Objavljeno: 19.12.2011 09:42 | Avtor: Tilen Knaus | Monitor December 2011 | Teme: android

Tablica z dodatkom

Zadnje mesece, ko nas preplavljajo tablice z Androidom, imamo preizkuševalci zelo težko delo. Tablice so si na las podobne, vse imajo enako velike zaslone, enako ločljivost zaslona, poganjajo enako različico Androida, razlikujejo se morda le zmogljivosti spletnih kamer in priključkih, a so razlike res malenkostne. Tu in tam pa se le najde drugačna tablica.

S stališča skritega dela strojne opreme tudi tokrat preizkušani izdelek ne odstopa od konkurence. Zgrajen je na podlagi dvojedrnega procesorja NVIDIA Tegra 2, z 1 GB RAM delovnega pomnilnika, zaslon je velik dobrih deset palcev in prikazuje sliko v ločljivosti 1280 x 800 pik. Premore prednjo kamero s petimi milijoni točk in zadnji z dobrim milijonom. LED osvetljen zaslon se skriva za praktično neuničljivim steklom Gorilla Glass in ima zelo dober kot pogleda. Tablica je solidno opremljena s priključki, med katerimi pozdravljamo izhod mini HDMI in priključek USB. Programska osnova je, ne presenetljivo, Android 3.2 Honeycomb, ki mu je Asus dodal nekaj svojega programja in pisarniško zbirko. Izdelovalec glasno obljublja, da bo kmalu po izidu mogoča nadgradnja tudi na Android 4.0.

A videti je, da je Asus eden redkih izdelovalcev, ki se vsaj trudijo narediti nekaj drugače kot konkurenca. V svoji ponudbi imajo več modelov tablic, ki poskušajo biti še kaj več kot le še ena tablica, in ena takih je tudi Eee Pad Slider. Za razliko od sorodnega modela Eee Pad Transformer, ki je v bistvu prenosni računalnik, ki mu lahko "odlomimo" zaslon in ga uporabljamo kot tablico, je Eee Pad Slider tablica z izvlečno tipkovnico. To pomeni, da z nekoliko nerodnim gibom premaknemo spodnji del tablice, da se izvleče tipkovnica polne velikost, široka približno polovico višine zaslona. Kot smo že omenili, je treba nekaj vaje, da lahko tipkovnico izvlečemo, saj postopek ni povsem gladek, prav tako pa tablica z izvlečeno tipkovnico ni trdna in že ob rahlih obremenitvah spušča zaskrbljujoče zvoke. Tipkanje po majhni tipkovnici sicer ni prav udobno, a je vsekakor hitrejše kot tipkanje na zaslonu. Če ste takoj pomislili, da bi ta tablica lahko nadomestila prenosnik, omenimo še, da tipkovnica ne pozna šumnikov. Ne samo, da niso natisnjeni na tipkovnico, enostavno jih ne morete priklicati. Krivda pravzaprav sploh ni na strani Asusa, temveč na strani Googla, ker sam Android še vedno ne premore slovenske tipkovnice, a dejstvo je, da je tipkovnica brez šumnikov le pogojno uporabna.

Asus je z dodatkom tipkovnice dosegel še dvoje. Prvo je pozitivno, saj lahko izvlečena tipkovnica zelo dobro deluje kot stojalo, ki je uporabno za gledanje filmov ali za uporabo tablice kot druge naprave, tako da stoji na mizi poleg pravega računalnika. "Stojalo" je navdušilo tudi najmlajšega preizkuševalca v gospodinjstvu, ki si jo je rutinirano postavil med razširjene noge in prav zadovoljno frcal ptiče. Druga posledica pa je manj navdušujoča - tablica je z dobrimi 13 mm nekaj debelejša od konkurence in na trgu bomo težko našli težjo tablico - Slider tehta 960 g, to pa je za debelih 30 % več kot iPad 2.

Tablica deluje hitro in gladko, kar smo od tablic s tako strojno in programsko osnovo že vajeni. Še vedno se zdi, da Android ni tako gladek in odziven kot iOS, a razliko bodo opazili le poznavalci. Tudi trajanje baterije je dobro, na testu s(m)o se z njo igrali približno 6 ur, to pa je kljub vsemu nekoliko manj kot obljublja izdelovalec.

Ali smo torej le dobili svetlo izjemo med sivo povprečnostjo androidnih tablic? Delno. Tipkovnica je res dobrodošla, a je le pogojno uporabna. Je majhna in nekakovostna. Na njej boste res hitreje napisali nekoliko daljše elektronsko sporočilo ali izpoved na družabno spletišče. O pisanju in urejanju daljših dokumentov pa nikar ne sanjajte. Ne pozabite tudi, da tablica ne poganja Oken ali drugega namiznega operacijskega sistema in da so programi, ki so prilagojeni uporabi na zaslonih tablic še vedno zelo redki, tisti, kjer lahko koristno uporabite tipkovnico, pa še bolj. Če bi morali izbirati med modeloma Eee Slider in Eee Transformer, bi dali prednost slednjemu. Ko se bo v naslednjih mesecih zgodila napovedana poplava ultra lahkih in tankih prenosnikov oz. Ultrabookov, kot jih imenuje Intel, pa bo Eee Slider še nekoliko manj privlačna izbira za vse, ki iščejo lahek prenosnik in ne strogo tablični računalnik.

Asus Eee Pad Slider

Tablični računalnik z operacijskim sistemom Android in izvlečno tipkovnico.

Proizvaja: Asus, www.asus.com.
Prodaja: 550 EUR.
Cena: www.comshop.si.

Za: Končno drugačna tablica.
Proti: Tipkovnico je pretežko izvleči, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji