Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Gorazd Ropoša | Monitor Januar 2009

Škatla za odlaganje

Računalniki danes niso več nobena redkost, saj so postali del vsakdanjega življenja sodobnega človeka. Še več, veliko uporabnikov uporablja hkrati tudi dva ali več računalnikov, ki so spričo dostopnega in razvejanega internetnega omrežja danes dosegljivi kadarkoli in od koderkoli. Takšno "razkošje" prinaša s seboj poleg številnih prednosti in možnosti tudi določene težave, izzive in želje. Recimo, sinhronizacijo dokumentov med računalniki.

Verjetno se je že vsak od nas kdaj srečal s problemom sinhronizacije dokumentov med posameznimi računalniki. Uspešna sinhronizacija pomeni, da imamo v vseh računalnikih, na katerih delamo, enake, prave in najnovejše različice dokumentov. To je vsekakor želja in izziv sodobnega uporabnika. Nekaj podobnega velja tudi za področje varovanja podatkov (v smislu varnostnih kopij), saj nam učinkovito in premišljeno varovanje zagotavlja dostop do starejših različic nekega dokumenta, če bi jih kdaj potrebovali. Po drugi strani se spričo vse večje uporabe digitalnih tehnologij velikokrat pojavi tudi želja, da bi svoje izdelke v obliki najrazličnejših vrst dokumentov (fotografije, glasbene datoteke ...) dali na razpolago svojim prijateljem, znancem in sodelavcem ali preprosto in brez nepotrebnega ustvarjanja dvojnikov želeli dostop do njih z nekega drugega računalnika.

Rešitev, ki bi zadostile zgornjim zahtevam in željam, je danes na srečo na voljo kar nekaj. Poznamo enostavne in bolj zapletene, nekatere so brezplačne, spet druge plačljive, a bolj malo je takih, ki bi zgornjim zahtevam ponudile celovito, učinkovito in hkrati preprosto rešitev.

Dropbox

Kaj: Spletna storitev za sinhronizacijo datotek.

Izdeluje: https://www.getdropbox.com/home.

Cena: Še ni znana (gre za različico beta).

Za: Preprosta za uporabo, enostavna namestitev, učinkovita sinhronizacija, ki je uporabnik ne "vidi".

Proti: Omejen prostor v strežnikih, posebna mapa za sinhronizacijo, težave spletnega prikazovalnika pri prikazu malih sličic (thumbnails).

Ena izmed njih, ki se na tem področju trudi in tudi veliko obeta, je vsekakor Dropbox. Gre pravzaprav za spletno storitev, katere poglavitni namen je sinhronizacija datotek med računalniki, a po videnem lahko rečemo, da so možnosti njene rabe precej širše. Trenutno je sicer še vedno v fazi preizkušanja (beta različica), zato je njena uporaba zaenkrat možna samo s povabilom katerega od že registriranih uporabnikov ali samega ponudnika (to zadnje zna po izkušnjah trajati kar veliko časa).

Prvi korak k uporabi storitve je torej povabilo. Šele, ko ga dobimo, lahko začnemo preprost in hiter postopek, s katerim v treh korakih pripravimo računalnik za uporabo storitve. Najprej si na spletni strani ustvarimo svoj uporabniški račun in prenesemo neke vrste odjemalca, ki pri namestitvi v računalnik pripravi vse potrebno za Dropbox (ustvari mapo, namenjeno odlaganju naših datotek). Uporabniški račun nato povežemo z uporabljanim računalnikom, in sicer tako, da vpišemo njegovo ime. Število računalnikov, v katere lahko namestimo odjemalca, ni omejeno. Prav tako lahko tudi svoj uporabniški račun povežemo s poljubnim število računalnikov, to je dobrodošlo. V vseh primerih je postopek enak zgoraj opisanemu. Ko smo končali pripravo, se v vrstici stanja operacijskega sistema (pri Windows XP je desno spodaj zraven ure) prikaže ikona Dropbox.

Spletni uporabniški vmesnik

Sama uporaba storitve je povsem preprosta. Vse, kar moramo kot uporabnik narediti, je, da datoteke, ki jih želimo videti še na kakem drugem računalniku, odložimo v posebno mapo za odlaganje (Dropbox mapo), ki jo je ustvaril odjemalec. Preostalo storitev naredi sama, saj se v ozadju avtomatsko izvede sinhronizacija. To pomeni, da se vsebina mape preslika v strežnike Dropbox, s tem pa postane dostopna na našem uporabniškem računu in hkrati vidna tudi na vseh tistih računalnikih, ki smo jih z računom povezali. Kakršnakoli nadaljnja sprememba v omenjeni mapi (kopiranje, brisanje, dodajanje, spreminjanje) je skoraj istočasno (čas je seveda odvisen od hitrosti naših povezav v svet in velikosti datotek, ki jih sinhroniziramo) vidna na vseh povezanih računalnikih. Klasičnega uporabniškega vmesnika pravzaprav ni, je samo spletni, ki je namenjen delu z uporabniškim računom. Dostop do njega je preprost, saj je potreben samo desni klik ikone programa, do vsebine mape pa pridemo z dvojnim klikom. Storitev zna hraniti tudi starejše ali že pobrisane različice naših dokumentov, brez težav pa je možno svoje datoteke deliti tudi z drugimi uporabniki, in sicer tako, da jih povabimo. S povabilom si lahko namestijo odjemalca, če tega ne želijo, pa lahko do datotek v skupni rabi pridejo tudi prek spletnega naslova.

Med preizkusom nismo imeli s storitvijo nobenih vidnejših težav, saj smo svoje dokumente brez težav in uspešno sinhronizirali in jih tudi dali v uporabo drugim uporabnikom. Pomanjkljivost lahko očitamo spletnemu prikazovalniku fotografij, saj razen v posebni mapi za fotografije ni možen prikaz majhnih sličic (thumbnails). Nekoliko moteče zna biti tudi to, da moramo za potrebe sinhronizacije ustvariti posebno mapo, zaupati pa bo treba tudi ponudniku te storitve, saj se bodo naše datoteke hranile v njegovih strežnikih. Njena prednost pred konkurenti, kot je, recimo, Google Doc, je v tem, da je precej bolj preprosta, vsebino mape, v katere odlagamo dokumente, pa imamo vedno na voljo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji