Objavljeno: 26.3.2019 | Avtor: Matej Šmid | Monitor April 2019

Upogljiva prihodnost

Vsak sejem (zabavne) elektronike vsako leto potrebuje nekaj tehnologij, ki bodo v ospredju. MWC 2019, kot se zdaj uradno imenuje bivši Mobile World Congress v Barceloni, je letos stavil na dve reči. Prva je bila oznaka 5G, ki je bila na skoraj vsakem razstavnem prostoru, medtem ko sta bila v medijih največ časa deležna telefona z upogljivim zaslonom.

MWC je bolj sejem za sestanke med ljudmi v industriji kot pa razstavni poligon za podjetja. Lasvegaški CES in berlinska IFA sta seveda tudi namenjena sestankom, a se da na razstavnih prostorih več reči prijeti v roke. MWC pa ima to prednost, da so prisotni bolj ali manj vsi večji proizvajalci Android telefonov, tako da je na enem kupu res veliko naprav, ki so pravkar izšle oziroma še bodo.

Upogljivi zasloni

Največji zvezdi sejma sta bila nedvomno Huawei Mate X in Samsung Galaxy Fold. Sicer to nista prva telefona, ki bi imela upogljiv zaslon, sta pa prva z logotipi največjih proizvajalcev. Mate X je na sejmu v roke dobilo nekaj posvečenih novinarjev, medtem ko je bil za večino le v stekleni vitrini. Bil je celo prižgan. Samsungov Fold je bil namreč tudi na ogled v vitrini, a je bil, žal, ugasnjen. Oba telefona sta videti zelo futuristično, oba sta med telefone vnesla prepotrebnega novega vetra, saj so razlike med njimi vedno manjše. Vendarle pa se je treba pri upogljivih zaslonih najprej vprašati nekaj reči, ker zna navdušenost nad to tehnologijo zakriti nekaj konkretnih pomanjkljivosti. Ti zasloni so plastični, ker je plastika upogljiva, steklo pač ne (sicer se Corning že hvali, da dela na upogljivem steklu, a za zdaj ostaja le pri hvaljenju). Seveda obstaja razlog, da se pri telefonih uporablja steklo - teže se spraska in prst po površini lepše drsi. Ko pa se za zaslon uporabi plastika, to seboj prinese manjšo odpornost proti praskam in vprašanje je, kako bo ta plastika videti, ko jo bomo stotič upognili. Že v videih, ki smo jih videli do zdaj, je bilo opaziti nekaj gubanja na pregibu.

Tudi če Huawei in ostali strojnotehnično vse skupaj rešijo, je potem tu še uganka operacijskega sistema. Google sicer dela na področju podpore za upogibljiva zaslone, a Huawei in Samsung nista ravno znana po blesteči programski opremi. Telefon z upogljivim zaslonom je takoj malce manj vreden, če je programska oprema na njem manj uporabna. Telefoni razvijalce aplikacij že desetletje navajajo na pravokotnike, in ko so pred nekaj leti pojavile zareze na zaslonih, je trajalo kar nekaj časa, da so se aplikacije prilagodile. Tu pa govorimo o veliko bolj konkretnem preskoku.

Na MWC smo primerjali prej omenjena telefona in konsenz med prisotnimi je bil, da Huaweijeva rešitev za zdaj deluje bolj dovršeno. Pri Samsungu so namreč pregib zasnovali tako, da Fold deluje kot knjiga. Ko je zaprt, ima tretji zaslon na »platnici« in takrat ga uporabljamo kot telefon (in da, videti je kot prastari Nokia Communicator). Potem pa knjigo odpremo in dobimo skorajda kvadratno tablico, saj je upogljiv zaslon na notranji strani. Huawei je ubral drugo pot, saj je zaslon na platnicah knjige in je nenehno na zunanji strani; ko je knjiga zaprta, zadnja platnica enostavno ugasne. Gre za bolj elegantno rešitev, ker je, ko je telefon zaprt, dosti tanjši. Zaslon, ki se poklopi na pol, je lažje prepogniti, medtem ko je pri Samsungu, ko je knjiga zaprta, več prostora med obema ploskvama. Ima pa Samsugova rešitev to prednost, da je notranji zaslon, ko je zaprt, zavarovan z ohišjem telefona. Medtem ko je plastični zaslon pri Huaweiju nenehno na udaru, tako da se bo praskam težko izogniti.

Vseeno gre za nekaj novega na področju pametnih telefonov, kar v panogo vnaša popestritev. Oba telefona sta tudi zelo draga (okoli 2000 EUR), a gre za prve iteracije nove tehnologije, tako da je to proizvajalcem težko zameriti. Predvsem se jim vidi, da se telefon trudijo pozicionirati kot primarno računalniško napravo. In če za prenosnike mirno dajemo okoli tisočaka, za tiste boljše pa še več, zakaj toliko ne bi stal tudi telefon. Kupci bodo o tej teoriji z denarnicami rekli svojo, a če je kdaj priložnost zaračunati več, je to ob upogljivem zaslonu. MWC brez te tehnologije bi bil povsem v znamenju 5G, ki je za povprečnega uporabnika le pol toliko zanimiva kot občutki, ko prvič vidiš zaslon, ki se brez težav upogne. Res pa je, kot rečeno, da tega v živo bolj ali manj nihče še ni videl.

Telefoni so še vedno tu

Kot se za MWC spodobi, se je dalo v roke prijeti veliko telefonov, ki so pravkar prišli na trg, oziroma ravnokar bodo. Sony je tako predstavljal nove Xperije, ki so izjemno visoke in ozke. Xperia 1 ima 6,5-palčni zaslon z ločljivostjo 2840 × 1644 pik. Z besedami je težko opisati, kako visok je ta zaslon! Da bo to koga navdušilo za nabavo Sonyjevega telefona, je vseeno malo verjetno.

LG je predstavil G8 in V50, ki imata na zadnji strani kamere zlite z zadnjo stranico. Od vsega, kar so pokazali, je ta podrobnost najbolj prepričala, saj to, da imajo fotoaparati izbokline na zadnji strani, jemljemo že kot nekaj samoumevnega. Pa v resnici ni.

Samsung je poleg Folda pokazal še S10, S10+ in S10e. Vsi imajo na prednji strani le izrez za kamero, tako da se je Samsung uspešno izognil uporabi zareze in to lahko le pozdravimo. Še najbolj pa nekako prepriča S10e, ki je »cenejši« in ustreznica iPhonu Xr. Ob tem, da je Apple varčeval pri zaslonu, ker ima Xr LCD-ploskev. Samsung pa je v 10e mirno dal AMOLED in še enkrat več dokazal, da so pri zaslonih še vedno pred konkurenco. Predvsem sta Xr in 10e dobrodošla novica za kupce, saj je 1000 EUR dostikrat enostavno preveč za telefon, medtem ko za približno 750 EUR dobimo ti dve napravi, ki dostavita res veliko.

Nokia je imela ogromen razstavni prostor, na katerem so kazali 9 PureView, ki ima na zadnji strani 5 leč, a na žalost nobena ni širokokotna. Vse so v službi osrednje in poskušajo dostaviti čim boljšo sliko. Predvsem je dobrodošlo, da Nokia izdeluje telefon Android One, tako da so tu prijazni uporabniški vmesniki s hitrimi posodobitvami.

Mogoče je bilo videti tudi telefon z 18000 mAh veliko baterijo. Oziroma je bilo mogoče videti 18000 mAh veliko baterijo, na kateri je telefon.

Omembe vredna je še Nubia s svojo zapestnico/telefonom, ki se ovije okoli roke in za zdaj deluje kot še en tehnološki demo za upogljive zaslone.

5G povsod

Logotip 5G je bil v različnih permutacijah na večini vseh večjih razstavnih prostorov. 4G počasi res dobiva svojega naslednika, a če bi sodili po količini napisov 5G na sejmu, je naslednja generacija mobilnega omrežja že tu. V stvarnosti pa je to še vedno tehnologija v povojih, ki se je po svetu sicer parkrat že vzpostavila, a resne uporabe še ni doživela. Najbolj sta na 5G stavila Intel in Qualcomm, saj je veliko denarja v prodaji modemov, ki bodo znali delati s tem omrežjem. Na obeh razstavnih prostorih so bile prikazane tehnične rešitve za vzpostavitev omrežja 5G. Videti je bilo mogoče antene in postaje, ki jih bodo potrebovali operaterji, in modeme, ki bodo vgrajeni v mobilne naprave. Na ostalih razstavnih prostorih smo videli še rešilno vozilo 5G, ki naj bi v prihodnosti zaradi omrežja 5G lahko pošiljalo in dobivalo podatke iz bolnišnice v skoraj realnem času. Potem je bilo tu nekaj telefonov z modemi 5G, ki so za zdaj še pregrešno dragi in se, z res res redkimi izjemami, nimajo kje priklopiti na to omrežje.

Bolj ko človek sprašuje ljudi, kaj točno bo 5G prinesel končnim uporabnikom, kaj novega bomo doživeli s telefoni 5G, bolj dobiva odgovore, ki hvalijo večje hitrosti in odzivnost omrežja. Tako naj bi bilo mogoče brez težav na telefonu pretakati video 8K (ki tako rekoč še ne obstaja) in bolje naj bi se dalo igrati spletne mobilne igre, v katerih je odzivni čas ključnega pomena. Ta argument je dosti lažje sprejeti, saj je zamik velikokrat prevelik, medtem ko je razliko med videom 4K in 8K na prenosnih napravah, zelo težko, če ne nemogoče, opaziti.

Za zdaj je torej 5G še v glavah inženirjev in čaka na dražbe frekvenc po državah. Šele potem se bo začela graditi infrastruktura. Te je treba zgraditi več, zato lahko z veliko verjetnostjo pričakujemo nov cikel z operaterji, ki bodo 5G posebej zaračunavali, ker so morali veliko graditi, da so ga omogočili, in spet bomo poslušali zgodbe, kako mora biti to omrežje robustno, ker se bodo prek njega izvajale operacije na daljavo. To so celo predstavili na sejmu in res je kirurg s sejma kolegici v barcelonski bolnišnici, ki je izvajala operacijo, svetoval pri operaciji. Svetovanje je potekalo tako, da je na sejmu risal po zaslonu in govoril s kirurginjo. Na zaslonu v operacijski sobi je vse narisano videla takoj, ker je omrežje 5G odzivno. A to je daleč od futuristike, ko kirurg prek omrežja upravlja robota, ki operira. To pa je zgodba, ki so nam jo operaterji prodajali že pri uvajanju omrežja 4G.

MWC 2019 je bil na krilih upogljivih zaslonov in (pretiranega) navdušenja nad 5G zanimiva letnica za ta sejem. Predvsem pa je bil dokaz, da telefoni še zdaleč niso rekli zadnje besede. Enostavno je v prihodnosti še dovolj prostora za nove tehnologije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji