Objavljeno: 23.2.2010 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2010 | Teme: backup

Varuj me nežno

Kamen spotike v recenziji marsikatere programske opreme je navadno enostavnost uporabe ocenjevanega skupka kode. Se je res tako težko postaviti v kožo uporabnika in pogledati na svoje delo skozi njegove oči? Velikokrat bi bila programerjem prihranjena huda graja, ko bi bili sposobni vsaj malo empatije. Živo nasprotje takih programov je pripomoček za izdelavo varnostnih kopij Déja Dup, ki v svoji enostavnosti tako pretirava, da je še nas presenetilo.

Déja Dup je v času pisanja že v različici 11.1, kar je zavidljivo visoka številka v svetu odprte kode, kjer veliko projektov odmre, preden sploh res zaživijo. Na domači spletni strani projekta najdemo dve možnosti namestitve malčka za varnostno kopiranje. Ena predvideva gradnjo projekta iz izvirne kode, druga je namenjena uporabnikom Ubuntu linuxa. Za prvo bomo prej potrebovali Duplicity z Unique in Gnome-keyring paketi, za drugo pa je dovolj dodati ppa naslov (ppa:deja-dup-team/ppa) v Vire programske opreme (ang. Software Sources). Po namestitvi lahko aplikacijo zaženemo bodisi z ustvarjeno bližnjico bodisi s terminalskim ukazom deja-dup. Hipoma se pokaže magično okno s samo dvema gumboma, Varuj in Povrni (ang. Backup, Restore).

Zaslon, ki ga boste z veseljem gledali in uporabljali. Znova in znova.

Podrobnejše nastavitve programa zaženemo s prvim pritiskom na gumb Varuj ali kasnejšo izbiro z menuja.

Kljub enostavni fasadi najdemo znotraj omenjenih dveh gumbov številne napredne zmožnosti. S programom lahko podatke varujemo na krajevne diske, zunanje pomnilniške enote, oddaljene varnostne strežnike in celo v oblak. Slednje je omogočeno z uporabo storitve S3, ki omogoča uporabnikom shranjevanje velike količine podatkov na strežniških zmogljivostih podjetja Amazon. V ta namen je priporočljivo podatke zaradi večje varnosti pred pošiljanjem šifrirati. Za lažji prenos oziroma za varčnost hrambe Déja Dup omogoča tudi stiskanje želenih datotek in imenikov. V oddaljena diskovna polja se je mogoče povezati z vrsto znanih protokolov. Tuje mu niso FTP, SSH, HTTP, HTTPS in Windows Share povezave. Za nameček kljub navidezni majhnosti pozna varovanje z dodajanjem (ang. Incremental Backup), kar pomeni, da ob vnovičnem varovanju istega imenika kopira v varnostno kopijo samo spremembe in ne spet celote, a še vedno omogoča povrnitev polnega imenika ob izbiri kateregakoli varnostnega arhiva. Ob prvem pritisku na gumb Varuj tako nastavimo najprej lokacijo, kamor želimo shranjevati varovane datoteke ter imenike, in določimo obseg varovanja, pri čemer lahko nastavimo tudi izjeme (npr. imenik Boris, razen podimenika Privat). Lahko se odločimo za šifriranje podatkov ali določimo urnik rednega varovanja. Pri zadnjem smo močno pogrešali možnost varovanja na zahtevo, saj je urnik vnaprej časovno določen in lahko izbiramo samo med ponujenimi obdobji (vsak dan, teden, mesec ...). Vse varnostne kopije, ki jih naredimo, sistem privzeto hrani v nedogled. Seveda lahko nastavitev spremenimo, sploh če imamo na naših diskovnih poljih prostorsko stisko.

Programu Déja Dup se vidi, da je v osnovi le grafični dodatek za varnostno orodje, ki teče v ozadju - Duplicity, a se ne pretvarja in svojo nalogo opravi več kot odlično. Kdor je v preteklosti že uporabljal ukazno vrstično rešitev Duplicity, lahko tem besedam bržkone le pritrdi. Nam je preprost, simpatičen in učinkovit grafični vmesnik nadvse všeč. Prav ta preprostost varovanja in obnavljanja podatkov bi morala biti cilj vsake aplikacije za varnostno kopiranje. Da pa ne bi ostalo vse samo pri hvali, naj povemo, da smo nekaj stvari tudi pogrešali. Poleg določanja intervalov za načrtovanje varnostnih kopij in hrambe arhivov nismo nikjer zasledili obnovitve posameznih podatkov in to nam daje omejen občutek namembnosti. Očitno Déja Dup meri predvsem na uporabnike, ki bi se radi obvarovali pred popolno izgubo podatkov, oziroma iščejo hitro rešitev za obnovitev vseh izbranih področij. Žal pri tem opravilu program pozabi na "nerodneže", ki so po pomoti izbrisali le posamezen dokument. Ti bodo morali najprej narediti popolno obnovo in šele potem poiskati nesrečno datoteko. Opazili smo tudi, da program arhiv najprej razširi na področje /tmp in pri tem "pozabi" preveriti stanje na disku, zato je na plečih uporabnika, da zagotovi dovolj prostora. Ampak vse naštete nevšečnosti ne zasenčijo enostavnosti programa, zaradi katere ga je pravi užitek uporabljati. Predvsem domačim uporabnikom ga toplo priporočamo.

Déja Dup

Kaj: Program za varovanje podatkov.

Izdeluje: Michael Terry, https://launchpad.net/deja-dup

Cena: Zastonj.

Za: Enostavnost, simpatičnost, učinkovitost.

Proti: Omejenost nekaterih nastavitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji