Objavljeno: 14.6.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Posebna 2022

Strojna oprema: Žepni prijatelj

Računalničarji si včasih nočemo priznati, da je danes telefon tista naprava, ki je v resnici najpomembnejša. V epidemiji se je to še posebej izkazalo.

S telefonom lahko danes opravljamo veliko opravil, za katera smo še nedavno potrebovali računalnik. Zasloni so veliki, procesorji hitri, prostora v shrambi je dovolj, povezave s spletom so gigabitne. Ker ima prav vsak resen program (za Windows ali/in MacOS) tudi različico za pametni telefon, je jasno, da smo jih v epidemiji marsikdaj uporabljali kot ključno komunikacijsko sredstvo. Včasih zato, ker je bilo to »dovolj dobro«, velikokrat pa, da smo se v »delo od doma« ali »šolo od doma« vključevali kjerkoli, denimo iz narave. V upanju, da ostali v skupini tega niso opazili.

Telefona, ki bi ponujal vse, ni.

In to navado smo v resnici ohranili tudi, ko epidemije ni več. Zadnji primer je, denimo, ameriško sojenje v sporu med zakoncema Depp, ko se je priča tožilstva s sodno dvorano povezala prek telefonske aplikacije Zoom. Iz avtomobila, med vožnjo. Sodnica je bila vidno šokirana, toda novost je s stisnjenimi zobmi sprejela.

Apple ima razmeroma enostavno prodajno paleto, trenutno aktualni iPhone 13 mini je odlična izbira za tiste, ki se jim zdijo telefoni preveliki.

Kaj kupiti?

Odgovor, kateri telefon kupiti ali katerega izmed dveh (treh, štirih), je v osnovi enostaven in se glasi »odvisno«. Telefona, ki bi ponujal vse, pač ni. So večji in manjši, cenejši in dražji, hitrejši in ... no, počasnejši. Pa taki, ki imajo fotoaparat, in oni, ki imajo dobrega.

Imamo že telefone, ki po goli hitrosti mirno konkurirajo računalnikom. Takih, ki bi konkurirali fotoaparatom, vsaj po kakovosti fotografij, še ni, so pa zato vedno pri roki in vedno povezani s spletom – zaradi česar so v zadnjem desetletju že pokopali fotoaparate. In namenske predvajalnike glasbe (torej predvajalnike MP3), kot sredstvo za kratkočasenje pa so seveda pokopali (ali vsaj omejili) še marsikaj drugega.

Najboljše

Začnimo pri vrhu tabora Android – tu se odgovor »odvisno« zelo hitro spremeni v Samsung Galaxy S22 Ultra 5G. Telefon, katerega cene se začnejo okoli 1.300 evrov, torej več, kot nas večina odšteje za računalnik. Ponudi vse, kar je v tem trenutku mogoče. Najzmogljivejši Samsungov procesor Exynos (v ZDA Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1), zajetno količino pomnilnika in prostora, enega najboljši zaslonov AMOLED z aktivnim osveževanjem do 120 Hz, hkrati pa odlično kakovost izdelave, dovršeno oblikovanje in dovolj zajetno baterijo. Telefon ponudi trenutno najboljši fotografski sklop (veliko sicer obeta že napovedana Sony Xperia 1 Mark 4), češnja na vrhu pa je še pisalo S-Pen, ki se lično pospravi v ohišje.

V svetu Androida je sicer ponudba široka, a največji Samsungov tekmec zadnjih let, Huawei, je zaradi političnih pritiskov močno omejen. Vzhajajoče zvezde kažejo velike apetite, med njimi v tem trenutku največ obeta Xiaomi. Njihov Xiaomi 12 Pro, ki smo ga preizkusili maja, ima enak procesor kot ameriška različica omenjenega Samsunga, a jim vseeno malce zmanjka. Verjamemo, da jim bo uspelo kmalu še malo izpiliti nekoliko bolj generično oblikovanje, še bolj pa vmesnik, ki deluje kot nekakšna zmes Androida in Applovega iOS.

Preklopni telefoni so le prišli do točke, ko jih z veseljem priporočamo – če se le cena ne zdi previsoka.

V tem razredu se pojavi tudi nekaj posebnežev in ti bodo odlična izbira za vse, ki želijo nekaj drugačnega. Govorimo o preklopnih telefonih, ki so zdaj nekje v tretji generaciji, s tem pa so postali, kot bi rekel naš Anže, »legitimni«. Tudi tu moramo priznati, da ima Samsung primat, predvsem z modelom Z Fold 3 5G. Tu bomo dobili kombinacijo vsega, kar smo že našteli pri S22 Ultra (no, fotografski sklop je slabši), v kombinaciji z zaslonom velikosti tablic, v napravi, ki še vedno gre v žep. Ima dve resni hibi – prva je cena, ki je 1.800 evrov, druga pa dejstvo, da lahko v roku dveh mesecev že pričakujemo naslednika. Tega pa v kratkem dobi še model Z Flip 3. Ta je sicer manj zmogljiv od telefonov, ki smo jih doslej našteli, se pa zato zloži še na manjše.

V drugem taboru je izbira podobno preprosta, saj Apple v svojem ekosistemu pač nima konkurence. Ta hip je največ, kar si lahko privoščimo, model iPhone 13 Pro, bodisi v navadni izvedenki bodisi v različici Max. Razlika je le v večjem zaslonu in malenkost zmogljivejši bateriji pri zadnjem modelu. Cena je primerljiva z omenjenim Galaxy S22 Ultra 5G, velja pa tudi tu opozoriti, da Apple svoje telefone predstavlja jeseni, torej nas tudi tu do novih modelov loči le nekaj mesecev.

V drugem taboru je izbira podobno preprosta, saj Apple v svojem ekosistemu nima konkurence.

Mogoče še besedo o telefonih, za katere nimamo pravzaprav dobrega opisa. Mislimo na nekoč »glavne« telefone, ki pa so zdaj v senci svojih ultra/pro/max/turbo/extreme sorodnikov. Torej Samsungov Galaxy S22, Applov iPhone 13, tudi Xiaomi 12. Vsi našteti ponudijo skoraj vse, kar dobimo pri dražjih sorodnikih, seveda po nekaj sto evrov nižji ceni. Vseeno pa je pri vsakem tudi več malenkosti, zaradi katerih pač pridemo do nižje cene. Še najočitnejši je slabši fotografski sklop, malenkost manjši zaslon (kar je lahko tudi prednost), malenkost manj zmogljiva baterija. Vsi ponudijo solidno izkušnjo in boljše razmerje med ceno in zmogljivostjo od svojih »ultra« sorodnikov, a se marsikomu vseeno izplača pogledati razred nižje.

Srednji razred

Prej smo pisali o najboljših, v srednjem razredu pa so telefoni, ki so po našem mnenju tista prava izbira za najširši krog uporabnikov. Gre za telefone, ki so še vedno odlični, a bomo za njih odšteli le polovico manj kot za najdražje. In, ne, tisti najdražji niso dvakrat boljši kot ti, ki jih najdemo v srednjem razredu.

Tu bi izpostavili ravno preizkušeni model Poco F4 GT. Gre za Xiaomijevo znamko, namenjeno mlajšim. Telefon ponudi nekaj funkcij, posebej namenjenih igranju iger. Glede na ceno (650 evrov) se odlično obnese, predvsem s stališča strojne zmogljivosti. Blizu za petami mu je Realme GT Neo 2. Tudi ta ponudi predvsem dobre strojne zmogljivosti po nizki ceni – sicer zaostaja za omenjenim telefonom Poco, a je zato tudi več kot 200 evrov cenejši (velja okoli 450 EUR).

Omenimo še Googlov telefon Pixel 6 za okoli 600 evrov. Do njega v Sloveniji sicer nekoliko težje pridemo, a bodo na pomoč priskočile tuje spletne trgovine. Gre za telefon, ki pokaže, kaj bi želel Google z Androidom sploh početi. To pomeni odlično uporabniško izkušnjo in dobro podprtost za nadgradnje in popravke. Za končne uporabnike pa bo pomembnejše dejstvo, da gre za eno boljših fotografskih naprav v srednjem cenovnem razredu, predvsem po zaslugi odličnih Googlovih algoritmov.

V tem razredu najdemo tudi Samsungovo serijo telefonov FE, torej Galaxy S21 FE. Kratica pomeni Fan Edition, kjer ponudijo strojno opremo iz klasičnega modela v nekoliko cenejšem ohišju. Omenjenega S21 FE so tokrat predstavili smešno pozno (skoraj leto dni po ostalih modelih). Ker se že pojavljajo govorice o nasledniku (S22 FE), pa trenutno aktualnega modela ne bi priporočili.

Novi Xiaomijev Poco F4 GT sicer meri na igričarje, a je pri tem res zmogljiv telefon po solidni ceni.

V Applovem taboru je »klasika« iPhone 13. Ta je po ceni sicer nad Android konkurenco, saj zanj v času pisanja zahtevajo čez 800 evrov. Ponudi pa odlično uporabniško izkušnjo, tako da bi ga hitreje priporočili kot dražji model Pro. Nekoliko cenejši je model 13 Mini, a tudi manjši in z manjšo baterijo – pač meri na uporabnike, ki se jim zdijo današnji telefoni preveliki. Še cenejša, a še vedno dovolj solidna izbira so lanski modeli iPhone 12. Ti so, vsaj po hitrostni plati, še vedno hitrejši od praktično vse Android konkurence.

Za žepnino

V vstopnem razredu je bilo stanje zadnjih nekaj let razmeroma slabo, a se je letos ponovno izboljšalo in je zdaj nekaj več konkurence. Najbolj vsestranski telefon v tem razredu je Samsungov A52s 5G (okoli 300 EUR). Ponuja zelo dober zaslon AMOLED s 120 Hz, solidno strojno zmogljivost in najboljšo baterijo v svojem razredu (če upoštevamo njegovo zmogljivost). Hkrati dobimo že kar solidno fotografsko zmogljivost, čeprav bi si želeli zmogljivejši zum objektiv. Pri Samsungu obljubljajo tudi posodobitve na Android 13 in 14, ko bodo pač na voljo.

Zelo resno konkurenco predstavljajo nekateri kitajski proizvajalci, cenimo Realme in Xiaomi. V tem trenutku je omenjeni Samsung sicer najboljša izbira v tem segmentu, a sta zelo blizu modela Realme GT Master Edition ter Xiaomijev 11 Lite 5G NE. Vsi uporabljajo enak procesor, Samsungu smo na našem zadnjem preizkusu dali prednost ravno zaradi obljubljenih programskih nadgradenj. Vseeno pa velja spremljati cene, saj se hitro ulovi kakšna akcija, v kateri se izplača poseči po še katerem izmed omenjenih telefonov.

Korak navzdol, a še vedno dokaj spoštljiv model je Xiaomijev Redmi Note 11 (brez končnice Pro). Gre še za tretjo njihovo znamko (torej poleg osnovne Xiaomi in zgoraj omenjene Poco), s katero zasedajo vstopni del cenovne lestvice. Model Note 11 je velik, poganja ga soliden procesor Snapdragon 680. Sestav s 4 GB pomnilnika in 64 GB prostora velja okoli 230 evrov. Zaslon je, skoraj presenetljivo, AMOLED, in to celo z osveževanjem 90 Hz. Povrh ima še zajetno baterijo 5.000 mAh in sorazmerno hitro napajanje.

Med cenejšimi telefoni velja omeniti Xiamijevo vstopno znamko Redmi, konkretno model Note 11.

Ceneje kot to iskreno ne bi priporočili. Sploh če se telefon kupi z vezavo, kjer je razlika med modelom, ki velja v prosti prodaji 150 evrov, in tistim, ki je dobrih 200, res majhna, par evrov na mesec. Če pa že kupujemo telefon za nekoga, kjer je res pomembna le cena, pa mogoče omenimo še Nokijine vstopne telefone, denimo model G21. Ta bo počasen, a velja okoli 160 evrov, hkrati pa ponudi res vzdržljivo baterijo. Delno tudi zaradi res slabih zmogljivosti, zaradi katerih je to naprava za tiste, ki je nimajo neprestano v roki, a vseeno. Če ne drugega, bo kakega starejšega uporabnika prepričal z imenom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji