Objavljeno: 28.2.2006 14:21 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Februar 2006

Upravljanje računalnika v dnevni sobi

Osebni računalnik za domači kino praviloma uporabljamo udobno zavaljeni v fotelj ali leže na kavču v dnevni sobi in klasična miška in tipkovnica se tam ne znajdeta najbolje. Za upravljanje potrebujemo tak ali drugačen daljinski krmilnik in tokrat si bomo ogledali, s kakšnimi vse lahko upravljamo HTPC.

To, da je daljinski krmilnik zelo pomemben sestavni del računalnika za domači kino, je kmalu postalo jasno tudi Microsoftu, zato ustrezno napravico prilaga kar svojemu operacijskemu sistemu XP Media Center Edition. Daljinski krmilnik dobimo tudi s skoraj vsako televizijsko kartico, ki kaj da nase. Za začetek si torej oglejmo nekaj teh priloženih daljincev.

Priloženi daljinski krmilniki

Med sestavljanjem in preizkušanjem računalnika v domači dnevni sobi sem temeljito preizkusil tudi tri daljinske krmilnike, ki jih najpogosteje dobimo priložene računalniku in televizijskim karticam - Microsoftovega, Sapphirovega in Hauppaugovega.

Microsoftov je priložen operacijskemu sistemu MCE oziroma že sestavljenim računalnikom HTPC, ki imajo nameščen ta operacijski sistem, kajti samega operacijskega sistema MCE Microsoft pri nas ne trži, vsaj uradno ne. Lahko pa si omislimo bolj ali manj popolno kopijo Microsoftovega daljinca, ki ga lahko, mimogrede, uporabimo tudi z večino drugih programov za HTPC, ne samo Media Centrom. Vendar je to smiselno samo, če v računalnik vgradimo televizijsko kartico, ki nima priloženega daljinca. Daljinski krmilniki večine novejših televizijskih kartic so namreč po obliki sicer drugačni, po naboru tipk pa se praviloma zgledujejo kar po Microsoftovem daljincu in so prilagojeni delovanju z Media Centrom. Zaradi drugače razporejenih tipk so morda nekoliko manj priročni kakor "izvirnik", a razlike niso take, da bi zaradi tega morali kupovati nov daljinski krmilnik, po drugi strani pa je lahko daljinec televizijske kartice celo boljši od Microsoftovega.

Sapphirov in Hauppaugov daljinski krmilnik imata na primer posebno tipko za radio, ki je Microsoftov nima. Zato pa ima Microsoftov posebno tipko za neposreden dostop do posnetih televizijskih oddaj, ki je druga dva nimata. Med preizkušanjem sem tipko za posnete oddaje sicer pritisnil večkrat kot radijsko, a resnici na ljubo moram kar takoj zapisati, da je to zanemarljiva prednost, kajti večinoma sploh nisem uporabljal tipk za neposreden dostop do posameznih delov Media Centra, temveč raje kar smerne tipke.

Daljinci se razlikujejo tudi po razporeditvi tipk. Odločitev o tem, katera je boljša, pa je odvisna od vsakega posameznega uporabnika. Pri Sapphirovemu mi je bila, recimo, všeč velika tipka za pavzo, saj sem jo, ker lahko z njo ustavimo tudi "živo" televizijsko oddajo, pogosto uporabljal.

Ena od prednosti originalnega Microsoftovega krmilnika so svetleče tipke. Njegova kopija jih nima, pa tudi druga dva daljinca, ki sem ju preizkušal, ne. Na prvi pogled se to morda zdi precej nepomembno, a v domačem kinu, v katerem imamo tudi projektor, mora biti tema in čeprav napačno pritisnjena tipka ne povzroči kakšne posebne katastrofe, je vseeno bolje, če vidimo, kaj pritiskamo. Še posebej, če ne sodimo med uporabnike, ki imajo daljinski krmilnik ves čas v rokah in ga znajo uporabljati tudi z zavezanimi očmi.

Microsoft daljinski krmilnik prilaga operacijskemu sistemu Windows XP Media Center Edition.

Klon Microsoftovega daljinskega krmilnika nima svetlečih tipk.

Drugače pa so razlike med daljinci majhne in vsi trije so se v praksi obnesli enako dobro. Ali, bolje rečeno, vsem lahko očitamo enaki pomanjkljivosti. Najbolj sem pogrešal možnost upravljanja kazalca miške. Media Center in drugi programi za HTPC so sicer narejeni tako, da miške ne potrebujemo, a tu in tam vendarle uporabimo tudi kak drug program, recimo spletni brskalnik, pri katerem tipkovnico še lahko pogrešamo, brez miške pa ga ne moremo uporabljati. Bilo bi torej zelo dobrodošlo, ko bi lahko namesto nje uporabljali kar daljinski krmilnik, pa čeprav samo zasilno, s smernimi tipkami.

Pogrešal sem tudi možnost upravljanja drugih naprav, predvsem televizorja in ojačevalnika, pa tudi projektorja. Odkar imam vse skupaj priključeno na HTPC, sicer njihove daljince redkeje uporabljam, saj menjam televizijske kanale in spreminjam glasnost kar z računalnikom, a tu in tam jih moram vendarle vzeti v roke in če bi znali računalniški daljinci krmiliti druge naprave ali če bi jih tega lahko vsaj naučili, bi lahko imel na mizi en sam daljinski krmilnik.

Sapphirov daljinski krmilnik ima priročno veliko tipko za pavzo.

Hauppaugov daljinski krmilnik je od vseh najmanjši.

MCE Remote Control

Kaj: Daljinski krmilnik za Windows XP Media Center Edition.

Izdeluje: -

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 9811 tolarjev.

Za: priročnost

Proti: cena

Univerzalni daljinci

Z računalniškimi daljinci torej ne moremo krmiliti drugih naprav, zato pa lahko z univerzalnimi daljinci krmilimo računalnik. V letošnji januarski številki smo, recimo, preizkusili Logitechov daljinski krmilnik Harmony 525, ki ga lahko uporabimo tudi za krmiljenje računalnika, uporabimo pa lahko tudi večino drugih podobnih univerzalcev, ki so sicer namenjeni krmiljenju avdio in video naprav.

Pogoja sta pravzaprav samo dva. Univerzalni daljinski krmilnik mora imeti smerne tipke, ki jih tisti najenostavnejši in najcenejši pogosto nimajo, saj za krmiljenje televizorjev in videorekorderjev niso nujne. Poleg tega mora biti učljiv. Večina namreč v naboru naprav, ki jih znajo posnemati, nima HTPC oziroma Media Centra, zato jih moramo za vsako tipko posebej naučiti, kakšen infrardeči signal morajo oddati.

Doma imam na primer skoraj 10 let star univerzalni daljinski krmilnik, ki sem ga dobil skupaj z Onkyovim večkanalnim ojačevalnikom, in v nekaj minutah sem ga naučil posnemati vse pogosteje uporabljane tipke računalniškega daljinca.

A da ne bo pomote, samo univerzalni daljinski krmilnik ni dovolj. Imeti morate tudi računalniškega, in sicer ne samo zato, da boste z njim univerzalnega naučili pravih ukazov, temveč ker potrebujete infrardeči sprejemnik na računalniku. Ta namreč univerzalnim daljinskim krmilnikom ni priložen, večina namiznih računalnikov pa tudi nima vgrajenega infrardečega sprejemnika.

Kaj pa, če ste varčevali in kupili televizijsko kartico brez daljinskega krmilnika? Omislite si lahko univerzalni računalniški infrardeči sprejemnik in katerega od univerzalnih daljincev in če to ni Logitechov ali kateri od tistih, ki že znajo delati z računalnikom, si morate sposodite še računalniški daljinec in univerzalnega naučiti njegovih infrardečih ukazov.

Z univerzalnim daljincem Logitech Harmony lahko krmilimo tudi HTPC.

Brezžična tipkovnica s sledilno napravo

Ta ali oni daljinski krmilnik zadostuje, dokler ostajamo v okvirih Media Centra ali kateregakoli drugega programa za HTPC, kakor hitro pa ga zapustimo, se zatakne. Že za brskanje po spletu potrebujemo vsaj miško, prav pa pride tudi tipkovnica. Oboje mora biti v dnevni sobi brezžično, saj se verjetno ne boste hoteli ves čas zapletati v kable, ki poleg tega največkrat tudi niso dovolj dolgi. Izbira brezžičnih mišk in tipkovnic je resda velika, cene pa so čedalje nižje in pogosto se izkaže, da miška, pa čeprav brezžična, za dnevno sobo ni najprimernejša. Če pri roki nimate mize z gladko podlago, po kateri bi jo zapeljali, boste v težavah.

In če se na mizi, kakršno imamo v dnevni sobi, še najde tisti kvadratni decimeter ali dva prostora, kolikor ga najmanj potrebujemo, skoraj vedno zmanjka prostora za tipkovnico. Brezžično tipkovnico sicer lahko, za razliko od miške, vzamemo tudi v naročje, a kaj, ko moramo miško še vedno uporabljati na mizi. Skratka, navadno brezžično miško in tipkovnico sicer lahko uporabljamo tudi v dnevni sobi, a se hitro izkaže, da je vse skupaj precej nerodno.

Rešitev se ponuja kar sama od sebe - brezžična tipkovnica z vgrajeno tako ali drugačno sledilno napravo. A ko sem se napotil po domačih trgovinah, sem med množico brezžičnih tipkovnic dolgo časa zaman iskal takšno. A kdor išče, ta najde in na koncu mi je le uspelo najti tipkovnico, ki je vsaj na papirju obetala vse tisto, kar sem od nje pričakoval. Pa še cena je bila zelo ugodna.

BTC 9019URF resda ni ravno biser industrijskega oblikovanja, zlasti dodatne tipke v zgornji vrsti so videti precej ceneno, a to je bolj lepotna pomanjkljivost, ki na uporabnost ne vpliva. Tipkovnica bi lahko bila tudi manjša, saj v dnevni sobi verjetno ne bomo pisali romanov, po drugi strani pa je tako povsem uporabna tudi za vsakdanje pisarniško delo.

Brezžična povezava je radijska, kar je načeloma bolje od infrardeče, saj ne potrebujemo neposredne vidne povezave s sprejemnikom. Sprejemnik, ki ga, mimogrede, priključimo na vmesnik USB, je torej lahko skrit za računalnikom. Domet tipkovnice je v najboljšem primeru kakšnih pet, šest metrov, precej pa nanj vpliva položaj sprejemnika (oziroma v njem skrite antene). Sprva sem se namreč kar malce ustrašil, saj tipkovnica že z razdalje dveh metrov ni hotela delovati, potem pa sem malo obračal sprejemnik in odpravil težavo.

Sledilna naprava na tipkovnici je majhna igralna palica, ki jo lahko uporabljamo namesto miške ali pa tudi kot klasično igralno palico. Igralna palica sicer ni idealen nadomestek za miško in sledilna ploščica ali kroglica bi bila verjetno boljša, zato pa z njima ne bi mogli nadomestiti igralne palice pri igrah.

Tipkovnica ima priročna ročaja in čeprav je nekoliko prevelika oziroma pretežka, da bi jo uporabljali z eno roko, se je v resničnem življenju izkazala kot zelo pripravna. Brez najmanjših težav jo lahko uporabljamo v naročju ali leže na kavču. Zelo koristne so tudi dodatne tipke za upravljanje predvajalnika in spreminjanje glasnosti. S priloženo programsko opremo lahko dodatnim tipkam tudi spremenimo namembnost in tako tipkovnico prilagodimo svojemu okusu oziroma programu za HTPC, ki ga uporabljamo.

Skratka, BTCjeva tipkovnica se je izkazala kot zelo dobro dopolnilo daljinskega krmilnika računalnika. Pravzaprav bi ga lahko tudi povsem nadomestila, a za vsakdanja "televizijska" opravila je daljinec vendarle precej priročnejši.

BTC 9019URF 5.png

Tipkovnica BTC 9019URF se je izkazala kot dobro dopolnilo daljincu. Mala igralna paličica na tipkovnici nadomesti miško pri vsakdanjih računalniških opravilih in klasično igralno palico pri igrah.

BTC 9019URF

Kaj: Brezžična tipkovnica z vgrajeno sledilno napravo.

Izdeluje: BTC, www.btc.com.tw.

Prodaja: ElkoTex, www.elkotex.si.

Cena: 3960 tolarjev.

Za: priročnost, cena

Proti: velikost

Microsoftova tipkovnica za Media Center

To, da poleg daljinca v dnevni sobi potrebujemo tudi tipkovnico, so ugotovili tudi v Microsoftu in lani julija predstavili tipkovnico, namenjeno posebej rabi z Media Centrom. Tipkovnica, ki je pri nas še nismo zasledili, je elegantno oblikovana, na njej so vse tipke, ki jih sicer najdemo na daljincu, in sledilna paličica. Najpomembnejše tipke so celo osvetljene, žal pa se vse to razkošje kar precej pozna pri ceni. Priporočena cena onkraj Velike luže je namreč kar 20 tolarskih tisočakov.

Programski daljinci

Izbira programov, s katerimi žepni računalnik spremenimo v daljinski krmilnik, je pestra in tule je še nekaj zanimivejših. Večinoma na izdelovalčevi spletni strani dobimo preizkusno različico, Pebbles pa je sploh brezplačen.

program

vrsta

žepni računalnik

izdelovalec

OmniRemote Pro

univerzalni infrardeči daljinski krmilnik

PalmOS

www.pacificneotek.com

Pebbles

zbirka programov za brezžično (wi-fi, bluetooth) upravljanje peceja

Palm OS in PocketPC

www.pebbles.hcii.cmu.edu

VITO Remote

univerzalni infrardeči daljinski krmilnik

PocketPC

vitotechnology.com

Niveus Pocket Remote

brezžično (wi-fi) upravljanje Windows Media Centra

PocketPC

www.niveusmedia.com

NetRemote

brezžično (wi-fi) upravljanje Windows Media Playerja

PocketPC

www.promixis.com

Zerama

brezžično (wi-fi, bluetooth) upravljanje Windows Media Playerja

PocketPC

www.zerama.net

Žepni računalnik kot daljinski krmilnik

Večina uporabnikov računalnika v dnevni sobi se zadovolji s tem ali onim daljinskim krmilnikom, zahtevnejši si omislijo še brezžično tipkovnico, so pa tudi naprednejše možnosti. Še preden sem sestavil svoj prvi HTPC, sem imel v žepnem računalniku Palm nameščen univerzalni daljinski krmilnik za televizor, videorekorder in hi-fi. Žepni računalniki imajo namreč infrardeči oddajnik in ni bilo treba dolgo čakati, da se je našel prvi mojster, ki ga je znal izkoristiti za krmiljenje drugih naprav.

Pri prvih Palmih so bili sicer infrardeči oddajniki zelo šibki, z dometom komaj kaj več kot meter ali dva, zaradi česar so bili kot univerzalni daljinci le pogojno uporabni, v Tungstene in novejše modele pa so vgradili dovolj močno infrardečo žarnico, da se v tej vlogi prav imenitno izkažejo.

Potrebujemo le ustrezen program, ki morda upravljanje peceja oziroma Media Centra že kar podpira, ali pa ga moramo ustreznih infrardečih ukazov šele naučiti, podobno kakor to naredimo z večino univerzalnih daljincev. Preizkusil sem Novii Remote Deluxe, predvsem zato, ker ima grafični vmesnik za upravljanje Media Centra že priložen, le infrardečih ukazov sem ga moral še naučiti ob pomoči računalniškega daljinca. Če daljinca ne bi imel pri roki, bi v spletu prav gotovo našel ustrezne podatke, podobno kakor tam najdemo ukaze za nekaj sto televizorjev, videorekorderjev in drugih naprav, ki jih lahko krmilimo z infrardečim daljincem.

Novii Remote se v praksi sicer kar dobro izkaže, kljub temu pa mi je bilo hitro jasno, da je tapkanje po zaslonskih gumbih, ki poleg tega niso bili vedno tako odzivni, kakor bi si želeli, večinoma manj priročno od rabe klasičnih daljincev. Precej moteče je, recimo, da so gumbi, ki jih lahko spravimo na en zaslon, bodisi premajhni za udobno pritiskanje s prsti ali pa jih je premalo, preklapljanje zaslonov pa je bolj ali manj nadležno.

Še najbolje se žepni računalnik v vlogi daljinca izkaže pri predvajanju filmov s projektorjem, ko pride do izraza osvetljeni zaslon. Uporabni utegnejo biti tudi sestavljeni makro ukazi, saj lahko na primer z eno potezo ustavimo predvajalnik in ugasnemo projektor. Vsaj teoretično, kajti to, ali jih bomo tudi v resnici uporabljali, je odvisno od vsakega posameznega uporabnika.

Program ne sodi med cenejše, na srečo pa nam ni treba kupovati mačka v žaklju, saj ga lahko prej brezplačno preizkusimo.

Novii Remote Deluxe pozna Windows Media Center

Novii Remote Deluxe 3.22

Kaj: Univerzalni daljinski krmilnik (PalmOS in PocketPC).

Izdeluje: NoviiMedia, www.novii.tv.

Prodaja: NoviiMedia, www.novii.tv.

Cena: 7000 tolarjev.

Za: uporabniški vmesnik, enostavna raba, zmogljivost

Proti: cena, odzivnost zaslonskih gumbov

Palm namesto miške in tipkovnice

Žepni računalnik lahko spremenimo v univerzalni infrardeči krmilnik in z njim nadomestimo vse daljince, ki nam sicer delajo gnečo na mizi v dnevni sobi, a vseh težav s tem nismo rešili. Dokler uporabljamo Media Center ali kak drug program za HTPC, prilagojen upravljanju z daljinskim krmilnikom, bo šlo vse kot po maslu, a tako kakor pri navadnem daljinskem krmilniku se znajdemo v težavah, ko bi radi uporabili kak drug program, ki pričakuje miško oziroma tipkovnico.

Na srečo je tudi za to rešitev. V spletu sem namreč odkril program BTremo, ki žepni računalnik Palm, opremljen z vmesnikom bluetooth, spremeni v brezžično tipkovnico in sledilno napravo. Ker peceji navadno nimajo vmesnika bluetooth, si moramo omisliti še majhen sinjezobi sprejemnik/oddajnik, ki ga priključimo na računalniški vhod USB.

Namestitev programa BTremo sicer ni najenostavnejša, a priložena so razumljiva navodila, ob pomoči katerih sem v nekaj minutah sparil HTPC in žepni računalnik. Ko poženemo program, postane za dotik občutljivi zaslon žepnega računalnika nekakšna sledilna ploščica, s katero premikamo kazalec miške po zaslonu peceja. Namesto tipkovnice lahko uporabljamo grafite, torej prepoznavo rokopisa, ali pa na zaslon žepnega računalnika prikličemo navidezno tipkovnico. Na zaslon lahko prikličemo še nekaj gumbov, med katerimi so najuporabnejši tisti za upravljanje predvajalnika.

Vse skupaj deluje presenetljivo dobro, a s pridržkom. Tu in tam se mi je namreč zgodilo, da se je povezava med žepnim in namiznim računalnikom pretrgala in pomagalo je samo, če sem ročno ponovil postopek za povezovanje na namiznem računalniku, tega pa se brez miške ne da narediti. Ali, z drugimi besedami, kdaj pa kdaj sem potreboval pravo miško, da sem lahko žepni računalnik spremenil v njen nadomestek. Za nameček domača stran korejskega podjetja BlueLogic (bluelogic.co.kr), kjer so program naredili, zadnje čase ni dosegljiva, to pa verjetno pomeni, da ga ne razvijajo več.

Podoben program, s katerim žepni računalnik spremenimo v sledilno napravo in tipkovnico, v okviru Pebbles razvijajo tudi na univerzi Carnegie Mellon. Brezplačno ga dobite na naslovu www.pebbles.hcii.cmu.edu.

BTremo je precej špartansko narejen program.

PocketPC za Media Center

Za krmiljenje računalnika v dnevni sobi lahko uporabimo tudi katerega od žepnih računalnikov PocketPC. Izbira programov je še večja, pri upravljanju Media Centra pa se izkažejo bolje kot Palmi. To je konec koncev razumljivo, saj imamo v obeh primerih opravka z Microsoftovim operacijskim sistemom. Tokrat me univerzalni programi za infrardeče krmiljenje niso zanimali, kajti prav veliko se od vrstnikov v Palmih ne razlikujejo, temveč sem se osredotočil na tiste, s katerimi neposredno upravljamo Media Center.

Izbira je kar precejšnja, odločil pa sem se za Rudeo Control, saj je eden redkih, ki poleg brezžične povezave wi-fi omogoča tudi sinjezobo povezavo. Namestitev sicer ni ravno samodejna, a sledeč navodilom mi je uspelo v nekaj minutah povezati pocketPC in HTPC. Za razliko od programov za Palm je povezava dvosmerna (del programa je nameščen tudi v namiznem računalniku). To z drugimi besedami pomeni, da se v žepni računalnik pretočijo naslovi vseh skladb in filmov, ki jih imamo na disku namiznega računalnika. Pri filmih to sicer ni ne vem kakšna prednost, zato pa je toliko večja pri glasbi, saj jo lahko izbiramo in poslušamo tudi pri ugasnjenem televizorju. Raba je razmeroma enostavna, le zaslonski gumbi bi lahko bili malce večji, pa čeprav potem ne bi mogli vseh spraviti na en zaslon.

Zaslonski gumbi pri Rudeo Control bi lahko bili večji.

Rudeo Control omogoča dvosmerno povezavo in na žepnem računalniku vidimo, katero skladbo predvaja namizni.

Rudeo Control for Windows XP MCE

Kaj: Daljinski krmilnik za Media Center (za PocketPC).

Izdeluje: Rudeo, www.rudeo.com.

Prodaja: Rudeo, www.rudeo.com.

Cena: 6000 tolarjev.

Za: zmogljivost, dvosmerna povezava

Proti: samo za Windows Media Center

Kateri daljinec je pravi?

Preizkusil sem tako rekoč vse različne načine upravljanja računalnika za domači kino in na koncu ugotovil, da idealnega daljinca žal (še) ni. Vsak ima svoje prednosti in pomanjkljivosti. Upravljanje z žepnim računalnikom je na primer zelo elegantno, saj lahko z eno samo napravico poleg računalnika krmilimo še vse druge naprave v dnevni sobi, pa še namesto brezžične miške in tipkovnice ga lahko uporabimo. Žal se kmalu izkaže, da pritiskanje zaslonskih gumbov ni tako priročno kakor pritiskanje tipk na klasičnem daljincu, zaradi česar bom zaenkrat ostal kar pri Sapphirovem daljinskem krmilniku, ki sem ga dobil skupaj s televizijsko kartico, pri roki pa bom ves čas imel tudi tipkovnico z vgrajeno igralno palico.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji