Objavljeno: 29.1.2008 12:14 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Januar 2008

Z megabajti v žepu

V današnjem svetu hitrih povezav in velikanskih količin podatkov postaja zunanja hramba bitov in bajtov vse bolj uporabna. Na začetku so bila kupcem na voljo le preprosta ohišja, v katera smo lahko namestili povsem običajen IDE disk, danes pa je naprodaj vse več lično oblikovanih ohišij s številnimi dodatnimi zmožnostmi. Kupec lahko izbira med ohišjem brez vgrajenega diska ali takim, ki disk že vsebuje. Še večji izziv pa je pri odločitvi o nakupu prava poplava izdelkov z različnimi vmesniki. Pred nakupom je zato treba razmisliti o tem, kje, koliko in predvsem za kakšne namene bomo disk uporabljali.

V Monitorju so preizkusi diskov stalnica, izvajamo jih namreč vsakih nekaj let. Ker pa v zadnjih letih na tem segmentu ni več takega tehnološkega napredka kot nekoč, smo tokrat raje vzeli pod drobnogled tudi med domačimi uporabniki vse bolj priljubljene zunanje diske in ohišja. Ponudba ohišij je velika, v zadnjem času pa je vse večja tudi ponudba pravih zunanjih diskov, na tem področju je še posebej v ospredju podjetje WD.

Kaj je torej tisto, kar daje nekemu izdelku prednost pred drugimi? Med pomembnejšimi lastnostmi so vsekakor vmesniki, ki jih naprava premore. S tem je namreč disk tudi v praksi hiter, kajti nemalokrat je prav vodilo tisto, ki omejuje prenos. A zaradi razširjenosti in priljubljenosti vmesnika USB se danes večina uporabnikov niti ne zaveda alternativnih (hitrejših) možnosti priklopa zunanjih naprav.

Izdelovalci pa se zavedajo tudi estetskega vidika. Te naprave so namreč ves čas na očeh in le malokdo med nami si še želi grdih, sivih škatel na mizi. Zato na policah najdemo izdelke iz prozornih plastik, svetlečega aluminija, umetnega usnja in z (večinoma) diskretno LED osvetlitvijo. A bistvo se vendarle skriva v osrčju izdelkov, saj tudi pri teh napravah še vedno največ pomenijo čas dostopa, hitrost zapisovanja in zmogljivost.

Kdo sploh potrebuje disk na mizi?

Zunanje diske uporabljamo za marsikaj, večina pa vsaj v določeni meri za varnostno kopiranje podatkov z glavnega diska računalnika. Vsak dolgoletni lastnik računalnika je verjetno že doživel odpoved diska in posledično izgubo pomembnih podatkov. Strokovnjaki sicer za izdelovanje varnostnih kopij priporočajo predvsem uporabo optičnih nosilcev (beri: plošč DVD), ki imajo daljšo življenjsko dobo. A za domačo rabo se tak način arhiviranja pogosto izkaže za nepraktičnega, saj je treba med drugim izdelati katalog nosilcev, sami nosilci pa zavzamejo tudi kar nekaj prostora. Zato se marsikdo raje odloči za nakup zunanjih diskov, ki so cenovno ugodnejši in jih je laže upravljati. Taki načini varovanja podatkov pred nezaželeno izgubo pa so žal še vedno nezanesljivi prav zaradi pogostih odpovedi današnjih diskov.

Druge spodbudi k nakupu potreba po dodatnem prostoru ali po prenosljivosti večjih količin podatkov. Zato so na voljo ohišja različnih oblik in velikosti, ki zadostijo našim željam. Od takih, ki jih lahko nosimo s seboj v žepu (mnoga med njimi ponujajo dodatno zaščito pred nepooblaščenim kopiranjem podatkov), do masivnih ohišij, ki sprejmejo dva ali več diskov za velikanske količine podatkov.

Zanimiv primer rabe pa je varovanje občutljivih podatkov. Razširja se namreč zamisel, naj zasebne podatke hranimo na zunanjih enotah, ki jih lahko preprosto izklopimo, ko smo povezani v splet in posledično izpostavljeni poskusom vdorov v sistem. Seveda pa tak način uporabe večinoma ne pride v poštev, če smo v splet priklopljeni ves čas.

Kaj smo preizkušali?

Na naš preizkus smo želeli zajeti ohišja in diske z vsemi vmesniki, ki so trenutno na voljo, izpustili smo le omrežne diske (NAS/SAN), ker se jim bomo (spet) podrobneje posvetili v eni izmed prihodnjih številk. Želeli pa smo predstaviti tudi kopico različnih dodatnih zmožnosti, ki jih ponujajo take naprave. Zato smo vzeli pod drobnogled štirinajst izdelkov, od tega devet ohišij brez vgrajenega diska in pet zunanjih enot z vgrajenim diskom. Za tiste brez diska smo uporabili tri najboljše diske v svojem razredu, in sicer Hitachijev 2,5-palčni 200 GB disk SATA, ki se vrti s 7200 obrati na minuto, Seagatov 2,5-palčni 160 GB disk (P)ATA, ki se vrti s 5400 obrati na minuto, in Seagatov 3,5-palčni 500 GB disk PATA, ki zmore 7200 obratov na minuto. Vsa ohišja s priključkom SATA smo zaradi primerljivosti rezultatov preizkusili z 2,5-palčnim diskom, saj v nekatera ne moremo vstaviti 3,5-palčnega diska. Nekatere številke so zaradi tega morda nižje, kot bi lahko bile ob uporabi večjega diska, a dobljeni rezultati povsem zadoščajo za primerjavo.

Zavedati se moramo, da je ponudba teh naprav pri nas bistveno večja od tu predstavljene, večina zunanjih diskov oz. ohišij pa se tako ali tako proda kar v klasičnih blagovnicah a la Spar ali Hofer. Še enkrat - ideja članka je bolj predstavitev vseh tehnoloških zmožnosti in ne kataloški popis celotne ponudbe izdelkov.

Canyon Platinum External HD

Preizkušanja zunanjih diskov smo se lotili kar po abecednem vrstnem redu.

Canyonov izdelek nas preseneti že s svojo zunanjostjo. Ohišje je iz sijoče črne plastike, na sprednji strani pa nas o delovanju diska obvešča modri LED logotip izdelovalca. Da so o zunanji podobi dodobra premislili, nam sporoča tudi priložena krpica, namenjena brisanju prstnih odtisov z ohišja, ki nastajajo ob prenašanju. Na zadnji strani so gumb za vklop naprave, vtičnica za napajanje ter priključka USB in eSATA. V Canyonu pa se očitno zavedajo, da ima le malokdo v računalniku izhod eSATA, zato so kompletu priložili tudi tako imenovani pasivni pretvornik SATA v eSATA. Kot že omenjeno, nam disk ponuja dve možnosti za priklop: počasnejši, a povsod navzoč USB in več kot šestkrat hitrejši eSATA. Skrit očem, se v notranjosti skriva Hitachijev 500 GB disk, ki se ponaša z zelo dobrim časom dostopa in tihim delovanjem.

Največje razlike med vmesnikoma se pokažejo pri merjenju gole hitrosti branja/pisanja, ki je več kot dvakrat višja, ko je disk priključen prek hitrejšega vodila eSATA. Pri USB se prav povezava izkaže za omejevalnik hitrosti, saj uspe napravi podatke prenašati s skoraj štiridesetimi megabajti na sekundo, kar je tudi resnična najvišja hitrost vodila USB. Zaradi dodatne krmilne logike pa je pri priklopu na USB zaznati tudi rahlo daljši čas dostopa. Povsem drugačne rezultate pa nam pokaže preizkus s programom Winbench, pri katerem se izkaže, da se razlike v hitrosti občutno zmanjšajo, ko imamo do podatkov dostop naključno. Še najbolj nas lahko preseneti podatek, da se pri preizkusu Business, pri katerem program operira z velikim številom majhnih datotek, USB izkaže za hitrejšega. A to ni le posebnost Canyonovega diska, temveč vseh preizkušenih naprav. Razlog tiči v sami logiki vmesnika USB, ki je narejena za čim hitrejši prenos majhnih paketov podatkov.

Izdelku bi težko očitali večje pomanjkljivosti, opazili smo le občutno tresenje ohišja ob delovanju, kar zna biti za marsikoga moteče. Pograjali pa bi to, da je treba ob priklopu naprave na vodilo eSATA računalnik znova zagnati, a to je zaenkrat še značilnost večine takih naprav.

Canyon Platinum External HD

Kaj: Zunanji disk 500 GB.

Vmesniki: USB 2.0, eSATA.

Izdeluje: Canyon, www.canyon.com.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.

Cena: 129 EUR.

Za: Videz, zmogljivost.

Proti: Tresenje.

Icy Box IB-250UE

Preizkus smo nadaljevali s prvim od številnih izdelkov podjetja RaidSonic Technology. Icy Box IB-250UE je prenosno ohišje, namenjeno 2,5-palčnim diskom PATA, ki ga lahko priklopimo prek vodila USB ali FireWire 400. Ohišje je izdelano iz trpežnega materiala in je zato precej robustno, oblikovno pa deluje rahlo nedodelano. Z vstavitvijo diska nismo imeli težav kot pri nekaterih drugih izdelkih istega izdelovalca.

Ohišje se ne priključuje na omrežno napajanje, temveč za napajanje potrebuje prost izhod USB na računalniku (poleg vodila za podatke). To zna biti za številne uporabnike neprijetno, saj za delo dejansko potrebujemo dve prosti reži USB. Dodatno napajanje pa ni potrebno, ko je disk priklopljen prek vmesnika FireWire.

Hitrosti prenosa so višje prek ognjene žice, čeprav je nazivna hitrost standarda nižja. Prednost vmesnika FireWire je namreč v asinhronem prenosu podatkov, ki ga USB ne podpira. Branje in zapisovanje podatkov prek vmesnika USB je rahlo počasnejše kot pri 2,5-palčnih diskih SATA, pri vmesniku FireWire pa razlik praktično ni. To pomeni, da so tudi 2,5-palčni PATA diski hitrejši od obeh najpočasnejših vmesnikov, namenjenih priklopu zunanjih diskov.

Tako čas dostopa kot obe drugi Winbenchevi meritvi sta ohišje uvrstili na dno razpredelnice. Upoštevati pa je treba, da se je uporabljeni disk vrtel le s 5400 obrati na minuto. To je značilno za večino diskov v tem razredu. Omeniti velja tudi to, da nam meritev z Winbenchem ni uspelo izvesti na nobenem od ohišij z diski PATA v kombinaciji z vmesnikom FireWire 400.

Icy Box IB-250UE

Kaj: Prenosno ohišje za 2,5-palčne diske PATA.

Vmesniki: USB 2.0, FireWire 400.

Izdeluje: RaidSonic, www.raidsonic.de.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 38,74 EUR.

Za: Velikost, trpežnost, lična izdelava.

Proti: Uporablja diske PATA, potrebuje dodatno napajanje.

Icy Box IB-266StUS-B

Model iz serije 266, ki je po zunanjosti precej podoben predhodniku, omogoča priklop prek vmesnikov eSATA in USB. To prenosno ohišje je za razliko od modela 250 namenjeno 2,5-palčnim diskom SATA. Ohišje je narejeno iz aluminija, torej idealno za prenašanje, v kompletu pa dobimo tudi priročen etui. Disk potrebuje dodatno napajanje le pri priključitvi na delilnik USB brez dodatnega napajanja. V tem primeru ga moramo, podobno kot model 250, priključiti na dodaten vmesnik USB.

Prve težave nastanejo pri vstavljanju diska v ohišje. Treba je namreč kar nekaj sile, da disk potisnemo v pravi položaj, obenem pa moramo paziti, da ne poškodujemo samega diska ali priključkov v ohišju. Še večje težave nas seveda čakajo ob odstranjevanju nosilca.

Hitrosti prek vmesnika eSATA so povsem enake tistim, ki jih zmore naš disk ob neposrednem priklopu na vodilo SATA v računalniku. Tudi pri priklopu prek vmesnika USB se ohišje izkaže solidno, hitrosti so povsem v vrhu naših preizkusov prek tega vmesnika. Podobno kot pri Canyonovem disku tudi tu pogrešamo možnost vročega priklopa naprave pri uporabi vmesnika eSATA. V škatli nam manjka tudi pretvornik SATA v eSATA, a bi verjetno občutno povišal ceno ohišja. Kot razširitev tega prenosnega ohišja pa izdelovalec ponuja tudi priklopno postajo, ki jo vgradimo v računalnik in vanjo preprosto vstavimo Icy Box.

Icy Box IB-266StUS-B

Kaj: Prenosno ohišje za 2,5-palčne diske SATA.

Vmesniki: USB 2.0, eSATA.

Izdeluje: RaidSonic, www.raidsonic.de.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 26,90 EUR.

Za: Velikost.

Proti: Težavna vstavitev diska.

Icy Box IB-351StUS in Icy Box IB-351UE-B

Ti ohišji se na prvi pogled razlikujeta le po barvi, v resnici pa so razlike veliko večje. Prvo je namenjeno 3,5-palčnim diskom SATA in nam ponuja priklop prek vmesnikov USB in SATA. Drugo pa je namenjeno starejšim diskom PATA in ima namesto SATA vmesnik FireWire 400.

Obe ohišji odlikuje preprosta vstavitev diska, saj za odpiranje ohišja ne potrebujemo izvijača. Vijaki so namreč oblikovani tako, da jih lahko odvijemo z roko, obenem pa delujejo tudi kot okrasni element na ohišju. Disk se na ohišje pritrdi od spodaj, ne od strani kot običajno, za pričvrstitev pa bomo vendarle potrebovali izvijač. Popoln stik med ohišjem in nosilcem naj bi pripomogel k boljšemu odvajanju toplote, zaradi česar je ohišje narejeno iz aluminija. Takemu načinu hlajenja pravimo pasivno hlajenje, k temu pa še dodatno pripomorejo mrežaste stranice, ki omogočajo dobro kroženje zraka.

Številke so pokazale povsem enake hitrosti obeh diskov pri priklopu prek vmesnika USB, kar spet potrjuje, da je prav vmesnik tisti, ki omejuje prenose. O priklopu prvega ohišja na vodilo SATA ne gre izgubljati besed, saj je le prevezan na matično ploščo, brez dodatne logike, zato so hitrosti povsem enake tistim ob neposrednem priklopu diska v računalnik. Vmesnik FireWire 400, ki se je spet izkazal za skoraj tretjino hitrejšega od svojega tekmeca USB, pa nam je tudi tokrat povzročal težave pri preizkusih Winbench.

Največja graja gre na rovaš indikatorskih LEDic, ki zaradi neprimerne izbire barv kazita podobo ohišja. Omeniti velja tudi težave s priključnimi kabli pri modelu IB-351UE-B, saj imamo kar nekaj težav, ko jih želimo skupaj z diskom stlačiti v ohišje.

Icy Box IB-351StUS

Kaj: Prenosno ohišje za 2,5-palčne diske SATA.

Vmesniki: USB 2.0, eSATA.

Izdeluje: RaidSonic, www.raidsonic.de.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 36,80 EUR.

Za: Možnost priklopa na vmesnik SATA.

Proti: Nedodelan videz.

Icy Box IB-351UE-B

Kaj: Prenosno ohišje za 3,5-palčne diske PATA.

Vmesniki: USB 2.0, FireWire 400.

Izdeluje: RaidSonic, www.raidsonic.de.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 45,20 EUR.

Za: Možen priklop prek FireWire 400.

Proti: Težavna vstavitev diska.

Icy Box IB-360UHR-B-BL

To ohišje se že na prvi pogled razlikuje od drugih. Spredaj nas namreč pričaka množica rež za pomnilniške kartice in dva izhodna vmesnika USB. Tudi sicer je ohišje lično oblikovano, vstavitev diska pa je preprosta in hitra. Za navdušence nad modro LED osvetlitvijo so v RaidSonicu poskrbeli tudi z dodatnimi diodami, ki osvetljujejo mizo pod ohišjem. Za vse druge pa je na zadnji strani gumb, ki omogoča izklop te osvetlitve. Ohišje je na žalost narejeno za 3,5-palčne diske PATA in omogoča le priklop USB.

Vendar pa lepota ni vse in prav na področju resničnih preizkusov se to ohišje ni odrezalo najbolje. Hitrost zapisovanja je celo za polovico nižja od pričakovane, prav tako se je disk v tem ohišju slabo odrezal na Winbenchevih preizkusih. Če rezultate primerjamo s tistimi, ki smo jih dobili pri prejšnjem preizkusu, pri katerem smo uporabili isti disk, opazimo več kot za tretjino slabše hitrosti pri preizkusu High-End in za četrtino slabše pri preizkusu Business. Vse to nakazuje, da so pri izdelovalcu pozornost posvetili predvsem bralniku pomnilniških kartic. Ta zmore prebrati kar 40 različnih vrst kartic, to pa so skorajda vse, ki so trenutno na voljo.

To ohišje torej ni med boljšimi na trgu, ima pa zanimive dodatne zmožnosti, ki bi marsikomu utegnile priti prav. Če hitrost branja in zapisovanja na zunanji disk nista na prvem mestu naših zahtev, koristil pa bi nam bralnik pomnilniških kartic in kak dodaten vmesnik USB, brez množice kablov, potem je to ohišje vsekakor smiselno kupiti.

Icy Box IB-360UHR-B-BL

Kaj: Ohišje z vgrajenim bralnikom pomnilniških kartic.

Vmesniki: USB 2.0.

Izdeluje: RaidSonic, www.raidsonic.de.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 52,25 EUR.

Za: Bralnik kartic, oblika.

Proti: Le priklop USB, počasno pisanje.

Icy Box IB-MP301-B

Kot nakazuje že ime, je tudi to ohišje več kot le to, je namreč pravi predvajalnik avdio-video vsebin, med našimi preizkušanci pa si je mesto priboril prav zaradi dodatnih zmožnosti, ki jih ponuja. Na sprednji strani nas tako preseneti dobro berljiv LCD in tipke za upravljanje. Na zadnji strani pa najdemo vmesnik USB za priklop na računalnik ter avdio, video in VGA izhod. Na žalost nam naprava ne ponuja katerega izmed digitalnih izhodov.

V ohišje lahko vgradimo 3,5-palčni disk PATA velikosti do 500 GB, pri vgradnji pa se moramo podobno kot pri drugih izdelkih tega izdelovalca precej potruditi, da nam uspe zapreti ohišje. Napravo sicer lahko uporabljamo kot povsem običajen zunanji disk, a to vsekakor ni njen namen. Z možnostjo predvajanja več kot petnajst različnih avdio in video zapisov bo predvajalnik brez težav našel prostor poleg vašega televizorja. Kakovost predvajanja je presegla naša pričakovanja, tako pri zvočnih kot video vsebinah. Za lažje upravljanje poskrbi daljinski upravljalnik, na katerem so vsi ukazi, ki jih pričakujemo od, denimo, povprečnega upravljalnika predvajalnika DVD. Problem je občasno z neodzivnostjo tipk, ki je posledica že na pogled poceni izdelave. Naprava je opremljena s preglednim in enostavnim menujem, ki pa na žalost ni preveden v slovenščino.

Ohišje smo seveda preizkusili enako kot druga. Kot že omenjeno, je povezava z računalnikom možna le prek vmesnika USB. Hitrosti prenosov so tako spet na meji zmogljivosti vodila, a to za namene uporabe zadostuje. Naprava bo namreč večino svojega življenja verjetno preživela v drugačni vlogi, ne kot zunanji disk.

Omenjeni predvajalnik je vsekakor zanimiva rešitev za naš domači zabaviščni center, če seveda odmislimo angleški vmesnik in rahlo nedodelano obliko naprave, ki jo skazijo predvsem preveliki stranski vijaki. Za še večjo uporabnost pa bi lahko izdelovalec vključil tudi možnost zajemanja vsebin prek avdio in video vhodov.

Icy Box IB-MP301-B

Kaj: Ohišje z vgrajenim predvajalnikom.

Vmesniki: USB 2.0.

Izdeluje: RaidSonic, www.raidsonic.de.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 82,00 EUR.

Za: Berljiv LCD, predvajanje video/avdio vsebin.

Proti: Nedodelan dizajn, težavna vstavitev diska.

Icy Dock MB-559UEA-1S in Icy Dock MB-559UEB-1S

Obe ohišji sta si po videzu zelo podobni, razlikujeta se le po različici vmesnika FireWire. Prvi model vsebuje starejšo izvedbo FireWire 400, drugi pa novejši FireWire 800. Oba pa omogočata tudi priklop prek standardnega vmesnika USB. Ohišji sta namenjeni 3,5-palčnim diskom SATA, vstavljanje le-teh pa je zelo preprosto. Posebnost obeh ohišij je tako imenovana možnost vroče zamenjave, kar pomeni, da lahko disk potegnemo iz ohišja in vanj vstavimo drugega, ne da bi odklapljali samo ohišje. Ta lastnost je pomembna predvsem v strežniških okoljih, očitno pa se seli tudi na naša namizja. Oblikovno sta ohišji dovršeni, premišljene so prav vse podrobnosti, od nosilnih nožic do mehanizma za izvlek diska.

Pri preizkušanju vmesnika USB smo spet dobili že pričakovane rezultate, zato se raje posvetimo rezultatom drugih dveh vmesnikov. Vmesnik IEEE 1394b se je spet izkazal za rahlo hitrejšega od vmesnika USB. Tokrat smo boljše rezultate dosegli celo pri Winbenchevem preizkusu Business. Še večje razlike v hitrosti pa so seveda pri najnovejši različici ognjene žice. Tu smo brali na končni hitrosti diska, zapisovanje pa se je nepričakovano ustalilo na polovični hitrosti. Ker smo isto ohišje pred mesecem dni v našem uredništvu že preizkusili z drugo kartico FireWire 800 in dobili veliko višje hitrosti zapisovanja, smo nižjo hitrost pripisali kartici PCIe. To se je potrdilo tudi ob preizkušanju drugih diskov z istim vmesnikom.

Icy Dock MB-559UEA-1S

Kaj: Ohišje z vmesnikom FireWire 400.

Vmesniki: USB 2.0, FireWire 400.

Izdeluje: RaidSonic, www.raidsonic.de.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 84,50 EUR.

Za: Oblika.

Proti: Ni vmesnika FireWire 800.

Icy Dock MB-559UEB-1S

Kaj: Ohišje z vmesnikom FireWire 800.

Vmesniki: USB 2.0, FireWire 800.

Izdeluje: RaidSonic, www.raidsonic.de.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 99 EUR.

Za: Podpora FireWire 800, oblika.

Proti: Cena.

Prestigio Pocket Drive II

Prestigiovega malčka prejmemo v ličnem darilnem pakiranju. Zaradi svoje velikosti zmore njegov disk shraniti le 60 GB podatkov. A prav majhne mere so tisto, s čimer se ponaša ta izdelek. Njegov cilj je namreč hramba občutljivih podatkov, ki jih želimo imeti vedno pri sebi. V ta namen omogoča tudi možnost varovanja podatkov z geslom.

Disk prejmemo v praktičnem etuiju, priklop pa je mogoč le prek vmesnika USB, prek katerega je hkrati izvedeno tudi napajanje. Hitrosti zapisovanja in branja so pričakovano nizke, nekaj pod 20 MB/s, prav tako naprava ni blestela na Winbenchevih preizkusih, uvrstila se je povsem na dno razpredelnice.

Pocket Drive je namenjen tistim, ki ne želijo tipičnega zunanjega diska, temveč prenosljiv nosilec za večje količine zaupnih podatkov, ki ga imajo lahko vedno pri sebi. Velja pa omeniti tudi en sam gumb na napravi, ki omogoča kopiranje celotne vsebine diska na drug disk računalnika.

Prestigio Pocket Drive II

Kaj: Majhen prenosni disk.

Vmesniki: USB 2.0.

Izdeluje: Prestigio, www.prestigio.si.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.

Cena: 130 EUR.

Za: Velikost, možnost zaščite podatkov.

Proti: Majhna zmogljivost, hitrost.

Prestigio PMSDS120S

Prestigiov Data Safe je na prvi pogled le večja različica Pocket Driva. V napravi, ki smo jo mi preizkušali, je bil 120 GB disk, najdražja različica pa ima 160 GB disk. Podobno kot Pocket Drive tudi Data Safe dobimo v ličnem darilnem pakiranju in s priloženim etuijem.

Priklop je tudi tu mogoč le prek vmesnika USB, tokrat pa na tem mestu velja omeniti zelo kratek priloženi kabel, zaradi česar je pri našem preizkusu naprava dobesedno visela v zraku. Hitrosti so tokrat višje, saj ima naprava zmogljivejši disk. Branje in pisanje potekata pri skorajda enaki hitrosti kot pri drugih napravah z vmesnikom USB, slabše rezultate pa še vedno dobimo pri naključnem dostopju do podatkov. A to spet ni osnovni namen, za katerega bo naprava večinoma uporabljena. Spet pa velja opomniti tudi na možnost zavarovanja vsebine diska z geslom, kar povečuje možnost uporabe v občutljivih okoljih.

Prestigio PMSDS120S

Kaj: Prenosni disk USB.

Vmesniki: USB 2.0.

Izdeluje: Prestigio, www.prestigio.si.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.

Cena: 89 EUR.

Za: Velikost, možnost zaščite podatkov.

Proti: Zmogljivost, kratek priloženi kabel USB.

Prestigio PMPP301120

Prestigiov Portable Player že z imenom izdaja svoje poslanstvo: ni namreč le disk, temveč tudi večpredstavni predvajalnik. Z vgrajenim diskom, velikim 120 GB, in z majhnimi merami se lahko postavi ob bok Icy Boxu IB-MP301-B. Na sprednji strani je na voljo nekaj osnovnih gumbov za nadzor predvajanja, vsi drugi ukazi pa so dosegljivi s pomočjo priloženega daljinskega upravljalnika. Daljinski upravljalnik se je izkazal za veliko boljšega od RaidSonicovega, saj so tipke lepo odzivne. Kot je značilno za vse izdelke tega izdelovalca, je tudi tu oblika dobro premišljena, zato lahko predvajalnik brez zadržkov postavimo v središče naše dnevne sobe. Poleg pričakovanega etuija nas v škatli pričakajo tudi USB, avdio in video kabel. Pretakanje podatkov iz računalnika je možno le prek vmesnika USB, kar je značilnost večine zunanjih diskov z dodatnimi zmožnostmi. Predvajalnik pozna skorajda vse glasbene in video zapise, zmore pa tudi prikazovati slike v več različnih načinih prikaza. Menu je enostaven in pregleden, a žal tudi tu ni na voljo v slovenščini.

Omenimo še naše izmerjene hitrosti. Te so spet blizu meje zmogljivosti vmesnika USB pri zaporednem pisanju in podobne tistim pri Pocket Drivu, ko govorimo o naključnem dostopanju. Tako je edina resna pomanjkljivost te naprave le omejena zmogljivost vgrajenega diska.

Prestigio PMPP301120

Kaj: Prenosni disk s predvajalnikom.

Vmesniki: USB 2.0.

Izdeluje: Prestigio, www.prestigio.si.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.

Cena: 105 EUR.

Za: Velikost, sposobnost predvajanja zvoka in videa, daljinski upravljalnik.

Proti: Majhna zmogljivost.

Stardom Sohotank U6-1

Stardomov Sohotank U6 je še eden izmed redkih izdelkov na trgu, ki že podpirajo vmesnik FireWire 800. Že po zunanjih merah in obliki lahko sklepamo, da to ohišje ni namenjeno običajni rabi doma. Narejeno je iz trpežnega aluminija in omogoča zamenjavo diska med delovanjem naprave. Oblikovno je sicer dobro zamišljeno in ne kazi podobe pisarniške mize. Vstavljanje diska je preprosto, v našem primeru pa smo v ohišje potisnili 2,5-palčni disk SATA (izdelovalec ponuja tudi možnost nakupa modula za diske PATA).

Zunanjo enoto smo priključili prek vmesnika FireWire 800 in izmerili odlične hitrosti branja. Nekaj težav nam je povzročal Winbenchev preizkus High-End, ki nam ga ni uspelo uspešno izvesti. Naprava je imela na splošno kar nekaj težav pri hitrem naključnem dostopanju do podatkov. Modul seveda omogoča tudi priklop prek počasnejšega vmesnika USB, kjer pa večjih presenečenj pri merjenjih nismo zaznali, spet pa se je ta vmesnik izkazal za hitrejšega, celo od FireWire 800, pri preizkusu Business.

Stardom Sohotank U6-1

Kaj: Zunanje ohišje z vmesnikom FireWire 800.

Vmesniki: USB 2.0, FireWire 800.

Izdeluje: Stardom, www.stardom.com.tw.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 54 EUR

Za: Podpora FireWire 800.

Proti: Velikost, oblika.

WD My Book Pro Edition II 1TB

Za konec nam je ostal še velikan med našimi preizkušenimi zunanjimi diski. Western Digital je v lično oblikovano ohišje vgradil dva 500 GB diska, ki tvorita polje RAID. S priloženim programom lahko izbiramo med poljema RAID 0 in RAID 1. Tako lahko izbiramo med hitrejšim delovanjem s polnim terabajtom ali dodatno varnostno kopijo pri 500 GB prostora. Omeniti velja, da nam je med preizkusom RAID nastavitve uspelo spreminjati le, ko je bil disk priklopljen prek vmesnika USB. My Book Pro pa ne izstopa le po velikosti, temveč tudi po količini vmesnikov na zadnji strani. WD nam je tako ponudil kar tri možnosti priklopa, vmesnik USB, FireWire 400 in FireWire 800. Nekateri bi si morda zaželeli tudi vmesnik eSATA, a omenjeni trije zadostijo prav vsem potrebam.

Pri preizkusu vmesnikov USB in FireWire 400 nismo pričakovali večjih odstopanj od dosedanjih rezultatov. Občutno nižji je bil le čas dostopa WDjevih diskov. Pri priklopu diska na vmesnik FireWire 800 pa se je pokazala resnična hitrost naprave. Z diska je sistemu uspelo brati s skoraj 90 MB/s! Pisanje na disk se je spet ustavilo pri več kot trikrat nižji številki. To je, kot smo že omenili, verjetno posledica nepravilnega delovanja kartice PCIe. Najboljše rezultate pa je disk dosegel tudi pri obeh Winbenchevih preizkusih (podrobnejši rezultati v tabeli).

Zunanjemu disku, ki navdušuje že s svojo velikostjo in obliko, le stežka kaj očitamo. Morda bi izpostavili le razmeroma glasen zagon, ki pa izzveni v nekaj sekundah. Poudariti je treba tudi to, da se manjša razlika v hitrosti med RAID 0 in 1 (v teoriji z RAID 0 poljem dosegamo večje hitrosti zaradi hkratnega delovanja več diskov) zazna le pri priklopu prek vmesnika FireWire 800.

WD My Book Pro Edition II 1TB

Kaj: Zunanji disk s poljem RAID.

Vmesniki: USB 2.0, FireWire 400, FireWire 800.

Izdeluje: Western Digital, www.westerndigital.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, Elkotex, www.elkotex.si, Izid, www.izid.si.

Cena: 411,96 EUR; 385 EUR; 403,68 EUR.

Za: Lično ohišje, zmogljivost, RAID.

Proti: Nima vmesnika eSATA.

Vmesniki

Na trgu je trenutno cela kopica različnih vmesnikov, ki jih včasih ni najlaže razločiti. Najhitrejši vmesnik za zunanje enote je zaenkrat (1) eSATA, ki omogoča hitrosti prenosa do 300 MB/s. Vsem dobro znani in najbolj razširjeni (2) USB se v resničnih situacijah izkaže za najpočasnejšega, zato že nestrpno pričakujemo njegovega naslednika (glej Kaj prinaša jutri). Rahlo manj znana pa sta navadnim uporabnikom (3) FireWire 400 in najnovejši (4) FireWire 800. Oba prihajata iz Kalifornije, natančneje iz Appla, njuni nazivni hitrosti pa lahko razberemo že iz imen.

Na prvi pogled zelo različna vmesnika (1) SATA in (2) eSATA sta si v resnici povsem podobna. Razlike so predvsem v dovoljenih dolžinah kablov (eSATA dovoljuje dvometrske, SATA pa le metrske) in v nazivnih napetostih samega vodila. Pomembno pa je to, da ni nikakršnih razlik v hitrosti prenosa podatkov. Zunanji SATA se počasi uveljavlja na trgu, zato ga bomo verjetno v prihodnosti videvali še veliko pogosteje.

Kako smo preizkušali

Za preizkus smo uporabili računalnik s procesorjem Intel Core 2 Duo 2,13 GHz in 2 GB RAM, ki je imel že vgrajen tudi 320 GB disk SATA, na katerem je bil naložen operacijski sistem Windows XP SP2. Na vsakem zunanjem disku smo naredili particijo, ki je zasedala ves disk, in jo formatirali v datotečni sistem NTFS. Za preizkus enot z vmesnikom FireWire 800 smo v računalnik dodatno vgradili še St-Labovo F-300 kartico PCIe.

Preizkusa hitrosti smo se lotili ob pomoči dveh programov. S prvim, sicer že starim, a uveljavljenim programom Winbench 99 2.0 podjetja Ziff Davis smo preverjali tri lastnosti, ki veliko povedo o hitrosti delovanja diska. Prva med njimi je povprečni čas dostopa, ki je izražen v milisekundah in vsebuje tako imenovani čas iskanja ter čas, ki je potreben, da podatek prispe pod bralno/pisalno glavo. Drugi dve sta Business Disk Mark, ki prikaže hitrost (v MB/s) delovanja z nekaterimi poslovnimi programi, ter High-End Disk Mark, ki podobne meritve opravi s simulacijo zahtevnejših programov (na primer Photoshop), kjer se pojavljajo ne le zaporedno pisanje in branje, temveč tudi naključni dostopi do podatkov.

Za merjenje gole hitrosti zapisovanja ter branja na disk pa smo uporabili naš Dbench32. Pri vsakem preizkusu je program trikrat zapisal in prebral 500 MB veliko datoteko ter izračunal povprečno hitrost obeh operacij. Ti dve vrednosti sta tudi največji hitrosti, ki ju lahko pričakujemo od diska.

Za konec smo največkrat uporabljeni disk, Hitachijev 2,5-palčni model, ki se vrti s 7200 obrati na minuto, primerjali še z enako velikim, a počasnejšim Toshibinim modelom, ki se vrti s 4200 obrati na minuto. S tem smo preverili vpliv hitrosti vrtenja na zmogljivost diska.

Zlati Monitor

Po tehtnem premisleku smo se odločili, da zlatega Monitorja tokrat ne podelimo. Vzrok ne tiči v nekakovosti izdelkov, temveč v tem, da je podobnih izdelkov na trgu veliko več, kot nam jih je uspelo in smo jih želeli zajeti na naš preizkus. Zato bi bilo nepravično, da bi izbirali le izmed petnajstih izdelkov, ki smo jih preizkusili. Predvsem, ker smo se pri tokratnem preizkusu veliko bolj osredotočili na raznolikost ponudbe kot pa na golo primerjavo konkurence na tem področju. Prav tako je pomembna razlika med zunanjimi diski in ohišji za zunanje diske. V ohišja namreč lahko vstavimo poljuben disk, katerega cena (ponavadi) večinsko pripomore h končni ceni nakupa, medtem ko smo pri zunanjih diskih omejeni le na modele, ki jih ponuja izdelovalec.

Vsekakor se je med izdelki na naši mizi znašlo kar nekaj izstopajočih modelov, ki bi si zaslužili zlati Monitor, a verjamemo, da smo jih primerno razkrili in ovrednotili že v opisih znotraj članka.

RAID namesto disketne enote

Na trgu se pogosto znajdejo tudi posebneži in mednje vsekakor sodi tudi Stardomov Sohoraid SR 2760. Ohišje se vgradi v računalnik, na mesto, ki ga je nekoč zasedal disketnik, omogoča pa izdelavo polja RAID 0 ali 1, in sicer iz dveh 2,5-palčnih diskov SATA. V našem primeru smo v ohišje vstavili našega Hitachija s 7200 vrtljaji ter Toshibo s 4200 vrtljaji.

Zaradi prevelikih razlik v hitrosti nam naprava sicer ni dopustila polja RAID 1 (zrcaljenje), smo pa bili prijetno presenečeni nad hitrostjo v primeru RAID 0 (vzporedno delo z dvema diskoma - "striping"), saj se je tako branje kot zapisovanje "dogajalo" z več kot 80 MB/s. Preizkusili smo tudi možnost vroče zamenjave; med delom smo diska izvlekli in ju zamenjali med seboj. Računalnik ju je kljub zamenjavi pravilno prepoznal in nanju uspešno pisal. Rahlo težaven je le mehanizem za odstranitev diskov.

Opisano ohišje je vsekakor zanimivo, a le stežka uporabno. Najzmogljivejši 2,5-palčni diski, ki so trenutno na voljo na trgu, so namreč veliki 250 GB, za ceno dveh takih diskov pa dobimo tudi veliko zmogljivejše zunanje enote. Ohišje nam morda pride prav, če nam v omari ležita dva enaka 2,5-palčna diska, ki bi ju v tem primeru še lahko uporabili vsaj za varnostno kopiranje zasebnih podatkov.

Stardom Sohoraid SR 2760-2S-S2

Kaj: Ohišje velikosti disketnika, v katero vstavimo dva 2,5-palčna diska.

Proizvaja: www.stardom.com.tw.

Prodaja: Elkotex, www.elkotex.si.

Cena: 149 EUR.

Za: Majhno in praktično ohišje, možnost RAID 0 in RAID 1.

Proti: Zaradi visoke cene 2,5-palčnih diskov visoka cena ustrezne konfiguracije.

Kaj prinaša jutri?

Trenutno se na področju hitrih zunanjih diskovnih povezav odvija predvsem boj med vmesniki USB, FireWire in eSATA. Septembra je Intel že prikazal delovanje vmesnika USB 3.0, ki bo zmogel prenose vse do hitrosti 4,8 Gb/s, kar je šestkrat hitreje od FireWire 800 in več kot polovico hitreje od eSATA. Prve naprave naj bi po napovedih ugledale luč sveta leta 2009, zaradi združljivosti z obema prejšnjima različicama pa je spet pričakovati precejšen uspeh Intela na tem področju. Nekateri analitiki celo ocenjujejo, da bosta USB 3.0 in eSATA Applovo ognjeno žico povsem izrinila iz tekme na področju priklopa zunanjih naprav. A kalifornijsko podjetje že ima pripravljen odgovor, ki sliši na ime IEEE 1394c. Glede na dosegljive informacije gre le za združitev omrežne povezave in vmesnika FireWire 800, z nekaj manjšimi popravki. Standard IEEE 1394b namreč že zdaj omogoča prenose pri hitrosti do 3,2 Gb/s, a le prek optičnih kablov, zaradi česar se izdelovalci naprav za to možnost priklopa niso odločali.

Na trg pa prihaja tudi brezžični USB, ki naj bi bil sposoben prenašati podatke z enako hitrostjo kakor današnji USB 2.0 na razdalji do treh metrov. Z zmanjšano hitrostjo (110 Mb/s) pa naj bi bil zmožen doseči celo razdalje deset metrov in več.

Razlika med 4200 in 7200

Večino naših preizkusov smo opravili s Hitachijevim 2,5-palčnim diskom, ki se vrti s hitrostjo 7200 obratov na minuto. Ker pa se večina diskov te velikosti vrti z manj obrati, smo želeli preveriti tudi resničen vpliv hitrosti vrtenja na delovanje diska. V ta namen smo vzeli Toshibin disk MK2035GSS 200 GB, ki se vrti s 4200 obrati na minuto. Na obeh smo pognali že omenjene preizkuse, meritev gole hitrosti zapisovanja ter branja s programom Dbench32 ter Winbenchove preizkuse HE, Business ter meritev časa dostopa.

Izkazalo se je, da so razlike več kot očitne, Hitachijevemu disku je namreč uspelo brati in zapisovati s skoraj dvakrat večjo hitrostjo kot njegovemu počasnejšemu tekmecu. Razlike pa so bile precejšnje tudi pri drugih preizkusih (podrobneje v tabeli). Ni torej vseeno, s koliko obrati se vrti naš disk v prenosniku ali zunanjem ohišju, saj je njegova hitrost delovanja skoraj premo sorazmerna s hitrostjo vrtenja.

Nemalokrat je prav vodilo (USB) tisto, ki omejuje hitrost prenosa.

Za domačo rabo se arhiviranje na DVD pogosto izkaže za nepraktično, saj je treba med drugim izdelati katalog nosilcev, sami nosilci pa zavzamejo tudi nemalo prostora. Zato se veliko ljudi raje odloči za nakup zunanjih diskov, ki so cenovno ugodnejši in jih je laže upravljati.

Na naš preizkus smo želeli zajeti ohišja in diske z vsemi vmesniki, ki so trenutno na voljo, izpustili smo le omrežne diske (NAS/SAN), ker se jim bomo (spet) podrobneje posvetili v eni izmed prihodnjih številk.

Zavedati se moramo, da je ponudba teh naprav pri nas bistveno večja od tu predstavljene, večino zunanjih diskov oz. ohišij pa tako ali tako prodajo kar v klasičnih blagovnicah a la Spar ali Hofer.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji