Objavljeno: 28.5.2024 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor Junij 2024

Vse, povsod, naenkrat

Sony se zaveda, da so polnokrvni ročni računalniki precej težke naprave, za daljše igranje tudi precej neudobne, zato je izdelal namensko napravo, ki na daljavo izkorišča moč obstoječega domačega Playstation 5. Z njim pa tudi vse njegove prednosti in slabosti.

Prenosne igralne konzole so priljubljene že od nekdaj, spomnimo se le prvega Nintendovega Game Boya ali Switcha. Sonyjevi prvi poskusi na tem področju segajo vse od Pocket Stationa iz leta 1999, prek mnogih različic Playstation Portabla (krajše PSP) do zadnje PS Vite, ki je izšla pred 13 leti. Da si kupci še vedno želijo podobnih naprav, kaže prav entuziastična skupnost navdušencev nad starimi Sonyjevimi ročnimi napravami, zato dobro ohranjene na trgu rabljenih naprav dosegajo zares visoke cene. A najnovejši PS Portal je doživel zelo ambivalenten sprejem, predvsem zato, ker je vezan na Playstation 5 in ni samostojna naprava in ker je v resnici le še en dodatek v Playstation ekosistemu, kot je to tudi Playstation VR 2.

V času, ko je dobra internetna povezava prej pravilo kot izjema (no, odvisno od tega, kje živimo), in zaradi dejstva, da mora biti ročna naprava dobro ergonomsko oblikovana in predvsem zadosti lahka, je Sonyjeva odločitev povsem razumljiva. PS Portal je dejansko videti, kot bi igralni plošček Dual Sense prerezali na pol in vmes postavili osempalčni zaslon LCD. Hitro se privadimo vsem gumbom, ki so nam že znani, četudi sta igralni palici opazno manjši od tistega na Dual Sense ploščku. Prav tako so ohranjene vse posebnosti Dual Sense ploščka (povratne vibracije, dinamični upor prilagodljivih sprožilcev ipd.), drsno ploščico pa nadomesti na dotik občutljiv zaslon. Ta se pri igrah ne obnese enako dobro, preprosto zato, ker zaznavanje ni tako dodelano, in upamo, da se bo z nadgradnjo programske opreme izboljšalo. Dobre pol kilograma, kot naprava tehta, je naravnost idealno tudi za več ur igranja v kosu.

Konkurenčno postavljena cena (naprava stane manj kot Dual Sense Edge igralni plošček) zahteva svoj davek v izbranih komponentah. V napravi tiktaka procesor Snapdragon 680, zaslon je LCD, ločljivosti 1.920 × 1.080 pik (60 Hz), baterija ima zmogljivost 16,6 Wh (kar zadošča za dobre štiri ure igranja), podpira Wi-Fi 5 in nima bluetootha. Prav ste prebrali, na napravo lahko priključimo le žične slušalke s priključkom 3,5 mm ali brezžične slušalke s tehnologijo Playstation Link (v času pisanja članka jo podpirajo le slušalke Sony PULSE Explore in PULSE Elite). K sreči Sony ni varčeval pri kakovosti izdelave: naprava je trdna in se ne upogiba, tudi sami gumbi za vklop, Link povezavo, upravljanje glasnosti in avdio priključka ter USB-C so smiselno porazdeljeni.

Podobno špartanski je grafični vmesnik, ki v resnici ponuja zgolj osnovno nastavljanje povezljivosti z brezžičnim omrežjem in brezžičnimi slušalkami, nastavljanje svetlosti zaslona, glasnosti vgrajenih zvočnikov in nadgradnjo programske opreme. Ob prvi priključitvi nas čaka desetminutni postopek povezave naše nove naprave z domačo igralno konzolo, kasneje pa postopek povezovanja traja od slabih 20 sekund do nekje pol minute, odvisno od tega, kje se trenutno nahajamo in kako je naš PS 5 povezan s spletom. Če ste kadarkoli preizkušali aplikacijo PS Remote Play za pametne telefone ali tablice, vam bo zadeva povsem jasna: pretočno predvajamo sliko, ki jo sicer predvaja naš televizor ali monitor.

Od tod naprej so mnenja uporabnikov razdeljena na dva pola: mnogi se sprašujejo, čemu bi kupovali namensko napravo, če pa enako, nemara celo boljšo izkušnjo dosežemo z uporabo pametnega telefona in Dual Sense igralnega ploščka ter prej omenjene aplikacije. Nasprotni pol hvali predvsem enostavnost uporabe in povezovanja, zelo dober in ravno prav velik zaslon ter dodelano ergonomijo naprave, ki je telefon v naročju ali na mizi ne ponuja. Pravo vprašanje pa je, zakaj naprava ne podpira neposrednega oblačnega pretočnega igranja s Sonyjevih strežnikov, če to omogoča že konzola sama. Najbrž bo to kdaj v prihodnosti, a se vseeno zdi, da bi to bila dodatna dodana vrednost napravi (sploh, če se konzola doma iz kakršnegakoli vzroka ugasne).

Iskreno lahko zapišemo, da pretakanje iger ob nekaj boljši brezžični omrežni opremi (sploh, če imate doma veliko brezžičnih naprav) in dobri optični spletni povezavi deluje presenetljivo dobro in zanesljivo. Za popolno zadovoljstvo zunaj udobja doma zadošča že stabilna povezava z nekje 15 Mb/s prenosa, v nasprotnem primeru pa se ločljivost slike zniža, pojavi se lahko tudi nekaj več kockanja in trganja slike. V isti sapi dodajamo, da s PS Portalom ne boste zadovoljni v vseh žanrih iger, saj ima za strateške igre premajhen zaslon (sicer zelo oster zaslon ne zmore prikazati vseh podrobnosti), za hitre strelske igre pa je odzivni čas predolg in to lahko pokvari igralsko izkušnjo. V večini ostalih žanrov pa naprava naravnost blesti in igrati moderne igre v viseči mreži med borovci, nekaj sto kilometrov stran od doma, je posebno doživetje. Pa naj igramo nogomet, se igramo boga vojne ali se potapljamo s stroji v daljni postapokaliptični prihodnosti. Vsekakor priporočamo, da domačo igralno konzolo povežete prek kabla z usmerjevalnikom, PS Portal pa naj ima vedno na voljo zadosti močan brezžični signal, kjerkoli že boste. Ah, in ne pozabite, da vas mora vaš PS 5 doma ves čas čakati v stanju pripravljenosti (tako imenovani rest mode), sicer boste s seboj nosili pol kilograma mrtve teže. Ali pa ves čas klicali sosede.

Velik manko je odsotnost spletnega brskalnika. Morda na PS Portalu res niste imeli namena brskati po spletu, a veliko brezplačnih omrežij zahteva potrditev pogojev uporabe prek brskalnika, včasih tudi vpis svojega elektronskega naslova. Prav tako ne podpira avtentikacije prek certifikatov in na koncu smo skorajda obsojeni na deljenje internetne povezave prek mobilnega telefona, kar v tujini lahko tudi stane. Na spletu lahko preberemo mnogo komentarjev, da bi PS Portal moral podpirati tudi druge Android aplikacije, saj bi se s tem njegova uporabnost precej zvečala. A recimo bobu bob, PS Portal je zamišljen kot dodatni igralni pripomoček v ekosistemu PS in kot tak omogoča točno to, kar Sony obljublja: igranje Playstation 5 igralne konzole na daljavo.

Komu bi torej taka naprava lahko prišla prav? Vsem, ki bi si radi ogledali tekmo po televiziji in hkrati imeli mir pred družinskimi člani, ki želijo ravno takrat odigrati kako igro na PS 5 (oziroma poljuben podoben scenarij), in tistim, ki niti daleč stran od doma ne morejo brez iger na svoji konzoli. Najbrž tudi takim, ki bi radi svoje bližnje manj motili pri spancu s slušalkami v ušesih in z vključenim manjšim zaslonom. Absolutno pa PS Portal ni nadomestilo za ročni PC in to niti ne poskuša biti; če si želite popolnoma prilagodljiv ročni igralni ekosistem, potem posezite raje po Steam Decku. Lahko pa počakate, če bo Sony izdal polnokrvno samostojno prenosno igralno napravo.

Playstation Portal

naprava za igranje igralne konzole Playstation 5 na daljavo

Izdeluje: sony.com

Prodaja: acssony.si

Cena: 220 EUR

Za: Ergonomija, razmeroma ugodna cena.

Proti: Omejeno povezovanje s spletom, ni bluetootha.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji