Objavljeno: 10.9.2005 11:43 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2004

Ročni ali prenosni računalnik?

Že kar nekaj časa sta svetova prenosnih in ročnih računalnikov ločena. Prvi so nekoliko večji, vanje je vgrajen "pravi" disk, večinoma "prava" Okna in nasploh so funkcionalno enako zmogljivi kakor namizni računalniki. Drugi so, nasprotno, majhne stvarce, ki sedejo v žep, nimajo mehanski delov, imajo bistveno večjo trajnost akumulatorja in se nekako trudijo, da bi bili funkcionalno podobni velikim računalnikom (nameščeni pisarniški programi), toda očitno je, da to niso in nikoli ne bodo v popolnosti.

Pa vendar je Microsoft leta 1999 takrat najnovejši operacijski sistem Windows CE 3.0 namenil tudi napravam, ki bi bile nekaj vmes. Tudi v Monitorju smo preizkusili nekaj takih prenosnikov (npr. HP Jornada 800), ki so sodili v razred t. i. subnotesov, a so bili nekaj lažji, niso imeli diskov (in so bili zato pripravljeni za delo v trenutku, ko smo jih vklopili), hkrati pa so bili omejeni s tem, da vanje nismo mogli namestiti "običajnih" okenskih programov, temveč le tiste, ki so bili pisani za Windows CE. Ni bilo dolgo, ko je trg take hibride zavrgel, saj uporabnikom večja trajnost akumulatorja ni odtehtala nezdružljivosti, ki so jo prinašali.

Minilo je pet let in Psion (oz. Psion Teklogix) meni, da bi tovrstne naprave v industrijskih okoljih vendarle lahko našle tržno nišo. Netbook Pro, ki je strojna nadgradnja modela Netbook, je namreč nekaj takega kakor prej omenjene naprave, le da je vanj vgrajen veliko zmogljivejši procesor (Intel Xscale PXA255 400 MHz), 128 MB pomnilnika (uporabnega 84 MB, ki se uporablja tudi kot "disk"), dober 8,5-palčni zaslon (ločljivosti 800 x 600) in operacijski sistem Windows CE.NET 4.2. Slednje je še posebej zanimivo, če se spomnimo, da je Psion od nekdaj uporabljal svoj operacijski EPOC (tudi predhodnik Netbook ga je imel). Pri Psionu pravijo, da so se za zamenjavo operacijskega sistema odločili zato, ker je Windows CE bolj prilagojen povezovanju z (večinoma okenskimi) sistemi v poslovnem svetu in ker v osnovi podpira napredne komunikacijske zmogljivosti (Bluetooth, Wi-Fi, VPN, Windows Terminal...).

Netbook Pro je skromnih mer (23 x 19 x 2,5 cm), ima dobro tipkovnico in ker je oblečen v mehko gumo, je primeren za nošnjo po raznih skladiščih in drugih neprijaznih okoljih. Za dotik občutljiv zaslon je precej svetel in dobro viden tudi pod kotom, a se hkrati precej blešči, predvsem pa je na soncu zelo slabo viden. Vanj je vgrajenih kar nekaj razširitvenih mest - bralnik kartic Compact Flash, bralnik kartic SD(IO), bralnik kartic PC Card, vmesnik USB, zaporedni vmesnik in infrardeči vmesnik. Žal vsi ti vmesniki k osnovni povezljivosti Netbooka Pro ne pripomorejo veliko, saj je edini takoj uporaben način za povezovanje vmesnik USB (prek programa ActiveSync, ki ga poznajo uporabniki PocketPC). Med programi sicer najdemo (Microsoftove) module za bluetooth, Wi-Fi in VPN, a brez dodatnih strojnih nakupov ne delujejo. Želeli bi si vsaj vgrajeni modem in ožičeno omrežno povezavo, ki ju imajo že nekaj let vsi "pravi" prenosniki. Omeniti velja še, da nakup dodatne strojne opreme ni tako preprost kakor za prenosnike, v katere so nameščena "prava" Okna, saj moramo izbrati tiste dele, ki so v Windows CE že podprti (oz. tiste, ki jim prilagajo gonilnike za Windows CE). In teh je zelo malo. Ne čudi torej, da namerava Psion Netbook Pro prodajati le prek avtorizirane mreže prodajalcev, ki bodo lahko napravo tudi strojno prilagodili specifičnim zahtevam uporabnika. Morda tudi s specializirano programsko opremo za delo v skladiščih ali drugih industrijskih okoljih, kajti programska oprema, ki je nameščena, je veliko bolj omejena, kot smo vajeni v "pravih" prenosnikih. Nameščeni so pregledovalniki za datoteke Word, Excel, Powerpoint, JPG, PDF (slednji pri bolj zapletenih datotekah večkrat prikaže "neumnosti"). Omogočeno je predvajanje glasbenih in video datotek (razni DivXi seveda odpadejo, pa tudi predvajanje zmogljivih video datotek odpade, saj nam je enega takih predvajal s hitrostjo 6 slik na sekundo namesto s 25). Od "resnih" programov je treba omeniti Wordpad (večjo različico pocketpecejevskega PocketWorda), ki načeloma odpira tudi datoteke namiznega Worda XP (vendar pri tem pogubi kar nekaj lastnosti le-teh), in Pocket On-Schedule, ki je presenetljivo podoben pravemu Outlooku. Slednji zna elektronsko pošto pobirati s strežnikov POP3 (ne pa tudi IMAP). Dodatne programske opreme je na trgu silno malo, čeprav lahko poženemo načeloma vsak program, ki je pisan za PocketPC. Seveda le v majhnem oknu, saj imajo PocketPC ločljivost le 320 × 240 pik.

V našem okolju bo zmotila še neprilagojenost tipkovnice in nastavitev datumov, številk in sploh vsega, kar je v "velikih" Oknih že dolgo samoumevno. Netbooka Pro si za doma ali domačo pisarno ne bomo kupili, to je skorajda gotovo. Morda pa bo kot del ustreznega projekta vendarle prepričal kakšno podjetje, ki išče rešitev, ki je ne morejo rešiti običajni (palmovski ali pocketpecejevski) ročni terminali, pa tudi prenosni računalniki ne. Ena njegovih boljših lastnosti je trajnost akumulatorja, ki naj bi zdržal okoli 8 ur (navadni prenosniki od 2 do 5 ur).

Psion Teklogix Netbook Pro

Kaj: Specializirani ročni računalnik.

Izdeluje: Psion Teklogix, www.teklogix.com.

Prodaja: Mobitech, www.mobitech.si, (01) 256 13 46.

Cena: 394.800 tolarjev.

Za: Dobra trajnost akumulatorja, robustnost.

Proti: Omejenost (programska in strojna) v primerjavi s prenosnimi računalniki in velikost v primerjavi z ročnimi računalniki. V osnovnem paketu pogrešamo komunikacijske sposobnosti. Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji