Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor Junij 2011

Tretja generacija

Vmesnik SATA III, trije biti v eni flash pomnilniški celici, tretja tehnološka razvojna stopnja krmilnikov in pogonov SSD nasploh, za povrh pa še tretji večji Monitorjev vpogled v dogajanje na tem področju računalniške tehnologije. Diski so v dobrih treh letih prehodili silno dolgo in trnovo pot.

Tehnološka vojna

Šteje vsaka malenkost

Kar težko je verjeti, vendar smo med preizkušanjem našli starejši kabel, s katerim smo doseglil bistveno slabše rezultate kot z novim. Pogoni SSD so očitno občutljivi na vse.

Moderni pogoni SSD na vmesniku SATA III so razmeroma občutljivi za to, kakšne kable uporabljamo za priklop, oziroma na kakšen krmilnik matične plošče ga lahko priključimo. Posebne specifikacije za kable SATA III sicer ni, je pa še kako pomembno, iz kakšnih materialov je narejen. Tako smo med preizkušanjem ugotovili, da je pogon, ki je bil priključen na starejši kabel, deloval tudi za polovico počasneje, oziroma ga sistem kljub našemu posredovanju ni pravilno prepoznal. V spletu je moč prebrati tudi mnenja, da Marvellov krmilnik SATA 3 na matičnih ploščah (kakršen je bil vgrajen tudi v našo preizkusno Gigabytovo matično ploščo) pri določenih pogonih SSD ne dohaja Intelove rešitve in da so razlike med njima tudi do 20 odstotkov v prid proizvajalca procesorjev. Sami teh ugotovitev sicer nismo mogli preveriti, a zrno dvoma vsekakor je zasejano (predvsem pri OCZjevem pogonu Vertex 3, kjer bi glede na spletne preizkuse pričakovali še nekaj višje hitrosti prenosa). Windows 7 pa na podlagi tega, na kateri vmesnik je priključen pogon, samodejno naložijo gonilnike, ki so v skoraj vseh primerih starejši od tistih, ki jih najdemo v spletu. Pač, pri pogonu, ki obljublja hitrosti do 500 Mb/s, šteje vsaka malenkost.

Pozor, pogon SSD!

Ko denar ni ovira

Hitrosti prenosa podatkov pri industrijskih SSDjih so lahko vrtoglave, prav tako pa tudi njihove cene. Fusion IO Drive, ki smo ga podrobneje predstavili v septembrski številki Monitorja, še vedno velja za eno izmed najhitrejših rešitev tistim, ki jim brezkompromisna hitrost pomeni pomembno prednost v poslovanju. Vrtoglave hitrosti krepko nad 1400 MB/s, optimizacija izvajanja specifičnih strežniških operacij, visoka stopnja zanesljivosti in zares nizki dostopni časi (manj kot 30 mikrosekund) so v tem segmentu in cenovnem razredu nujnost (za primerjavo smo podatke meritev dodali v tabelo). Zavedati se je treba, da v strežnike spadajo specifičnim opravilom optimizirani pogoni (pomislite, recimo, na diske SAS), to pa tukaj opisani pogoni SSD niso in jih tudi ne prodajajo kot take.

Pogled v laboratorij

Pogoni SSD zaradi podpore vmesniku SATA III potrebujejo razmeroma nov, pogosto cenovno celo nekaj dražji računalnik, če želimo iz njih iztisniti zadnji MB hitrosti prenosa podatkov. Združljivost za nazaj je pri pogonih SSD dostikrat zelo vprašljiva (tempo razvoja je zastrašujoče hiter), zato se nam lahko hitro zgodi, da v vsega dve leti starem računalniku pogon SSD ne bo v celoti izkoriščen.

Na tokratnem preizkusnem računalniku je na Gigabytovi GA-X58a-UD3R matični plošči tiktakal Intelov procesor Core i7-950 (3,06 GHz), ki mu je delalo družbo kar 12 GB Kingstonovega HyperX DDR3 pomnilnika. Da bi dodobra izkoristili vse napredne ukaze pogonov SSD, je bil v računalniku nameščen operacijski sistem Windows 7 Ultimate (seveda v 64-bitni različici).

Meritve hitrosti prenosa podatkov smo tokrat opravili v dveh programih: Crystal Disk Mark 3.01 smo uporabljali že pri prejšnjih preizkusih, tokrat pa smo vse preizkuse ponovili tudi v AS SSD Benchmarku različice 1.6, ki ga prav tako razvija računalniški zanesenjak, Alexej Schepeljanski iz Nemčije. Z njim smo dodatno potrdili že izmerjene rezultate, omogoča pa nam tudi izmero dostopnih časov, ki se pri pogonih SSD merijo v mikrosekundah. Pri simuliranju strežniških opravil smo se tudi tokrat zatekli k programu IOmeter. Zamislili smo si hkratno dostopanje štirih uporabnikov (workerjev) do majhnih, 2 KB velikih datotek, pri tem pa smo določili tudi delež operacij: tretjino v korist pisanja in dve tretjini za branje.

Corsair SSD Force Series F115

Zmogljivost: 115 GB.

Izdeluje: www.corsair.com.

Prodaja: www.eventus.si.

Cena: 214 EUR.

Za: Razmeroma ugodna cena za GB zmogljivosti.

Proti: "Zastarela" tehnologija v višjem zmogljivostnem razredu.

Bliskovit razvoj podjetjem pušča le malo manevrskega prostora pri oblikovanju cen, prodaja mora steči hitro, saj je tehnologija v pol leta pravzaprav zastarela, na trgu so že novejši in zmogljivejši modeli po povsem primerljivi ceni. Tega se še kako zavedajo "Gusarji" iz Freemonta v ZDA, ki delujejo že od leta 1994, med računalniškimi poznavalci (predvsem "navijalci") pa so znani predvsem kot izdelovalci pomnilnika RAM in USB pomnilnikov.

Majhna napaka v zasnovi izdelka ali pripravi proizvodnje lahko podjetje pahne v precejšen minus (to je na lastni koži občutil Intel). Corsair se tako drži preizkušene formule in sestavlja pogone iz sestavnih delov drugih izdelovalcev, v zadnje in nekoliko zmogljivejše serije pa vgrajuje tudi pomnilnik, ki so ga razvili ob pomoči lastnih izkušenj. Pogoni SSD so tako razdeljeni v "le" tri serije: vstopna se imenuje Nova in temelji na Intelovih flash pomnilnikih ter krmilniku Indilinx Barefoot. Serija Force velja za srednji zmogljivostni razred, najboljše v "gusarski" ponudbi pa ponuja linija izdelkov Performance 3.

Podobno, kot smo zapisali pri seriji Pro V podjetja RunCore, lahko trdimo tudi pri Corsairu F115; gre za eno generacijo starejšo tehnologijo, celo izmerjeni rezultati so si precej podobni. Že prej omenjenemu krmilniku Sandforce delajo družbo malenkost boljši čipi NAND flash MLC, kar pripomore k približno 10 odstotkov hitrejšim prenosom podatkov. Ugodnejša je tudi končna cena, le presenečenj v embalaži ne pričakujte; priloženo je le ohišje za montažo pogona v 3,5-palčno razširitveno mesto.

Corsair SSD Performance 3 Series P3-128

Zmogljivost: 128 GB.

Izdeluje: www.corsair.com.

Prodaja: www.eventus.si.

Cena: 299 EUR.

Za: Solidne hitrosti prenosa podatkov pri zapisovanju.

Proti: Nižje izmerjene hitrosti prenosa pri branju kot pri neposrednih konkurentih, cena.

Serija pogonov Performance 3 je najboljše, kar trenutno premore Corsair. Krmilnik je Marvellov 88SS9174, ti. Supercharged Synchronous NAND pomnilnik je lastne proizvodnje, celoten pogon pa se ponaša s kar milijonom in pol ur brezhibnega delovanja med dvema napakama. Tudi P3 podpira vmesnik SATA III, izdelovalec pa obljublja hitrosti prenosa pri branju vse do 410 MB/s in pisanja do 210 MB/s.

Preizkus je pokazal, da pogon zaenkrat še ni blizu obljubljenim hitrostim prenosa podatkov pri branju, se pa precej približa značilnostim lanskoletnega dobitnika zlatega Monitorja, Crucialovemu RealSSD C300. Intelova serija 510 je tu korak pred P3jem, najverjetneje zaradi boljše zasnove NAND flash čipov. Corsairu v prid ne govori niti cena, ki je med višjimi za modele z 128 GB zmogljivostjo in povsem primerljiva z Intelovo.

Po tujih spletnih forumih lahko preberemo kar nekaj objav uporabnikov, ki so po namestitvi popravka SP1 za Okna 7 (predvsem 64-bitna) zaznali rahla zmrzovanja v delovanju računalnika, predvsem pri kopiranju datotek z SSDja na klasični disk. Spet drugi poročajo o občutljivosti pogona na pregrevanje, o težavah z združljivostjo z nekaterimi krmilniki SATA matičnih plošč ipd. Podobnih težav pri preizkusu sami sicer nismo imeli, a težave so se pri večini uporabnikov začele kazati šele po dveh mesecih rabe.

Crucial M4 SSD 128 GB

Zmogljivost: 128 GB.

Izdeluje: www.crucial.com.

Prodaja: www.eventus.si.

Cena: 246 EUR.

Za: Cena, hitrosti prenosa podatkov pri branju.

Proti: Nizke hitrosti prenosa pri delu z zbirkami podatkov.

Blagovna znamka Crucial (podjetja Lexar Media oziroma Micron) se je na lanskem preizkusu proslavila s serijo C300, ki je med prvimi ponujala pogone z vmesnikom SATA 3. Med nestrpnim čakanjem na naslednika C400 (s skoraj enakim krmilnikom, a novejšo strojno programsko opremo) pa je podjetje trgu predstavilo model M4, ki spada v srednji zmogljivostni razred. Poleg že znanega Marvellovega krmilnika so v pogon vdelani čipi NAND flash MLC, ki so izdelani v 25 nm tehnologiji, kar zaradi zmožnosti vdelave več čipov na enako površino prinaša večje zmogljivosti hranjenja podatkov, hkrati pa tudi nekaj drugačne hitrosti prenosa podatkov.

Hitrosti prenosa podatkov pri branju so nekaj višje kot pri neposrednih konkurentih (Intel, Corsair), hkrati pa je zapisovanje spet nekaj počasnejše (nekje se pač mora poznati, da ne gre za najzmogljivejšo serijo, temveč srednji cenovni razred). Poglavje zase je prenos podatkov pri delu z bazami, ki je med najpočasnejšimi na preizkusu, a še vedno skoraj trikrat hitrejše od Kingstonove Value serije. Cena na GB zmogljivosti je zelo ugodna, ob nekaj manjši zmogljivosti hranjenja podatkov pa že pridemo do razumne cene pogona za sistemsko particijo (64 GB model se dobi le za malenkost več kot stotaka evrov).

Cenovna umeščenost modela je zanimiva; glede na zmogljivost se uvršča malce nad modele premium lanskega leta, primerljiva je tudi cena. Serija M4 je torej zanimiv kompromis med vstopnimi in vrhunskimi modeli, preprosto zato, ker na nobenem preizkusu ne odstopa toliko, da bi bilo zares moteče. Nagrada zlati Monitor mu je ušla le za las, predvsem zato, ker je cenovna razlika za GB zmogljivosti med njim in vrhunskim modelom Vertex 3 kljub vsemu premajhna.

Intel SSD 310 Series 80 GB

Zmogljivost: 80 GB.

Izdeluje: www.intel.com.

Prodaja: www.elkotex.si, www.asbis.si.

Cena: 193 EUR.

Za: Solidne hitrosti prenosa podatkov, majhnost, nizka poraba električne energije.

Proti: Specifična zasnova, "zastarela" tehnologija, cena.

Intel je na področju izdelave pogonov SSD že stari znanec, a je z drugo generacijo lastno razvitih pogonov nekoliko zamudil, za povrh pa so bili ti precej nezanesljivi. Iskanje napake v zasnovi bi trajalo predolgo, škodilo bi ugledu podjetja in s tem seveda tudi stalo preveč, zato so se razvoja lastnih krmilnikov lotili od začetka (oziroma kupili podjetje Indilinx). V tem vmesnem času v svoje izdelke vgrajuje krmilnike drugih izdelovalcev, serija 310 pa še vedno vsebuje tehnologijo X-25M.

Posebnost serije 310 tako ni v tehnološki naprednosti, temveč v rabi vmesnika mini-SATA in zasnovi izdelka brez ohišja (ter s tem dodatni pomanjšavi). Povsem očitno je, da Intel s to serijo meri na uporabo v netbookih, manjših prenosnikih ali celo tabličnih računalnikih, v prid temu govori tudi zmanjšana masa pogona in še dodatno zmanjšana poraba električne energije. Preizkusnemu primerku je bila priložena posebna vmesniška kartica, prek katere smo pogon lahko priključili na standardni priključek SATA.

Rezultati meritev so precej podobni tistim izpred skoraj dveh let, dodana pa je bila podpora ukazu TRIM, zato pogon brez težav konkurira drugim tudi pri preizkusu hitrosti prenosa majhnih datotek. Zanimiv je predvsem za lastnike tistih prenosnikov, ki razmišljajo o nakupu pogona SSD, a se ne želijo odreči prednostim klasičnega diska (a pod pogojem, da matična plošča ponuja priključek miniSATA). Zavedati pa se je treba, da majhnost vendarle stane nekaj več in serija 310 tu ni izjema.

Intel SSD 510 Series

Zmogljivost: 120 GB in 250 GB.

Izdeluje: www.intel.com.

Prodaja: www.elkotex.si, www.asbis.si.

Cena: 277 EUR in 550 EUR.

Za: Napredna zasnova MLC NAND flash pomnilnika, visoke hitrosti zapisovanja podatkov.

Proti: Povprečna hitrost prenosa pri preizkusu dostopa do zbirke podatkov, visoka cena.

Serija 510 je Intelov najnovejši odgovor na poskuse tekmecev in hkrati najzmogljivejša serija za domače uporabnike. Vgrajeni krmilnik je tokrat Marvellov, zadnji model 88SS9174, kakršnega najdemo tudi v Corsairovi seriji Performance 3 in Crucialovem M4, MLC NAND flash čipi, povezani prek osmih vzporednih kanalov, pa so Intelove lastne proizvodnje. Preizkusili smo 120 GB in 250 GB model, oba podpirata vmesnik SATA 3, razlike med njima pa presegajo zgolj zmogljivost hranjenja podatkov.

"Večji" brat se je izkazal za hitrejšega pri zaporednem in naključnem zapisovanju, kjer se zaradi napredne zasnove NAND flash pomnilnika lahko enakovredno kosa tudi z OCZjevim Vertexom 3 in je hkrati precej hitrejši od neposrednih konkurentov na istem krmilniku. Oba modela pa sta se dokaj povprečno odrezala pri preizkusu dostopa do zbirke podatkov. To le potrjuje, da Marvellov krmilnik nekaj zaostaja za najnovejšim čipom podjetja Sandforce. Pogona sta med najdražjimi po ceni za GB zmogljivosti. To je posledica Intelove cenovne politike, da cene drži nekaj višje od neposredne konkurence in jih spušča bistveno počasneje od preostalih izdelovalcev.

V embalaži prepoznavnega Intelovega oblikovanja (ki smo ga vajeni predvsem iz pakiranja procesorjev in matičnih plošč) najdemo tudi ohišje in vijake za montažo v 3,5-palčno razširitveno mesto, kable za prenos podatkov in napajanje, brezplačno pa lahko uporabimo tudi Intelovo programsko rešitev za migracijo podatkov.

Kingston SSDNOW 100 V series 128 GB

Zmogljivost: 128 GB.

Izdeluje: www.kingston.com.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 249 EUR.

Za: Ugodna cena za GB zmogljivosti.

Proti: Nizka hitrost prenosa pri preizkusu dostopa do zbirke podatkov.

Kingston, še eden izmed velikanov izdelave RAM pomnilniških modulov in USB "ključkov", se je lotil izdelave pogonov SSD skorajda med prvimi. Sprva je uporabljal Intelovo tehnologijo, pred dobrim letom dni pa je predstavil svojo linijo pogonov, ki je še vedno aktualna (beri: nove generacije zaenkrat še ni predstavil, a je denar vložil v podjetje JMicron). Tako v ponudbi najdemo pred več kot dvema letoma predstavljeno serijo E (na osnovi Intelove X25-E tehnologije s SLC NAND flash pomnilnikom) za strežnike ter SSDNOW 100 V serijo v različnih izvedenkah (imajo izredno enigmatične oznake, ki so tudi v našem laboratoriju povzročile veliko zmedo).

Na preizkus smo tako po spletu okoliščin dobili kar dva enaka modela, ki sta se razlikovala le po drugačni strojni programski opremi (ne izključujemo možnosti, da je Kingston kake spremembe napravil tudi v proizvodni tehnologiji, a tega brez posega v notranjost obeh pogonov nikakor ne moremo ugotoviti). Rezultati meritev so pokazali, da je nadgradnja "firmwara" konkretno zvišala hitrosti prenosa podatkov predvsem pri zapisovanju (več o tem si lahko preberete v poglavju Tehnološka vojna).

Seriji V se pozna, da uporablja precej manj zmogljiv JMicronov krmilnik. Na prvi pogled tega sicer ne bi takoj opazili (rezultati meritev so pri večini generičnih testov povsem povprečni), velik primanjkljaj pa se opazi pri preizkusu dostopa do zbirk podatkov. Prenos pod 8 MB/s je daleč najslabši rezultat med vsemi pogoni, med katerimi niti eden ni zares namenjen oziroma optimiziran za strežniške potrebe.

OCZ RevoDrive 50 GB

Zmogljivost: 50 GB.

Izdeluje: www.ocztechnology.com.

Prodaja: www.eventus.si.

Cena: 193 EUR.

Za: Visoke hitrosti prenosa podatkov pri branju.

Proti: Cena za GB zmogljivosti, omejitve zaradi vmesnika in velikosti, bolj zapletena namestitev.

Kalifornijsko podjetje OCZ je znano kot izdelovalec RAM modulov in USB pomnilniških medijev. Ponudba SSD pogonov je izjemno pestra in se že v osnovi loči po vmesnikih, ki jih pogoni uporabljajo (PCI-Express, HSDL, SATA, USB 3.0). Na vmesniku SATA tako najdemo vstopne modele pod imeni Solid in Onyx , srednji zmogljivostni razred prestavljajo serije Vertex in Agility (v prvih dveh generacijah),

Revo Drive je OCZjev poizkus izdelave pogona SSD na vmesniku PCI-Express, ki ni namenjen predvsem prenosu podatkov, a prepriča s prepustnostjo vodila. Pri OCZju so svoje pogone na karticah razdelili na tiste, namenjene podjetjem (večja zanesljivost, izjemne hitrosti prenosa), in druge, ki naj bi jih kupovali računalniški navdušenci (prav ta izraz so uporabili). Preizkušeni model že po ceni sodeč spada v to, slednjo kategorijo.

Pravzaprav sta na kartici dva pogona (vsak po 25 GB) z dvema krmilnikoma Sandforce prejšnje generacije, ki ju ob namestitvi povežemo v poljubno RAID polje (odvisno od naših potreb po zmogljivosti hranjenja podatkov). V primerjavi s podobno sestavljenima SSD diskoma RunCore in Corsairom serije Force se hitrejše vodilo vsekakor pozna in tudi rezultati meritev hitrosti so precej višji (od 10 pa vse do 50 odstotkov). RevoDrive blesti predvsem pri hitrostnih preizkusih branja podatkov, presenetljivo dobro pa se obnese tudi v dostopanju do zbirke podatkov.

Pogoni za hranjenje podatkov v obliki PCI-E kartic pa imajo tudi nekaj pomanjkljivosti. Vsekakor se jih ne da vgraditi v prenosnike, nettope in netbooke, pa tudi v računalnikih z manjšim ohišjem bodo le stežka našli svoje mesto. Namestitev in priprava pogona je bolj zapletena kot običajno (nastavljanje BIOSa), za svoje delovanje RevoDrive potrebuje posebne gonilnike, to pa zaplete tudi postopek namestitve operacijskega sistema.

OCZ VERTEX 3 Series 240 GB

Zmogljivost: 240 GB.

Izdeluje: www.ocztechnology.com.

Prodaja: www.eventus.si.

Cena: 515 EUR.

Za: Visoke hitrosti prenosa podatkov pri branju in dostopanju do zbirke podatkov.

Proti: Precej nižje hitrosti zapisovanja podatkov od deklariranih.

Najzmogljivejša OCZjeva serija pa je prav gotovo najnovejša - Vertex 3.

Vertex 3 pogoni so na voljo v dveh izvedenkah: navadni, kakršno smo preizkusili tudi sami, in Max IOPS različici (v spletu pogosto poimenovani kar izvedenka Pro). Poleg NAND flash MLC čipovja, izdelanega v 25 nm tehnologiji, je v pogon vgrajen povsem nov Sandforce 2281 kontroler, ki z zmogljivostmi nikakor ne razočara. Meritve hitrosti prenosa podatkov so zares impresivne; preko 400 MB/s pri zaporednjem branju velikih datotek in preko 50 MB/s pri preizkusu dostopanja do zbirke (to je skoraj polovica hitrosti Fusiona IO). Nekaj nižje hitrosti prenosa podatkov smo zaznali le pri zapisovanju večjih datotek (Intelova serija 510 je tu hitrejša).

Po spletnih krogih krožijo preizkusi pogona, kjer naj bi hitrosti tako zapisovanja kot branja gladko presegli mejo 500 MB/s. Na našem preizkusu tem številkam nismo prišli niti blizu; dopuščamo sicer možnost, da smo imeli težave z združljivostjo Marvellovega krmilnika SATA na matični plošči, verjetnejša razlaga pa je, da so bili spletni preizkusi opravljeni na inženirskem primerku (ki pa se od prodajne različice, kot je bila naša, lahko precej razlikuje tako po strojni kot programski opremi). Vertexu3 smo po dolgem razmisleku podelili nagrado zlati Monitor, obrazložitev pa si preberite v okvirčku.

RunCore PRO V SSD 120 GB

Zmogljivost: 120 GB.

Izdeluje: www.runcore.com.

Prodaja: www.notesniki.si.

Cena: 245 EUR.

Za: Vmesnik za priklop na USB, programska oprema za kloniranje.

Proti: "Zastarela" tehnologija v višjem zmogljivostnem razredu.

Kitajsko podjetje RunCore (z zelo ameriško obarvanim logotipom) je na trgu navzoče šele štiri leta, globalno prodajo pa so zagnali leta 2009. V razmeroma kratkem času so pripravili izdelke za vse segmente odjemalcev, od domačih uporabnikov do vojaške industrije. Predvsem v ZDA pa je prav preizkušena serija Pro V v preteklem letu pobrala kar nekaj nagrad računalniško usmerjenih medijev.

Serija Pro V se je na našem preizkusu uvrstila na rep lestvice zmogljivosti. Ne gre spregledati, da uporablja prejšnjo generacijo Sandforceovega krmilnika, da se povezuje le prek vmesnika SATA II in da ne izstopa niti s svojo ceno, ki je zgolj povprečna. Za podoben denar si tako lahko omislimo povsem novo serijo Crucial M4, ki ponuja bistveno boljše zmogljivosti. Tako lahko le ugotovimo, da je na naš preizkus prišel leto dni prepozno, saj bi se lani z lahkoto uvrstil v zgornjo polovico preizkušenih pogonov.

V zajetnem paketu se skriva še priboljšek: vmesnik za priklop na USB in programska oprema za kloniranje, ki naj bi karseda poenostavila prehod na nov pogon. Gre za hvalevreden poizkus iskanja dodatne marketinške strategije, ki bi v poplavi podobnih izdelkov RunCoru dala dodatno vrednost. Četudi te programske opreme nismo preizkusili, pa kljub temu trdimo, da kloniranje pogonov ni opravilo, ki bi ga (kljub prijaznosti vmesnika) priporočili popolnemu začetniku.

Zlati Monitor

OCZjev pogon Vertex 3 je med vsemi preizkušenimi SSDji v tem trenutku prav gotovo hitrostni prvak na največ področjih, cena za GB zmogljivosti ni preveč pretirana (120 GB model je cenovno povsem dosegljiv), ponuja pa tudi garancijo kar dveh milijonov ur dela brez napake. Čeprav je bil boj z Intelovo serijo 510 tesen, je jeziček na tehtnici, poleg izvrstne hitrosti pri dostopu do zbirke podatkov, prevagalo to, da je serija Vertex 3 zasnovana na popolnoma novih sestavnih delih in da bodo inženirji z naslednjimi nadgradnjami strojne programske opreme njene značilnosti in združljivost z drugo opremo le še izboljšali.

V srednjem cenovnem razredu lahko mirne vesti priporočimo nakup Crucialove serije M4. Rezultati meritev hitrosti prenosa podatkov so visoki, vsebuje najnovejšo tehnologijo NAND flash pomnilnika, cena za GB zmogljivosti je nadvse ugodna, 64 GB model pa se dobi že za ceno malce več kot sto evrov. Pred letom dni bi za podoben denar lahko kupili le Intelovo serijo Value, ki je imela hitrosti zapisovanja podatkov omejene na vsega 40 MB/s.

Tabela z rezultati 1

Tabela z rezultati 2

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji