Objavljeno: 19.12.2011 10:18 | Avtor: Tilen Knaus | Monitor December 2011

Raziskovalec oblakov

Oblačne storitve so se že davno zasidrale med nas, pa če se uporabniki tega zavedamo ali ne. Podatke hranimo in uporabljamo na oddaljenih strežnikih pri prebiranju pošte, varnostnih hrambah, oblikovanju in pisanju dokumentov. A kaj, ko so ti podatki, kljub temu da so "tam nekje", sila razpršeni.

Otixo je orodje, ki poskuša to hibo današnjega razpršenega oblaka nekoliko omiliti. Omogoča, da iz enotnega uporabniškega vmesnika dosežemo številne oblačne storitve za osebno in poslovno rabo. Seveda aplikacija ne teče na našem računalniku, temveč v oblaku.

Storitev s precej težko izgovorljivim imenom omogoča dostop do shramb Dropbox, box, MobileMe, Picasa, Google Docs, Amazon S3 in Sugar Sync, obenem pa se zna priključiti v znane storitve FTP in WebDAV. Otixo seveda ne more narediti čudeža in prostora in podatkov različnih storitev preprosto združiti, omogoča pa dostop z enega mesta in brez dodatnih prijav. Verjetno najuporabnejši možnosti sta iskanje datotek po vseh dodanih storitvah in premikanje oziroma kopiranje datotek med posameznimi storitvami. To pomeni, da nam datotek iz ene storitve ni treba najprej prenesti v računalnik in nato naložiti v drugo storitev, to neposredno stori Otixo.

Uporabniški vmesnik je enostaven in podoben sorodnim storitvam in programom.

Spletni vmesnik je dodelan in spominja na datotečne spletne shrambe, kot sta DropBox in box. Uporaba je intuitivna, saj delujejo tudi tako "namizne" operacije, kot je vleci in spusti za kopiranje in premikanje datotek. Zelo uporabno pa je tudi to, da lahko Otixo v Okna vgradimo kar kot navaden pogon. Tako lahko pridemo do datotek kar prek Raziskovalca in oblak še nekoliko bolj približamo svojemu računalniku.

Dostop do vseh pridruženih spletnih shramb je prek Otixo mogoč kar prek okenskega Raziskovalca.

Otixo je še v preizkusni različici, zato ne čudi, da ima tudi pomanjkljivosti. Najprej smo opazili, da mu povzroča preglavice sortiranje datotek, ki imajo v imenih šumnike. Pri iskalniku nas je nekoliko zmotilo, da je Otixo potreboval precej dolgo, da je prepoznal in našel datoteke, ki so se skrivale globoko v drevesni strukturi precej velikega računa Dropbox. Pogrešali smo tudi še kakšno storitev, recimo Microsoftov SkyDrive in shrambe fotografskih skladišč, kot so Flickr, Smugmug ali Zenfolio. Ne moremo pa zagotovo trditi, da sta to res pomanjkljivosti storitve Otixo, morda omenjene storitve nimajo dovolj močnega vmesnika, ki bi sploh dovoljeval združevanje in obdelovanje podatkov. Dobili pa smo še zamisel, ki bi jo bržkone kanilo dodati v Otixo - možnost stiskanja datotek v strnjene datoteke, kot je na primer ZIP.

Za konec pa še enkrat poglavitni pomislek glede hrambe podatkov v oblaku. Vemo, da do vaših podatkov skoraj gotovo lahko pridejo lastniki posameznih storitev, z uporabo storitev, kot je Otixo, kjer mlademu in denarja in slave željnemu podjetju/podjetniku zaupamo podatke za dostop do več spletnih storitev, pa se špranja, skozi katero lahko naši podatki pobegnejo, še nekoliko razširi. Premislite torej, preden zaupne podatke shranjujete v oblaku in nato podatke za dostop posredujete drugim storitvam!

Otixo

Kaj: Spletna storitev za poenoten dostop do podatkov v oblakih.
Izdeluje: Otixo, www.otixo.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Enostaven in učinkovit uporabniški vmesnik, dobro delovanje.
Proti: Manjkajo nekatere znane spletne storitve.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji