Objavljeno: 29.3.2022 | Avtor: Boris Šavc | Monitor April 2022

Pro et contra - tablica ali telefon?

Pro et contra - tablica ali telefon?

Tablice so večje in menda enako zmogljive kot telefoni, pa vendar so večinoma cenejše od njih. Kako to, je z njimi kaj narobe?

Bolj uporabne od telefonov!

Boris Šavc

Tablice so bile še pred kratkim zelo priljubljene naprave, nakar so jih iz src uporabnikov izrinili vedno večji pametni telefoni, ki naj bi zadostili potrebam večine. Ali res potrebujemo še tablico, če imamo telefon vedno pri roki in lahko z njim postorimo praktično vse? Odgovor je seveda pritrdilen. Tablice so čisto drugačne zveri kot telefoni, za nameček pa so v zadnjem času neverjetno poceni.

Tablice so večinoma cenejše od pametnih telefonov, a vseeno zagotavljajo približno enake zmogljivosti. Namesto najboljšega telefona ta hip si za enak znesek raje omislimo tablico in telefon. Zadnjega bomo lažje tovorili naokoli, medtem ko nas bo tablica prijetno praskala tam, kjer sploh nismo vedeli, da nas srbi. Na številnih področjih se tablice izkažejo za nezamenljive. Igranje iger je ena izmed aktivnosti, ki je na večjem zaslonu neprimerljivo boljša izkušnja. Zaslonska površina spodobnih dimenzij pričara grafične užitke, kot so si jih zamislili razvijalci. Nadzor je natančnejši, mogoče tudi lokalno večigralstvo.

Tablice imajo najboljše baterije na sceni. Medtem ko so telefoni pod neusahljivim plazom kritik zaradi pogostega polnjenja, tablica po dolgoživosti prekaša celo prenosne računalnike. Ti so sicer res zmogljivejši, vendar je njihovo prenašanje naokoli prej mučno kot priročno. Pri izobraževanju nam tablice zlahka nadomestijo zvrhano torbo zvezkov in knjig, so odlične za risanje, ustvarjanje glasbe ter branje knjig ali stripov. Na splošno velja, da je uživanje vsebin na tablicah na povsem drugi ravni kot v primeru telefona. Predvajanje video posnetkov, serij in filmov je na tablicah zaradi večjega zaslona veliko boljše od tistega na telefonu. V tem oziru premagajo tudi prenosne računalnike, s katerimi so vedno sami križi in težave, kam jih postaviti, kje priklopiti in tako naprej.

Tablice so najboljši elektronski spremljevalec na dopustu, potovanjih in celo v službi. Na tablicah najdemo aplikacije, ki jih na telefonih ni. V nasprotju z njimi so tablice odlično delovno orodje, saj so izredno povezljive, omogočajo dostojno večopravilnost in so opremljene z vso potrebno strojno opremo. Omislimo si lahko celo digitalno pero, ki se tablici prilega na povsem drugem nivoju kot telefonu. Tablice so odlična mešanica telefona in prenosnika, omogočajo osnovne funkcije prvega ter podpirajo preklop v način dela drugega. S tablicami se udeležujemo video konferenc in izvajamo predstavitve. Tablico dopolni vsak manjši telefon, zato ne potrebujemo najmočnejšega in največjega pametnjakoviča na planetu, hkrati pa smo bolje opremljeni za izzive, ki jih ponuja vsakdan.

Telefon in še kaj

Matej Šmid

S tablicami ni prav nič narobe, le vsi že imamo telefon.

Tablica je res odlično »široko« orodje, ki je uporabno za množico različnih opravil. Z njo lahko deskamo po internetu, odgovarjamo na elektronsko pošto, komuniciramo po množici kanalov (Whatsapp, Viber …), beremo članke in dokumente PDF, igramo igre, z dodano tipkovnico tudi ustvarjamo dokumente, urejamo fotografije in celo video posnetke. Težava je v tem, da za veliko večino teh opravil obstajajo naprave, ki so specializirane in to opravijo bolje.

Verjetno se bomo strinjali, da so za ustvarjanje vsebin primernejši prenosni računalniki. Imajo tipkovnico, imajo (lahko) večje in boljše zaslone, imajo vgrajeno »miš« (sledilno ploščico), nenazadnje imajo veliko boljšo podporo za priklop drugih strojnih naprav, denimo tiskalnikov. Resda so manj primerni za »konzumiranje« vsebin (beri: za branje različnih dokumentov), medtem ko ležimo na kavču, manj primerni so tudi za občasno in hitro igranje preprostejših iger, so pa, spet, bolj primerni za igranje resnih iger, kjer je potrebna resna grafična 3D-moč, ki jo je v prenosnike lažje naphati kot v tablice.

Verjetno se bomo tudi strinjali, da je z e-bralniki lažje in bolje brati statične besedilne vsebine. E-bralniki so odlično vidni tudi na najhujšem soncu, hkrati pa imajo vgrajeno mehko osvetlitev, s katero lahko beremo tudi v mraku in temi. Hkrati so majhni in lahki (poskusite v roki nekaj ur držati tablico, pa boste vedeli o čem govorim!), baterija pa zdrži tudi mesec ali več.

Hkrati se bomo verjetno strinjali, da je za hitro komuniciranje na poti bolje in lažje uporabljati pametni telefon, saj je tablica velika, ne moremo je imeti v žepu, zato je pač nimamo vedno s seboj. Telefon lahko v trenutku potegnemo iz žepa in odgovorimo na sporočilo ali elektronsko pošto.

Pravzaprav, ko sem že pri tem – enako v trenutku ga (telefon) lahko potegnemo iz žepa in naredimo tudi fotografijo. S tablico lahko načelno tudi fotografiramo, toda … Tega res ne počne nihče več.

Kajti, da, telefon je skoraj vse to, kar je tablica, le bolj priročen je. Tudi z njim lahko deskamo po internetu, odgovarjamo na elektronsko pošto, komuniciramo po množici kanalov, beremo članke in dokumente PDF, igramo igre, z dodano tipkovnico pa ustvarjamo dokumente, urejamo fotografije in celo video posnetke. Še posebej, če smo si omislili enega izmed večjih in bolje opremljenih modelov.

Zakaj bi torej imeli tablico, če imamo telefon, ki mu lahko v sili ob bok postavimo še e-bralnik in prenosni računalnik?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji