Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: David Vidmar | Monitor Marec 2009

Še devet novih

Nadaljujemo pregled brezplačnih programov, ki pripomorejo k večji produktivnosti pri delu z računalnikom.

Tokrat bomo z brezplačnimi dodatki izboljšali nekatere dele Oken, izpostavili trenutno delo in zanimive podatke ter olajšali delo profesionalnim ali amaterskim računalniškim skrbnikom.

ClipX

ClipX

Izdeluje: Francis Gastellu, www.bluemars.org/clipx/.

Cena: Brezplačno.

Za: Minimalistična izvedba, zanesljivo delovanje.
Proti: Pogrešamo aktiven razvoj.

Pohitri: Kopiranje, lepljenje in rezanje besedila, slik in še česa.

Mnogi se strinjajo, da bi Microsoft že davno moral v Okna vgraditi naprednejše odložišče, ki bi znalo hraniti kaj več kot le zadnjo informacijo, ki smo jo preslikali tjakaj. Nekateri Microsoftovi programi, kot sta Office ali Visual Studio, vsebujejo celo komponente, ki izboljšajo odložišče, vendar samo, dokler delamo v teh programih, ne pa na ravni celotnega operacijskega sistema.

ClipX je majhen, lahko bi rekli celo neugleden programček, ki odlično opravlja svoje delo. Vsakič, ko na odložišče kopiramo podatke, si zapomni vsebino. Privzeto hrani zadnjih 25 vnosov, ki so na voljo za lepljenje z menuja ali pa prek bližnjic na tipkovnici. ClipX obvlada delo z besedilom, slikami in datotekami.

Zadnja uradna različica programa je na žalost že, dobesedno, v letih, na voljo pa so novejše različice beta, ki so po naših izkušnjah povsem stabilne in uporabne.

Paint.NET

Paint.NET

Izdeluje: Rick Brewster, www.getpaint.net.

Cena: Brezplačno.

Za: Hitrost, enostavnost.
Proti: Delo z besedilom.

Pohitri: Delo s slikami in posnetki zaslona.

Tudi Paint.NET je program, ki bi ga po mnenju mnogih že davno morali vključiti v Okna. Paint.NET je bistveno izboljšani Slikar, ki je enak že od prvih različic Oken, potrebe uporabnikov pri delu s slikami pa so se od tistih časov bistveno povečale.

Paint.NET je majhen, enostaven in ravno dovolj zmogljiv, da lahko v njem vsakdo obrezuje, vrti in pomanjšujemo slike, poleg tega so na voljo tudi osnovni filtri in funkcije za delo z barvami, omogoča celo delo na več plasteh. Pograjati pa moramo nerodno delo z besedilom, ki bi ga veljalo izboljšati.

Uporaben je v situacijah, ko želimo v dokument dodati posnetek zaslona ali pa želimo posnetek poslati po elektronski pošti in ga pred tem obrezati ali pomanjšati. Prav tako se odlično obnese pri pomanjševanju slik z digitalnih fotoaparatov, kadar ni na voljo kak zmogljiv program ali pa bi operacijo izvedli na hitro. V Paint.NET to naredimo, preden se zmogljivejša orodja sploh poženejo.

Paint.NET ne poskuša nadomestiti velikega Photoshopa ali odprtokodnega Gimpa, odlično pa zapolnjuje vrzel med neuporabnim slikarjem in zmogljivimi in zapletenimi urejevalniki slik.

Notepad2

Notepad2

Izdeluje: Florian Balmer, www.flos-freeware.ch/notepad2.html.

Cena: Brezplačno.

Za: Preprostost, hitrost.
Proti: Popolnoma nič.

Pohitri: Delo s besedilom in besedilnimi datotekami.

Še ena komponenta Oken, ki je več kot zrela za nadgradnjo, je Beležnica oz. Notepad. K sreči je na voljo cela armada nadomestkov in izboljšav beležnice, ena najbolj enostavnih, najhitrejših in najbolj simpatičnih se imenuje kar Notepad2, čeprav je to ime seveda zavajajoče in Notepad2 ni izdelek Microsofta.

Notepad2 omogoča marsikaj, česar beležnica ne. Naj omenimo barvanje besedila glede na sintakso, če gre za izvorno kodo ali nastavitvene datoteke ali druge predpisane formate, iskanje in zamenjevanje s pomočjo regularnih izrazov, pretvarjanje med različnimi zapisi besedila, samodejno opozarjanje, če se je datoteka spremenila, in podobno. Na spletni strani so na voljo navodila, kako Okna prepričate, da namesto "stare" Beležnice vedno uporabi kar Notepad2, kar je zelo priročno.

Notepad2 ni najbolj zmogljiv urejevalnik besedilnih datotek, je pa preverjeno eden najhitrejših in najbolj priročnih. Mnogi imamo tako v računalniku več "beležnic". Notepad2 za drobna, hitra opravila in kakšno izmed zmogljivejših za naprednejše obdelave.

Ghoster

Ghoster

Izdeluje: Skrommel, www.donationcoder.com/Software/Skrommel/

Cena: Brezplačno.

Za: Odlična zamisel, enostavna izvedba.
Proti: Ne zatemni oken na sekundarnih zaslonih.

Poveča: Naša pozornost je usmerjena na program, v katerem delamo, in ne na moteča okna v ozadju.

Neaktivni programi so lahko velika motnja pri produktivnem delu z računalnikom. Ghoster je izjemno enostaven program, ki ga ni treba na dolgo opisovati. Vsa okna, razen tistega, v katerem trenutno delamo, deloma zatemni in tako zmanjša vizualne motnje, ki jih povzročajo. Uporaben je za vse, ki nas spletni brskalnik ali program za trenutno sporočanje v ozadju kaj hitro zavede in spelje našo pozornost stran od trenutnega dela.

Napisan je v skriptnem jeziku v prejšnji številki opisanega programa AutoHotKey, na voljo pa je tudi kot samostojen programček. Avtor na svoji spletni strani ponuja še impresiven seznam drugih drobnih izboljšav Oken, ki so napisane enako kot Ghoster.

Na žalost se Ghoster ne obnese najbolje, če imamo na računalnik priključen več kot en zaslon, saj zatemni samo programe na primarnem zaslonu.

Serious Samurize

Serious Samurize

Izdeluje: Samurize.com, www.samurize.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Silno veliko možnosti uporabe.
Proti: Zapletenost na začetku rabe.

Pohitri: Dostop do pomembnih informacij, ki jih prikazuje nad vsemi programi ali na namizju.

Opisati program Serious Samurize na papirju je nenavadno težko. V osnovi je bil ta program razvit za prikaz podatkov o stanju računalnika, kot mnogo drugih, vendar se je Samurize razvil v veliko več. Omogoča, da na namizju ali plavajoče nad vsemi programe (in še kam drugam, če smo natančni) prikažemo skoraj katerikoli podatek v grafični ali tekstovni obliki. Naj bo to podatek o vremenu, zadnji novici s priljubljenih dveri, fotografija ali pa naslov skladbe, ki jo trenutno predvajamo na računalniku. Uporabniki so skozi leta razvili nadvse lepe in zapletene prikaze, ki so zanimivi, niso pa razlog, da smo Samurize vključili v pregled programov za povečanje produktivnosti.

Za naš pregled je zanimiva zmožnost programa Samurize, da v namizje vgradimo prikaz vsebine poljubne tekstovne datoteke, pri čemer je besedilo le položeno prek obstoječega ozadja. Vsebina se zamenja le trenutek za tem, ko se spremeni vsebina datoteke, torej vedno prikazuje svežo vsebino. Tak način vgradnje besedila je zelo priročen za sezname opravkov, koledarje, opomnike in še marsikaj. Namizje tako postane res uporabno in ni le odlagališče pozabljenih ikon in mesto ki prikazuje priljubljeno fotografijo.

Samurize je ob prvi uporabi precej neintuitiven in novi uporabnik se ga zlahka prestraši. Pa kar brez strahu! V spletu je množica navodil in namigov za njegovo uporabo. Če se vam zdi zamisel o besedilu na namizju zanimiva, se izplača prebiti čez začetne težave z uporabo, če ne bo šlo drugače, pa z našo pomočjo.

WinMerge

WinMerge

Izdeluje: Razvojna skupnost WinMerge, www. winmerge.org.

Cena: Brezplačno.

Za: Hitrost, zanesljivost.
Proti: Primerja samo tekstovne datoteke.

Pohitri: Iskanje razlik med vsebinami tekstovnih datotek.

WinMerge je orodje, ki prikazuje vizualno razliko med tekstovnimi datotekami. Taki programi so dobro znani programerjem, ki jih uporabljamo vsak dan, vendar je uporaben tudi za napredne uporabnike, ki se programiranja nikoli ne dotaknejo.

WinMerge je kos datotekam XML, navadnim besedilnim datotekam, raznim nastavitvenim datotekam in podobno. Res je, da zna primerjati samo besedilne datoteke, vendar ne pozabimo, da je mogoče skoraj vsako datoteko shraniti kot besedilno in tako primerjati dve različici.

Mimogrede, uporabniki pogosto sprašujejo, kako je s primerjavo datotek .DOC, torej Wordovih datotek. Res, WinMerge jih neposredno ne zna primerjati, razlike zna prikazati le, če jih prej pretvorimo v besedilne. Toda datoteke .DOC zna primerjati kar Word sam! V različici 2003 se ukaz "Primerjaj" skriva na menuju "Orodja" oz. "Tools", v različici 2007 pa na zavihku "Pregled".

Ketarin

Ketarin

Izdeluje: Canneverbe Limited, ketarin.canneverbe.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Odlična zamisel, zanesljivo delovanje.
Proti: Iskanje posodobitev eksotičnih programov je lahko zapleteno.

Pohitri: Posodabljanje zbirke namestitvenih programov.

O programih, ki samodejno iščejo nadgradnje za programe, ki jih uporabljamo, smo že pisali. Ketarin jim je soroden, vendar ima drug namen - omogoča nam, da imamo vedno sodobno zbirko namestitvenih programov. To je uporabno za tako profesionalne upravitelje, kot tudi za tiste, ki smo dežurni serviserji računalnikov znancev in sorodnikov.

Ketarin omogoča, da zgradimo seznam programov, ga nato periodično poženemo, program pa bo preveril, ali je v spletu na voljo novejša različica programa, in jo po potrebi prenesel. Program deluje v tesni povezavi z odlično zbirko programja FileHippo. Če je program v tej zbirki, ga je sila enostavno dodati tudi na Ketarinov seznam. Sicer nam je na voljo zmogljiv, a za uporabo nekoliko bolj zapleten sistem nastavitev preverjanja zadnje različice, ki zahteva nekoliko spretnosti pri uporabi. K sreči so avtorji v Ketarin vgradili možnost deljenja nastavitev med uporabniki s pomočjo spleta. Če ne boste iskali zares eksotičnega programa, je velika verjetnost, da je kdo že pripravil nastavitve in jih lahko takoj uporabite.

mRemote

mRemote

Izdeluje: Felix Deimel, www.mremote.org.

Cena: Brezplačno.

Za: Preglednost in preprostost rabe oddaljenih namizij.
Proti: Verjetno ustavljen razvoj.

Pohitri: Dostop do več oddaljenih namizij hkrati.

Če pri svojem delu z računalnikom uporabljate oddaljena namizja, potem veste, da je odpiranje in prijavljanje, predvsem pa preklapljanje med njimi lahko zelo zamudno. mRemote zamisel o zavihkih, ki jo poznamo predvsem iz spletnih brskalnikov, prinaša v svet dostopa do oddaljenih računalnikov.

Podatke o računalnikih lahko uredimo v seznam, seznam uredimo v drevesno strukturo in dostop do oddaljenih računalnikov je le dvojni klik stran. Poleg zavihkov in pregledno shranjenih nastavitev mRemote prinaša še možnost, da prikaz oddaljenega računalnika prilagodi na trenutno ločljivost, torej sliko poveča ali pomanjša in tako se znebimo nadvse nadležnih drsnikov, ki smo jih navajeni iz programa, vgrajenega v Okna, za dostop do oddaljenih namizij. Vendar brez skrbi, uporabljena tehnologija je enaka originalni, tako da težav z združljivostjo ni.

Na žalost pa je program tako dober, da so se pri nekem podjetju odločili, da bodo kupili njegovega avtorja in ga vgradili v svoja obstoječa orodja. Še vedno je in bo na voljo brezplačna različica, verjetno pa se bo razvoj ustavil ali pa vsaj izdatno upočasnil. Tudi če se to zgodi, smo uporabniki preskrbljeni, saj je na voljo kar nekaj programov, ki opravljajo podobno kot mRemote.

Console

Console

Izdeluje: Marko Božiković, www.sourceforge.net/projects/console.

Cena: Brezplačno.

Za: Bistveno uporabnejša ukazna vrstica.
Proti: Ne deluje v 64-bitni operacijskih sistemih.

Pohitri: Delo v ukazni vrstici.

Tudi ukazna vrstica v Oknih ni ravno v užitek njenim uporabnikom. Uporabniki drugih operacijskih sistemov se lahko pohvalijo z bistveno bolj zmogljivimi različicami.

To težavo poskuša odpraviti program Console, ki omogoča, da v enem oknu na različnih zavihkih prikazujemo več ukaznih vrstic, vsako s svojo barvno shemi in pisavo. Prav tako lahko v vsakem oknu privzeto poženemo drugačne nastavitve in programe, tudi Microsoftovovo novejšo ukazno vrstico PowerShell. Pri resnem delu z ukazno vrstico je zelo uporaben spremenjen način označevanja besedila v ukazni vrstici, saj v Console deluje tako, kot smo ga vajeni iz programov za urejanje besedila in ne samo blokovno kot v "klasični" ukazni vrstici. Nepogrešljivo je tudi takojšnje spreminjanje velikosti okna ukazne vrstice.

Na žalost Console ne deluje v 64-bitnih različicah Oken. Avtorji se težave zavedajo in upajmo, da jih bo nezadržna rast uporabe 64-bitnega operacijskih sistemov spodbudila, da bodo težavo odpravili.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji