Objavljeno: 28.5.2024 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Junij 2024

Pravokotna naj bo!

Tudi tržišče pametnih/športnih ure je doseglo stopnjo zrelosti, ko je novosti treba iskati z lupo. Največkrat jih najdemo v oblikovanju, naphanosti z različnimi tipali in – bolj ali manj ugodno ceno.

Če malce poenostavimo, se svet pametnih/športnih ur deli na proizvajalce, ki imajo okrogle modele, in druge, ki imajo (zaobljeno) pravokotne. Med zadnje sodi Apple, med prve pa bolj ali manj vsi ostali. Toda nekateri imajo oboje. Novi Huawei je nadgradnja modela Fit2, ki je bil bolj pokončno pravokoten, Fit3 pa je … zelo podoben uri Apple Watch SE.

Fit3 je zelo tanka in všečna ura, na voljo v več barvah, z različnimi paščki, namenjena športnim rekreativcem. Visoka je le 9,9 milimetra in tehta 26 gramov, čez skoraj celotno sprednjo površino pa se razteza res zelo dober zaslon AMOLED (diagonale 1,82 palca oziroma 4,6 cm). Ta ima najvišjo svetilnost 1.500 cd/m2, kar se v praksi izkaže za dovolj, da je ura lepo vidna in uporabna tudi na popoldanskem soncu.

Kljub tankosti je vgrajen dovolj močan akumulator, da je Fit3 treba polniti le približno enkrat na teden oziroma tudi pogosteje, če bomo redno zajemali športne podatke (in uporabljali GPS). Zaslon lahko stalno prikazuje uro (Always On Display), s čimer se trajnost akumulatorja seveda še dodatno zmanjša, kljub temu pa Fit3 brez polnjenja zmore veliko dlje kot ure Apple ali Samsung. Zanimivo je, da je polnjenje urejeno drugače kot pri drugih urah Huawei – prek magnetnega dvopolnega priključka. Tudi brezstično ni podprto, zato je ne moremo položiti na standardni polnilnik Qi, kot ga uporabljajo telefoni.

Uri pripada telefonska aplikacija Health/Zdravje, ki je lepo pregledna.

Uporabniški vmesnik je tak kot pri drugih urah Huawei, kar pomeni urejen in prijazen, hitro se mu privadimo. Upravljamo ga prek zaslona, ki je občutljiv na dotik, »krone«, vrtljivega gumba ob strani, in dodatne tipke. Med preizkusom smo pogrešali le možnost brskanja po uri med beleženjem rekreacije. Med kolesarjenjem se za hip lepo prikažejo obvestila s telefona (denimo prejeti SMS), vendar je za ponovno branje treba izklopiti beleženje in preklopiti v ustrezno aplikacijo.

Ura ima vgrajen GPS (GLONASS, Galileo itd.), klasično tipalo za beleženje srčnega utripa, dodatno ledico za merjenje vrednosti kisika v krvi (SpO2), pohvalijo jo tudi, da naj bi znala zaznati srčno aritmijo, vendar v naši testni uri oglaševane aplikacije nismo našli. Morda zato, ker proizvajalec za to v Evropi še ni pridobil ustreznih dovoljenj. Kdo bi vedel.

Beležimo lahko množico različnih športov. Tisti, kjer se beleži tudi lokacija, izrisujejo tudi nekakšen zelo osnoven zemljevid, ki pa vsaj na urinem zaslonu ni ravno uporaben. Podatki se samodejno prenašajo na telefon prek bluetootha (mi smo preizkušali s Samsungom in Androidom, podprti so tudi iphoni), kjer jih lahko pregledujemo v aplikaciji Huawei Zdravje oziroma Health. Aplikacija je grafično lepo urejena in pregledna, vgrajena je tudi podpora za izmenjavo podatkov z najbolj znanimi aplikacijami, kot sta Strava in Komoot. Ura

Povezava bluetooth s telefona lepo prenaša tudi zgoraj omenjena sporočila (SMS, Whatsapp, Viber, FB Messenger …) in seveda telefonske klice. Te lahko zavrnemo ali pa se s kličočim pogovorimo, odgovarjamo lahko tudi v telefonski aplikaciji s prej vpisanimi odgovori. Ura zna, kot vse druge ure Huawei, tudi beležiti količino in kakovost spanja.

V resnici lahko Fit3, ki se ponaša tudi z zelo zmerno ceno, zamerimo le nekoliko nerodno namestitev, ki je (da, tudi tu) posledica ameriških sankcij proti Huaweiju. Aplikacije Zdravje namreč ni v trgovini Apple Play, zato jo je treba namestiti neposredno s spleta, čeprav je res, da ja za to v navodilih na voljo dovolj očitna koda QR.

Huawei Watch Fit3

pametna ura

Kdo: Huawei

Cena: 170 EUR

Za: Zelo tanka in lahka ura, zelo dobra zmogljivost baterije, odličen in svetel zaslon AMOLED. Ugodna cena.

Proti: Nekoliko nerodna začetna namestitev, preveč očitno posnemanje izgleda Applovih ur.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji