Objavljeno: 29.1.2013 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Januar 2013 | Teme: windows 8

Windows, povsod

Windows 8, brez pretiravanja največje Microsoftovo tveganje od prvih Oken naprej, je med nami. Nameščen je v računalnike v trgovinah, na voljo so prenosniki z zasloni na dotik, tablice, tablice, ki so lahko hkrati tudi prenosniki, in, navsezadnje, tudi telefoni. O samih novih Oknih smo že dovolj pisali, tokrat smo preizkusili po eno napravo iz vsake izmed naštetih kategorij.

Menimo, da se je Windows 8 vsekakor mogoče navaditi, vprašanje je le, ali si bodo uporabniki vzeli dovolj časa in premogli toliko volje, da se bodo sploh lotili privajanja. Še največ možnosti imajo po našem mnenju tablice, ki so lahko obenem tudi prenosniki.

Operacijski sistem Windows je z nami in na naših računalnikih že toliko časa, da je že davno postal del inventarja, tisto pač, kar "pride z računalnikom", vedno. No, skoraj vedno, menda okoli 10 % uporabnikov uporablja Applov sistem OSX, majhen drobiž uporabnikov pa celo nekakšen Linux. To velja že od Windows 3.0 (leta 1990) in še bolj od Windows 95 (1995).

In vendar se nekje v daljni prihodnosti morda svetlika svet, ki bi lahko bil tudi brez tega danes prepotrebnega programskega dela osebnega računalništva. Tam, v delu sveta, kjer uporabljajo tablice in pametne telefone, v mobilnem delu sveta torej. Ki je, mimogrede, že danes veliko večji od sveta osebnih računalnikov in kjer kraljuje Android in Applov sistem iOS. "Mobilnih" uporabnikov je vedno več, in to VELIKO več, uporabnikov "navadnih" računalnikov in prenosnih računalnikov pa ne. Ljudje računalnike uporabljajo kar nekaj let in si hkrati vedno znova kupujejo nove tablice in telefone. Še več, napoveduje se trend, da si namesto novega prenosnika raje kupijo novo tablico. Z dodatno tipkovnico.

Tak svet je za Microsoft, največjo programsko hišo na svetu, zaskrbljujoč, zato ne čudi, da se trudijo narediti vse, da ne bi čez nekaj (deset, dvajset ...) let obležali na smetišču zgodovine. Dokaj pogumno so začeli že pred dvema letoma, ko so popolnoma prenovili svoj sistem za telefone - opustili so star telefonski Windows in ga nadomestili s popolnoma novim Windows Phone 7. Še bolj pogumno pa nadaljevali letos, ko so predstavili Windows 8.

Windows 8 je nadvse smel projekt, saj stavi na enak (bolj ali manj) operacijski sistem, ki naj bi deloval na vsem, kar danes pojmujemo pod besedo računalnik ali pametna naprava. Od strežnikov do telefonov. Uporabniki naj bi imeli pri rabi enako izkušnjo na namiznem računalniku, prenosniku, tablici ali telefonu. Vsaj v teoriji.

Težava je, da so pri Microsoftu za osnovo novega uporabniškega vmesnika vzeli "ploščice" iz telefonskega Windows Phone 7, ki s(m)o ga kritiki pred leti sicer zmerno pohvalili, vendar mu na trgu tega uspeha nikakor ni uspelo ponoviti. Telefoni "z Vindovsi" se sicer prodajajo, vendar daleč slabše kot telefoni z Androidom ali iPhoni. Utemeljiti vso svojo prihodnost na takem (pol)uspehu, se kar naenkrat ne zdi več tako pametno.

V Monitorju smo v zadnjem letu Windows 8 kar dobro preizkusili, najprej v navideznih strojih (VMWare), nato tudi v fizičnih, vendar nam nikakor ni uspelo najti odgovora na ključno vprašanje - "Zakaj?" Zakaj bi se (uporabniki) morali ukvarjati s popolnoma drugačnim sistemom, ki sicer še kar dobro deluje v telefonih, v računalnikih z miško pa precej manj.

Tokrat se odgovor trudimo najti še enkrat - na vseh vrstah naprav, kjer je mogoče. Osebne računalnike smo izpustili, začeli smo s prenosniki.

Z lepim, tankim Ultrabookom. Rezultat - premikati ploščice Windows 8 s sledilno ploščico res ni najudobneje.

S še vedno zelo tankim prenosnikom, ki ima zaslon občutljiv za dotik. Bolje! Pa vendar, z roko šariti po zaslonu, prek tipkovnice, ni najbolje.

S tablico. Ki ima nameščen pravi Windows 8 in ne "ARMovske" različice RT, kot jo je imela tablica Surface, ki smo jo preizkusili v prejšnji številki. Nismo bili najbolj zadovoljni - vgrajeni hitri procesor i5 je tablico odebelil, predvsem pa "oglasnil", ko se je zaradi pregrevanja prižgal vgrajeni ventilator. (Tablica z ventilatorjem? Huh, to pa je inovacija!)

S tablico, ki je lahko tudi prenosnik. Nekako tako kot androidni Asus Transformer, le da ima nameščen Windows 8. In, hej, poganja ga najnovejši Intelov Atom. Posledica - nič ventilatorjev! In - oba akumulatorja skupaj zdržita okoli 15 ur! Hitrost zaradi Atoma sicer malce šepa, vendar ne preveč!

In na koncu - s telefonom, kjer smo okenskih "ploščic" že vajeni, le da so tokrat nadgrajene na različico 8.

Končna sodba? Nam preizkuševalcem očitno ne bo dolgčas, še malo ne. Uporabnikom tudi ne. Vprašanje pa je, kdo bo prej obupal, uporabniki ali Microsoft?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji