Objavljeno: 4.2.2007 13:05 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Januar 2007

Usmerjevalnik z rezervo

Doma imamo ponavadi le en širokopasovni priključek v internet, zato seveda zadostujejo običajni usmerjevalniki. V podjetjih, pa četudi majhnih, pa včasih pride prav redundančna postavitev, pri kateri ob izpadu enega ponudnika delo prevzame drugi. Zato potrebujemo nekoliko drugačen usmerjevalnik.

Level One FBR-4000 je usmerjevalnik polne širine (43 cm), primeren za vgradnjo v strežniške omare ("rack"). Na sprednji strani poleg diod LED za diagnostiko delovanja naprave najdemo 16-kratno stikalo. Od tega so kar štirje priključki namenjeni priklopu usmerjevalnika na enega ali več internetnih ponudnikov. Uporabimo lahko povezave DSL (PPPoE), podprto pa je tudi statično in dinamično dodeljevanje naslovov IP (kabelski sistem, optika).

Usmerjevalnik nastavljamo prek preprostega, a polno funkcionalnega vmesnika. Dobrodošla je obširna sprotna pomoč za vsako od nastavitvenih strani, ki pomaga pri nastavljanju nekaterih manj običajnih (ali nerodno poimenovanih) funkcij.

Paketi lahko gredo v internet vsakič prek drugega vmesnika WAN.

Poleg vseh običajnih funkcij, ki jih poznamo iz usmerjevalnikov za rabo doma (NAT, DHCP, požarni zid, blokada strani ali storitev itd.), ima FBR-4000 kar nekaj priboljškov. Najzanimivejša je možnost razporejanja omrežnega prometa, ki ga ustvarijo na usmerjevalnik priključeni odjemalci, prek več priključkov WAN ("load balancing"). Funkcija ima tudi možnost samodejne preusmeritve prometa na drug WAN, če kateri izmed njih odpove ("auto failover").

Za varnost je poskrbljeno s podporo IPsec, kakovost storitev pa zagotavlja sistem QoS. Usmerjevalnik omogoča do 40 hkratnih tunelov IPsec, vendar podatka o skupni prepustnosti tunelov nismo našli. Prav nastavljanje tunelov je najzahtevnejše opravilo na FBR-4000, pri čemer izdelovalec ne zagotavlja polne združljivosti z vsemi napravami s podporo IPSec. Na žalost manj varni, a za konfiguracijo preprostejši tuneli PPTP niso podprti. Nekaj več prožnosti bi si želeli tudi pri nastavljanju parametrov QoS, saj razen nastavitve največje dovoljene pasovne širine na posameznem vmesniku WAN drugih možnosti ni.

Za preizkus smo usmerjevalnik priključili na tri različne priključke DSL (Amis, SiOL in Volja) s skupno prepustnostjo okoli 24 Mb/s (2 × ADSL2+ in 1 × ADSL). Nato smo na odjemalcu, priključenem na usmerjevalnik, poganjali tipične internetne aplikacije, pri čemer smo bili pozorni na način, kako usmerjevalnik porazdeljuje promet, in kaj se zgodi, če ena izmed linij WAN nenadoma izpade. V vseh primerih je usmerjevalnik pravilno zaznal izpad linije in promet preusmeril prek druge, delujoče povezave. Pri tem velja omeniti, da zaradi narave delovanja sklada TCP/IP povezav (npr. prenos datoteke prek FTP) ni mogoče preusmeriti, temveč moramo znova vzpostaviti prenos ("reload" v spletnem brskalniku ali "reconnect" v odjemalcu FTP). Zaradi tega tudi ni mogoče razdeljevati prometa ene seje (npr. prenosa datoteke prek FTP) prek več povezav WAN, razen če tega ne storimo na ravni odjemalca z vzpostavitvijo več med seboj ločenih sej.

Nastavitveni vmesnik je preprost in pregleden, na voljo je tudi kar nekaj statistike o delovanju usmerjevalnika.

Stabilnost usmerjevalnika pod veliko obremenitvijo smo preizkusili s priljubljenim odjemalcem za omrežja vsak z vsakim, uTorrent. Poiskali smo primerno veliko datoteko z odličnim številom "sejalcev". Tako smo že po nekaj minutah prenašanja imeli vzpostavljenih več kot 400 povezav TCP do drugih uporabnikov omrežij P2P, hitrost prenosa pa je presegala 20 Mb/s. Pri tolikšni obremenitvi je usmerjevalnik sporočil približno 35 % zasedenost centralnega procesorja. Zato pa se nam je usmerjevalnik večkrat in v različnih primerih "obesil" takrat, ko smo nastavljali različne parametre v nastavitvenem vmesniku. Pomagal je le vnovični zagon ob pomoči tipke za ponastavitev na sprednji strani ali pa izključitev iz napajanja. Tega sicer od naprave višjega cenovnega razreda ne bi pričakovali. Morda bo težave odpravila morebitna nadgradnja strojne programske opreme.

Gre torej za usmerjevalnik, primeren za rabo v manjših podjetjih z nekaj deset uporabniki, ki jim je pomemben predvsem nepretrgan dostop do interneta. Morda bi si želeli nekaj nižjo ceno, a usmerjevalnik domačim uporabnikom ni namenjen, poslovni uporabniki pa so tako ali tako že vajeni nekaj višjih cen omrežnih elementov, ki jih narekujejo velika imena na tem področju.

Level One FBR-4000 Multi-WAN VPN Router

Kaj: Žični internetni usmerjevalnik s 4 vmesniki WAN in 12-kratnim stikalom.

Izdeluje: Level One, www.levelone.si.

Prodaja: Digital Data, www.digital-data.si.

Cena: 159.540 tolarjev.

Za: Možnost razporejanja internetnega prometa čez več vmesnikov WAN, preprosto upravljanje, neslišno delovanje.

Proti: Ne podpira povezav PPTP VPN, zgolj osnovna rešitev QoS, občasna nestabilnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji