Objavljeno: 27.10.2009 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Oktober 2009

Profesionalec, drugič

Tajvanski HTC (nekdanji Qtek) je vsekakor eno bolj prepoznavnih podjetij na področju zmogljivih pametnih telefonov. Zadnje čase se sicer usmerjajo v naprave z Googlovim operacijskim sistemom Android, a ne pozabljajo na svoje paradne konje, naprave s sistemom Windows Mobile. Svojega naslednika je tako dobil tudi model Touch Pro.

Novinec ni prav nič podoben svojemu imenskemu predhodniku. Pravzaprav je nekakšna mešanica več predhodnih modelov, od katerih je naprava pobrala najboljše lastnosti. Pod izredno dobrim drsnim (žal še vedno uporovnim) zaslonom z ločljivostjo 480 × 800 pik se skriva ena najboljših polnih QWERTY tipkovnic, kar smo jih do zdaj videli na mobilnih telefonih. Tipke so med seboj dovolj ločene, da tipkanje ne povzroča težav niti tistim z nekoliko večjimi prsti. Na videz aluminijaste tipke ob dotiku dajejo občutek kakovosti, nekoliko neroden je le položaj tipke delete, a se je tega mogoče hitro navaditi. Povsem zgornjo vrsto tokrat zasedajo številske tipke, kar je izjemno priročno, saj za vnos številk ni več treba posegati po tipki Alt.

Tik pod spodnjim robom zaslona je vrstica za približevanje pogleda (zoom), ki deluje le v brskalniku Opera, pregledovalniku slik in Internet Explorerju, ter štiri osnovne tipke. Velik zaslon ter izboljšan vmesnik TouchFlo sta očitno razlog, da so se pri proizvajalcu odločili odstraniti večsmerno tipko, ki smo jo našli pri predhodniku. Ob straneh najdemo še nekaj značilnih tipk, bolj zanimiva je tokrat zadnja stran. Odeta v videz brušenega aluminija, ni tako dovzetna za prstne odtise kot nekateri drugi telefoni tega izdelovalca. Na vrhu je fotoaparat ločljivosti 3,2 milijona pik, žal brez vgrajene bliskavice, pod njim pa gumb za ugašanje mikrofona ter odličen zvočnik. Telefon nima le enega, temveč kar dva, tudi prostorsko ločena mikrofona. Eden rabi za običajno zajemanje zvoka, drugi pa skrbi za odpravo šuma iz okolice, rezultat pa je res dober zajem zvoka. Vse to seveda ne omenjamo brez razloga, posebnost te naprave, ki jo tudi oglaševalsko najbolj izpostavljajo, je tako imenovani StraightTalk. Telefon lahko med pogovorom položimo z zaslonom navzdol na ravno površino. To napravo spremeni v prostoročni telefon, saj se samodejno vklopi zmogljiv prostorski zvočnik na zadnji strani. Že omenjena tipka ob zvočniku omogoča vklop tako imenovanega "mute" načina. Nekoliko prenovljen uporabniški vmesnik TouchFlo nam ponuja olajšano klicanje več številk hkrati in ustvarjanje konferenčnih klicev, pri čemer se uporabnost prostorskega zvoka še poveča. Zmožnost torej, ki jo bodo znali ceniti predvsem zahtevnejši poslovni uporabniki.

Prav veliko o notranjosti naprave pravzaprav ne moremo reči, saj ni presenetljivih novosti. Kot je značilno za praktično vsak model tega izdelovalca, se naprava ponaša z dolgim seznamom vgrajenih zmožnosti, od povezljivosti s skoraj vsemi obstoječimi krajevnimi in mobilnimi omrežji do sprejemnika A-GPS, prostora za pomnilniško kartico ter zadovoljivo količino pomnilnika. Operacijski sistem ostaja zadnja različica Windows Mobile z oznako 6.1, a pri izdelovalcu zagotavljajo, da bo moč dobiti brezplačno nadgradnjo ob izidu napovedane različice 6.5. Ker nadgradnja le ni tako enostavna, kot na primer pri napravah Blackberry, bo verjetno uresničitev te obljube precej odvisna od dobre volje mobilnih operaterjev oziroma pooblaščenih servisov.

Že nekajkrat omenjeni uporabniški vmesnik TouchFlo 3D, ki olajša uporabo mobilnih oken, je doživel še nekaj manjših sprememb in dodelav. Celo najzahtevnejše sistemske nastavitve so dobile spremenjen videz z večjimi menuji in drsniki, kar omogoča uporabo naprave brez potrebe po pisalu. Brez težav bi lahko trdili, da so razvijalci pri HTCju verjetno dosegli mejo pri olajševanju uporabe tega operacijskega sistema, skrajni čas je, da v Redmondu izdajo novo različico. Prednaložena programska oprema je precej tipična, poleg mobilne Microsoftove pisarne najdemo dva spletna brskalnika, večpredstavni predvajalnik (ki je žal skromen pri podprtih medijskih zapisih), odjemalec za elektronsko pošto in že znane aplikacije, kot so računalo, bralnik PDFjev in podobno. Med posebnosti sodi samodejni optični bralnik poslovnih vizitk, ki svoje delo opravlja podobno dobro kot tisti v Samsungovi Omnii HD.

Za konec se obregnimo le ob ceno, ta vsekakor ni nizka, prav vse zmožnosti naprave pa bodo verjetno znali izkoristiti le najzahtevnejši poslovni uporabniki. Vsi drugi se lahko zadovoljimo s katerim od dostopnejših modelov.

HTC Touch Pro 2 T7373

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.1 Professional.

Pomnilnik: 512 MB ROM + 288 MB RAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD, ni priložena.

Ločljivost zaslona: 480 x 800 pik.

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 820.11b/g, USB 2.0.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 900/1800/1900 MHz; UMTS 900/2100 MHz; podpora HSDPA, GPS.

Odzivnost: 8.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 8.

Izdeluje: HTC, www.europe.htc.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: 619,99 EUR; od 299 EUR naprej pri Mobitelu.

Za: Windows Mobile 6.1, StraightTalk.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji