Objavljeno: 30.8.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2022

Še drugič vrhunsko

Novembra leta 2020 smo preizkusili Applov prvi prenosnik z lastnim procesorjem arhitekture ARM, M1. Tokrat smo v roke dobili Macbook Air z drugo generacijo procesorja, enostavno imenovano M2.

Apple je s prehodom na lastne procesorje ARM dokazal, da imajo taki procesorji ogromno potenciala tudi pri osebnih računalnikih in ne samo pri telefonih in tablicah. S tem so se v preteklosti trudili tudi drugi, denimo Microsoft, a ima Apple očitno dovolj integriran sistem, da je edini proizvajalec, ki mu je tak prehod za zdaj zares uspel. Po poletni predstavitvi prenosnikov z novo, drugo generacijo teh procesorjev smo tako na preizkus dobili prenovljeni MacBook Air – tokrat s procesorjem M2, torej z drugo generacijo Applovih procesorjev ARM.

Novi prenosnik ostaja pri uveljavljeni zasnovi - gre za tanek, lahek prenosnik z odlično vzdržljivostjo akumulatorja. Letošnji Air pa prinaša prvo resno prenovo zunanjosti po več letih – predhodnik je imel namreč le prenovljeno elektroniko v obstoječem ohišju. Novinec sicer ostaja primerljivih mer, a je malenkost globlji in za občutek lažji, hkrati je njegova debelina konstantna po celotnem ohišju. Dosedanji prenosniki Air so imeli vsi ohišje, ki se je proti robovom stanjšalo, novi pa sledi trenutnim Applovim oblikovalskim trendom z nekoliko bolj odrezanimi linijami.

Oblikovno gre za res vrhunski prenosnik – drugega od Appla niti ne bi pričakovali. To, da so prešli na enakomerno debelo ohišje, se nam zdi posrečena poteza, v povprečju je vseeno tanjši od predhodnika, debelina je le 11,3 milimetra. V primerjavi s predhodnikom je okoli zaslona manj robov (a še vedno več kot pri nekaterih konkurentih), je pa prenosnik, tako kot pred časom preizkušeni MacBook Pro, dobil zarezo na sredini zgornje stranice. Po našem mnenju ta ni moteča in je večina uporabnikov kmalu ne opazi več. Preseneti rast zaslona – omenili smo, da je prenosnik rahlo globlji, to gre na račun večjega zaslona, ki po novem meri 13,6 palca (namesto 13,3). Dodatek k velikosti je le v vertikalni smeri, torej je zaslon po novem malenkost višji, ločljivost je 2.560 × 1.664 pik (prej 2.560 × 1.600).

Varčnost ostaja Applova posebnost, s katero lahko ti prenosniki mirno zdržijo tudi do 20 ur ali več dejanske uporabe.

Na ohišju sta še vedno le dva vmesnika USB-C (oba po standardu Thunderbolt), je pa na novo dodan vmesnik za napajanje MagSafe. S tem imamo pravzaprav en USB-C več, saj smo pri prejšnjem prenosniku enega izmed teh dveh vmesnikov uporabili za napajanje. To je še vedno mogoče, a je, kot rečeno, na voljo prenovljeni MagSafe. Ta se na prenosnik pritrdi z magneti in dobro deluje. Zanimivo, da je priložen kabel, obdelan s tkanino v barvi prenosnika. Na preizkusu smo imeli prenosnik barve midnight blue, torej izredno temno modre barve (skoraj črne), tak je bil tudi priložen napajalni kabel – škoda, da je sam napajalnik v vsakem primeru bel. Vseeno bi si želeli kak vmesnik več ali pa vsaj, da bi bil eden izmed njih na desni strani (oba sta na levi), na desni je le klasični vmesnik za slušalke.

Barva nam je bila sicer zelo všeč, a se na ohišju močno poznajo prstni odtisi – škoda. Na voljo so še temno siva (space gray), srebrna in rumenkasto srebrna (starlight), pravzaprav srebrna z rahlo zlatimi toni. Kakovost izdelave ohišja je odlična, enako velja tudi za tečaje zaslona. Ti so ravno dovolj popustljivi, da lahko zaslon odpremo z eno roko, v pomoč je rahla izreza na spodnjem robu prenosnika. Zaslon je zelo dober, gre za matriko IPS z dobro najvišjo svetlostjo, odlično barvno reprodukcijo in s solidnimi kontrasti.

Strojno ni resnih pretresov. Novi M2 je seveda hitrejši od prejšnjega M1 – po naših preizkusih nekje 25 odstotkov pri uporabi vseh jeder. Pri večjedrnih preizkusih sicer zaostaja za starejšimi procesorji M1 Pro in M1 Max, a imajo ti seveda več jeder. V praksi je M2 primerljiv z aktualnimi procesorji Intela in AMD s šestimi do osmimi jedri. Kar je seveda pomembnejše, je dejstvo, da doseže tako zmogljivost ob nekje štiri- do petkrat manjši porabi energije. To ostaja Applova posebnost, s katero lahko ti prenosniki mirno zdržijo tudi do 20 ur ali več dejanske uporabe. Prenosniki s primerljivimi procesorji Intela ali AMD lahko računajo na nekje do pet ali šest ur dejanske uporabe.

Apple ima pri teh procesorjih enako strategijo, kot smo že dolgo časa vajeni pri telefonih. Procesorji M2 imajo namreč štiri hitra jedra in štiri varčna. Na tako pot se sicer spušča tudi Intel s svojimi Alder Lake procesorji 12. generacije, ki so sicer res zmogljivi, a daleč od kakršnekoli resne varčnosti. Na voljo sta dve različici M2, ki se razlikujeta pri grafičnem jedru – ena jih ima osem, druga deset. Razlike se opazijo pri grafičnih programih, a menimo, da bodo uporabniki, ki potrebujejo večjo zmogljivost, raje posegli po prenosnikih MacBook Pro.

Razočarani pa smo nad osnovno sestavo, v kateri je le 8 GB pomnilnika in pogon SSD zmogljivosti 256 GB. Z zadnjim bi morda še preživeli, 8 GB pomnilnika pa je v teh časih in za tako ceno odločno premalo. Apple seveda ponuja tudi nadgradnje. V času pisanja so imeli naši prodajalci na voljo le sestave z 8 GB pomnilnika ter s pogonom SSD 256 ali 512 GB, nadgradnja na 16 GB pomnilnika pa bi pri enakem pogonu (v našem primeru torej 256 GB) veljala dobrih 200 evrov, a bi v tem trenutku na ta prenosnik čakali 12 tednov. Da, tri mesece, seveda če bi šlo vse po načrtih.

Prenovljeni MacBook Air ostaja eden najboljših, če ne celo najboljši tanki prenosnik, kar jih je.

Kot smo omenili, gre za res varčno zasnovo. Vzdržljivost baterije ostaja vrhunska, čeprav je malenkost slabša kot pri prejšnjem modelu, torej pri MacBooku Air s procesorjem M1. Po naši oceni za okoli 10–20 odstotkov. To še vedno pomeni, da bomo pri navadnem, pisarniškem delu, predvsem v spletnem brskalniku in pisarniških zbirkah, prišli do nekje 20 ur dela, pri zahtevnih opravilih pa lahko računamo na nekje od pet do šest ur, prej več kot manj. Še vedno odlično in res nekajkrat bolje kot v taboru prenosnikov z Windows oziroma s procesorji AMD in Intel. Varčnost tudi pomeni, da prenosnik nima ventilatorja in tako ostaja povsem neslišen.

Tipkovnica je dobra, tipke so tradicionalno zelo nizke, v tipko za vklop je pospravljen tudi bralnik prstnih odtisov. Vgrajena je odlična osvetlitev tipk, velika sledilna ploščica pa ostaja najboljša, kar smo jih kdaj uporabljali. Nad zaslonom je spletna kamera, ki je sicer ne bi omenjali, a z ločljivostjo 1.080p predstavlja napredek v primerjavi s predhodnikom, kjer je imela prednja kamera ločljivost le 720p. Izboljšan je tudi sistem zvočnikov, namesto dveh stereo so štirje s podporo za 3D-zvok. Zvočniki so glede na tankost ohišja sicer odlični in ponudijo presenetljivo dobro izkušnjo, tudi pri globokih tonih.

Prenovljeni MacBook Air ostaja eden najboljših, če ne celo najboljši tanki prenosnik, kar jih je. Njegova največja prednost je nora vzdržljivost akumulatorja, pri kateri ni nobenih kompromisov pri zmogljivosti ali velikosti ohišja, vse skupaj pa deluje brez hladilnega ventilatorja. Ponudi lahko, enostavno nosljivo in tanko obliko, ki je hkrati zelo elegantna, čeprav bi se sami izognili preizkušeni temni barvi, saj se na njej preveč poznajo prstni odtisi. Zelo velika omejitev je seveda visoka cena. Preizkušene sestave zaradi 8 GB pomnilnika raje ne bi priporočili, s 16 GB pa gre za res vrhunski prenosnik, a je njegova cena kar 1.857 EUR.

Apple MacBook Air M2

Tanki prenosnik s procesorjem Apple M2

Prodaja: www.epl.si

Cena: 1.619 EUR (Apple M2, 8 GB RAM, 256 SSD), 1.857 EUR (nadgradnja na 16 GB pomnilnika)

Za: Velikost in teža, oblikovanje, zmogljivost, zaslon, nora vzdržljivost akumulatorja.

Proti: Cena, količina pomnilnika, velikost pogona, vmesniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji