Objavljeno: 26.3.2008 13:33 | Avtor: Luka Kropivnik | Monitor Marec 2008

Skype ali SIP, po želji

Internetna telefonija se je dodobra razširila tako v poslovnem svetu kot tudi v domačem okolju. Zato ni nič čudnega, da izdelovalci strojne opreme kot po tekočem traku pošiljajo na trg nove strojne rešitve, ki naj bi nam olajšale njeno rabo. Na tokratni preizkus smo dobili dve rešitvi dobro znanega danskega podjetja, ki je pred leti uporabnikom prvo ponudilo kombinacijo analognega telefona in telefona Skype.

Poglavitna skupna značilnost obeh brezžičnih DECT telefonskih aparatov je, da za njuno rabo ne potrebujemo priklopa na domači računalnik, temveč bazni postaji enostavno priključimo na usmerjevalnik. Na vsaki izmed njiju najdemo poleg omrežnega priključka še priključek za analogno telefonsko linijo. Oba telefona namreč podpirata kombinacijo IP in analogne telefonske linije. Ker je na vsako od baznih postaj mogoče priključiti več brezžičnih telefonskih aparatov, ti omogočata funkcije telefonske centrale. Lahko npr. prevezujemo klice, vzpostavimo več hkratnih odhodnih klicev, oblikujemo konferenčne zveze ipd. Vendar pa je med njima tudi bistvena razlika, saj DUALphone 3088 podpira storitve Skype, DUALphone 3081 pa klice prek protokola SIP.

DUALphone 3088

"Skypovski" model 3088 se ob priklopu bazne postaje na usmerjevalnik brez težav poveže v internet. Na telefonski slušalki nato odtipkamo naše uporabniško ime in geslo. Če še nimamo uporabniškega računa Skype, ga lahko ustvarimo na novo. Uporabniški vmesnik je pregleden in intuitiven. Enako velja za razporeditev funkcijskih tipk na telefonski slušalki.

Brez težav bomo klicali druge uporabnike Skypea oz. sprejemali njihove klice, klicali v druga fiksna ali mobilna omrežja (SkypeOut), zakupili telefonsko številko in sprejemali dohodne klice (SkypeIn), preusmerili klice v telefonski predal (Voicemail), poiskali stike v globalnem imeniku Skype, urejali lasten uporabniški profil ter sodelovali v konferenčnem pogovoru. Slednja storitev deluje le, če smo k pogovoru povabljeni, sami pa ga ne moremo začeti. Vendar telefon vendarle ne podpira vseh storitev, ki jih ponuja Skype.

Kakovost zvoka med pogovori je odlična, brez motečih piskov ali kovinskega zvoka, kar je velikokrat težava teh naprav. Opazili smo, da izdelovalec omenjenega telefona dobro skrbi za posodobitve programske opreme, saj se nam je telefon v obdobju 14 dni, ko smo ga testirali, posodobil dvakrat. To poteka samodejno. Na zaslonu telefona se nam prikaže obvestilo, da je na voljo nova posodobitev, ki jo po naši potrditvi telefon prenese in namesti.

DUALphone 3081

Drugi telefonski aparat, DUALphone 3081, podpira internetne klice prek protokola SIP. To pomeni, da lahko uporabljamo storitve kateregakoli ponudnika, ki podpira omenjeni protokol. V Sloveniji sta to npr. Siol in T2, v tujini pa je med bolj znanimi Betamax, ki svoje storitve trži pod različnimi blagovnimi znamkami. Naj omenimo nekatere: Voipbuster, Internetcalls, Voipdiscount itd. DUALphone 3081 je namenjen za rabo doma in za manjša podjetja. Slednja bo razveselilo to, da je na bazno postajo mogoče priključiti osem brezžičnih telefonskih slušalk, vsako s posebno SIP številko. Poleg tega omogoča DUALphone 3081 hkratno vzpostavitev treh VoIP in enega stacionarnega klica. Na našem preizkusu smo uporabili storitev Voipbuster. Nastavitve SIP smo vnesli prek internetnega brskalnika, ki se je povezal z bazno postajo. Lahko bi jih vnesli tudi drugače, prek brezžične telefonske slušalke. Njen uporabniški vmesnik je dobro pregleden in intuitiven, medtem ko nam je spletni uporabniški vmesnik deloval, kot da je programska oprema bazne postaje še v razvoju. Se pa ta, podobno kot pri telefonu DUALphone 3088, posodablja samodejno.

Edina slabost omenjenega telefona je nezmožnost izbiranja univerzalnih naslovov SIP, saj ni mogoče vnašati črk. Tako npr. ne boste mogli poklicati sodelavca, ki uporablja storitev Voipbuster prek svojega računalnika. Ne smemo pa spregledati kakovosti zvoka med pogovori, saj je bila, podobno kot pri telefonu Skype, zelo dobra.

Za konec

Oba telefona sta se izkazala za zelo uporabna. Je pa zanimivo, da nobeden od njiju, kot tudi nobeden izmed tovrstnih aparatov, o katerih smo že pisali, ne podpira funkcij za boljšo prilagoditev telefona. V mislih imamo npr. prožnost pri izbiri melodij za zvonjenje, spreminjanje ozadja zaslona, spreminjanje barve osvetlitve in morda celo vgrajen internetni brskalnik in odjemalec za elektronsko pošto. Saj je telefon vendarle povezan v internet.

DUALphone 3088

Kaj: Skype in PSTN telefon v enem.

Izdeluje: RTX (DUALphone).

Zastopa: AIMHIGH plus, www.aim-high.si.

Spletna stran: www.dualphone.net.

Cena: 99,99 EUR.

Za: Za svoje delovanje ne potrebuje prižganega računalnika. Kakovost zvoka.

Proti: Ne podpira vseh storitev Skype.

DUALphone 3081

Kaj: SIP in PSTN telefon v enem.

Izdeluje: RTX (DUALphone).

Zastopa: AIMHIGH plus, www.aim-high.si.

Spletna stran: www.dualphone.net.

Cena: 139,99 EUR.

Za: Za svoje delovanje ne potrebuje prižganega računalnika. Število hkratnih klicev. Kakovost zvoka.

Proti: Ne podpira univerzalnih naslovov SIP.

Opazili smo, da izdelovalec omenjenega telefona dobro skrbi za posodobitve programske opreme, saj se nam je telefon v obdobju 14 dni, ko smo ga testirali, posodobil dvakrat.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji