Objavljeno: 29.1.2013 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Januar 2013 | Teme: android

Tako ali drugače

Področje, na katerem bi Microsoftu z Windows 8 dejansko lahko uspelo, so prenosniki, ki so lahko tudi tablice. Ali nasprotno. Saj veste, naprave, ki so videti kakor Asus Transformer, le da na njih tečejo prava Okna. S svojo združljivostjo za nazaj.

Če vprašate Microsoftove predstavnike (pa tudi Intelove), so na področju tablic/prenosnikov ta trenutek najbolj navdušeni nad Acerjevim modelom Iconia W510, kot zvezdo predstavitve so jo uporabili tudi na Microsoftovi predstavitvi Windows 8 za novinarje.

W510 je v resnici 10,1-palčna tablica, nekoliko "plastična", tudi ne najtanjša, pa vendar tudi ne predebela. Simpatična tablica, na kateri deluje polni Windows 8 (čeravno le 32-bitni, če koga to sploh zanima). Pomnilnika je 2 GB, "diska" oz. pomnilnika flash pa 32 GB (prostega je le 13 GB). In, kar je najpomembneje, poganja jo Intelov procesor Atom Z2760, 1,8 GHz, iz serije CoverTrail, bližnji sorodnik procesorja, ki poganja telefon Xolo, o katerem lahko berete v začetnem delu revije.

Novi Atom je tisto, kar model W510 naredi tako drugačen od konkurence - ker gre za zelo varčen procesor, je delo na akumulatorju končno v rangu "pravih" tablic (če pod "prave" štejemo Androide in iPade), obenem pa je nova generacija dovolj hitra, da pri delu nimamo občutka, da delamo s polžem, ki ga moramo priganjati za vsako, tudi najmanjše opravilo. Skratka, ne gre za počasen netbook, če smemo biti konkretni. Procesor je dvojedrni (s Hyperthreadingom se predstavlja kot štirinitni), za grafiko je v čip vgrajen podsistem PowerVR SGX 545, 533 MHz. Mimogrede, procesorski čip (SoC, System On a Chip) nima podpore za SATA in USB 3, zato je vgrajen "disk" bolj tipa kartice SD, a to v resnici ni bistveno. Tudi USB 2.0 bo čisto zadostoval (tablica ima ena vrata mikro USB, pripadajoča tipkovnica pa en poln USB 2.0). Na voljo je še razširitev mikro SD (potrebovali jo boste, če vam 13 GB prostega "diska" ni dovolj) in izhod mikro HDMI.

Tipkovnica je malce "plastična", tipke malce igračkaste, vendar sistem kar nekako deluje. Žal je sestavljen prenosnik nekako debel, saj smo namerili polna dva centimetra. Je pa res, da imamo zato na voljo dva akumulatorja, eden je v "tablici", eden pa v tipkovnici. Acer se hvali, da skupaj omogočata 18 ur dela, mi smo številko ocenili malce niže, na okoli 14 ur. Mimogrede, s posebnim programom smo izmerili, da tablica med delom rabi 5 W, ko ob delnem počivanju zniža frekvenco procesorja na 600 MHz, pa le še 2,8 W. Za primerjavo - naš i5 prenosnik Thinkpad X1 rabi polnih 19 W.

Ključno vprašanje je seveda, kako se mala Iconia obnese pri delu. Ko si na čisti Windows 8 namestimo programček Start8, ki jo malce "približa" staremu Windows 7, lahko rečemo - kar dobro. Pri delu s ploščicami, kot čista tablica, deluje hitro in gladko. Tudi ko jo priklopimo v tipkovnico, preklopimo na staro namizje (način Desktop), je videti super, tako sestavljen prenosnik lahko upravljamo s sledilno ploščico. Žal je imel naš primerek nekaj težav in je ploščica občasno nehala delati v smeri osi X, enkrat pa v celoti. Tudi z nameščanjem brskalnika Chrome smo imeli nekaj težav, saj je enkrat zmrznila namestitev, enkrat pa kar celoten Windows 8, pri čemer je pomagal le nov zagon.

W510 je za današnje razmere, ko kraljujejo procesorji i3/i5/i7, počasen, o tem ni dvoma. Obenem pa ni tako zelo počasen, da bi to res pogosto motilo. Po naših meritvah je uporabniška izkušnja nekje v rangu starih enojedrnih namiznih procesorjev. Računalnik naše tajnice, ki ima vgrajen Celeron 2,8 GHz, je po testih in po občutku nekako enako hiter, naši prenosniki i5 in namizniki i7 pa so drastično hitrejši. V praksi to pomeni, da video MKV v polni ločljivosti FullHD ne deluje (preizkušeno z našim MonitorTV in predvajalnikoma VLC in GOM), oz. cuka, običajni videi ločljivosti PAL in 720p pa nimajo težav, enako ni nobene težave s predvajanjem posnetkov Youtube v polni ločljivosti. Po drugi strani je deskanje po spletu, tako v namiznem kot v "ploščičastem" načinu, zelo hitro, nekoliko dlje se nalagajo le strani, ki veliko uporabljajo javascript, kot sta Gmail in GDocs. Pri Facebooku kake hude počasnosti nismo opazili. Prav tako ne pri poganjanju krajevno nameščenih programov.

V resnici najbolj moti, da nismo ravno vajeni dela s ploščicami, delo v namiznem načinu pa je samo z dotikom (brez tipkovnice) skrajno nerodno. Za začetek - ob izbiri vnosnega polja se zaslonska ne pokaže samodejno, temveč jo moramo vklopiti sami, s pritiskom na ikono v izbirni vrstici.

Takole nam je pokazal merilec akumulatorja, ko smo mali Acer že nekaj ur izdatno mučili.

Mimogrede, na trgu so tudi vmesne različice "prenosnika/tablice - prenosnik, ki mu zavrtimo zaslon in ga tako spremenimo v tablico. Žal menimo, da taka vrsta naprave ne bo uspešna. Nekaj smo jih za kratek čas imeli v rokah, vendar nekako ne delujejo - kot prenosnik so sicer čisto OK, kot tablica pa veliko pretežki in preveč nerodni. Navsezadnje je tako (tudi Acerjevo) napravo Bill Gates predstavil že pred dvanajstimi leti in jo celo poimenoval Tablet PC, a se ni prijela.

Acer Iconia W510

Tablica, ki je lahko tudi prenosnik.

Kdo: www.acer.com

Kje: www.bigbang.si

Koliko: 600 EUR.

Za: Odlična akumulatorja, odlična povezava s tipkovnico.

Proti: Nekoliko počasna, nekaj programskih hroščev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji