Objavljeno: 23.2.2021 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Marec 2021

Pro et contra - fotoaparat ali telefon?

Pro et contra - fotoaparat ali telefon?

Klasično vprašanje – kupiti fotoaparat ali dovolj sposoben telefon, ki ima tudi zmogljiv fotoaparat? Je stanje danes kaj drugačno, kot še pred nekaj leti?

Fotoaparat je fotoaparat

Pametni telefoni imajo iz leta v leto boljši fotoaparat, ki danes izbrani motiv že stokrat poveča, ga umetno osvetli, z zaznavanjem globine umesti v prostor in podobno. Vse naštete dobrine so vsakodnevno v žepu in vedno pripravljene na uporabo. Ker je najboljši fotoaparat tisti, ki ga imamo s sabo, ko naletimo na zanimiv, ovekovečenja vreden prizor, je pravljica popolna. Dokler ne dobimo v roke pravega fotoaparata in pristanemo na trdnih tleh.

Predstavljajmo si, kako hodimo po gozdu, ko naenkrat naletimo na veliko jaso, sredi katere je pristal veličasten orel. Ker imamo telefon za nujne primere vedno s sabo, ga vzamemo iz žepa in orla poslikamo. Že na majhnem telefonskem zaslonu ni videti tiste poezije v naravi, ki so jo videle oči, ko pa pridemo domov in si fotografije ogledamo na računalniku, je razočaranje še večje. Orel se je spremenil v navadnega goloba.

Slehernik, ki je kdaj preizkusil katerega od pravih zrcalnorefleksnih fotoaparatov, ve, da so z njim narejene fotografije preprosto boljše. Že vstopni model kamere DSLR izpred nekaj let bolje fotografira v šibkih svetlobnih pogojih, izdela boljši učinek zameglitve dela fotografije in je boljši pri makro izdelkih. Večja naprava ima pač večje tipalo in hkrati možnost menjave objektiva. DSLR slika brezkompromisno. Kar kamera vidi, to tudi posname. Ne glede na situacijo, ne glede na razmere, z malo svetlobe, veliko svetlobe, DSLR nam vedno omogoči, da ovekovečimo tisto, kar smo si zamislili.

Podobno velja za video, posnetki s telefonom kljub visoki ločljivosti zrcalnorefleksnim filmom ne sežejo niti do kolen. Rezultati so kot noč in dan. Poleg boljše strojne opremljenosti je zanje zaslužen tudi način fotografiranja ali snemanja. Teža naprave nas prisili, da aparat držimo mirneje, kot stojijo naborniki v vojski. S pravim fotoaparatom iščemo najbolj divje scenarije, ki edini naredijo občudovanja vredno sliko. DSLR so na prvi pogled res dragi, a praktično dobimo vstopni model in dober pametni telefon za ceno, po kateri prodajajo najboljši samsung ali apple, ki se od drugih pametnjakovičev v bistvu razlikujeta le po eni stvari – po vgrajenem fotoaparatu.

Pravi fotoaparati zahtevajo več privajanja in so zagotovo časovno potratnejši, a ni boljšega občutka od trenutka, ko okoli vratu obesiš težko škatlo, sposobno čarovnije, in stopiš v čevlje pravega fotografa. Izkušnja se precej razlikuje od iste dejavnosti z majhno napravo, ki v žepu piska vsakih 15 sekund, ko nekdo všečka objavo na družabnem omrežju.

Vedno pri roki in vedno povezan

Matej Šmid

Ker fotografska podjetja propadajo kot po tekočem traku, verjetno nisem edini, ki meni, da so fotoaparati (p)ostali le še domena profesionalcev in resnih navdušencev. Za vse ostale je tisto, kar dobimo tudi že v povprečnem telefonu, popolnoma dovolj dober približek fotoaparata.

No, malce se moram popraviti – povprečen telefon je danes ranga 300 evrov in fotoaparat, ki je vgrajen, v resnici ni »dovolj dober približek«. Fotografije, ki jih izdeluje, nam bodo sicer res dovolj dobro pokazale motiv, okolico in dogajanje, vendar nam bo v trenutku, ko bomo videli fotografijo dražjega telefona, žal. Sam se tega zavem vedno, ko se po kakem sončnem izletu v isti koš pretočijo moje in ženine fotografije. Njene so temačne, sprane in neostre in kar kličejo po tipki Delete.

Moje, ki jih izdeluje telefon višjega cenovnega razreda, so sončne, žive in ostre. Še več, brez menjave objektivov so lahko tudi zelo »široke« ali kar precej približane. Resda podroben pogled v njih najde kar nekaj algoritemskih artefaktov, vendar nas tega večina ne bo opazila, še posebej, ker si fotografije dandanes tako in tako ogledujemo – na telefonu. Res je sicer, da v mraku in še posebej temi tudi najboljši telefoni ne zmorejo narediti izdelka, ki ne bil neoster in poln šuma, toda to je pač treba vzeti v zakup. Vsaj za zdaj. Sploh pa tudi fotoaparati, ki ne stanejo vsaj nekaj tisoč evrov, ne zmorejo prav veliko boljšega.

A telefon je vedno pri roki, zato lahko z njim naredimo fotografije, ki jih s fotoaparati nikoli ne bomo. Tiste spontane in iskrive, ki so navadno največ vredne.

Ah, da, pravkar sem se zavedel, da sem zgoraj omenil, da se moje in ženine fotografije »pretočijo«. To je z mojega stališča v resnici ključna prednost fotografiranja s telefonom. Da so fotografije vedno in samodejno nekje »v oblaku« in na voljo za ogled od koderkoli. Oblak pa ponuja združevanja v albume (celo samodejno, s prepoznavanjem vsebine), njihovo deljenje in seveda varnostno kopiranje vsega skupaj. Vem, načelno lahko tudi fotografije, ki jih izdelujemo s fotoaparatom, pretočimo na splet, vendar to zahteva ročno delo. S tem pa vemo, kako je – sčasoma se ga naveličamo oziroma nanj pozabimo. Pri telefonu tega ne moremo pozabiti, ker je s spletom povezan neprestano.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji