Objavljeno: 31.5.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2016

Telefon v uri

Pametne ure nas še niso prepričale, saj gre za naprave, ki so enostavno predrage za to, kar zaenkrat ponujajo. Nekateri izdelovalci zato dodajajo funkcionalnosti.

LG Watch Urbane 2nd Edition LTE je nerodno ime za uro, če verjamemo tezi, da so te naprave tako modni kot tehnološki izdelek oziroma dodatek. Sicer gre za klasično uro Android Wear, ki nekatere stvari postori bolje kot predhodnice. Zaslon je, recimo, eden boljših, kar smo jih videli do zdaj na pametnih urah. Gre za okrogel zaslon OLED z ločljivostjo 480 x 480 in glede na manj svetle in žive zaslone LCD v urah Moto 360 je več kot očitno, da bomo tehnologijo OLED videvali vedno pogosteje.

1,2-gigaherčni procesor Snapdragon 400 odlično krmili Android Wear in dostavi najbolj tekočo izkušnjo na androidnih urah. Prva generacija teh naprav je bila podhranjena, kar se je nenehno kazalo v upočasnjevanju in zatikanju animacij. To se na Urbane sicer še dogaja, a je daleč od stanja pri šibkejših urah.

Do tu je Urbane LTE povsem klasična ura Android Wear, a kot da vedeti kratica na koncu imena, jo je mogoče povezati v mobilno omrežje. Na spodnji strani je Urbane običajna ura in je njeno ohišje mogoče odpreti. To storimo s posebnim plastičnim orodjem, ki ne vliva preveč zaupanja, a so pri LGju odpiranje in zapiranje izvedli odlično. Pod pokrovom se tako skriva reža za nano kartico SIM in, ko jo vstavimo, je postopek enak kot pri telefonih. Odklenemo jo s kodo PIN in nato lahko kličemo, ne da bi bil v bližini naš telefon. Na uri je številčnica, seznam zadnjih klicev in seveda imenik. Ko se dotaknemo želenega stika, ura začne klicati in, ko klicani dvigne, se z njim pogovarjamo prek vgrajenega mikrofona, slišimo pa ga prek zvočnika na strani ure. V praksi vse to deluje, a sta težavi dve. Prva je povsem tehnična, saj je zvočnik pričakovano zelo tih. Gre za majhno režo na strani in dosti več bi bilo neumno pričakovati. Na ulici zvočnik preglasita promet ali veter, tako da je treba uro držati pri ušesu ali vsaj zelo blizu. V zaprtih prostorih je telefoniranje lažje. Naslednja in zaenkrat večja težava je pogled na človeka, ki govori v uro. Tega enostavno še nismo vajeni in glede na omejitve tako majhnih zvočnikov se bo težko kdaj zares prijelo. Seveda smo podobno govorili za slikanje s tablicami, a zdaj turist z iPadom ni več posebnost.

Antene za sprejemanje mobilnega signala so vgrajene v pašček, ki je tako dosti trši, kot smo bili vajeni do zdaj. Paščka zaradi antene ni mogoče menjati, a je narejen iz dobre gume, ki bo preživela uporabnost procesorja.

Urbane se od drugih ur loči še po tem, da ima tri fizične gumbe. Osnova za Android Wear je namreč le en gumb, a poskušajo izdelovalci svoje izdelke razlikovati. Pri Urbane je uporaben predvsem spodnji gumb, ki nas vrže v vmesnik za rekreacijo, kjer lahko hitreje izberemo in začnemo meriti aktivnost, ki jo izvajamo. Zgornji gumb nas pelje do priljubljenih stikov, kar je priročno, če imamo v uri kartico SIM, a bi bilo mogoče preživeti tudi brez njega.

LG Watch Urbane je dobra ura Android Wear in zanimiv eksperiment v smeri mobilne povezljivosti teh naprav. Kljub temu je težko zaobiti to, da je zvočnik šibek in da je govorjenje v uro zaenkrat nerodno. Smo pa brez težav prebrodili z baterijo ves dan in ta podatek vliva največ upanja, da bodo lahko nekoč pametne ure živele tudi brez telefona. 

LG Watch Urbane

2nd Edition LTE

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 420 EUR.

Za: Zaslon, kartica SIM.

Proti: Kartica SIM.

Antene za sprejemanje mobil­nega signala so vgrajene v pa­šček, ki je tako dosti trši, kot smo bili vajeni do zdaj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji