Objavljeno: 30.10.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2018

Test iPhone XS in XS Max

Pri Applu smo se navadili, da nam pri telefonih vsake dve leti postreže z večjimi novostmi, vmes pa dobimo model S, ki prinese predvsem notranje posodobitve. Letos smo ob tem dobili še razširitev družine.

Applova evolucija telefonov sledi trendom, postavljenim s strani drugih izdelovalcev, predvsem z večanjem zaslonov. Lani so tako naredili zanimiv korak, ko so ob dveh »navadnih« napravah (iPhone 8 in 8 Plus) prikazali še novo zastavonošo, model iPhone X. Ta je prvič odpravil tipko »Home«, zaslon razširil proti vogalom naprave, hkrati pa vpeljal kar nekaj novosti za upravljanje. To so nove geste (predvsem za nadomestitev omenjene tipke Home) in možnost odklepa z obraznimi potezami, imenovana »Face ID«.

Letos je tako vmesno leto, ko pridejo na vrsto manjše izboljšave aktualnega modela. Tako se je model X prelevil v XS (mimogrede, tisti »X« je rimska številka 10, torej gre za »iPhone Deset S«), obenem se je ta družina razširila še z modelom XS Max. Ob tem pa so se letos dokončno upokojile vse prejšnje različice oziroma oblike. Tako ni več modelov s tipko »Home«, torej nimamo neposrednih nadgradenj za lanska modela 8 in 8 Plus, vse bolj očitno pa se poslavlja tudi majhen model 5 SE, ki so ga pred leti ponudili kot majhno alternativo za tiste, ki se jim zdijo nove generacije telefonov enostavno prevelike.

So pa ob teh dveh rednih napravah predstavili še cenejšo, vstopno alternativo, imenovano XR. Besedo cenejšo bi sicer morali tu pisati v več oklepajih, saj računamo, da bodo cene tega modela pri nas nekje od 850 evrov naprej. Ta model bo sicer izšel v kratkem, preizkusili pa smo oba redna modela, torej XS in XS Max.

Kot smo bili vajeni že v preteklosti, je ohišje ostalo praktično nespremenjeno – XS ima torej povsem enake mere kot lanski model X, po uradnih podatkih pa je pridobil par gramov na masi. Večji model XS Max ima na videz enako ohišje, le da je povečano v višino in širino. Debelina obeh novincev je enaka kot pri lanskem modelu X, s 7,7 milimetri ostajajo telefoni razmeroma tanki, na žalost pa je zadaj še vedno štrleči fotoaparat, postavljen v zgornji levi vogal naprave. V praksi to pomeni, da se naprava ziba, ko jo postavimo na ravno površino (na mizo, recimo).

Kakovost izdelave je vrhunska, a to je nekako stalnica Applovih telefonov. Zadnja stranica je steklena, rob je iz nerjavečega jekla. Večina konkurence sicer raje uporablja aluminij, so pa Applovi telefoni za občutek težji od primerljivih naprav konkurenčnih taborov. V Applu sicer trdijo, da so novi telefoni bolj robustni od predhodnika X, a tega nismo preizkusili. Na desnem robu je tipka za vklop, na nasprotni strani sta dve fizični tipki na nadzor glasnosti, nad njima je, morda nekoliko presenetljivo, tudi fizični drsnik za izklop vseh zvokov (mute).

Spodaj je vmesnik Lightning, seveda pa bomo zaman iskali klasični vmesnik za slušalke (tega so opustili pred dvema letoma s prihodom iPhone 7). Obema so priložene tudi slušalke z omenjenim vmesnikom Lightning, letos pa ne dobimo več priloženega adapterja, s katerim bi lahko na telefon priključili klasične slušalke. Škoda, sploh glede na ceno teh naprav, da moramo tak adapter še dokupiti (pri nas stane 11 evrov).

Novost v iOS12 so tudi novi, prilagodljivi animoji, v katerih si lahko izdelamo lasten animiran lik.

Zaslon manjšega modela meri 5,8 palca, zaslon večjega pa 6,5 palca. Večji model je pri tem dobil tudi višjo ločljivost, konkretno 2688 × 1242 pik, pri manjšem je ločljivost 2436 × 1125 pik, gostota je pri obeh praktično enaka – 458 pik na palec. Pomembnejša je uporaba zaslona OLED, to je vpeljal že lanski iPhone X, prihajajoči vstopni model, iPhone XR, pa bo uporabljal klasični LCD. Zaslona ostajata odlična, kot se pri OLEDih spodobi, črna je res povsem črna, glede na okoliško svetlobo pa se prilagaja tudi temperatura beline (kar lahko sicer ugasnemo).

Doslej so imeli Applovi večji telefoni zmogljivejše kamere od manjših sorodnikov, letos pa sta kameri v obeh modelih povsem enaki. Obe ponujata dva objektiva, enega širokega in enega ožjega, prvi ima goriščno razdaljo 26 mm (če prevedemo v klasični, 35 mm format), drugi pa 52 mm. Zaslonka prvega je f/1,8, drugega pa f/2,4 – specifikacije so torej praktično enake lanskemu modelu, so pa v Applu vgradili nova, malenkost večja tipala.

Kar zadeva kakovost fotografij, moramo priznati, da kakih velikih razlik v primerjavi z lanskim modelom nismo opazili. Izboljšave se bolj pokažejo, ko postavimo nova telefona ob bok nekaj let starejšim modelom – v našem primeru smo ju primerjali z iPhone 7, kjer pa se že vidi višji dinamični razpon novincev. V praksi nam tako ostane več detajlov na temnejših predelih fotografij. Je pa res, da to opazi le zelo pozorno oko, pa še to le pri neposredni primerjavi, seveda pa so zraven tudi drugi vidiki, denimo uporaba HDRja in druge programske obdelave.

V Applu se vsako leto pohvalijo tudi z novimi procesorji, lanskega A11 Bionic je nadomestil A12 Bionic. Zasnova je podobna, v rabi sta dve hitri jedri in štiri počasna, namenjena poganjanju manj pomembnih procesov v ozadju na bolj varčen način. Po njihovih zagotovilih naj bi bili ti zmogljivi jedri za okoli 15 odstotkov hitrejši od lanskih, to so potrdili tudi naši hitrostni preizkusi.

A pomembneje je to, da sta to najhitrejša telefona doslej – najbližjega androidnega konkurenta prehitita za dobrih 20 odstotkov pri preizkusu enega jedra in za okoli 10 odstotkov pri večjedrnem preizkusu. Telefona imata sicer enak procesor in enako količino pomnilnika (4 GB). V naših tabelah jima po hitrosti sledijo lanski iPhone X, nato iPhone 8 Plus, iPhone 8, šele za njimi pride Samsungova trojica S9, S9+ in Note9. Res je vprašanje, ali lahko te razlike med redno rabo zares opazimo, a je kljub temu zanimivo, kakšen naskok ima Apple pri pripravi svojih procesorjev.

Pri sami rabi sta telefona seveda izredno odzivna in hitra, a ne moremo trditi, da sta kaj hitrejša oziroma odzivnejša od trenutno najboljših predstavnikov androidnega tabora. Hitrostni preizkusi sicer nakazujejo na to, da imajo Applove naprave še kar veliko zaloge tudi v prihodnje, torej lahko računamo, da bomo tak telefon brez težav uporabljali še več let, tudi po več nadgradnjah operacijskih sistemov.

Izredno zmogljiv je tudi grafični procesor – po uradnih podatkih kar za 50 %. Preizkus tega oziroma primerjava z napravami iz androidnega tabora je resda sizifovsko delo, saj uporabljajo povsem druge grafične knjižnice kot iOS in tako preizkusi (denimo GeekBench compute) niso primerljivi. A Applove naprave se že tradicionalno dobro odrežejo pri poganjanju iger, tudi ti novi modeli niso nobena izjema.

Podobno omejeni smo tudi pri preizkusu baterij. Geekbench sicer ponuja sintetični preizkus, a so rezultati neprimerljivi, saj je pri telefonih vse odvisno od programske opreme in prilagoditev izdelovalca. Hkrati je to tudi odvisno od uporabnika – vsak uporablja telefon drugače, nekateri so več zunaj, na močnejši svetlobi (in je posledično zaslon telefona svetlejši in potroši več energije), drugi redno ugašajo razne podatkovne povezave, tretji redno igrajo igre itd. V Applu pravijo, da sta nova telefona še nekoliko varčnejša in naj bi zdržala dlje od predhodnika, akumulator je pri XS sicer malenkost manj zmogljiv kot pri starejšem modelu X (2658 mAh namesto 2716 mAh), večji XS Max se pohvali s 3174 mAh.

O iOS12 smo sicer že pisali, ena najbolj koristnih novih možnosti je uporaba Applovega programa Shortcuts, kjer si lahko sestavimo različna opravila v »bližnjice«. Tako lahko, denimo, telefon samodejno pošlje SMS partnerju, ko prispemo domov.

Oba nova telefona v praksi ponujata le majhne izboljšave glede na lanski iPhone X, seveda imamo z novim XS Max tudi možnost še večje naprave. Telefona sta odlična, nekomu, ki že ima predhodnika, res ne bi priporočali menjave, tisti, ki imajo starejše jabolčne modele, pa bodo z novincema zelo zadovoljni. Seveda oba uporabljata novi iOS 12, a tega lahko namestimo tudi na veliko večino starejših naprav (o njem smo sicer podrobno pisali v septembrski številki).

Kake resne graje čez telefona nimamo, smo pa razočarani nad nekaterimi podrobnostmi. Najbolj očitna je cena, ta se pri modelu XS začne pri 1200 evrih (za model s 64 GB prostora) in gre do 1600 evrov (512 GB). Za vstopni XS Max (spet 64 GB) bomo odšteli 1300 evrov, za model s 64 GB prostora pa kar 1700 evrov. Začetna cena XS je torej enaka, kot je bila pri lanskem modelu X, s tem da je cenejši model iPhone XR še na poti.

Bolj nas je zmotilo to, da so kljub visokim cenam jabolčniki zelo škrti. V škatli ne dobimo več adapterja za navadne slušalke, priložijo nam enak napajalnik, kot ga gledamo že kar dolgo vrsto let. Ta ponuja moč 5 W, kljub temu da telefona podpirata hitro polnjenje (»Fast Charge«). Pri rabi takih močnejših napajalnikov dosežemo 50 % v tridesetih minutah – to je več kakor dvakrat hitreje kot pri uporabi priloženih napajalnikov. Oba telefona podpirata sicer tudi brezžično polnjenje prek standarda Qi, tako delujeta s kar lepo množico različnih brezžičnih napajalnikov. V Applu so že lani sicer napovedali lasten brezžični napajalnik, a so nanj očitno pozabili.

iPhone XS

Hitrost delovanja: 10.

Kakovost izdelave: 10.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: od 1200 EUR (64 GB).

Za: Hitrost delovanja, kakovost izdelave, velikost zaslona glede na ohišje.

Proti: Cena, priložen počasen napajalnik.

  

iPhone XS Max

Hitrost delovanja: 10.

Kakovost izdelave: 10.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: od 1300 EUR (64 GB).

Za: Hitrost delovanja, kakovost izdelave, velikost zaslona glede na ohišje.

Proti: Cena, priložen počasen napajalnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji