Objavljeno: 24.6.2008 14:08 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Posebna 2008

Sužnji mobilnosti

Sužnji mobilnosti

Poletje je tu, približuje se lagodno poležavanje na plaži, službene obveznosti bomo pustili za seboj, v pisarni. Ali res? Za marsikoga to najverjetneje ne bo držalo, vse preveč nas je zadnje čase takih, ki si tega ne moremo privoščiti. Dopust da, vendar s prižganim mobilcem, bolj ali manj rednim branjem elektronske pošte ali pa še celo kaj več. Težko? S pravo opremo in znanjem ne.

V Monitorju smo bolj ali manj obsedeni s tehniko, to je verjetno v teh 17 letih, odkar izhajamo, postalo jasno že vsakomur. Znamo pa to svojo obsedenost razporediti tako po opremi, ki se uporablja v prostem času, kot po tisti, ki jo uporabljamo v službi. Tako nadaljujemo s serijo posebnih poletnih številk, ki smo jo začeli pred leti z izdajo o digitalnih kamerah in nadaljevali lani s številko o digitalnih fotoaparatih - tokrat smo se posvetili vsemu, kar vsaj od daleč diši po mobilnosti. In s tem je mišljena tako programska oprema, znanje, ki je potrebno za upravljanje te opreme, in seveda strojna oprema, po preizkusih katere smo znani.

Vse se začne z elektronsko pošto, ki jo, verjamem, znamo uporabljati prav vsi. Vseeno smo se poglobili v različne odjemalce, ki jo upravljajo bolje ali še bolje. Enako velja za elektronsko pošto na mobilcih, pa naj bo to klasična pošta POP3/IMAP ali tista, ki je danes bolj "moderna" - potisna pošta. Kaj potrebujemo za njeno izvedbo, kateri operaterji nam lahko pomagajo in kateri mobilci bodo za to najbolj primerni. In če nadaljujemo - je res dovolj, če si na morju občasno preberemo le besedilno pošto, ali potrebujemo tudi priponke? Je dovolj, če priponke le na hitro preletimo, ali bi jih radi na mobilcu tudi urejali? To je težko, brez dvoma, toda s pravo kombinacijo vsega zgoraj naštetega se da. Potrebujemo tudi mobilni dostop do spleta? To danes zmorejo bolj ali manj vsi mobilci, vendar so med njimi drastične razlike.

In še - koliko nas bo stalo podatkovno povezovanje pri različnih operaterjih? Koliko si bomo lahko pomagali s t. i. "wap portali" ponudnikov? Kako nam slednji lahko pomagajo pri telefonski navigaciji GPS? In seveda - preberite si nasvete o tem, kateri telefon potrebujemo, če smo poslovnež ali pa le glasbeni navdušenec. Pametnih telefonov pa smo se lotili bolj podrobno, s posamični preizkusi. V zadnjem času smo jih preizkusili 17, vse opise in njihove lastnosti pa smo tokrat zbrali na kup.

Morda mobilec ni dovolj? Poučite se o dostopu na daljavo in VPN, preberite si o prednostih in slabostih različnih načinov povezovanja v splet. Pozor na to, kako je z varnostjo, ko uporabljamo prenosnik. Vas zanima, na kaj je treba paziti pri nakupu prenosnika? Pripravili smo nakupovalni vodnik, temu pa sledi najpomembnejše - preizkus novih prenosnikov. Zbrali smo kar 50 novih modelov, ki smo jih uvrstili v tri kategorije in med njimi izbrali najboljše. Glede na hitrost, trajnost delovanja akumulatorja, kakovost zaslona, kakovost tipkovnice, cene in seveda prodajnih pogojev in garancijske dobe, ki jo ponudi prodajalec.

Vabim vas torej, da se sprehodite po zgoraj zapisanih tematikah in člankih. Nekaj člankov je bilo v Monitorju že objavljenih, vendar smo se jih odločili ponoviti, saj organsko sodijo v tako tematsko številko, veliko večino pa smo seveda pripravili posebej za zdaj.

Prepričan sem, da se bo v tokratni vsebini našlo kaj za vsakega izmed nas, ki smo vedno bolj in neločljivo vezani na mobilnost, tako in drugačno. Če imate glede slednje morda pomisleke, pa kar takoj preskočite na zadnjo stran, kjer je naš strokovni urednik popolnoma drugačnega mnenja ;)

Nadaljujemo s serijo posebnih poletnih številk, ki smo jo začeli pred leti z izdajo o digitalnih kamerah in nadaljevali lani s številko o digitalnih fotoaparatih - tokrat smo se posvetili vsemu, kar vsaj na daleč diši po mobilnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji