Objavljeno: 28.5.2012 10:56 | Monitor Maj 2012

Pro et contra

Pro et contra

Anže tomič: Preprosto deluje!

Odločitev za nakup Apple TV je odlična izbira za vse, ki imamo vsaj eno iOS napravo in polno iTunes knjižnico vsebin. Nastavitev in povezava med iOS izdelki, računalnikom z iTunes in Apple TV sta preprosti in neboleči. Čeprav priloženi infrardeči daljinski upravljalnik ni najboljša rešitev, ga odlično nadomesti t. i. Remote App na iOS napravah. Zaradi tega ne potrebujem neposredne "zračne linije" do naprave, saj se bo upravljala prek brezžičnega omrežja in jo lahko popolnoma skrijem očem.

Zadnja različica zaradi močnejšega procesorja in večje količine pomnilnika omogoča predvajanje vsebin v ločljivosti 1080p. Tako lahko na svojem Full HD televizorju uživam v vsebinah v polni ločljivosti, in ne v 720p, kar je bila omejitev starega modela. Poleg tega je z novim iOS 5.x tudi Apple TV dočakal iCloud, ki omogoča preprost ogled vsebin, ki sem jih kupil na kateri drugi iOS napravi. Medtem ko imajo nekatere druge naprave sicer tudi funkcionalnost Airplay, je z Apple TV mogoče tudi zrcaliti sliko z iOS naprave na televizor. To pomeni, da lahko prek Airplaya uporabljam na televizorju tudi programe, ki te funkcije nimajo vgrajene.

Za vse "zastonjske" vire vsebin je treba datoteke le pretvoriti in že bodo pripravljeni na predvajanje po Applovih navideznih ceveh. Sicer gre lahko za zamudno opravilo, a stanje omili dejstvo, da tudi pri "zastonjskih" virih vse več vsebin dobimo v formatih, ki so prijazni do Appla. Temu botruje to, da se je tudi piratska scena prilagodila realnosti, da je Apple najuspešnejše računalniško podjetje na svetu. Tako formati, kot je .mp4, niso več eksotika, temveč počasi postajajo vedno bolj navzoči.

Dodaten plus je tudi to, da zdaj na napravi teče iOS, ki ga bo Apple nadgrajeval tudi v prihodnje in bodo dodatne funkcionalnosti prihajale na napravo še leta po nakupu. Zaradi tega gre tudi upati, da bodo rešili težave z zamikom pri zrcaljenju, saj to pomeni, da bo mogoče na televizorju igrati tudi akcijske igre. Zaenkrat kljub vsemu povsem zadostuje, da je mogoče igrati take igre, ki ne potrebujejo takojšnega odziva vnosov.

Predvsem pa je Apple TV izkristaliziran primerek slavnega mota Steva Jobsa, da pri Applu stvari "pač delujejo". Preprosta raba in Airplay sta aduta, ki se jima je težko upreti, in v primerjavi s sorazmerno kompleksnostjo XBMCja za večino uporabnikov tudi najpomembnejša faktorja, ki pretehtata na stran Apple TV.

Matjaž Klančar: Če ne želimo biti omejeni

Programski paket XBMC je enostavno boljša rešitev, saj uporabnika v ničimer ne omejuje, njegove zmogljivosti pa so vrhunske. Je izdelek široke odprtokodne skupnosti, kar pomeni, da se stalno razvija in nadgrajuje z novimi zmogljivostmi, tudi tistimi, ki jih sicer prvotno uvedejo korporacije, kot je npr. Apple.

Ključna prednost je, da gre zgolj za programski izdelek, ki deluje na številnih platformah (Windows, Mac, Linux) in, še več, deluje tudi ne posredno z USB ključka, na živi distribuciji Linuxa. To pomeni, da lahko za ogled filmov namenimo katerikoli odsluženi računalnik ali prenosnik, nanj namestimo XBMC in že imamo pravi domači kino. Še več, če se bo fantom uspelo izkopati iz logistične more, bomo morda nekoč XBMC poganjali na mini linuxnih računalnikih Raspberry Pi (www.raspberrypi.org), ki jih cenijo na borih 25 dolarjev!

XBMC, za razliko od zaprtega izdelka, kot je Apple TV, podpira bolj ali manj vse video in zvočne formate, ki jih najdemo kjerkoli. Pretvorba formatov, ki je ponavadi časovno zelo zahtevna, rezultat pa velikokrat dvomljive kakovosti, enostavno ni potrebna. In ker izdelek podpira standardne rešitve, ga lahko enostavno povežemo s strežnikom DLNA, ki smo si ga morda omislili v domačem omrežju (v tokratni številki si lahko preberete rešitev s strežnikom DLSN, ki teče kar na cenenem brezžičnem usmerjevalniku ...).

Podprti so seveda tudi podnapisi, preklop med njimi je stvar enega klika, prav tako namestitev, saj jih zna XBMC avtomatsko povleči s strani www.opensubtitles.org in www.podnapisi.net. Če imamo na disku slike Video-DVDjev v formatu ISO (osebno imam na tak način shranjene 15 let stare video posnetke, ki sem jih naredil še z VHS videokamero), jih zna XBMC predvajati neposredno, brez pretvorbe in seveda brez DVD pogona, ki tako ali tako umirajo. In, kar je za napredne uporabnike najboljše - XBMC je prek dodatkov (plugin) nadvse razširljiv. Omislimo si lahko neposreden dostop do Youtuba ali Facebooka, pa tudi do arhiva fotografij in seveda glasbe v krajevnem omrežju. Da o neposredni povezavi z ocenami filmov na strani IMDB niti ne govorim.

In, ne nazadnje, XBMC lahko nadziramo z množico najrazličnejših "daljincev". Od običajne tipkovnice in miške do mini bluetooth izvedenk in infrardečih daljincev z eBaya. Marsikdo pa bo za najboljši način tako ali tako izbral odlično aplikacijo za pametne telefone, ki jo lahko XBMCjevci uporabljamo že leta.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji