Objavljeno: 27.2.2007 11:18 | Avtor: Igor Žbül | Monitor Februar 2007

Prihodnost televizije?

Ena od legalnih oblik uporabe tehnologije vsak z vsakim je tudi oddajanje televizijskega programa. Kot prva v Sloveniji in ena izmed prvih v Evropi tehnologijo od lanskega oktobra uporablja tudi RTV Slovenija, in sicer za oddajanje svojega prvega programa.

Tehnologija vsak z vsakim (ali P2P, kot jo popularno imenujemo), bolj znana zaradi nelegalne izmenjave filmov, glasbe in drugih datotek, postaja za medijske hiše po svetu zanimiva zaradi zmanjševanja stroškov distribucije televizijskega signala prek interneta. Medijske hiše namreč z njo levji delež potrebne pasovne širine za oddajanje programa preložijo na uporabnike oziroma na njihove ponudnike internetnih storitev, v zameno pa uporabnikom ponudijo nekoliko boljšo kakovost slike.

Najširši preizkus tehnologije v Evropi doslej je bil lanski Eurosong, ki si ga je tako ogledalo 50.000 Evropejcev, a to verjetno še ne da pravilne ocene obremenitve internetne infrastrukture, če bi to postal prevladujoč način distribucije televizijskega programa prek interneta.

Namestitev programa Octoshape, ki omogoča ogled prvega programa TV Slovenije prek omrežja P2P.

Največjo oviro večji razširjenosti tehnologije seveda tudi tu predstavljajo avtorske pravice. Za zdaj namreč še ni programa, ki bi dostop do televizijskega programa prek takega omrežja omejil na določeno območje. Tako tudi TV Slovenija na ta način oddaja le oddaje lastne produkcije, preostali program pa je zatemnjen.

Kazaa -> Skype -> P2P TV

Da je v omrežjih P2P dejansko prihodnost televizije, dokazujeta tudi ustanovitelja servisa Skype, še pred tem pa omrežja Kazaa, Nilas Zennström in Janus Friis. Razkrila sta nov servis internetne televizije, ki od nedavnega nosi ime Joost. Storitev, ki je doslej nastajala pod delovnim imenom The Venice Project, omogoča prenos video posnetkov v realnem času prek omrežja P2P, pri čemer načrtujejo tako prenos posnetkov v živo, kot tudi dostop do posnetkov na zahtevo. Storitev je trenutno še vedno v razvojni fazi, razvojna različica pa je na voljo zaprtemu krogu preizkuševalcev, vendar avtorji napovedujejo, da bodo Joost kmalu odprli tudi širši javnosti. Storitev ima sedež v Luksemburgu, načrtujejo pa tudi dostop do plačljivih vsebin, kjer bodo sodelovali z priznanimi medijskim hišami. Joost bo za delovanje potreboval hitre internetne povezave, saj za vsako uro gledanja programov v povprečju prenese okoli 320 MB podatkov iz interneta in 105 MB od uporabnika v internet.

Joost že deluje, vendar zaenkrat le v zaprtem krogu preizkuševalcev.

Vladimir Djurdjič

Po besedah vodje Multimedijskega centra RTV Slovenija Zvezdana Martiča je uporabnikov tehnologije v času največje obremenitve, to je, ko je na sporedu Dnevnik ali Odmevi, okrog 50. En izmed razlogov za majhno število uporabnikov je najbrž tudi zahtevana namestitev dodatnih programov. Preden lahko uporabljate P2P TV, morate namreč namestiti Javo ter dodatek za Windows Media Player, Octoshape. Sama namestitev sicer ni zapletena ali zamudna, vendar povprečnega uporabnika verjetno odvrne od uporabe storitve. Tehnologija je za zdaj na voljo le uporabnikom operacijskega sistema Windows.

Sama kakovost slike je pri uporabi Octoshapea boljša kakor slika v formatu Real Media, ki jo RTV Slovenija oddaja tudi sicer, manj je tudi prekinitev "signala", vendar na rovaš večje porabe internetne pasovne širine tako k vam kot od vas. Prav slednje številnim uporabnikom verjetno ne bo po volji, če gre soditi po uporabi programov za izmenjavo datotek - med temi še vedno prevladujejo t. i. leecherji oziroma tisti, ki iz omrežja zgolj vlečejo, ne želijo pa tudi "oddajati". Sam program zaradi paketne distribucije prek omrežja P2P v primerjavi z ogledom na navadnem televizorju tudi zamuja, in sicer za okrog 15 sekund.

Prvi program TV Slovenije lahko spremljate v živo na spletni strani www.rtvslo.si.

Ciljna publika P2P TV so zaenkrat le internetni uporabniki, ki radi preizkušajo nove tehnologije. Z boljšo kakovostjo slike je namreč povezano nekaj neprijetnosti, ki povprečnega uporabnika odvrnejo od uporabe. Tehnologija ima sicer verjetno svetlo prihodnost, saj bi medijske hiše z njo kar nekaj privarčevale. Če bi njenim razvijalcem le uspelo povečati nadzor nad distribucijo signala.

P2P TV

Kaj: Distribucija televizijskega programa po sistemu vsak z vsakim.

Uporablja: RTV Slovenija.

Cena: Zastonj.

Za: Boljša kakovost slike, manj prekinitev.

Proti: Potrebna je namestitev dodatnega programa, večja poraba internetne pasovne širine.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji