Objavljeno: 1.12.2005 21:08 | Avtor: Dušan Kastelic | Monitor December 2005

Xara med Extremisti

Proti koncu 90. so pri Xari na trg poslali program za vektorsko risanje, imenovan "Xara Studio". Za tiste čase je bil presenetljivo inovativen in predvsem hiter, a še preden mu je na trgu uspelo nabrati zveste uporabnike, ga je že... mlask ... kupil veliki Corel in ga začel tržiti pod svojo znamko.

Pretresi se dogajajo tudi dandanes. Najprej je< Autodesk (založnik programa 3D studio Max) kupil firmo Alias (avtorico legendarnega programa za 3D animacijo Maya). Nato je Adobe (ki ima v lasti nekaj najmočnejših programov za grafično oblikovanje in DTP, kot sta Illustrator in Photoshop...) kupil Macromedio (ki s programom Flash kraljuje v internetni grafiki). Da ne omenjamo Microsoftovega nakupa malo znanega podjetja Creature House, ki je izdelalo program Expression, s katerim se namerava tudi Microsoft podati na neusmiljeni trg grafičnih programov... Stara (kapitalistična) zgodba torej - velika riba požre manjšo...

In kaj torej ostane najmanjšim? Ena možnost je, da se enostavno pustijo kupiti. A malo angleško podjetje Xara ltd. je že bogatejše za to izkušnjo in je ne nameravajo ponoviti. Corelov nakup je bil samo krinka, da se znebijo konkurence, in v naslednjih letih je Corel pastorko Xaro precej zanemarjal. Zato so se avtorji Xare, naveličani životarjenja pod Corelovim okriljem, odločili, da program odkupijo nazaj in ga tržijo sami. Tako je nastala XaraX. Toda bilo je prepozno. V tem času so si veliki igralci (Adobe, Corel in Macromedia) že razdelili vsak svoj kos pogače in XaraX, kljub nekaterim izrazitim prednostim pred konkurenco, ni nikoli postala zelo razširjena med grafičnimi oblikovalci. Imela pa je praktično kultni status pri peščici navdušenih uporabnikov in to je bilo dovolj, da je preživela in se razvijala.

Vprašanje pa je, ali ji bo to uspevalo tudi v novih razmerah, ki so zavladale na trgu. Tega se pri Xari zavedajo. Že dolgo je namreč znano, da dandanašnji ni umetnost napisati vrhunskega programa - umetnost ga je prodati! In prav področje marketinga in široke prodajne mreže je tisto, kjer pri malih podjetjih šepa. Spoznali so, da se lahko s konkurenco spopadejo le na terenu, na katerega jim ta niti približno ne bo sledila. In to je odprta koda! Res je - Xara Xtreme bo kmalu postala odprtokodni program! Odprta koda namreč ne pomeni samo tega, da lahko program vsakdo spreminja in izboljšuje, temveč tudi to, da komercialna konkurenca teh tehnoloških rešitev ne bo smela uporabiti v svojih proizvodih. Xara je namreč znana po inovacijah in številne novosti, ki smo jih prvič videli prav pri njej, so danes stalnica v večini programov za vektorsko risanje. Skupaj z odprtokodno zasnovo napovedujejo v kratkem tudi pohod na Mac in Linux.

Ekstremna hitrost

Xarine trditve, da gre pri programu Xara Extreme za daleč najhitrejši vektorski program na trgu, smo se odločili preveriti tudi v praksi.

Vzeli smo dokument, v katerem je kar 20.000 likov pobarvanih s sivinskim prelivom, ga shranili in prikazali v programih Xara Extreme, CorelDRAW 12 in Adobe Ilustrator CS2. Datoteka v Corelovem formatu je merila 3,8 MB, skoraj enako tudi v Ilustratorjevem .AI, Xara pa je vse shranila v datoteko, veliko komaj 330 KB!

Izkazalo se je, da je izrisovanje v Corelu in Ilustratorju približno štirikrat (400 %) počasnejše od izrisovanja Xare. S tem, da Xara izrisovanje še dodatno predpomni in je izrisovanje v že izrisanih velikostih pravzaprav trenutno (za potrebe preizkusa smo to možnost izklopili).

Tako je videti dokument, s katerim smo primerjali hitrost izrisovanja.

Matjaž Klančar

Pa si na hitro oglejmo, kaj novega prinaša nova Xara Xtreme. Na prvi pogled novosti ni veliko. Poleg izboljšanega Xara Picture Editorja, ki omogoča temeljno delo s fotografijami (in je zdaj dostopen tudi kot samostojni program), takoj opazimo samo še en gumb - Plug In. Kmalu ugotovimo, da je ta novost izvedena nadvse učinkovito, saj nam na katerikoli (vektorski ali rastrski) risbi omogoča uporabo kateregakoli Plug-In filtra za Photoshop. In teh filtrov je zelo veliko! Od preprostih in brezplačnih pa do takih, ki po kompleksnosti in funkcionalnosti bolj spominjajo na samostojne aplikacije. Nekaj precej uporabnih so seveda priložili. Ta novost nam odpira čisto nove perspektive v uporabi vektorskih programov in z njo je Xari uspelo še bolj zabrisati ločnico med vektorskimi in rastrskimi programi. Ko namreč vektorski lik "obdelate" z omenjenimi posebnimi učinki, ti ostanejo še vedno vektorski liki, ki jih lahko še naprej obdelujete (in ob vsaki obdelavi se samodejno prilagodijo novi obliki). To je mogoče, zahvaljujoč že legendarni Xarini hitrosti, saj vse učinke izračunava sproti, in to tako hitro, da uporabnik praktično ne opazi.

Na prvi pogled je pri novi Xari samo ena pomembnejša novost: uporablja lahko Photoshopove Plug-Ine. V praksi pa se izkaže, da je zaradi tega program bistveno močnejši.

Kako naj torej razumemo potezo Xare, da se s svojim paradnim konjem poda v odprtokodne vode? Bo s tem res zamešala štrene velikim ribam ali pa hočejo sporočiti: "Mi se ne gremo več! Tu imate program, pa naj se z njim ukvarja kdor hoče...". Zanimivo bo spremljati, kaj se bo iz tega izcimilo.

Xara Xtreme

Kaj: Nova Xara.

Izdeluje: Xara ltd., www.xara.com.

Cena: 79 dolarjev oziroma 66 evrov.

Za: Še hitrejša, zelo dobra podpora PhotoShopovim Plug-Inom, prehod med odprtokodne programe.

Proti: Prehod med odprtokodne programe vzbuja mešane občutke...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji