in rekreativnem društvu slepih in slabovidnih Karel Jeraj, kjer so jo za preizkušanje kupili v začetku letošnjega leta. V primerjavi z navadno belo je palica WeWalk zelo draga, saj je za njo treba odšteti približno 800 evrov, medtem ko je prva z napotnico brezplačna. Kot so nam pojasnili v društvu, po novem tudi pametno palico WeWalk subvencionira država prek vrednotnice, do katere so upravičeni slepi in slabovidni.

Bela palica

Bela palica je pripomoček, ki simbolizira osebno neodvisnost slepe ali slabovidne osebe in je hkrati opozorilo drugim, da njen uporabnik ne vidi in ima zato posebne potrebe in pravice. Mednarodni dan bele palice obeležujemo 15. oktobra, kar je leta 1970 razglasila mednarodna zveza slepih.

WeWalk se od navadne bele palice razlikuje le po zgornjem delu. Na vrhu je namreč nameščena posebna naprava, v kateri so vgrajeni vibracijski motor, zvočnik in ultrazvočna tipala. Ta zaznajo ovire okoli slepe osebe vključno z višinskimi ovirami in jih nanje opozarja z vibracijami ter zvoki. Prek povezave bluetooth s pametnim telefonom in z istoimensko aplikacijo doda še možnost uporabe zvočne navigacije, kjer so v uporabi Googlovi zemljevidi. Ne le to, aplikacija lahko v nekaterih mestih glasovno prebere tudi vozne rede avtobusov in obvestila, ko se avtobus bliža postajališču, voznika pa opozori na slepo osebo. To v Sloveniji zaenkrat še ne deluje.

WeWalk ima tudi sledilno ploščico (t. i. touchpad), ki uporabniku omogoča interakcijo z aplikacijo neposredno na pametni beli palici. Z dvojnim dotikom aktiviramo zvočno upravljanje, s potezami vlečenja po sledilni ploščici pa nato dostopamo do shranjenih lokacij, preverimo trenutno lokacijo, kje se nahajamo, in vklopimo ali izklopimo zaznavanje ovir ter celo iskanje svojega telefona. S tem prihranimo kar nekaj časa, saj lahko ključne stvari sproti preverjamo na pametni beli palici, telefon pa pustimo v žepu.

V aplikaciji (za Android ali Apple iOS) je mogoče nastaviti razdaljo, na kateri pametna bela palica zaznava ovire, ter moč glasnosti zvočnika na palici. V nastavitvah pa lahko prilagajamo tudi časovni interval zadnjega koraka, ki ga pove navigacija, ter vklopimo ali izklopimo sprotno govorjenje ulic, po katerih hodimo. Naj dodamo, da mobilna aplikacija WeWalk deluje tudi brez pametne bele palice, saj jo lahko uporabljamo za glasovno navigacijo, vendar je v tem primeru treba kupiti premium račun, kar nas bo na mesec stalo slabih deset evrov. Ob nakupu pametne palice račun premium dobimo brezplačno.

Izredno zanimiva je še možnost navigiranja oziroma usmerjanja prek glasovne navigacije, ki lahko deluje na različne načine. Slepa oseba si tako izbere način usmerjanja, ki ji najbolj ustreza.

WeWalk

pametna bela palica za slepe in slabovidne

Prodaja: Wewalk.io

Cena: 649 EUR + 150 EUR za poštnino/carino in DDV

Za: Zvočna navigacija in vibracijsko zaznavanje ovir. Usmerjanje ob pomoči glasovne navigacije.

Proti: Za upravičence v Sloveniji ni popolnoma brezplačna (na napotnico).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji