Objavljeno: 10.6.2014 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Posebna 2014 | Teme: tablica

Tablica ni telefon

Ko se znanec odloča o nakupu tablice, mu je v resnici težko razložiti, kaj bo z njo pridobil. Najnatančnejša razlaga je namreč ta, da gre za velik telefon. To, kar je mogoče delati s telefonom, je mogoče delati tudi s tablico, razen telefonirati in pošiljati SMSe. Pa vendar razlaga v resnici ni dovolj natančna.

Ko je Apple, no, Steve Jobs predstavil prvo »pravo« tablico, iPad, se mu je strokovni svet smejal. Pravzaprav se mu je smejal že prej, saj je bilo videti, da bo predstavljan le nekakšen velik telefon. In natančno to je tudi bilo predstavljeno – iPad je velik telefon, ki za povrh še ne zna telefonirati in pošiljati SMSov. Vendar gre v resnici in hkrati še za veliko več. Velikost namreč uporabniku ponudi veliko boljšo izkušnjo, za začetek postane naprava zelo uporabna tudi v ležeči postavitvi. Večja velikost ponuja večjo površino za prikaz in obenem lažje upravljanje s prsti, vedno prevelikimi za telefon. Če tega na začetku nismo razumeli odrasli, je (bilo in je) popolnoma jasno otrokom. Moj podmladek je imel za igre kar dolgo na voljo telefon s sistemom Android, a si je kljub temu neznansko želel imeti tudi tablico. Občasno sta tablice videvala, ko smo jih pri Monitorju preizkušali, in jasno jima je bilo, da je to tisto, kar si želita, pa čeprav nista znala razložiti, zakaj. Igrice so »lepše«, delo s tablico je »boljše«, kljub temu da gre le za velik telefon …

Če danes pogledamo resnici v oči, bomo videli, da je tablica še vedno v resnici enako iPad. iPad je tisto pravo, vedno korak spredaj, pa še prav nič dražji ni od zasledovalcev iz androidnega tabora. Toda Android prihaja, o tem ni dvoma. Za začetek, androidne tablice izdeluje taka množica izdelovalcev, da so v seštevku že prehiteli prodajo Applovih modelov iPad (v resnici čudi, da se to ni zgodilo že prej). Nadalje, strojna oprema tablic je zelo blizu Applovim modelom. To ne čudi, saj jih v resnici izdelujejo bolj ali manj isti izdelovalci z Daljnega vzhoda iz zelo podobnih komponent (razen procesorja). In, kar je ključno – programska oprema, operacijski sistem Android, je v zadnjih različicah vedno bolj optimiziran tudi za tablice. Rekli boste, saj pravzaprav vsaka telefonska aplikacija deluje tudi na tablici, in prav boste imeli, vendar »deluje« in »je optimizirana« ni isto, še zdaleč ne.

Tablične aplikacije za Android se tako vedno bolj zavedajo večje površine, ki jo morajo »zapolniti«. Samo za zgled – telefonska aplikacija Facebook je bila svojčas na tablici videti prav pošastno prazna in bela, danes so jo programerji toliko optimizirali, da večja površina ponudi še kaj več kot običajen seznam dejavnosti naših prijateljev. Nove različice Androida na tablicah prinašajo tudi že novosti, ki se jih Apple še ni spomnil. Odlična je, recimo, podpora več uporabniškim računom, s čimer tablica naenkrat postane uporabna za več članov družine.

In – novemu zagonu androidnih tablic se pridružuje tudi Googlova trgovina Play, ki že nekaj časa še posebej promovira aplikacije, ki so posebej prilagojene tablicam. Tako jih je v množici programov za Android laže najti, a verjamemo, da vam bodo naši nasveti na naslednjih straneh kljub temu pomagali ločiti zrno od plev.  

Kaj smo ugotovili:

iPadi so tako ali tako razred zase in če vam zaprtost Applovega ekosistema ne dela težav, boste hitro ugotovili, da isto velja tudi za aplikacije zanj. Pa vendar se tudi androidni tablični razred prebuja, dovolj, da se prebujajo tudi programerji zanj. Izbira aplikacij za guglove tablice postaja impresivna!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji