Objavljeno: 27.8.2011 | Avtor: Blaž Seliškar | Monitor Julij-avgust 2011

Tiskalnik s fotoaparatom

Lexmark Genesis S815 je večnamenski tiskalnik, ki je nekaj posebnega. Že na prvi pogled je jasno, da se upira tradicionalnemu dizajnu in smernicam večfunkcijskih naprav. Pokončna naprava se precej razlikuje od drugih, podrobnejši pregled in preizkus pa razkrijeta nekaj inovativnih rešitev.

Optični čitalnik je postavljen za steklo, ki je nad tiskalnikom pod kotom. Na pokrovu je za dotik občutljivi zaslon, s katerim lahko upravljamo napravo. Vajeni smo naprav, pri katerih dvignemo pokrov in položimo fotografije ali dokumente na ležeče steklo, pod katerim se zapelje čitalnik in nam sliko ali dokument pretvori v elektronsko obliko.

Zaradi same razporeditve elementov nam Genesis na mizi ne bo vzel nič več prostora kot katerikoli drug konkurenčni tiskalnik, je pa precej višji od drugih takih izdelkov konkurence. Na zadnjo stran lahko vložimo sto praznih listov A4, kajpak pokončno za čitalnikom, prednji predal pa sprejme okoli 50 stiskanih kopij. Ob iztegnjenem prednjem predalu boste pred tiskalnikom vendarle potrebovali še nekaj prostora pred napravo.

Kaj je torej prednost in posebnost Genesisa? Prav čitalnik. Genesis namreč dokumente in fotografije prebere z vgrajenim senzorjem CMOS z desetimi milijoni slikovnih pik in diodami RGB LED, ki poskrbijo za primerno osvetlitev, ki ponuja kar najbolj realen zajem barv. Da je razdalja med senzorjem in dokumentom zadostna, poskrbi še ogledalo, postavljeno pod kotom 45 stopinj. Bolje rečeno, Genesis fotografira naše dokumente, in to celo dvakrat po polovico dokumenta, in jih zlepi skupaj. To čas pretvorbe v digitalno obliko zmanjša na spoštljive tri sekunde za dokument. Skupaj s časom prenosa pridobljene datoteke v računalnik se celotni proces ne podaljša na več kot šest sekund. O tem, da je bilo treba pri tej novosti pristati na nekaj kompromisov, priča podatek, da ni moč zajeti več kot 300 dpi, če pa bi potrebovali boljše elektronske kopije, bo naprava razočarala. V praksi se Genesis izkaže za soliden bralnik, a ga bržkone ne bomo uporabljali za profesionalne namene. Robovi prebranih črk postanejo malenkost mehkejši, izgubi se nekaj malega ostrine, ki pa je ob želji po čim hitrejšem razmnoževanju dokumentov ali pa faksiranju nikakor ne bomo pogrešili. V Lexmarku so pomislili tudi na uporabnike, ki bodo na napravi razmnožili kakšno stran knjige ali revije, zato se pokrov lahko zapre tudi čez več listov hkrati, ker pa je čitalnik pokončen, lahko knjigo ali revijo zataknemo ob zgornji rob, da ne bo zdrsnila prenizko in boste zajeli le eno stran hkrati.

Za tiskanje Genesis uporablja štiri kartuše, na moč podobne tistim iz drugih Lexmarkovih izdelkov. Primerljiva sta tudi kakovost in hitrost tiska. Po navedbah izdelovalca naj bi pri tiskanju črno-belih dokumentov na minuto zmogel do triintrideset strani, pri barvnih straneh pa le tri strani manj na minuto. Vprašanje je seveda, koliko besedila je na strani. Ko smo tiskali dvajset strani besedila, je tiskalnik za tiskanje porabil dobrih pet minut, to pa v bistvu za tak tiskalnik ni tako slabo. Za fotografijo 6 × 4 naj bi, spet po navedbah izdelovalca na uradni strani, porabil nekako šestindvajset sekund, če bi se uporabilo običajne nastavitve in ne bomo nastavljali najvišje možne kakovosti; pri našem tisku je tiskalnik delo opravil v štiriintridesetih sekundah. In prav tu še vedno opazimo največjo razliko v primerjavi s konkurentom na trgu. Hitrost tiska sicer tudi v tem primeru ne odstopa od konkurence, kakovost končnega izdelka pa ni primerljiva. Tisk besedila, pa naj bo barvni ali pa črno-beli, je dober in nanj nimamo pripomb, fotografijam pa manjka nekoliko kontrasta in ostrine, da bi jih lahko primerjali z najboljšimi, ki bi jih lahko tiskali s konkurenčnimi izdelki na trgu. Pri cenah, po katerih lahko dandanes razvijamo fotografije, se ne bi preveč obregali ob to, vse prevečkrat pa tako in tako ostanemo le pri zamisli, da bomo svoje fotografije tiskali na domačih tiskalnikih.

Če imate na voljo brezžični usmerjevalnik, se lahko povezujete tudi prek vgrajene brezžične omrežne kartice 802.11n. Prav tako je mogoče v tiskalnik prenašati fotografije s fotoaparatom prek vrat PictBridge ali pa kar enostavno vstavljati različne pomnilniške kartice. Podprtih je kar nekaj, od SD in Compact Flash, MMC, Memory stick in xD, do samih ključkov USB.

Zdi se, da so pravzaprav pomislili na vse, kar bi kupec potreboval, mi pa pogrešamo avtomatski podajalnik papirja pri branju dokumentov, sploh faksiranju. Pri debelem šopu dokumentov za kopiranje se boste spraševali, zakaj imate pravzaprav silno hiter kopirni stroj, v katerega se papirje za kopiranje vstavlja posamično.

Lexmark Genesis S815

Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, faks.

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB, WiFi.

Velikost (razred): A4 (večnamenska s faksom).

Ločljivost: 4800 × 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 33 strani na minuto.

Cena: 343,98 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 3 cente.

Cena natisnjene barvne strani: 11 centov.

Prodaja: Partnerji Lexmark, www.lexmark.si.

Za: Hitrost branja.

Proti: Brez avtomatskega podajalnika za čitalnik, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji