Objavljeno: 25.9.2012 | Monitor September 2012

Veliki test: ultrabooki

Steve Jobs je pred leti, ob splavitvi ultra tankega prenosnika MacBook Air dejal, da bodo kmalu vsi prenosniki taki. Tanki, lahki, zmogljivi, z zelo malo možnosti razširitev. Ta "kmalu" je tu, laboratorij so nam skorajda poplavili ultratanki prenosniki, ultrabooki.

MacBook Air

Original ostaja original. Applov MacBook Air v marsičem ostaja ideal, ki ga Windows falanga pod vodstvom Intela komajda dohaja. Pri preizkušenem 13-palčnem modelu nas je navdušil predvsem zmogljiv akumulator, ki zdrži več kot eno uro dlje od konkurence!

Thinkpad X1

Tudi Thinkpad ostaja Thinkpad, tudi ko prihaja iz tovarn Lenova. Najtanjši med njimi, model X1, je svet ugledal še pred uradno predstavitvijo Intelovega "standarda" Ultrabook. Če nas denarnica ne skrbi, je to vsekakor najboljši ultra tanek prenosnik z nameščenimi Okni. S posladkom - akumulatorjem, ki ga napolnimo v pol urice!

HP Envy 4

Vendar pa je v kriznih časih moč uspeti le s kakovostjo, ki se je ne drži tudi visoka cena. Vsaj če nisi Apple. In med ultra tankimi prenosniki za "znosno veliko denarja" vsekakor zmaga HPjev model Envy 4.

Acer Aspire S5

Žiga Veber

Če smo za model Timeline U zapisali, da Acer počne stvari po svoje, to še toliko bolj velja za model Aspire S5. Model S3 je bil nekakšna cenena kopija Applove različice ultra prenosnika, tokrat pa gre za povsem svojevrsten in zanimiv pristop k segmentu takih prenosnikov.

Acer Aspire S5 je zelo tanek prenosnik in je 2 mm tanjši od Applove različice, vendar se ob pritisku na tipko, ki stoji na desni strani solidne tipkovnice, na zadnji strani odebeli za dober centimeter. Do te točke priključki, razen bralnika pomnilniških kartic na desni, niso vidni, z dvigom podstavka, ki ga pri Acerju imenujejo MagicFlip, pa se zadaj razkrijejo. Tako pridobimo dodatno hlajenje zmogljive strojne opreme, nekoliko privzdignjeno tipkovnico in priključke HDMI, 2 x USB 3.0 ter celo zmogljivi Thunderbolt.

Skrbi, da bi po podstavek ponesreči zaprli, medtem ko so priključki v rabi, so odveč, saj elektronika spremlja dogajanje, tudi kadar v prenosnik ni nameščena originalna programska oprema, in tudi dvižni podstavek normalno deluje, ko je prenosnik izključen. Se pa poraja vprašanje, kaj se zgodi, če se nam čudežni podstavek čez nekaj let pokvari. Le želimo si lahko, da se bo to zgodilo v odprtem položaju in bodo priključki do prihoda na servis še vedno dostopni.

Kakovost ohišja, ki je delno sestavljeno iz aluminija, je sicer dobra, vendar drsna ploščica na primer ne dosega kakovosti večjega modela Timeline U. Veliko bolj primerljiv je zvok, ki je tudi tokrat na dovolj visoki ravni.

Model S3 smo pred časom preizkusili v hibridni različici s klasičnim diskom in 20 GB SSD, tokrat preizkušeni S5 pa je bil opremljen s 128 GB diskom vrste SSD, zaradi česar sta tako avtonomija s 4 urami delovanja kot tudi zmogljivost prenosnika zelo prepričljivi. Naj omenimo, da je mogoče dobiti celo tak S5 z dvema pogonoma SSD, združenima v hitri RAID 0! Tudi sicer strojne mišice sledijo sodobnim trendom, saj je na voljo 4 GB pomnilnika, procesor pa je Intelov Core i5 tretje generacije, ki bije pri 1,7 GHz.

Acer Aspire S5 je zmogljiv in napreden prenosnik, ki zajema nekaj svojevrstnih, zanimivih, pa čeprav nekoliko vprašljivih rešitev. Bolj kot skritih priključkov in milimetra, dveh vitkosti bi si želeli ugodnejše cene in priključkov na dostopnejših mestih, na levi in na desni strani. Za takšnega posebneža zahtevajo pri Acerju kar 1200 evrov.

Acer Aspire S5

Hitrost (poslovni indeks SYSmark 2007): 197.

Trajanje delovanja: 3:58.

Zgradba in oprema: 4.

Velikost in teža: 9.

Mere: 32,4 × 22,7 × 1,5 cm, 1,2 kg.

Značilnosti: Intel Core i5-3317U, 1,7 GHz, 4096 MB RAM, 128 GB disk, WLAN 802.11a/b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 13,3-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 1200 EUR.

Za: Svojevrstne rešitve, dvig naklona tipkovnice, dobra avtonomija.

Proti: Priključki zadaj, cena in vprašljiva smiselnost nekaterih rešitev, tipkovnica ni osvetljena.

Acer Timeline Ultra M3

Jure Forstnerič

Najnovejši val pri prenosnih računalnikih so t. i. Ultrabooki. Gre za prenosnike, ki sledijo Applovemu Macbook Airu, so torej silno tanki, lahki in prenosljivi, obenem pa ponujajo solidne hitrosti. Praktično vsi uporabljajo tudi hitre diske SSD. Doslej so bili ti prenosniki razmeroma majhni, tam okoli 13 palcev veliki, Acer pa nam je poslal na preizkus model, ki je nekoliko večji, saj meri njegov zaslon po diagonali 15,6 palca. Uradno torej ne gre za Ultrabook, kakor so to ime zastavili pri Intelu, a je v praksi jasno, kam pes taco moli.

Druga posebnost Acerja je v razmeroma zmogljivi grafiki, saj med drugim merijo tudi na igričarje. Grafična kartica je iz podjetja Nvidia, gre za model GeForce GT 640M, na preizkusih 3Dmark se je odlično izkazala. Tudi preostanek strojne opreme je podobno soliden - v rabi je Intelov procesor iz družine Core i5, pomnilnika je zadostnih 4 GB. V rabi je disk vrste SSD, ki svoje delo opravi odlično, po velikosti meri 120 GB, kar bo večini uporabnikov dovolj (večji disk bi prenosnik tudi občutno podražil). Vgrajeni akumulator, ki ga ni mogoče menjavati, je na našem preizkusu zdržal nekaj več kot tri ure.

Bolj kot strojna oprema nas je razočarala zunanjost prenosnika. Na videz ni z njo nič narobe, pravzaprav je prenosnik zelo preprosto oblikovan, kar nam je všeč. V uporabi je kakovostna črna plastika, ki sicer ne deluje tako dobro kot aluminij, a gre spet za kompromis pri ceni. Bolj nas je zmotila postavitev vmesnikov, saj so vsi postavljeni na zadnjo stran prenosnika, to pa je pri 15-palčnem zaslonu kar sitno. Zadaj tako najdemo tri vmesnike USB (eden izmed njih je hitrejši USB 3.0), izhod HDMI, izhod zvočne kartice ter klasični omrežni vmesnik.

Popravili pa bi lahko še dvoje. Prvo je podpovprečen zaslon, ki je po kakovosti sicer še kar soliden, a ima presenetljivo nizko ločljivost glede na velikost - 1366 × 768 je za 12- ali 13-palčne modele še normalno, za dobrih 15 palcev pa enostavno premalo. Malce nenavadna pa je tudi postavitev tipke za vklop računalnika, ki je na spodnjem robu, torej za robom pod sledilno ploščico. Če imamo prenosnik v naročju, se lahko zgodi, da ga po nesreči ugasnemo oziroma pošljemo v mirovanje. Gre torej za soliden, predvsem tanek prenosnik, ki pa ima tudi pomanjkljivosti.

Acer Timeline Ultra M3

Hitrost (poslovni indeks SYSmark 2007): 152.

Trajanje delovanja: 3 ure 21 minut.

Zgradba in oprema: 5.

Velikost in teža: 6.

Mere: 33,7 × 25,9 × 2,1 cm, 2,4 kg.

Značilnosti: Intel i5 2467M 1,6 GHz, 4096 MB RAM, 120 GB SSD disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 1000 EUR.

Za: Tanko ohišje, zmogljivost grafike.

Proti: Postavitev vmesnikov, postavitev postavitev tipke za vklop, ločljivost zaslona.

Acer Timeline U M5

Žiga Veber

V Acerju so se odločili, da ne bodo več le sledili drugim, temveč bodo stvari zastavili nekako po svoje. In ravno tak primer je novi Acerjev Timeline U M5, ki smo ga tokrat preizkusili v 15,6-palčni različici. Združili so lastnosti klasičnih in ultra tankih prenosnikov ter ponudili napreden izdelek kakovostne izdelave po pošteni ceni.

Za začetek velja omeniti najslabše, in sicer to, da je mogoče dobiti enak prenosnik tudi v 14-palčni različici, vendar z enako ločljivostjo zaslona, 1366 x 768 pik. Zaslon bi si za današnje čase zares zaslužil kakšno piko več, pa tudi kotna vidljivost je povsem povprečna. Po tej plati sodi novi Acer povsem v vstopni razred klasičnih prenosnikov, a če je to razlog za nižjo ceno, smo pomanjkljivost pripravljeni vzeti v zakup.

Pod zaslonom počiva zelo dobra tipkovnica, ki ima tudi številski del in je od spodaj osvetljena, čvrsta in ponuja dovolj povratnih informacij. Obdaja jo aluminijasto ohišje prenosnika, ki je kakovostno in celo prestižno, pod njo pa najdemo drsno ploščico, ki je ena najboljših na trgu, če izvzamemo tiste posebne, steklene. Velika in odzivna je, poleg tega omogoča klik po celotni površini. Žal je spodnji desni del še vedno namenjen desnemu kliku, drugače pa ji zamerimo le malo, saj je tudi drsenje po straneh z dvema prstoma tokrat zelo prepričljivo.

Zvočnike prenosnika odlikuje visoka glasnost in dobra kakovost zvoka. In glasbo lahko tokrat poslušamo tudi na starih dobrih CDjih, saj ima Acer na levi strani optično enoto. Žal so vsi priključki postavljeni na zadnjo stran prenosnika, zaradi česar so nekoliko težje dostopni. Tam najdemo omrežni priključek in dva USB 3.0 ter HDMI, na desni pa je še izhod zvočne kartice in čitalnik pomnilniških kartic. Nadležna je tudi postavitev tipke za vklop, ki je spredaj pod robom, skrita očem uporabnika, vendar vsaj njen pritisk uporabniku naredi nekaj veselja.

Skrivnost je v zmogljivi sestavi prenosnika, ki sestavlja 128 GB disk SSD, zaradi katerega je prenosnik zelo odziven in se hitro zbuja iz spanca, poleg Intelovega procesorja Core i5 tretje generacije in 4 GB pomnilnika pa je tu še zmogljivi Geforce GT6400M. Opremljen je z 1 GB namenskega pomnilnika in z lahkoto opravi tudi z zahtevnejšimi 3D igrami, saj si je na testu 3DMark 2006 priboril kar 12108 točk.

Acer Timeline U M5 je v tokrat preizkušeni sestavi s 128 GB diskom SSD odličen prenosnik z dobro avtonomijo treh ur in pol. Priporočamo ga vsem, ki želijo prenosnik tega velikostnega razreda in ne potrebujejo zmogljivega zaslona, saj je kakovostno izdelan in zmogljiv izdelek, ki ga Acer trži po razmeroma ugodni ceni 850 evrov.

Acer Timeline U M5

Hitrost (poslovni indeks SYSmark 2007): 199.

Trajanje delovanja: 3:25.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 4.

Mere: 34 × 24,5 × 2,05 cm, 1,95 kg.

Značilnosti: Intel Core i5-3317U, 1,7 GHz, 4096 MB RAM, 128 GB disk, WLAN 802.11a/b/g/n, Bluetooth.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 850 EUR.

Za: Zmogljivost grafike, kakovost izdelave, osvetlitev tipkovnice, drsna ploščica, zvok.

Proti: Priključki zadaj, postavitev tipke za vklop, ločljivost zaslona.

MacBook Air 13

Boris Šavc

Uspeh Applovega malčka je prepričal druge izdelovalce računalnikov, da ni muha enodnevnica, zato se v zadnjem času zdi, kot da uporabniki sploh ne želimo več klasičnih PCjev. Trg se polni s seksi suhci, ki ob delu ne renčijo, med pohajkovanjem ne nategujejo rok in naravi prizanašajo z majhno porabo energije. Okornim namiznikom in prenosnikom je odklenkalo, od mišic smo porabniki teh naprav presedlali na videz, prenosljivost in varčnost. Medtem ko Intel z druščino tekmuje, kdo bo bolje posnemal MacBook Air, gre Apple po zastavljeni poti naprej.

Od nekdaj smo menili, da je pravi MacBook Air manjši od obeh modelov. Poglavitna prednost ultra prenosnega računalnika naj bi bila ravno majhnost in lahkost, obe lastnosti pa prideta najbolj do izraza pri enajstpalčnem Airu. Žal si moramo za resnejše delo z njim omisliti dodaten računalnik. Po preizkušanju letošnjega MacBook Aira pa menimo drugače. Trinajst palcev je prava velikost. Air je postal edini prenosnik, ki ga bomo potrebovali. Debel je le 1,7 centimetra in tehta 1,35 kilograma ter meri 32,5 cm x 22,7 cm, torej je izredno prenosljiv. Ima osvetljeno tipkovnico, enako kot večji bratranci. Z drugimi modeli jabolčnih prenosnikov mu je skupna tudi sledilna ploščica, ki je še vedno svetlobna leta pred izdelki tekmecev. Trinajstpalčni zaslon z odzadnjo osvetlitvijo in ločljivostjo 1440 x 900 pik sicer ni v razredu Retina, a se kljub temu ponaša z živimi barvami in širokim vidnim kotom. To, da ni stekla, ki prekriva zaslone drugih prenosnikov MacBook, ugodno vpliva na odsev, ki ga je pri Airu manj.

Letnik 2012 prinaša nov priklop za napajanje. Nezamenljivo baterijo z izvrstno življenjsko dobo, ki zlahka zmore sedem ur nepretrganega dela, polni napajalnik z vtičem MagSafe 2. Prenosnik ima priklop Thuderbolt, dvoje vrat USB 3.0 z združljivostjo za nazaj, čitalnik kartic SD in brezžično povezljivost Bluetooth 4.0 ter Wi-Fi 802.11 a/b/g/n. Na ohišju je še kamera FaceTime HD, ki pa se na preizkusu ni preveč izkazala, saj je zajela zrnast video z netočnimi barvami. Kljub temu je boljša kot kamera, ki jo je Apple prilagal lanski generaciji prenosnikov. V notranjosti prenosnika tiktaka tretja generacija procesorjev Intel Core, Ivy Bridge i5 1,8 GHz (2,8 GHz s Turbo Boost). Medtem ko hitrejši disk SSD poskrbi, da je novi Air pri kopiranju datotek za slabo polovico urnejši od lanskega modela, je procesor zaslužen za petino učinkovitejše izvajanje zahtevnih opravil. Grafika Intel HD Graphics 4000 GPU skuša odpraviti lanskoletne zamere, ko je zaradi zamenjave vezja Nvidia GeForce 320M z Intelovim integriranim čipom model 2011 v primerjavi s predhodnikom nazadoval. Izboljšava se pozna. Tako disk SSD kot RAM lahko ob nakupu nadgradimo (do 512 GB oziroma 8 GB), kasnejše dodajanje pa ni več mogoče. Kljub hudi konkurenci na trgu, kjer Air prekašajo številni izdelki v posameznih kategorijah (kakovost zaslona, cena ...), je MacBook Air 13 (2012) v celoti še vedno najboljši ultra prenosni računalnik na svetu.

Apple Macbook Air 13

Hitrost (poslovni indeks SYSmark 2007): ga nismo izmerili.

Trajanje delovanja: 5:39.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 8.

Mere: 32,5 × 22,7 × 1,7 cm.

Značilnosti: Intel Core i5-3427U, 1,8 GHz, 4096 MB RAM, 256 GB disk, WLAN 802.11a/b/g/n, Bluetooth, Thunderbolt.

Zaslon: 13,3-palčni, 1440 × 900 pik.

Operacijski sistem: OSX Lion.

Cena: 1570 EUR.

ZA: Zmogljivo drobovje, dolgoživost baterije, tipkovnica in sledilna ploščica.

PROTI: Cena, operacijski sistem, za tiste, ki ga niso vajeni.

Fujitsu U572

Razred nižje od modela U772 na Fujitsujevem seznamu ultra tankih prenosnikov se uvršča model U572, ki je bil pred poletjem na nekoliko manj strogi dieti, saj tehta približno 200 gramov več in je tudi nekoliko debelejši. Njegova poglavitna prednost v primerjavi z bratom je predvsem odvajanje toplote le na zadnji strani ohišja, zaradi česar v levo roko uporabnika ni usmerjen topel zrak, ki nekatere moti.

Njegovo ohišje sicer ni izdelano iz aluminija v tolikšni meri kot pri zmogljivejšem modelu, vendar je kljub temu nekoliko bolj čvrsto. Morda gre zasluga za to nemški zastavi na spodnjem desnem robu, ki predstavlja državo, kjer naj bi bil prenosnik sestavljen. A tipkovnica tudi v tem primeru ne očara s povratnimi informacijami tipk, čeprav je tokrat veliko bolj čvrsta.

Nad njo se odpira 13,3-palčni zaslon, ki je tudi v tem primeru prekrit z manj pogosto matirano zaščito, vendar tudi tu čvrstost samih tečajev ne dosega ravni nekaterih konkurentov. Rob okrog zaslona je tokrat zajetnejši. To nam pove, da zunanje mere prenosnika niso praktično nič manjše kot pri 14-palčnem modelu.

Tokrat se v prenosniku poleg majhnega 32 GB diska SSD, ki skrbi za hiter zagon operacijskega sistema, vrti tudi disk klasične zasnove, velik 500 GB. To bo prostora željnim všeč, poleg tega je velikost diska SSD ravno prava, da bo nanj brez težav pristal tudi kak programski paket, ki je veliko v rabi. Tudi sicer so zmogljivosti prenosnika zelo dobre, kar mu zagotavlja Intelov Core i5, ki diha pri 1,7 GHz.

Priključki so tokrat razdeljeni ravno nasprotno kot pri modelu U772. Na levi najdemo dva USB 3.0 in izhod HDMI, na desni pa sta poleg USB 2.0 tudi bralnik pomnilniških kartic in reža za SIM kartico, prek katere se lahko povežemo v omrežje mobilnega operaterja.

Tudi modelu U572 zamerimo šibek zvočniški del in nekoliko slabše tečaje zaslona. Njegove odlike so predvsem dobra avtonomija, velika zaloga prostora na disku in dobre zmogljivosti, za kar v podjetju Fujitsu zahtevajo 1000 evrov.

Fujitsu U572

Hitrost (poslovni indeks SYSmark 2007): 184.

Trajanje delovanja: 3:47.

Zgradba in oprema: 5.

Velikost in teža: 7.

Mere: 32,3 × 23,4 × 1,8 cm, 1,59 kg.

Značilnosti: Intel Core i5-3317U, 1,7 GHz, 4096 MB RAM, 500 + 32 GB SSD disk, WLAN 802.11a/b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 13,3-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Professional.

Cena: 1000 EUR.

Za: Dobre zmogljivosti, oblika, mat zaslon.

Proti: Kakovost nekaterih delov prenosnika, jakost zvoka.

Fujitsu U772

Žiga Veber

Novi tenki Fujitsu predstavlja zmogljivejšo izbiro med trojico ultra lahkih prenosnikov, ki jih trenutno ponujajo. Prenosnik je zaprt v zelo tanko in elegantno ohišje, ki je delno grajeno iz aluminija in na prvi pogled daje občutek prestižnega izdelka.

Žal so nekateri deli prenosnika precej upogibljivi, tudi neosvetljena tipkovnica, zato kljub dobri izbiri materialov ne prepriča. Tudi tečaji 14-palčnega zaslona, ki je na zunanji strani prav tako obdan z aluminijem, niso tako čvrsti kot pri nekaterih konkurenčnih izdelkih. Se pa lahko Fujitsu pohvali z mat zaslonom, kar mu daje prednost pred večino konkurence, nad njim pa se skriva tudi spletna kamera.

Tipkovnica, kot smo omenili, ne prepriča, niti s trdnostjo niti s povratnimi informacijami tipk, enostavno so premehke. Pod njo stoji povprečna drsna ploščica, na desnem robu prenosnika pa najdemo celo čitalnik prstnih odtisov.

Je pa Fujitsu U772 zelo lahek in eleganten prenosnik, v katerem se skriva zmogljiva strojna oprema. Za premetavanje ničel in enic skrbi Intel Core i5-3427U, ki bije pri 1,8 GHz, ob strani pa mu stoji 4 GB pomnilnika. Močan člen hitre pogonske verige je tudi disk SSD, ki se ponaša z zmogljivostjo 128 GB, rezultat pa je prenosnik, ki je na našem preizkusu zmogljivosti dosegel enega najboljših rezultatov v svojem razredu doslej. Njegov procesor zagotavlja celo več sape kot Intel Core i7 prejšnje generacije!

Fujitsujeva založenost s priključki je nekako povprečna, saj najdemo na levi poleg nekoliko motečega odvoda toplega zraka tudi izhod za slušalke in USB 2.0, par USBjev vrste 3.0 pa se skriva na desni poleg priključka HDMI. Tam sta še omrežni vhod MiniLAN, ki ga lahko ob nameščenem adapterju uporabimo z običajnim omrežnim kablom UTP, in bralnik pomnilniških kartic SD. Na dnu najdemo še zvočnika, ki pa žal ne prepričata z glasnostjo in kakovostjo zvoka.

Fujitsu U772 je tanek poslovni prenosnik, na to namiguje že priključek za priklopno postajo. Odlikujejo ga vrhunske zmogljivosti, elegantna oblika in mat zaslon, čeprav je njegovo ohišje zaradi elegantne oblike na nekaterih delih za odtenek manj čvrsto grajeno kot pri konkurenci. Zanj Fujitsu zahteva dobrih 1100 evrov.

Fujitsu U772

Hitrost (poslovni indeks SYSmark 2007): 206.

Trajanje delovanja: 4:13.

Zgradba in oprema: 4.

Velikost in teža: 8.

Mere: 32,7 × 22,5 × 1,75 cm, 1,43 kg.

Značilnosti: Intel Core i5-3427U, 1,8 GHz, 4096 MB RAM, 128 GB disk, WLAN 802.11a/b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 14-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Professional.

Cena: 1100 EUR.

Za: Zmogljivosti, velikost in masa, avtonomija, priključek za priklopno postajo.

Proti: Kakovost nekaterih delov in tipkovnice, povprečen zaslon, neserijski omrežni priključek, jakost zvoka.

HP Envy 4

Jure Forstnerič

V HPju že nekaj časa tržijo serijo prenosnih računalnikov, imenovano Envy (zavist). Gre za razmeroma zmogljivo serijo računalnikov, pri katerih je zelo pomemben tudi videz. V tej seriji je tudi nekaj ultrabookov, na tokratnem preizkusu smo dobili dva. Envy 4 je manjši model z diagonalo zaslona 14 palcev.

Gre za solidno kompakten računalnik, ki pa niti ni med najlažjimi, saj tehta 1,8 kg. Ohišje bi lahko bilo boljše, vsaj v primerjavi z nekaterimi konkurenti. Je pa to eden lepših ultrabookov, zgornji pokrov je črn, spodnji del pa vinsko rdeč. Na sprednji strani opazimo logotip podjetja Beats, ki se ukvarja s slušalkami, čeprav je zvok kljub temu dokaj povprečen. Tipkovnica ima, tako kot pri praktično vseh ultrabookih, ločene tipke, je pa med boljšimi, saj je trša kot pri večini konkurentov. Sledilna ploščica je nekoliko hrapava, daje pa dober občutek, a žal ni tako dobra kot pri računalnikih podjetja Apple.

Pri tako tankih prenosnikih je seveda prostora za priključke razmeroma malo, pri tem igra vlogo tudi cena. Envy 4 ima tako dva vmesnika USB 3.0 (to se nam zdi danes že praktično obvezno), še en vmesnik USB 2.0, izhod HDMI in omrežni vmesnik. Pri slednjem so dodana majhna vratca, ki napol zakrijejo omenjeni vmesnik, po našem mnenju so nepotrebna. Seveda so dodane tudi možnosti za brezžično povezljivost, tako WiFi kot bluetooth.

Glavno breme delovanja nosi Intelov procesor i3-2367M, ki bije pri frekvenci 1,4 GHz. V podporo ima 4 GB pomnilnika, za grafiko skrbi integrirana Intelova rešitev. Disk je klasičen, 500 GB, je pa zraven še manjši, 32 GB disk SSD, ki deluje kot dodatni pomnilnik in poskrbi za hitrejše prebujanje sistema. Načeloma bi skoraj raje videli navadno rešitev z večjim SSDjem, seveda pa marsikateri uporabnik potrebuje tudi več prostora. Strojno gledano, se prenosnik obnese povprečno, sestava je namenjena manj zahtevnim uporabnikom. Se pa kar dobro obnese pri porabi energije, saj je na našem preizkusu zdržal štiri ure, ob nežnejši uporabi pa verjamemo, da bi zdržal še dlje.

HP je modela Envy cenovno uvrstil kar agresivno, saj velja Envy 4 749 evrov. To seveda ni malo, a je glede na mere in zmogljivosti kljub vsemu zelo konkurenčno. Resda nima najmočnejše strojne opreme, pa tudi kakovost izdelave bi lahko bila boljša, a je za domačega uporabnika, ki si želi tanek, prenosljiv prenosnik, pri tem pa je tudi cena pomembna, vsekakor dobra izbira.

HP Envy 4

Hitrost (poslovni indeks SYSmark 2007): 140.

Trajanje delovanja: 3 ure 59 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 5.

Mere: 33,9 × 23,5 × 2 cm., 1,8 kg.

Značilnosti: Intel i3-2367M 1,4 GHz, 4096 MB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 14-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 749 EUR.

Za: Mere, videz, cena.

Proti: Povprečna zmogljivost, povprečna kakovost izdelave.

Zlati Monitor

Ta večji preizkus se je zgodil bolj po naključju, saj smo poleti dobili presenetljivo veliko novih Ultrabookov. Med vsemi, ki so se nabrali v našem laboratoriju, pa si je nagrado zlati Monitor najbolj zaslužil Hpjev model Envy 4. Odločitev sicer ni bila najlažja, ker se prenosniki med seboj razlikujejo tako po zmogljivostih kot po ceni in velikosti ter teži, a po našem mnenju omenjeni HP predstavlja najboljše razmerje med vsemi lastnostmi. Za veliko večino potreb je povsem dovolj zmogljiv, njegov procesor i3 bo brez težav poskrbel za predvajanje filmov v visoki ločljivosti HD, brskanje in pisarniška opravila pa tako ali tako zmore vsak današnji računalnik. Seveda bomo lahko obdelali tudi fotografije in video, pri slednjem morda z nekoliko več potrpežljivosti. Glede na ceno pa ima HP tudi dokaj soliden akumulator, ob pazljivi rabi bomo iz njega iztisnili kar nekaj ur uporabe.

Pri izbiri je zelo veliko vlogo igrala tudi cena. Če bi jo izključili, bi priporočali Applov MacBook Air ali Asusov Aspire S5 (za tiste, ki raje ostanejo pri klasičnem Windows računalniku, kot da bi presedlali na jabolko), a sta oba dva več sto evrov dražja od Hpja. Najzahtevnejšim pa vsekakor priporočamo Lenovov Thinkpad X1, ki je, vsaj v okvira tega preizkusa, v svojem razredu.

HP Envy 6

Jure Forstnerič

Drugi HPjev model iz serije Zavist (Envy) je večji model, Envy 6. Pravzaprav gre za enega izmed največjih t. i. Ultrabookov, po Intelovih smernicah pa naj bi se sploh ne prodajal pod to oznako, saj je že prevelik. Kakorkoli, verjamemo, da si marsikdo želi lahkega, tankega prenosnika, a z večjim, udobnejšim zaslonom.

Envyjev zaslon meri po diagonali 15,6 palca, kar je kar očiten skok glede na večino ultrabookov, ki imajo zaslone nekje med 13 in 14 palci. Žal je ločljivost enaka kot pri prej omenjenih modelih, torej 1366 × 768 pik. Res škoda, saj imamo tako povsem enako koristnega prostora kot pri manjših modelih, s to razliko, da je tu vse malenkost večje. Ohišje je na videz praktično enako kot pri manjšem modelu Envy 4, spet je zgornja stran črna, spodnja pa temno rdeča. Gre za zelo elegantna prenosnika, ki sta glede na druge zelo samosvoja.

Tu so vgradili nekoliko močnejšo strojno opremo kot pri manjšem bratu, procesor je tokrat Intelov Core i5-3317U, njegova frekvenca pa 1,7 GHz. Še vedno pa gre za razmeroma varčen model, črka U v oznaki namreč pomeni, da gre za serijo 'ultra-low voltage'. V podporo ima 6 GB pomnilnika, za grafiko pa se ob večjih obremenitvah vključi Radeon HD 7670M. Drugače je v rabi Intelovo integrirano vezje. V praksi gre torej za solidno zmogljiv računalnik, na katerem bomo lahko odigrali tudi kako zahtevnejšo igro. Tudi pri preizkusih zmogljivosti se je dobro obnesel, pri preizkusu akumulatorja pa je zdržal 3 ure in 41 minut, kar je tudi soliden rezultat.

Po kakovosti izdelave je podoben modelu Envy 4, zaradi nižjih stroškov so v rabi tudi nekoliko cenejši materiali. Nabor priključkov je enak - imamo torej tri vmesnike USB (dva od tega ustrezata standardu USB 3.0), izhod HDMI in omrežni vmesnik. Glede na večje ohišje bi si želeli morda še kak vmesnik več, čeprav se VGA očitno poslavlja, eSata pa potrebujejo res le zahtevnejši uporabniki.

Tako kot pri Envy 4 je tudi tu cena agresivna, saj velja 899 evrov. To je sicer že kar nekaj denarja, dobimo pa zato tudi zmogljivejši procesor in boljšo grafično rešitev. Res škoda, da so vgradili večji zaslon, ob tem pa ostali pri enaki ločljivosti.

HP Envy 6

Hitrost (poslovni indeks SYSmark 2007): 172.

Trajanje delovanja: 3 ure 41 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 3.

Mere: 37,4 × 25,3 × 2,3 cm., 2 kg.

Značilnosti: Intel i5-3317U 1,7 GHz, 6144 MB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 899 EUR.

Za: Mere, videz.

Proti: Povprečna kakovost izdelave, ločljivost zaslona.

Lenovo Ideapad U310

Jure Forstnerič

Lenovo je pred kratkim predstavil kar nekaj novih tankih prenosnikov. Prvi, ki je prišel do nas, je model Ideapad U310. Izvirni Ideapad, ki smo ga preizkusili pred več kot letom dni, je bil odličen računalnik, njegova šibkost pa je bil res podhranjen Intelov procesor Celeron ULV (Ultra Low Voltage). Skupaj s klasičnim diskom je bil prepočasen, da bi ga lahko priporočali.

Novi U310 je povsem druga pesem, saj uporablja Intelov procesor Core i3, ki je sicer še vedno izredno varčen, obenem pa je tudi dovolj zmogljiv za večino potreb. Pomnilnika je 4 GB, disk pa je klasičen in premore 500 GB prostora. Sami bi si raje želeli SSD, a bi to seveda vplivalo tudi na ceno (in prostor). Na preizkusih zmogljivosti se je odrezal povprečno, enako lahko rečemo tudi za Intelovo integrirano grafiko. Za ogled filmov HD, brskanju po spletu in urejanje dokumentov bo seveda več kot zadostovalo, za kake igre novejše generacije pa bomo raje posegli po čem zmogljivejšem. Tudi pri akumulatorju bi si želeli kaj več kot le tri ure - četudi bi se dalo ob varčnejšem delu potegniti dlje.

Nekatere uporabnike (oziroma, če smo pošteni, uporabnice) bo prenosnik preprosto očaral z videzom. Notranjost je bela, s črnimi tipkami nizke, povprečno kakovostne tipkovnice, zunanjost pa je svetlo modra, zato deluje prenosnik igrivo in unikatno. Gre za enega manjših in lažjih modelov (seveda med že tako majhnimi in lahkimi prenosniki), diagonala zaslona meri 13,3 palca. Zaslon je povprečne kakovosti, seveda je bleščeč, lahko bi bil tudi svetlejši - je pa povsem primerljiv z večino konkurentov, ne mora pa konkurirati zaslonu na Thinkpadu X1. Prenosnik tehta 1,7 kg, tudi napajalnik je razmeroma majhen (a je kljub temu večji kot pri MacBook Airu).

Bera vmesnikov ni nič posebnega, na levi strani najdemo dva USB (oba po standardu 3.0), izhod HDMI in klasičen omrežni vmesnik, na desni pa je še en vmesnik USB (2.0). Dodan je tudi bralnik pomnilniških kartic SD, nad zaslonom pa je spletna kamera.

Lenovo Ideapad U310

Hitrost (poslovni indeks SYSmark 2007): 141.

Trajanje delovanja: 3 ure 1 minuta.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 6.

Mere: 33,3 × 22,5 × 1,8 cm., 1,7 kg.

Značilnosti: Intel i3-2367M 1,4 GHz, 4096 MB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 13,3-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 800 EUR.

Za: Mere, videz.

Proti: Zmogljivost akumulatorja.

Lenovo Thinkpad X1

Jure Forstnerič

Pomemben del Intelove oznake Ultrabook je tudi cena, saj želijo konkurirati Applovemu MacBook Airu, ki je, upoštevaje zmogljivosti in kakovost izdelave, kljub vsemu razmeroma ugoden. Tako se pri večini modelov, sploh tistih pod tisoč evri, največkrat žrtvuje kakovost izdelave oziroma materialov, zraven pa še kak priključek. Za najzahtevnejše pa so v Lenovu že pred časom izdelali prenosnik Thinkpad X1.

Gre za povsem resen poslovni prenosnik, kot jih že dolga leta poznamo pod znamko Thinkpad, obenem pa zelo tanek in lahek. Tudi na videz spominja na klasične Thinkpade, saj ima povsem črno ohišje ostrih linij. Je pa to daleč najboljši prenosnik v tem razredu. Ima tudi najboljšo tipkovnico, tipke so rahlo zaobljene in ponujajo odličen občutek med tipkanjem, tipkovnica je celo osvetljena. Tudi zaslon je med boljšimi. Čeprav je svetleč, je kljub vsemu zelo svetel, občutno boljši kot pa pri (recimo) Ideapadu U310. Po diagonali meri standardnih 13,3 palca, tudi ločljivost je klasična, torej 1366 × 768. Tehta 1,7 kg, kar je glede na kakovost izdelave in opremo zelo pohvalno.

Intelov procesor i5-2520M (ki bije pri 2,5 GHz) svoje delo opravi dobro, v pomoč mu je kar 8 GB pomnilnika. Vse se izvaja s 140 GB diska SSD, za grafiko pa skrbi integrirano vezje. Na preizkusih zmogljivosti se je prenosnik dobro odrezal, pa tudi sicer gre za odlično sestavo za vse, razen za kake igričarske navdušence. Zmogljivost akumulatorja bi lahko bila boljša, omejitev je seveda velikost ohišja. Prenosnik je na našem preizkusu zdržal dobre tri ure, je pa še kar veliko rezerve, seveda glede na opravila. Zelo uporabna je tehnologija Rapid Charge, saj se akumulator v zelo kratkem času (okoli 30 minut) napolni do približno 80 % zmogljivosti. To je na kožo pisano vsem, ki so s prenosnikom veliko na poti, in nekoliko nadomesti zmogljivejši akumulator (sicer lahko dodatni akumulator tudi dokupimo).

Kot se za računalnik tega ranga spodobi, je tudi X1 dobro opremljen z vmesniki. Poleg enega USB 2.0 ima še USB 3.0 in en vmesnik, ki je kombinacija eSata in USBja (spet 2.0). Slednji omogoča polnitev zunanjih naprav tudi takrat, ko je prenosnik ugasnjen. Dodana sta tudi izhoda HDMI in Mini DisplayPort, seveda poleg navadnega omrežnega vmesnika. Škoda, da je večina vmesnikov postavljena na zadnjo stran prenosnika. Gre torej za res odličen prenosnik, katerega največja slabost pa je seveda temu primerna cena.

Lenovo Thinkpad X1

Hitrost (poslovni indeks SYSmark 2007): 193.

Trajanje delovanja: 3 ure 14 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 6.

Mere: 33,7 × 23,1 × 2 cm., 1,7 kg.

Značilnosti: Intel i5-2520M 2,5 GHz, 8192 MB RAM, 160 GB disk SSD, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 13,3-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Professional.

Cena: 1682 EUR.

Za: Mere, kakovost izdelave, krmilna paličica, Rapid Charge.

Proti: Zmogljivost akumulatorja, cena.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji