Objavljeno: 22.12.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2016

Profesionalni velikan

S tabličnimi računalniki se trudi kar veliko podjetij, a je doslej zares uspelo le Applu. Dosega solidne prodajne rezultate, ponuja pa načeloma le dva modela – iPad in manjši iPad Mini. Zdaj se je družinici pridružil še »profesionalni« član.

rofesionalec na nekem področju je tisti, ki si s tem služi kruh. Nanje v Applu merijo z novim iPad Projem – namenjen je tistim, ki bi si z njim pomagali pri službenih opravilih. Zanj naj bi se ogreli digitalni umetniki, arhitekti, vsi, ki neposredno delo z zaslonom na dotik tako ali drugače cenijo bolj kot vihtenje miši in sprehajanje prstov po tipkovnici.

Prvo, kar opazimo, je velikost tablice. Po diagonali meri 12,9 palca. To se sicer ne sliši ravno veliko, ne nazadnje je ta velikost dokaj klasična za lahke in tanke prenosnike, ki se hvalijo z nazivom »Ultrabook«. A v praksi se naprava kljub vsemu bolj primerja z drugimi tablicami, te pa so praviloma manjše od deset palcev – iPad meri 9,7, Googlov Nexus 9 pa 8,9 palca. Razlika je več kot očitna, upoštevati moramo tudi razmerje stranic, ki ostaja ipadovsko 4 proti 3 (namesto širše 16 proti 10 ali celo 9, kot je navada pri androidnih napravah).

Če novi iPad Pro po površini primerjamo s tablico, ki ima diagonalo 10 palcev in enako razmerje stranic (torej 4 : 3), ima novinec zaslon, velik 535 kvadratnih centimetrov, desetpalčni model pa 322 kvadratnih centimetrov. Razlika je torej večja, kot bi slutili na podlagi diagonale. Tablica z enako diagonalo (torej 12,9 palca), a širokim razmerjem 16 : 9, pa bi po površini zaslona prišla do 458 palcev – spet kar občutna razlika.

Če je že iPad prevelik, da bi ga brez večjih težav oziroma kaj dlje držali v zraku, je iPad Pro samo še bolj. Zanimivo, da je teža naprave povsem primerljiva s prvotnim, torej prvim iPadom – je dobrih 700 gramov, trenutno aktualni iPad Air 2 pa tehta dobrih 400 gramov. V kratkem bo na voljo tudi tipkovnica, združena v zaščitni etui, ki bo hkrati deloval tudi kot stojalo.

Ohišje je podobno, kot smo ga pri Applovih tablicah že vajeni. Je tanko in zelo kakovostno, kljub debelini slabih sedem milimetrov ni opaziti zvijanja. Pod zaslonom je standardna tipka za izhod iz programov, na robu sta tipki za glasnost in tipka za zaklenitev zaslona – škoda, da ni tudi drsnika, s katerim smo v prejšnjih generacijah (do prvega iPad Air) zaklepali orientacijo zaslona.

Zaslon je odličen. Ima ločljivost 2732 × 2048 oziroma 264 pik na palec. To sicer ni več v samem vrhu, a je glede na velikost (in dejstvo, da bomo to tablico držali malenkost dlje kot manjše modele) dovolj. Po gostoti je to sicer enako kot pri drugih desetpalčnih iPadih. Večja ločljivost pomeni, da bo veliko aplikacij zaradi programskega povečevanje videti nekoliko neostro, pričakujemo pa, da bo v naslednjih mesecih veliko popravkov na to temo (podobno kot pri prehodu z iPhona 4/4S na iPhone 5). V napravo so tokrat vgradili štiri zvočnike. Ti prilagajajo delovanje glede na orientiranost tablice.

Po strojni plati gre za najzmogljivejšo napravo iOS doslej. Vgrajen je procesor z oznako Apple A9X. Gre za zmogljivejšo različico procesorja A9 iz telefonov iPhone 6S in 6S+. Ima sicer le dve jedri, a sta res zmogljivi. Takt procesorja je 2,26 GHz, seveda je 64-biten. Na hitrostnih preizkusih se tablica res dobro izkaže, hitrost enega jedra je praktično enaka kot hitrost treh jeder pri iPad Airu 2 ali dveh pri Nexusu 9. Ob zvečanju zmogljivosti so očitno imeli v razmeroma veliki napravi dovolj prostora tudi za večji akumulator, ta zdrži približno enako dolgo kot pri drugih iPadih.

Naprava ima vgrajenih 4 GB pomnilnika, za aplikacije in uporabniške podatke je v osnovni različici 32 GB prostora, na voljo je tudi model s 128 GB. Oba sta na voljo z vmesnikom WiFi, večji model si lahko omislimo tudi z vmesnikom za mobilno podatkovno povezavo (ta seveda podpira tudi omrežja LTE).

Na velikem zaslonu je možnost uporabe dveh aplikacij hkrati zelo uporabna. Škoda, da tega ne podpirajo vse aplikacije.

Na velikem zaslonu je možnost uporabe dveh aplikacij hkrati zelo uporabna. Škoda, da tega ne podpirajo vse aplikacije.

Cenovno se iPad Pro začne pri kar zabeljenih 930 evrih, najdražji model stane 1260 evrov. Cene seveda niso nizke, a gre za napravo, ki je že v začetku bolj ozko usmerjena od večine tablic. Škoda, da za ta denar ne dobimo ne ovitka z vgrajeno tipkovnico ne pisala. Teh sicer v tem hipu pri nas še ni na voljo, v tujini pa stane omenjeni ovitek 170 dolarjev (brez davka), pisalo pa 100 dolarjev (spet brez davka). Če primerjamo z Microsoftovim novim Surface Pro 4, dobimo za podobno ceno napravo s procesorjem i3, 4 GB pomnilnika in 128 GB prostora za podatke, zraven pa še pisalo. Je pa tu seveda ključno vprašanje ekosistema Windows 10 ali iOS.

Slednji je obenem prednost in omejitev te naprave. Najopaznejša je možnost rabe dveh programov drugega ob drugem. To funkcionalnost so dodali v iOS 9 in jo lahko uporabljamo tudi na iPad Airu 2 (ne pa na starejših), a je na velikem zaslonu profesionalnega modela res dobrodošla. Škoda, da mora vsaka aplikacija tudi podpirati tako delovanje – teh je ta hip kar veliko, niso pa še vse, ki bi si jih želeli.

Nekoliko nepriročen je tudi zagon take druge aplikacije. Na menuju na desni strani se prikaže dolg seznam vseh nameščenih aplikacij, ki jih lahko zaženemo ob trenutno rabljeni. Pogosteje rabljene so na začetku seznama, če pa iščemo kakšno, ki jo uporabljamo bolj redko, bomo potrebovali nekaj trenutkov. Škoda, da ni možnosti iskanja ali urejanja po lastni izbiri. Večopravilnost je torej koristna, a še nekoliko v povojih.

Novi iPad je natanko to, kar se zdi na prvi pogled: večji, zmogljivejši in dražji iPad. Si predstavljamo, da bi lahko komu tudi nadomestil prenosnik, a zahteva delo v iOS veliko privajanja. Pod črto tako menimo, da ima naprava premalo prednosti in preveč manjših pomanjkljivosti.

APPLE iPad Pro

Prodaja: www.epl.si, www.istyle.si.

Cena ob objavi: 930 EUR (WiFi, 32 GB).

Za    Velik zaslon, hitrost delovanja, uporaba dveh aplikacij druga ob drugi.

Proti    Cena, teža, pisalo in tipkovnica sta ločena nakupa.

5455559

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji