Objavljeno: 3.9.2012 10:31 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2012 | Teme: iPhone, iPad

Šesta generacija iOS

Nastop novih različic Applovega mobilnega operacijskega sistema iOS je zdaj postal že povsem rutinski. V začetku poletja napovedo novo generacijo in do uporabnikov pride enkrat jeseni. Tokrat smo vzeli v roke različico, namenjeno razvijalcem, in si ogledali, kaj je novega.

Zemljevidi na Appleovih napravah so bili že tradicionalno slabši in manj zmogljivi od tistih na Googlovih napravah Android. Sedaj so jih končno ujeli.

Nekako smo se že navadili, da so novosti pri iOSu razmeroma majhne, brez pretiranih pretresov. V vsaki generaciji dobimo nekaj novih funkcionalnosti, a nič zares drastičnega, tudi tokrat je podobno. V Applu se seveda zavedajo, da je ravno enostavnost sistema ena izmed večjih prednosti. Čeprav nas je veliko, ki bi si želeli še bistveno več možnosti in prilagodljivosti (kot smo vajeni pri Androidu, recimo), pa je še več takih, ki tega ne potrebujejo in ne želijo. Ko smo novi iOS namestili na naš iPad druge generacije, tako sprva sploh nismo opazili razlik, čeprav bo po besedah Appla več kot dvesto novosti.

Prvo področje, ki so ga še izboljšali, bo za večino naših bralcev še najmanj uporabno - govorimo o digitalni pomočnici, imenovani Siri. V osnovi gre za tehnologijo prepoznavanja govora, ki smo jo doslej poznali le na iPhone 4S, z novim sistemom pa bo prišla tudi na iPad zadnje generacije (žal pa ne tudi na izvirni iPad, iPad 2 ali iPhone 4). Po novem bo govorila kar nekaj dodatnih jezikov, denimo italijansko in korejsko.

V ozadju so dodali kar nekaj novih virov podatkov, zaradi česar bo znala Siri odgovoriti na še več vprašanj. Po novem bo lahko odgovarjala še o športu in filmih, razširili pa bodo tudi zbirko interesnih točk. S tem bo na voljo še podrobnejši pregled bližnjih restavracij, denimo, preverili pa bomo lahko tudi ocene gostov. Žal tega seveda ne bo povsod, vprašanje, ali nam bo Siri znala kdaj na široko razlagati tudi o naših restavracijah. Uporabnejša bo možnost zagona drugih aplikacij neposredno prek Siri, za tiste, ki na Facebook in Twitter pišejo v angleščini, pa bo dobrodošla tudi možnost diktiranja teh sporočil.

Da, fotografije lahko po novem neposredno prilepimo v Facebook. Uporabniki androidov, ne se smejat, prosim!

Velik korak je močna integracija Facebooka v operacijski sistem. Lani smo z iOS5 dobili tesno povezanost s Twitterjem, pri Facebooku pa bo še več različnih možnosti. Omogočena je sinhronizacija stikov med telefonom (ali tablico) in Facebookom, sistem pa bo prebrskal po elektronskih naslovih in telefonskih številkah in povezal stike z njihovimi Facebook profili. Povežemo lahko tudi koledar, na katerem se bodo lahko znašli dogodki, preneseni z družabnega spletišča. Zdaj bomo lahko fotografije poslali neposredno iz galerije telefona na svoj Facebook profil, podobno se bo dalo početi z lokacijami na zemljevidu.

Z največjim družabnim spletiščem bo mogoče povezati tudi App Store in iTunes. Pri pregledu aplikacij za iOS si bomo lahko prebrali mnenja drugih uporabnikov, napisanih na Facebooku, seveda pa bomo lahko tudi sami pohvalili (like) neki program. Enako velja tudi za iTunes, kjer bomo lahko prijateljem priporočili pesem ali film.

O zemljevidih se je šušljalo že nekaj časa, zdaj pa je postalo uradno: Apple je zamenjal dobavitelja geografskih podatkov, namesto od Googla bodo odslej podatke dobivali od podjetja TomTom. Največja novost je t. i. turn-by-turn navigacija, ki zajema tudi glasovno vodenje in zna koristiti tudi podatke o prometu - spet pa je vprašanje, kdaj bomo to dočakali v Sloveniji. Nova je tudi grafika zemljevidov, dodan je tudi 3D pogled.

Novost v iOS je tudi možnost, da blokiramo klice ob določenih urah (recimo zvečer, ko se odpravimo spat), pri tem pa lahko pustimo tudi izjeme.

Dodelali so tudi nekatere osnovne aplikacije, pri nekaterih smo pravzaprav presenečeni, da so potrebovali toliko časa. Zgled je osnovni program za telefoniranje, kjer lahko zdaj zavrnemo klic tako, da v trenutku pošljemo SMS (recimo z nekim vnaprej napisanim SMSom). Telefonu lahko tudi zapovemo, naj nastavi opomnik o zavrnjenem klicu. Uporabna je tudi funkcija "Do not disturb", kjer nastavimo ure, ob katerih smo nedosegljivi (denimo ponoči), pri tem pa lahko določimo tudi izjeme (recimo ženo, otroke). Po novem se bo lahko Applov protokol za video klice, imenovan Facetime, uporabljal tudi prek omrežij 3G - doslej se ga je dalo uporabljati le prek omrežij WiFi.

Še bolj nenavadna je bila dosedanja omejitev pri alarmih, kjer smo lahko nastavili le nekaj različnih vnaprej pripravljenih zvokov - ne pa tudi glasbe, ki smo jo imeli na telefonu. Za to smo morali poseči po aplikacijah drugih razvijalcev, zdaj pa nam bo to možnost ponudila tudi vgrajena ura.

Uporabniki drugih sistemov se morda čudijo, da se pri iOS doslej ni dalo dodati priponke v elektronsko pošto, temveč je bilo treba najprej izbrati fotografijo (oziroma drugo priponko), šele nato napisati email. Fotografije bomo sicer zdaj še nekoliko lažje delili tudi neposredno iz aplikacije Photo, saj bo omogočeno deljenje prek Applovega spletnega oblaka iCloud. Deljene fotografije se bodo tako lahko samodejno znašle v t. i. Photo Streamu izbranega stika, če ne uporablja katere izmed Applovih naprav, pa bo imel do njih dostop prek spleta.

Nekaj izboljšav je deležen tudi brskalnik Safari, denimo možnosti sinhronizacije odprtih zavihkov prek storitve iCloud - zavihke lahko tako delimo tudi med napravami iOS in računalnikom. Nekoliko so tudi izboljšali hitrost brskalnika, čeprav tega v praksi še nismo opazili. Bolj uporaben je nov celozaslonski način brskanja, ki deluje le v ležeči orientaciji in zakrije zgornjo in spodnjo vrstico, da pridobimo še nekaj prostora za ogled spletne strani.

Tistim, ki svojo napravo iOS veliko posojajo drugim, predvsem otrokom, pa je namenjen novi način, imenovan Guided access (temu bi lahko rekli vodeni dostop). Gre za to, da napravo zaklenemo, da se lahko na njej uporablja le en program. S tem seveda preprečimo, da bi nam kdo ponesreči izbrisal kaj pomembnega, oziroma počel karkoli, kar bi nas lahko kasneje zmotilo. V njem se zaklenejo tudi vse fizične tipke. Napravo zaklenemo tako, da po tem, ko že zaženemo želeni program, trikrat kliknemo domačo tipko in vnesemo vnaprej nastavljeno geslo. Enak postopek je tudi za sprostitev naprave.

Seveda bo še kar veliko majhnih sprememb in popravkov, ki še niti niso vsi znani. Nova generacija iOSa pa bo, kot so bile tudi vse doslej, vezana tudi na napravo, ki jo imamo, torej je ne bomo mogli namestiti na katerokoli napravo, pa tudi vse funkcionalnosti ne bodo povsod na voljo. Namestili jo bomo lahko na zadnji dve generaciji iPada (izvirni torej žal odpade), na zadnje tri modele iPhona (torej 3GS, 4 in 4S) in na zadnjo generacijo predvajalnika iPod Touch (gre za četrto generacijo).

Nad videnim smo kar razočarani. Največja novost so spremembe pri aplikaciji z zemljevidi, kar lahko dobimo tudi pri drugih (praviloma sicer plačljivih) aplikacijah, ki jih tekmeci načeloma že poznajo. Za druge spremembe pa se zdi, kot da bi šlo le za manjši popravek programske opreme, ne pa za prehod med večjimi različicami sistema.

Pri nekaterih funkcionalnosti se sicer prav čudimo, kako da niso tega uvedli že na samem začetku. Najbolj banalna je, recimo, uporaba naloženih pesmi, ki bi jih lahko izbrali kot zvok alarma. To poznajo mobilni telefoni že leta in leta, Apple pa to funkcionalnost predstavlja kot nekaj pomembnega in (!) novega. Začudeni smo, da si upajo kaj takega sploh obesiti na velik zvon, saj gre prej za nekaj negativnega, če potrebujejo celih pet let, da to dodajo. Podobno velja za odgovor na klic neposredno s SMSjem - to smo lahko počeli že na starih Ericssonih in Nokiah.

Funkcionalnost, za katero smo začudeni, da je doslej ni bilo - pri alarmih lahko izberemo lastno pesem.

Vse bolj se zdi, da Apple po funkcionalnosti lovi največjega tekmeca, Androida. Ta postaja vse boljši (sploh v zadnji inkarnaciji, torej Ice Cream Sandwitch), medtem pa se že počasi zdi, kot da Apple stopica z malimi koraki. Pri tem Androidu še vedno manjka nekaj tiste končne dodelanosti, Apple pa noče narediti resnejšega koraka naprej - denimo z bolj dodelanim vmesnikom, ki bi omogočal tudi kake aplikacije, ki bi ždele na domačem zaslonu, kot widgeti na Androidu.

Pri tem je vse bolj jasno, da so pred petimi leti dejansko prikazali tako napredno mobilno napravo, da jim do danes ni bilo treba dodati velikih in resnih izboljšav. Še vedno gre za ravno pravo formulo odlične strojne opreme ter hitrega in enostavnega uporabniškega vmesnika. Srčno upamo, da jih bodo tekmeci tako preganjali, da bodo tudi v Applu počasi le dodali kaj novega in inovativnega.

Apple iOS 6

Nov operacijski sistem za iPod, iPad in iPhone

Kje: www.apple.com

Za: Boljši zemljevidi, dodanih nekaj dobrodošlih možnosti, ki jih konkurenca pozna že leta.

Proti: Nič zares novega, nobenih korenitih novosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji