Objavljeno: 20.10.2008 00:18 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor September 2008

Spet v Studiu

Pinnaclov Studio je že kar nekaj let de facto standard za video programske urejevalnike, ki so namenjeni domačim uporabnikom. Tistim uporabnikom, ki nimajo ne časa ne želje, da bi doktorirali (in bankrotirali) s programi, kot je Premiere, in bi si želeli hitro in učinkovito urediti domače video posnetke. Preizkusili smo že dvanajsto različico.

Studio je bil od nekdaj pojem prijazne programske opreme, predvsem zaradi uporabniškega vmesnika, ki je lahko razumljiv tudi video laikom. Tudi v dvanajsti različici je tak, zato se ga lahko zelo hitro loti prav vsak, ki se mu na disku/kasetah/DVDjih valja vedno več video posnetkov domačega dogajanja. Posnetke v treh korakih zajamemo (iz kamere), vnesemo v projekt, jim dodamo prelive, učinke, glasbo in podnapise in jih "zapečemo" nazaj na kaseto/DVD ali v datoteko.

Tudi v novi različici je bilo z nadgradnjo poskrbljeno predvsem za "avtomatiko" oz. za čim več opravil, ki jih namesto nas, lenih uporabnikov, lahko opravi sam računalnik oz. Studio. Povečano je število prelivov med posnetki, število že narejenih DVD menujev, dodan je paket proDAD Vitascene (le v različici Ultimate), ki omogoča zelo enostavno dodajanje barvnih in svetlobnih učinkov, dodan je paket Boris Graffiti (tudi le v različici Ultimate), ki omogoča dodajanje "malega morja" različno oblikovanih podnapisov in še kaj. Omogočeno je hitro obrezovanje filmov, kar pride prav pri črnih okvirih, ki jih je treba včasih odrezati pri posnetkih 4 : 3 v širokem formatu (letter box), Pinnacle pa se pohvali tudi z banalnimi podrobnostmi, kot je pisk, ki nas opozori na konec dela in podobno ...

Bolj zanimiva kot slednje je zmogljivost Montage, ki je nekaj takega kot možnost izbire teme (theme) za naš video projekt. Z izbirnega menuja lahko namreč izberemo, da se naši video posnetki na začetku prikažejo kot 3D video zid, kot video posnetki, čez katere "snežijo" rožice ali pa pač kaj tretjega. Skratka, po želji si lahko posnetek naredimo zelo kičast ali pa tudi ne, odvisno od našega okusa.

Vgrajena je tudi polna podpora videu visoke ločljivosti (le v različici Plus in Ultimate) oz. za izdelavo filmov na ploščah blu-ray (BD) in to bo v bližnji prihodnosti gotovo koristilo marsikomu. Preizkusili smo delo s posnetki v formatu HDV, v katerem snemamo naš MonitorTV, in Studio ga je "prebavil" brez težav. Zanimivo pa je, da našega posnetka HD v formatu H.264 program ne zna odpreti, čeprav kodiranje H.264 pozna na izhodni strani, saj je s tem kodekom zakodirana vsebina na diskih blu-ray, ki jih zna "peči". No, za povprečnega uporabnika to gotovo ne bo pomembno.

Bolj bo pomembna izredna počasnost in "orjaškost" programa, ki se sicer vleče (in "nadgrajuje") že kar nekaj zadnjih različic. Preizkušali smo ga na štirijedrnem Intelovem procesorju (Q6600) z 2 GB pomnilnika in izkazalo se je, da ne bi škodilo imeti še kaj hitrejšega. Če bi to danes sploh bilo na voljo. No, delo z običajnimi posnetki PAL je bilo dovolj hitro, težave so se pokazale, ko smo se lotili urejanja kompilacijskega posnetka filmčkov VGA, ki jih izdeluje naš Canonov fotoaparat A720IS. Posnetki so v originalu v formatu MJPEG, vendar jih zaradi "standardizacije" hranimo v formatu XVID. Ko smo množico takih kratkih posnetkov vstavili v Studio 12, jim spredaj dodali gibljivi menu DVD, je izdelava takega DVDja trajala, reci in piši, 24 ur! Števec na zaslonu je nakazoval hitrost izdelavo okoli ene slike na sekundo (1 FPS)! Še več, tudi ko smo en sam tak filmček, dolg minuto in pol, poskušali pretvoriti v "telefonski" format 3GP, je postopek trajal polnih 45 minut! Za hec smo slednje ponovili z znanim preizkusnim programčkom in vse skupaj se je končalo v borih 30 sekundah ... Naj še omenimo, da smo oboje preverili tudi na drugem računalniku (Core 2 Duo) in "hitrost" je bila približno enaka. S težavo smo se prek slovenskega zastopnika obrnili neposredno na nemško centralo Pinnacle, ki je zadolžena za Slovenijo, vendar jim čez poletje ni uspelo razrešiti težave (v pomoč smo jim prepustili naše testne video posnetke).

Sklenemo lahko torej enako, kot smo sklenili že za prejšnje različice Studia in kot sklenejo številni uporabniki, ki o programu pišejo po raznih spletnih forumih - Studio je res izredno enostavno uporabljati in je odličen, kadar deluje ... Kadar pa ne deluje, ko se sesuva zaradi kdo ve kakšnih napak (tudi to smo nekajkrat izkusili) in ko je pri določenih opravilih noro počasen (take pritožbe smo v spletu zasledili tudi za starejše različice, tam od 8 naprej), pa lahko samo še obupate. Tehnična podpora je namreč na zelo nizki ravni in zelo neodzivna, kot pravijo forumci. In kot smo poleti izkusili tudi sami.

Pinnacle Studio 12

Kaj: Urejevalnik video posnetkov.

Izdeluje: Pinnacle Systems, www.pinnaclesys.com.

Prodaja: Domex, www.domex.si.

Cena: Osnovna različica 45 EUR, različica Plus 79 EUR, različica Ultimate 99 EUR.

Za: Nadvse enostaven uporabniški vmesnik, veliko vnaprej pripravljenih učinkov, menujev, tem. Podpora visoko ločljivim posnetkom. Ugodna cena za osnovno različico.

Proti: Gromozanski, nestabilen in pri določenih tipih posnetkov izredno počasen program.

Uporabniški vmesnik Studia ostaja njegov ključni adut.

Montage ali izbira video tem je ena izmed udarnih novosti novega Studia.

Studio je res nadvse enostavno uporabljati in je odličen, kadar deluje ... Kadar pa ne deluje, ko se sesuva in ko je pri določenih opravilih noro počasen, pa lahko samo še obupate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji