Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Gregor Ropoša | Monitor December 2008

Vrnitev odpisanih

Delo z računalnikom prinaša poleg številnih prednosti tudi veliko množico datotek in map, ki jih je zaradi boljše preglednosti seveda treba tu in tam tudi urediti (združiti v skupne mape, preimenovati ali odvečne zbrisati). Tako urejanje ni brez pasti in vse prevečkrat se zgodi, da nehote kaj zbrišemo in nato kmalu ugotovimo, da smo bili prehitri. Kaj storiti v takšnem primeru?

Zlato pravilo pri reševanju zbrisanih podatkov je, da jih ne prepišemo z novimi. Da bi se temu izognili, je smiselno po takem nesrečnem dogodku vse novejše datoteke hraniti na drugem disku, če je to seveda sploh (še) mogoče.

Do zbrisanih podatkov lahko pridemo na različne načine. Med bolj preprostimi, ki pa je zato vedno pri roki, je vsem dobro znani "koš" (recycle bin), ki je del Oken že kar nekaj generacij. Zbrisane datoteke najprej romajo vanj, zato so uporabniku do izpraznitve koša načeloma še na voljo in jih lahko po želji tudi obnovi. Pogruntavščina je sicer praktična, a zaradi svojih preprostih nastavitev in omejenih zmožnosti bolj zasilna rešitev, na katero se ne gre preveč zanašati. Kar pogosto se namreč zgodi, da iskanih podatkov iz različnih vzrokov ne bomo več našli v košu ali pa jih ta iz tega ali onega razloga ne bo (z)mogel (pravilno) obnoviti.

UI in prikaz podatkov v drevesni strukturi

Na srečo sodobna tehnologija tudi na področju obnavljanja datotek ne miruje in tako imamo danes na voljo kar nekaj orodja, s katerim lahko takšne neprijetne situacije obrnemo sebi v prid.

Eno takih je vsekakor tudi Diskeeperjev program Undelete 2009, ki je s svojimi različicami (Server, Professional ter Home) namenjen poslovni in domači rabi. V vse tri različice je vgrajeno orodje za obnavljanje datotek, iskanje po diskih, orodje za hranjenje starejših različic datotek Microsoft Office, orodje za varno brisanje datotek, različica za strežnik pa zna vse to početi tudi z oddaljenimi računalniki.

Kot pove že ime, je poglavitna naloga programa varovanje uporabnika pred izgubo prehitro zbrisanih podatkov. Po namestitvi postane del operacijskega sistema, saj prevzame delo "koša", nadomesti njegovo ikono in njegove zmožnosti nadgradi s svojim bolj zmogljivim orodjem. Uporabniški vmesnik je preprost in se je mogoče hitro navaditi nanj, saj je podoben Raziskovalcu v Oknih. Tudi delo z njim povprečnemu uporabniku hitro postane domače. Ob pomoči tehnologije "InvisiTasking" naj bi program (za uporabnika povsem neopazno) v ozadju spremljal njegovo delo z datotekami in mapami. Delno lahko temu pritrdimo, saj preizkus ni pokazal večjih zakasnitev pri delu z datotekami (premikanje, kopiranje, preimenovanje). A program vendarle ni popolnoma neviden. Manjše zakasnitve so se namreč pokazale pri shranjevanju dokumentov v različnih programih (Word, Excel), ko smo dokument namesto na ponujeno mesto želeli shraniti kam drugam. Opazne so bile v obliki krajše neodzivnosti programa, v katerem smo trenutno delali. Brisanje podatkov je potekalo brez zakasnitev in težav.

Orodje za zaščito starih različic nekega dokumenta

Zbrisane podatke program prikaže s pregledno drevesno strukturo, v kateri je tisto, kar iščemo, enostavno poiskati. V veliko oporo je tudi iskalna funkcija z različnimi možnostmi iskanja (po imenu, vrsti datoteke ...). Sicer ima program rahle težave s prikazom dejanskega stanja podatkov, saj kljub osveževanju zaslona ni zaznal sprememb, ki smo jih vmes naredili (recimo vklop/izklop diska USB, brisanje datotek). Šele ko smo programsko okno zaprli in ga znova prikazali, se je stanje izboljšalo. Obnavljanje datotek je preprost in znan postopek, ki zahteva nekaj klikov z miško. Pohvalimo lahko možnost, da pri obnovi datoteke sami določimo mesto, na katero naj jo program vrne.

Po končanem postopku program izpiše še kratko, a dobrodošlo obvestilo o stanju. Ob ustreznih nastavitvah program samodejno bdi tudi nad datotekami na vseh tistih zunanjih enotah, ki jih operacijski sistem prepozna kot disk. Ob priključitvi kakšnega ključa USB smo tako lahko bolj brez skrbi. Čas hranjenja pobrisanih datotek in tudi količina teh datotek sta odvisna od opravljenih nastavitev in ju lahko kadarkoli spreminjamo. Zelo uporabno je tudi orodje, ki zna povrniti starejše različice nekega dokumenta. Velikokrat se namreč zgodi, da ob shranjevanju prepišemo staro različico dokumenta, za katero se kasneje izkaže, da je bila kljub vsemu prava. Te težave orodje uspešno reši, sami pa določimo, koliko različic želimo hraniti. Z desnim klikom miške po izbranem dokumentu se odpre novo okno, v katerem s seznama različic izberemo ustrezno in stvar je opravljena. V nasprotju s svojim temeljnim poslanstvom reševanja pobrisanih datotek program prinaša tudi orodje, s katerim lahko občutljive datoteke varno in dokončno (ni jih več mogoče obnoviti, saj jih prepiše) odstranimo z diska.

Undelete 2009 je s svojimi zmožnostmi in zanesljivostjo na eni ter preprostim načinom dela na drugi strani precej dobra nadgradnja obstoječega "koša", zato lahko kljub opisanim pomanjkljivostim rečemo, da se ga splača preizkusiti. K dokončni odločitvi za nakup pa bo precej pripomogla tudi cena.

Diskeeper Undelete 2009

Kaj: Program za obnavljanje zbrisanih datotek in zaščito podatkov.

Izdeluje: Diskeeper Corporation, www.diskeeper.com.

Cena: 57 EUR, različica Server 380 EUR. Popusti za več licenc.

Za: Zmogljivost, zanesljivost, preprost način dela.

Proti: Zakasnitve, težave z osveževanjem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji