Objavljeno: 26.8.2014 | Avtor: Matej Šmid | Monitor September 2014 | Teme: pametni telefon

Več je bolje!

Navajeni smo že, da se v vrhu telefonov z Androidom izmenjujeta Samsung in HTC, le občasno se  uspe zriniti vmes še Sonyju ali Motoroli, pa tu in tam kakemu Korejcu – podjetju LG. Slednjemu je z modelom G3 to spet uspelo.

LGju je že z lanskim modelom G2 uspelo skočiti v »skoraj sam vrh« mobilne telefonije. Uvedli so nekaj zanimivih novosti, telefonu zagotovili zelo močno baterijo in vse skupaj (nekoliko okleščeno)  prodali Googlu, ta pa je telefon zapakiral v zelo uspešen telefon Nexus 5.

In vendar je G2 resno zaživel ravno takrat, ko sta na trg prišla dva huda konkurenta – HTCjev One M8 in Samsungov Galaxy S5. Dovolj dober razlog, da je LG pohitel in v manj kot letu dni predstavil naslednika – model G3. Pričakovali bi, da bo to le G2 s (še) hitrejšim procesorjem, a ni tako. G3 je (še) precej boljši od G2.

Naj se kljub temu najprej obregnemo v ključno lastnost, po kateri se G3 (in pred njim tudi G2) loči od konkurence – nima namreč niti ene strojne tipke ob zaslonu. Če ima iPhone eno in Samsung tri, LG nima nobene. To pomeni, da telefona povprečen uporabnik in celo najstnik (preizkušeno na 11 let starem otroku) brez navodil oz. pomoči ne bo znal uporabljati. Zvijača je namreč v tem, da namesto strojne tipke za vklop/izklop telefona rabi dvojni »trk« zaslona s prstom. To je super, ko  veš, prej pa ne. Še več, tudi ob robu telefona ni nobenih tipk – tipki za glasnost sta na zadnji strani, poleg fizične tipke za vklop. Ko želimo med telefoniranjem spremeniti glasnost, to še nekako gre (če previdno otipamo tipki in ne pritisnemo po nesreči tiste za izklop), spreminjanje glasnosti med igranjem igre ali gledanjem video posnetka pa je bolj ali manj čista mora.

Je pa zato gledanje video posnetka res odlična izkušnja, zaradi nadvse ostrega in visoko ločljivega zaslona. G3 je namreč prvi telefon (in ne dvomimo, da ne zadnji), ki ima 5,5-palčni zaslon ločljivosti 1440 × 2560 pik. To pomeni, da ima v primerjavi z običajnimi vrhunskimi telefoni ločljivosti 1080 × 1920 pik veliko višjo gostoto pik (538 proti 432 pik na palec, iPhone 5s – 326). Po drugi strani, kot kaže, gostota pik vpliva na kotno vidljivost, saj zaslon pod kotom hitro izgubi ostrino, črnine pa postanejo sive. Čakamo torej na visoko ločljive Samsungove zaslone AMOLED …

G3 odpravlja ključne težave, ki so jih uporabniki našteli pri lanskem modelu G2. Po novem mu lahko vstavimo kartico mikro SD, baterija je izmenljiva (in še vedno gigantska – zmogljivosti 3000 mAh, Galaxy S5 »samo« 2800), videz je nekoliko manj plastičen (plastika vsaj posnema kovino), predvsem pa je uporabniški vmesnik (preobleka za Android) manj natlačen in prijaznejši.

Strojno je G3, kot je bilo pričakovati, vrhunski. Vgrajen je 2,5 GHz štirijedrni procesor Snapdragon 801, pomnilnika je 3 GB. Za ostrenje pri fotografiranju skrbi laserski žarek (v nevidnem infrardečem spektru), zato je proženje fotografij res zelo hitro. Podprto je tudi fotografiranje v načinu HDR (ki pride prav predvsem pri fotografiranju objektov proti soncu), a trenutno povzroči, da telefon v večini poskusov zamrzne in pomaga le odstranitev baterije. Res nerodno.

Po drugi strani kakovost fotografij v slabših razmerah (v mraku) ni nič posebnega, prej nasprotno, telefon pa nima nekaterih dodatnih zmogljivostih, ki smo se jih navadili pri Samsungovih modelih. Tako nima vgrajene »vremenske postaje« (termometer, barometer …), seveda tudi ni vodotesen (kot Galaxy S5), zanimivo je tudi, da snemanje video posnetkov ni mogoče pri ločljivosti 4K. Saj ne, da bi to trenutno kdo potreboval, pa vendar – če gre za vrhunski model, bi pričakovali, da premore vse, kar je vrhunskega. Da, tudi odklepa s prstnimi odtisi ne obvlada, čeprav zelo dvomimo, da slednje na Samsungovem modelu S5 sploh kdo uporablja.

Sklenimo z osebnim vtisom uporabnika (eno leto starega) Galaxy S4, ki je za tri tedne presedlal na LG 3. Prvi vtis je bil: telefon je prijetno večji, neverjetno hitrejši, akumulator pa veliko dlje zdrži (tudi ob večerih je bilo v njem včasih najti še 40 % »soka«). Vtis ob vračilu pa – kako je dobri, stari Galaxy S4 prijetno majhen in tanek. In kako ga je treba vedno še pred koncem dneva malce napolniti …

LG G3

Vrhunski telefon.

Cena: Redna cena 600 EUR, Simobil od 12 EUR dalje, Telekom od 11 EUR dalje, Debitel od 19 EUR dalje, Tušmobil od 20 EUR dalje (vsi na 24 obrokov).

✓    Odlična vzdržljivost baterije, velik in zelo oster zaslon.

✗    Nerodno postavljeni tipki za glasnost, programske težave s fotografiranjem HDR.

Video

Video prispevek s predstavitvijo telefona G3 in Nokie Lumie 930 si lahko ogledate na naslovu www.monitor.si/g3_lumia.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji