Objavljeno: 24.3.2005 02:18 | Avtor: Samo Kuščer | Monitor Februar 2005

Tranzicija državne informatike

Tranzicija državne informatike

Nova vlada, ki je bila izvoljena konec leta 2004, se je potihem lotila prenove, ki morda niti ni hudo pomembna, pove pa marsikaj o vladnih usmeritvah in prioritetah. Gre namreč za spletne strani vlade in ministrstev, ki so danes kar precej drugačne, kakor so bile pred meseci.

Zadnje dni decembra smo na spletnih straneh ministrstev in vlade opazili zanimive aktivnosti. Zanimive predvsem zato, ker jih ne bi smelo biti.

Error 404 - ministrstvo ne obstaja!

Mojstrski skrbniki spletišč prenavljajo vsebine pa tudi tehnologije vzporedno, ne da bi bilo kaj videti. Ko je vse pripravljeno, preklopijo na novo vsebino in/ali tehnologijo. (Tako nekako, kakor vidimo v kriminalkah, ko mojstrski tatovi prevežejo vse žice video nadzornega sistema, potem pa preklopijo in predvajajo vnaprej pripravljen posnetek.) Manj spretni popravljajo kar sproti - nekako tako kakor elektrikar, ki prevezuje žice kar pod napetostjo. Zato včasih pride do kakšnega kratkega stika ali pa si kdo osmodi prste.

Nekaj takega - "pod napetostjo" - se je dogajalo zadnje dni decembra na ministrskih spletnih straneh. Ministrstva, ki smo jih skušali doseči skozi glavno vstopno stran države (www.gov.si), so bila vsa po vrsti, razen ministrstev za notranje zadeve, za znanost, za finance in javno upravo, nedosegljiva. Namesto starih spletnih naslovov so se v naslovni vrstici pokazali čudni spački, na primer: http://www.gov.si/vrs/http://www.gov.si/mzz. Še bolj nenavaden je bil naslov neobstoječega ministrstva za znanost: http://www.mszs.si/slo/mvszt.asp.

Videti je bilo, kakor da se je nekdo malce igral. Najverjetneje pa je seveda šlo za programersko malomarnost.

Tudi drugod je bilo videti kar nekaj tranzicijskega kaosa. Na spletni strani predsednika vlade (http://www.gov.si/pv/) je na najbolj osrednjem delu na veliko pisalo: preskusno sporočilo - novinarska konferenca. Manjkalo je samo opozorilo v slogu: "Samo preizkušamo. Prosimo, ne jemljite resno tega, kar prebirate. Strani so v delu." Nekaj, kar se morda spodobi za osebne strani srednješolca, nikakor pa ne za premiera.

Jutri bo pojutrišnjem včeraj

Poleg teh res diletantskih napak, ki jih je ob prevzemanju položajev nove vlade kar mrgolelo, je ostalo kar nekaj nedoslednosti in napak še globoko v novo leto.

Še 18. januarja (morda pa tudi še danes, ko to berete) je na straneh OVSE/OSCE, na katerih je predstavljen tekoči predsednik organizacije Dimitrij Rupel, pisalo: "Naloge Predsedujočega OVSE bo s 1. januarjem 2005 prevzel Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije." Še najbolj zanimivo je, da na angleški strani z enako vsebino (za katero pa najverjetneje skrbijo na Dunaju) ni te napake. Tam je D. R. že predsedujoči! In prav to je še kako simptomatično. V Sloveniji se vse dogaja počasi, z zamikom. Zamuda v Sloveniji ni zamuda, temveč "akademska četrt" ali kak drug aboten izgovor. Če na spletni strani še v drugi polovici januarja piše, da bo Dimitrij Rupel 1. januarja prevzel predsedstvo, to nima nikakršnih konsekvenc, ne za Rupla, ne za vlado, ne za kogarkoli. Pomembno je, da je tako na slovenski kot na angleški strani OVSE našteta vsa Ruplova nepomembna literatura. Da ne bi morda kdo mislil, da gre za enostranskega politika!

Ista napaka pa se pojavi tudi na angleški strani urada vlade za informiranje (http://www.uvi.si/eng/). Tudi tam so se glede OVSE zamrznili konec lanskega leta.

Podobno - resda nekoliko manj - neažurna je bila 2. januarja stran službe za odnose z javnostmi(sic!) ministrstva za notranje zadeve, na kateri so še vedno napovedovali, da "bomo prvega januarja začeli uporabljati Zakon o varnosti cestnega prometa".

Če brskamo še malo globlje po vladnih/ministrskih straneh, pridemo že do pravih arheoloških izkopanin. Na podstraneh nevladnih organizacij na spletišču ministrstva za okolje in prostor najdemo člane sveta za trajnostni razvoj, ki že več let niso člani.

In tako naprej.

V službi javnosti

Koliko je torej mogoče zaupati informacijam, ki jih najdemo na spletnih straneh ministrstev? In kaj to pomeni za deklarirano podporo informatiki sedanje (in prejšnje) vlade?

Povsem zaupati podatkom zagotovo ne gre. Tako kakor pri marsičem v Sloveniji je zadnja instanca telefon. Če želite tekoče, zanesljive podatke, morate zavrteti telefonsko številko, na sodobnejše tehnologije ne gre povsem računati. (Se pa lahko bolj ali manj zanesete na to, da v spletu najdete prave telefonske številke;))

Še pomembnejše je vprašanje, kakšne informacije so na voljo na spletiščih vlade in ministrstev. Nekatera spletišča so res zgledna, urejena, polna koristnih podatkov. Na nekaterih najdemo kar precej koristnih informacij - recimo pri ministrstvih za okolje, za zdravje, za promet ... Imamo pa tudi čudna in umetniška ministrstva. Med čudna zagotovo sodi ministrstvo za obrambo, kjer je težko najti kaj koristnega. Najbolj umetniško pa je ministrstvo za kulturo, ki se začne z izpisom Kosovelove pesmi o tem, kako je gnoj zlato in zlato gnoj, nadaljuje pa se z nepreglednim in neinformativnim "gafikonom stanja kulture". Kaj želijo s tem povedati, je težko uganiti. Še za stopnjo bolj umetniški je napis "kultura" na vrhu strani, opremljen z zbirko ločil. Res vrhunska umetnost! Reformatorje državnih spletišč očitno čaka še nekaj dela.

V zadnjem uvodniku sem novemu ministru za znanost pripisal tudi urednikovanje odličnega spletnega časopisa za znanost, Kvarkadabre. Zmotil sem se. Kvarkadabro urednikuje drug Jure Zupan. Se opravičujem za napako, ki je res neumna, saj sta Jure in Zupan pogosta ime in priimek. Samo v telefonskem imeniku je pet Juretov Zupanov.

Zamuda v Sloveniji ni zamuda, temveč »akademska četrt« ali kak drug aboten izgovor.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji