Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2015 | Teme: osx

Predvajalniki iz vseh vetrov

Applovemu operacijskemu sistemu OS X je priloženih nemalo programov, ki pokrijejo večino potreb povprečnega uporabnika. Med njimi ne manjkajo niti pripomočki, ki nam pomagajo pri delu z video datotekami. Video posnetke z njimi urejamo, zapisujemo in si jih ogledujemo. Če se z gibljivimi slikami srečujemo pogosto, hitro opazimo pomanjkljivosti privzete programske opreme, vrzeli, ki jih zapolnijo naslednji predstavljeni izdelki.

Brezplačni predvajalnik VLC je tudi v svetu naprav z logotipom ugriznjenega jabolka daleč najboljši program za uživanje gibljivih slik in zvoka.

Brezplačni predvajalnik VLC je tudi v svetu naprav z logotipom ugriznjenega jabolka daleč najboljši program za uživanje gibljivih slik in zvoka.

Filmska umetnost je danes vsakomur v vsakem trenutku na dosegu roke. Eni v njej zgolj uživamo, drugi jo tudi ustvarjajo, oboji pa pri tem uporabljamo najrazličnejše naprave. Applovi računalniki, tablice, telefoni in predvajalniki so nadvse pripravni za izdelovanje, obdelovanje in predvajanje gibljivih slik. Apple je bil s filmsko umetnostjo vedno tesno povezan. Od programa QuickTime, ki je bil spočet pred več kot dvajsetimi leti, prek medijev CD/DVD, telefonov, tablic, predvajalnikov pa do škatle z imenom Apple TV ali do danes nepogrešljivega oblaka, v katerem najdemo vsakdanjo zabavo tudi Slovenci, ljubiteljev sedme umetnosti jabolčniki niso nikoli zapostavljali. Marsikdo izmed nas ima, kot večina jabolčnih navdušencev, doma več Applovih naprav. Hitro se zatakne, ko želimo film z optičnega nosilca uvrstiti v knjižnico iTunes, prenesti priljubljeno nadaljevanko na telefon ali povezati tablico s televizorjem. Odpravljanja težav se lotimo z namenskimi programi.

Najosnovnejše opravilo v zvezi z video posnetki je predvajanje. Video predvajalnik VLC je zato v operacijskem sistemu OS X nujen pripomoček. Goreči privrženci jabolčnih reči sicer povsem dostojno shajajo s priloženim programom QuickTime, a dejstvo je, da nam VLC, v katerem že spočetka vse deluje, bistveno olajša uživanje video vsebin. Zastonjski pripomoček obvlada poleg predvajanja še pretvarjanje video zapisov, pozna sezname predvajanj in boža ušesa z nadpovprečno reprodukcijo zvoka.

Čeprav živimo v času pretočnega videa, se nam na policah še vedno nabira prah na raznih optičnih nosilcih. Čas je, da se jih znebimo. Najboljše orodje za pretvarjanje DVDjev je aplikacija Handbrake, ki optični nosilec najprej prebere, nato pa pretvori v poljubno večpredstavno datoteko z video posnetkom. V navezi z zunanjimi pripomočki, med katerimi vodijo omenjeni VLC ter MakeMKV in Adapter, lahko pridobljene video datoteke spodobno uživamo tudi na najrazličnejših mobilnih napravah. Najboljši program za domači pretočni video je Plex. Gre za nadgradnjo običajnega večpredstavnega središča, ki omogoča, da do video vsebin dostopamo od koderkoli in kadar želimo. Samo v osrednji računalnik z video vsebino namestimo strežniški del aplikacije, za vse drugo poskrbi sposobna programska koda. Če je video zapisan v obliki, ki je ciljna naprava ne podpira, ga Plex spotoma pretvori v užiten obrok. Plex je na Macu povsem zastonj, plačljive so dodatne zmožnosti v obliki predvajanja napovednikov in oblačno shranjevanje ter odjemalec za mobilne naprave z operacijskim sistemom iOS.

Čeprav na televizorje visoke ločljivosti zlahka povežemo vsako od Applovih naprav, imajo jabolčniki v ponudbi namensko napravo, ki se ji reče Apple TV. V glavnini gre za pretakanje večpredstavnih vsebin in dodajanje pameti nespametnim napravam v dnevni sobi. Izkušnja z majhno črno škatlico je gladka in preprosta. Zaradi nizke cene jo priporočamo prav vsem, čeprav na sončni strani Alp ni pretirano priljubljena. Krivdo gre pripisati omejitvam, saj je veliko privlačnih zmožnosti za podalpski živelj zaklenjenih. Računalniki, telefoni in tablice sliko na Apple TV prenašajo brezžično. V podprti aplikaciji preprosto izberemo ustrezno ikono (ki predstavlja televizor) in vsebina se preslika na napravo Apple TV oziroma na televizor, ki je po kablu HDMI povezan z njo. Telefon iPhone in tablica iPad imata vgrajeno tudi zrcalno preslikavo. Podobno zrcaljenje podpirajo tudi novejši Maci, ki s tehnologijo omogočajo rabo televizorja namesto monitorja. Lastniki starejših naprav ali celo računalnikov z Okni pa si za povezavo z Apple TVjem kupimo pripomoček AirParrot (15 USD). Slednji se ponaša s preprostim uporabniškim vmesnikom, brezžičnim prenašanjem slike in zvoka na več naprav hkrati in celo podporo Googlovemu Chromecastu. O tem, da res deluje odlično, se prepričamo s sedemdnevnim brezplačnim preizkusom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji