Objavljeno: 28.12.2023 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor Januar 2024

Veselje do življenja

Preizkusili smo par cenovno dostopnih slušalk in preverili, ali je življenje še vedno tako veselo, kot pravi njihov prodajni slogan.

NoiseComfort ANC je naglavni model, ki poleg samih slušalk ponuja tudi uporabno torbico iz umetnega usnja, polnilni kabel, dodaten avdiokabel in letalski adapter za brezskrbna potovanja po zraku. Slušalke same so precej generičnega videza (sam sem si lastil na las podobne drugega proizvajalca) in po udobju ne izstopajo v pozitivno smer, saj precej pritiskajo na ušesa in s tem hitro povzročijo tako pregrevanje ušes kot bolečine. Ob tem so tudi precej ozke in bodo na nekoliko širših glavah preprosto premajhne. Pohvalimo pa lahko možnost zlaganja, kar je uporabno na potovanjih.

Slušalke ne premorejo naprednega nastavljanja zvoka, zgolj prilagajanje glasnosti, in načina ANC. Za ta cenovni razred so v reprodukciji zvoka povsem korektne, so pa na nekoliko tišji strani. Mikrofon bi bil lahko boljši, še posebej je občutljiv na veter in zvoke v prostoru. Povsem svoja zgodba pa je sistem za aktivno odstranjevanje šumov. Uradna dokumentacija se pohvali s tem, da slušalke lahko odstranijo med 20 in 30 dB neželenega šuma, v praksi pa sistem precej šepa in obenem tudi odločilno vpliva na kakovost predvajanega zvoka. To je bilo tako zelo moteče, da smo funkcijo preprosto izključili. Baterija po navedbah Lamaxa zdrži do 50 ur predvajanja z nevključenim odstranjevanjem šumov in do 26 ur z vključenim, kar lahko z veseljem potrdimo. Podprti so avdiokodeka AAC in SBC prek različice modrega zoba 5.0 ter večina najpogostejših profilov.

Clips 1 ANC so novejši izdelek vušesnih slušalk in to se še kako pozna. Tudi te podpirajo avdiokodeka AAC in SBC na novejši različici modrega zoba 5.3, zvezda pa je sistem odpravljanja šumov. Uradni podatki pravijo do 40 dB prek hibridnega sistema treh mikrofonov, v praksi pa ob pomoči različnih velikosti ušesnih čepkov dosežemo prav zavidljivo stopnjo »tišine«. In vse to brez resnega vpliva na kakovost predvajanja; slišali smo namreč že slabše izdelke v precej višjih cenovnih razredih. Sistem ANC ponuja tudi transparenten način, ki po potrebi ojača zvoke iz okolja, a je uporabnost precej omejena, samostojnega nastavljanja pa ni. Upravljanje glasnosti in sistema ANC z dotikom slušalk deluje povprečno, ima tudi opazen sekundni zamik.

Prodajna cena se kot pomemben dejavnik izkaže na drugih področjih. Za začetek pri mikrofonu; ta sicer ponuja boljše odpravljanje šumov v glasnih okoljih, a je splošna kakovost zajetega zvoka slabša kot pri modelu NoiseComfort (kar je glede na velikost slušalk pričakovano). Grajamo tudi pokrov škatlice za shranjevanje in polnjenje slušalk, ki daje občutek, kot da bo vsak trenutek odpadel. Gaming mode slušalk še zdaleč ne more konkurirati namenskim izdelkom. Zdržljivost baterije je slabih deset ur na polnjenje, dodatno pa lahko slušalke prek shranjevalne šatuljice še trikrat do konca napolnimo. Več kot spodobno tako kot samo udobje pri uporabi, saj smo na slušalke kar pozabili.

Da, veselje do življenja nam prinašajo predvsem zadnje, Clips1 ANC, saj bi za priporočeno ceno na trgu težko našli boljši in cenejši model. Nekaj kompromisov je pri tem treba skleniti, a ker nam v denarnici ostane še nekaj denarja za druge obstranske aktivnosti, prevelikega pritoževanja ne bo.

Lamax NoiseComfort ANC

brezžične naglavne slušalke

Prodaja: lamaxshop.eu

Cena: 80 EUR

Za: Veliko dodatne opreme v potovalnem etuiju, baterija zdrži res dolgo.

Proti: Slušalke pritiskajo na ušesa in hitro postanejo neudobne, podpovprečen ANC.

  

Lamax Clips1 ANC

brezžične vušesne slušalke

Prodaja: lamaxshop.eu

Cena: 60 EUR

Za: Podpora BT 5.3, baterija zdrži zares dolgo, udobne, za ceno spodoben ANC.

Proti: Polnilna škatlica ima zelo tanek pokrov, gaming mode ima še vedno nekaj zamika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji