Objavljeno: 27.8.2019 | Avtor: Matej Šmid | Monitor September 2019

Telekom Valú - V modi so mobilne denarnice!

Revolut, mBills, ne nazadnje tudi posebne bančne aplikacije, ki jih predstavljajo banke, vse to so mobilne denarnice, s katerimi lahko do neke mere nadomestimo gotovino ali bančne kartice. Tej skupini se je nedavno pridružil tudi Telekom z denarnico Valú.

Moneta je pionirska storitev plačevanja s telefonom, ki se na nekaterih mestih izredno prijela (avtobusni prevozi, kupovanje člankov na internetu, tudi pri Monitorju itd.), vendar jo počasi prehiteva čas, zato so pri Telekomu predstavili storitev – mobilno denarnico Valú, ki jo nadgrajuje. Hkrati pa so Moneto preimenovali v Valú Moneta.

Aplikacija Valú (preizkusili smo različico za Android) je nekaj podobnega kot aplikacija mBills, ki je v Monitorju že kar nekajkrat nastopala. Funkcionalno je zelo dodelana, vse deluje tako, kot mora, in s kar najmanj koraki, le oblikovanje je morda malce špartansko, kar pri takih izdelkih ni običajno. Pa prilagajanje slovenskim/evropskim (bančnim) zakonom je malce duhamorno, toda to je težava vseh tovrstnih izdelkov. Če hočemo imeti povezavo z bančnim računom ali pošiljati denar prijateljem, se bomo morali namreč registrirati s svojim imenom, z davčno številko in osebnim certifikatom. Zadnje je le ena izmed možnosti, pa v resnici najpreprostejša, čeravno deluje le prek spletnega portala valu.si, prek aplikacije pa ne.

Denar lahko v denarnico Valú prenesemo s svojega računa Moneta, plačilne kartice ali transakcijskega računa. Če želimo, lahko polnjenje uredimo tudi tako, da bo samodejno (denimo enkrat mesečno). V denarnico lahko denar pride tudi tako, da nam ga pošlje kdo izmed prijateljev, ki uporablja Valú. Prenos je takojšen.

Še več, denar lahko pošljemo komurkoli s telefonsko številko, prejemnik bo obvestilo dobil po SMS, po namestitvi aplikacije Valú pa bo denar tudi prevzel. Res pa je, da bo tam na voljo le za morebitne neposredne nakupe z Valújem, medtem ko bo prenos na osebni račun TRR mogoč šele po zgoraj opisani registraciji. Še opozorilo - po spremembi cenika 1.11.2019 se nakazilo na TRR zaračunava 1 evro. Ravno tako se zaračunava polog gotovine 0,5 evra in dvig gotovine (2 evra).

Nakupovanje z Valújem je mogoče le pri trgovcih, ki imajo sklenjeno pogodbo s Telekomom. K sreči so med temi tudi velikani, kot sta Petrol in Mercator, tako da je izbor kar velik. Vsekakor dovolj velik, da izpis vseh lokacij v aplikaciji traja 12 sekund. Da, to vsekakor ni prijetno.

Nakup z Valújem je mogoč na način, kot smo ga pri Moneti vajeni že leta, »s piskanjem«, s prebiranjem črtne kode na računu ali pa brezstično prek v telefon vgrajenega čipa NFC.

Prav to nas je navdušilo, saj smo za hip pomislili, da smo s podporo NFC (ki je konkurenčni mBills, denimo, nima) v svojem telefonu dobili popoln nadomestek za bančno plačilno kartico. Toda ne, spomnimo se na prebrano v prejšnjem odstavku – plačevanje, tudi brezstično (NFC), deluje le na terminalih POS tistih trgovcev, ki imajo pogodbo s Telekomom. Tu so torej v prednosti konkurenčne storitve, ki nam (zastonj) priložijo še plačilno kartico, delujočo povsod. Ali pa storitve, ki omogočajo plačevanje s pametno uro, in to tudi povsod (mBills na nekaterih urah Garmin).

Preglednost in povezljivost

Ključna prednost mobilnih denarnic pred običajnimi plačilnimi karticami (in seveda gotovino) je preglednost nad stanjem in transakcijami. Nekatere mobilne denarnice tukaj sicer šepajo (denimo Abadenarnica), Valú pač ne. V vsakem trenutku imamo na vpogled, kaj smo zapravili in kje, komu smo nakazali denar in od koga smo ga prejeli.

Povezljivost pa je nekaj, na kar so razvijalci aplikacije Valú sicer računali, pa jim (za zdaj?) ni najbolje uspela. Dodamo lahko, denimo, »povezane aplikacije«, vendar so na spisku le Urbana, Popkart in Študentska prehrana. Dodali smo Urbano, ki se je lepo prikazala na spisku in – zdaj prikazuje stanje našega računa Urbana, s katerim sicer plačujemo ljubljanski avtobusni prevoz. To je vse, bližnjica pač. Enako razvijalcem ni najbolje uspel zavihek »Market«, kjer se pojavi nekakšna vstavljena spletna stran za vlakovne e-vozovnice. Spletna stran, ki sicer omogoča nakup e-vozovnic, vendar nam prej še postreže z oglasom za – aplikacijo Valú.

Zakaj bi jo imeli?

Če ste uporabnik Monete, je mobilni korak v smeri Valú (in ne v smeri katere druge mobilne denarnice) smiseln. Polnjenje denarnice je v tem primeru trivialno in trenutno opravilo. Tudi spisek trgovcev, ki omogočajo plačevanje z Valújem, je dovolj zajeten, da vas bo lahko premamil. Če pa potrebujete denarnico, s katero lahko plačujete res na vseh plačilnih mestih (opremljenih s POS), bo smiselno pogledati tudi v smeri bančnih mobilnih denarnic in bolj neposredne konkurence, ki premore tudi plačilne kartice (mBills, Revolut).

Valú

mobilna denarnica

Kje: www.valu.si

Kdo: Telekom

Za: Pregled nad stroški, povezava z Moneto.

Proti: Za pošiljanje denarja je potrebna napredna identifikacija. Omogoča plačevanje le pri trgovcih, ki imajo pogodbo z Valú.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji