Objavljeno: 28.10.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2014

V širino

Monitorji v razmerju 21 : 9 niso ravno vsakdanji, pri dosedanjih modelih je bila največja slabost ločljivost v višino. Preizkusili smo LGjev novi model, ki poleg res širokega razmerja prinaša tudi višjo ločljivost.  

Novi LGjev model z oznako 34UM95 je prvi monitor na trgu z ločljivostjo 3440 × 1440 pik. Dosedanji modeli z razmerjem stranic 21 : 9 imajo v navpični smeri 1080 pik, dobra tretjina pik, za katerih je ta model v prednosti, pa se še kako pozna. Seveda so ti monitorji odlična odločitev za ogled filmov in igranje iger, zaradi višje ločljivosti pa so zdaj še uporabnejši tudi za resnejše namene. Po diagonali sicer novi model meri kar 34 palcev.

Monitor seveda zasede kar nekaj prostora na mizi, čeprav le v širino, saj je razmeroma tanek, tanko je tudi stojalo, ki nekoliko spominja na stojalo Applovih monitorjev. Monitor lahko nagibamo (od -5 pa do 15 stopinj), ne moremo ga dvigovati ali spuščati, ne moremo ga zavrteti (torej postaviti v pokončni položaj). Stojalo je torej fiksno pritrjeno, na voljo sta dve višini. Zadaj so tudi luknje, s katerimi lahko monitor pritrdimo na standardne nosilce VESA.

Monitor ima dva vmesnika Thunderbolt, podpira zaporedno priključitev več naprav (t. i. »Daisychaining«. Za tiste, ki nimajo računalnika s tem vmesnikom (zaenkrat so to praktično le novejši Applovi računalniki), sta na voljo dva vmesnika HDMI in en vmesnik DisplayPort. HDMIja žal podpirata le standard 1.4a, kar pomeni, da podpira pri najvišji ločljivosti le 30 Hz, DisplayPort pa 60 Hz.

Zaslon ima vgrajen še razdelilnik za USB, ta vključuje tri vmesnike USB (dva USB 2.0 in eden 3.0) za priklop naprav in enega za priklop na računalnik (namesto slednjega lahko seveda uporabljamo tudi Thunderbolt). Monitor ima tudi izhod za slušalke oziroma zvočnike, vgrajena sta tudi dva zvočnika (vsak po 7 W moči). Napajalnik je ločen, po velikosti je primerljiv z napajalniki kakšnih večjih prenosnikov.

Zaslon upravljamo z majhno krmilno paličico, ki je na spodnjem robu. V LGju so dodali kar nekaj funkcij, ki olajšajo oziroma izboljšajo delo s tako širokim zaslonom. Zelo zanimiva je možnost priključitve dveh različnih naprav, tako da se vsaka prikaže na polovici zaslona (to imenujejo »Dual Link Up«). Tako lahko hkrati priključimo prenosnik in namizni računalnik in njuna zaslona spremljamo drugega ob drugem. To je sicer bolje na papirju kot v praksi, saj ima vsaka polovica ločljivost 1720 × 1440, ki je razmeroma netipična.

Bolje se obnese možnost »Screen Splitter«, ki je dodana v programsko opremo. Ta nam omogoča, da zaslon virtualno razdelimo na različno velike segmente, katerim se okna, ki jih postavimo na ta mesta, prilagodijo. Tako si lahko hitro pripravimo delovno površino za določeno nalogo. Programska oprema sicer podpira tako Windows (od Viste dalje) kot sisteme MacOS, ne pa tudi Linuxa.

V LGju s tem zaslonom merijo tudi na zahtevnejše uporabnike, ki potrebujejo visoko kakovost slike. Zaslon se v tem zelo dobro obnese. V uporabi je seveda matrika IPS, za osvetljevanje pa poskrbijo diode LED. Zaslon ima premaz, ki poskrbi za presenetljivo malo odbojev. Svetlost lahko nastavljamo med 55 in 270 cd/m2 v korakih po 1 %, kar daje dovolj dobro možnost prilagoditve, le največja svetlost bi lahko šla še malenkost višje (profesionalni modeli gredo tudi čez 300 cd/m2). Vidni kot je zelo dober, to je pri tako širokem monitorju še pomembneje kot pri bolj klasičnih velikostih oziroma razmerjih.

Zaslon je zelo enakomerno osvetljen, dobra je tudi barvna enotnost, slabše se obnese le pri črni, kjer je spodaj in zgoraj videti nekaj svetlejših lis – tam so namreč nameščene diode LED. Barvno odstopanje je zelo dobro, naš kalibrator je po kalibraciji nameril povprečno odstopanje 0,97, kar je zelo dober rezultat. Po uradnih podatkih izdelovalca zmore prikazati 99 % barvnega prostora sRGB, odzivni čas pa je 5 ms, kar bo dovolj dobro za večino uporabnikov.

LGjev novi široki monitor je zelo zanimiva naprava, a tudi razmeroma draga. Za to ceno namreč dobimo dva ali celo tri razmeroma kakovostne monitorje. Je pa res, da je delo kljub temu bolj udobno na enem tako širokem monitorju, sploh za nekoga, ki želi neprekinjeno videti čim več. Tak primer je obdelava videa in glasbe, kjer spravimo na zaslon res velik del obdelane zvočne ali video sledi. Zaslon je dobra izbira tudi za igričarje, saj igranje res poudari občutek, da smo v igri. Velja pa omeniti, da so ob tem modelu predstavili tudi tri cenejše modele, med katerimi sta dva manjša (25 in 29 palcev diagonale) in en enako velik, a nižje ločljivosti (2560 × 1080 pik).

LG 34UM95

34-palčni monitor.

Ločljivost: 3440 × 1440 pik.

Povprečno odstopanje prikazanih barv: 0,97.

Izdeluje: www.lg.com

Prodaja: www.bigbang.si

Cena: 1000 EUR.

✓    Velikost, ločljivost, kakovost slike.

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji