Objavljeno: 28.11.2017 | Avtor: Marko Kovač | Monitor December 2017

Potujemo po spletu in iščemo najboljše za Vas. Spet.

Čeprav je prelom v novo leto matematični konstrukt, ki nima ravno trdne podlage v položaju Zemlje pri kroženju okoli Sonca, razen tega da se ponovi približno vsako leto, smo ga Zemljani sprejeli kot največji planetarni praznik. In ker se praznikom ne gleda v zobe, smo tudi mi zaokrožili okoli planeta in našli nekaj izdelkov, ki nam – upravičeno ali ne – privzdignejo obrvi.

Dom in vrt

Pregled začenjamo v domači kuhinji z napravo, ki lahko prinese večno blaginjo. Panasonic je namreč izdelal prototip robota Movable Fridge (Panasonic.com, cena še ni znana), ki bo, vsaj pri moškem delu populacije, postal nadvse priljubljen. Gospodinjski roboti – na primer sesalci, pomivalci – so že dodobra uveljavljeni, zato je združevanje robotskega pogona in hladilnika eden takih izumov, ko se vprašamo, kako da se tega ni nihče prej domislil. Hladilnik bo večino časa ždel nekje v kotu, ko pa ga boste poklicali, se bo z dodobra ohlajeno pijačo napotil k vam, pri tem pa samostojno navigiral po stanovanju. In verjetno ga bo kak heker sprogramiral, da se bo tudi sam odpravil v trgovino po novo zalogo, ko bo stare zmanjkalo.

Pametne naprave so se razmahnile kot komarji po mili zimi. A te naprave povečini niso ravno lično oblikovane, zato je morda prišel čas, da se poslovimo od neuglednih tulcev in škatlic. In ali je kaj bolj učinkovitega, kot če svojo pametno varnostno kamero (in Alexo ter še zvočnik WiFi/bluetooth za povrh) zapakiramo v Terminatorjevo glavo T-800 iz polirane kovine in seveda z žarečimi očmi (acworldwide.cool, 300 EUR). Na žalost je bila Kickstarterjeva kampanja za The Terminator multimedia speaker with Alexa and HD Camera neuspešna, zato ostaja vprašanje, ali bo izdelek sploh prišel na trg, a že zamisel o pametnem terminatorju je … strašljiva?

Zadnji val nostalgije je naplavil tudi elektronke Nixie, ki so jih pred pol stoletja uporabljali kot standardne številčne prikazovalnike, še preden so zavladali taki in drugačni zasloni. Starejši se jih še spomnite iz Gorenjevih in Iskrinih televizorjev. Cenene kitajske kopije so preplavile svet, toda če hočete nekaj unikatnega, se lahko odločite za Nixie Machine – uro, ki jo je izdelal nemški umetnik Frank Buchwald (madgallery.net/geneva/en/creators/nixie-machine, 25.000 EUR). Ohišje je iz stekla, jekla in medenine, izdelanih pa je le 12 kosov.

Pred leti je tudi k nam pljusknil val navdušenja nad butičnimi vrstami piva, predvsem nad sortami, ki slabše prenašajo transport in jih je zato pametno variti kje v bližini. Čeprav je število mikropivovarn in novih vrst piva že kar zgledno, si človek včasih zaželi še kaj bolj nenavadnega. Takrat ponudi pomoč tehnologija v obliki pametnih pivskih varilnih strojev, ki so se v zadnjih letih precej namnožili. Na žalost imajo vse naprave vsaj dve pomanjkljivosti: varjenje traja vsaj štiri dni pa vse do tri tedne in urednik ne dovoli velikega primerjalnega testa. A če vas daje radovednost, tule so nekatere naprave: iGulu, (igulu.com, 700 USD), MiniBrew, (minibrew.io, 999 USD) in Picobrew Pico, (picobrew.com, 800 USD).

Če ste si vedno želeli posneti svojo različico filma Teksaški pokol z motorko, a se vam je zdelo osnovno orodje (motorka) preveliko in nerodno, je Boschev EasyCut 12 (bosch-garden.com, 150 EUR) ravno pravo orodje za vas. Precej pomanjšana motorka je soliden filmski rekvizit in je učinkovita tudi proti zombijem. Seveda pa z mikro verigo in električnim pogonom omogoča tudi rezanje vej do debeline 65 mm.

Craftsmanov samonavijalni tračni meter Sidewinder (craftsman.com/products/craftsman-sidewinder-25-tape-measure, 15 USD) rešuje enega bolj zoprnih problemov – nestabilnost ohišja, saj to tako rado omahne, ravno ko smo na drugem koncu sobe, in nam pokvari meritev. Zato so pri Craftsmanu izdelali domiselno navijalo, ki merilo zasuka za 90° in omogoča, da ohišje pri merjenju počiva v stabilni vodoravni legi.

Zdravje

Na srečo je tehnologija včasih tudi v pomoč. Nekatere bolezni močno okrnijo nekatere gibalne sposobnosti, ki so potrebne za najosnovnejša opravila, na primer prehranjevanje. Liftware Level (liftware.com, 195 USD) je žlica, ki samodejno omili dreget in tako skrbi, da se vsebina ne razlije. To nekaterim bolnikom olajša ali celo omogoči, da se prehranjujejo sami.

Smart Nora (smartnora.com, 300 USD) je priprava, ki se trudi izboljšati svet z malimi koraki. In kje bi bilo bolje začeti kot v domači spalnici. Smart Nora je dvodelna naprava – en del s tipalom ždi na nočni omarici in vas pri spanju posluša, drugi del pa namestite v vzglavnik. Ko tipalo zazna smrčanje, se del v vzglavniku nekoliko razširi in vam privzdigne glavo, to pa vzpodbudi vaše grlo, da odpre dihalne poti.

Astronomija

Resničnostni televizijski šovi nam vsem močno načenjajo živce, a kljub temu nikakor ne moremo odvrniti pogleda. Na srečo so še programi, ki nas ne vabijo le s prikrito spolnostjo in nasiljem. Norveška televizija tako neposredno prenaša selitev severnih jelenov, za tehnološke navdušence pa lahko na dverih Slooh (slooh.com, 0 EUR in naprej) preverite, kam je usmerjenih šest teleskopov v Čilu in na Kanarskih otokih. Brezplačen račun omogoča 20 ur prenosa na dan, plačljivi računi pa omogočajo tudi krmiljenje teleskopa in sledenje najljubši zvezdi ali galaksiji.

Podjetje, prikladno imenovano Littleplanetfactory, s 3D tiskalnikom izdeluje reliefne globuse planetov, planetoidov in lun. Površina planetov je oblikovana po fotografijah, ki so jih poslale sonde, med drugim tudi nedavno preminuli Cassini, višina reliefa pa je razumljivo nekoliko poudarjena. Modele odlikujejo tudi pravilne barve, zato ni čudno, da so kompleti trenutno razprodani. Našo Luno – Miniature Moon (littleplanetfactory.com, 40–250 EUR) – je mogoče dobiti v velikosti od 50 do 200 mm, naročiti pa je mogoče tudi zbirko vseh planetov našega osončja.

Novembra mineva 50 let od prvega vzleta rakete Saturn V (brezpilotna misija Apollo  4). Ta je bil eden najzahtevnejših (ocenjujejo, da je bil Saturn V sestavljen iz 1,5 do 2 milijona delov), najmočnejših (prva stopnja je dala približno 13 GW moči) in najglasnejših strojev (motorji so pri vzletu povzročili 220 dB akustičnega pritiska – temu pač ne moremo več reči hrup) strojev, kar jih je izdelalo človeštvo. Lego se je odzval na pobudo ljubiteljev in izdelal set Lego Nasa Apollo Saturn V 21309 v merilu 1 : 110 (lego.com, 120 EUR), ki ga sestavlja 1969 kock (še en zgodovinski namig).

Igrače

Podjetje Anki se je v zadnjih letih uveljavilo kot najinovativnejši razvijalec robotskih igrač, kar je nekoliko neverjetno, če vemo, da gre za skupino kolegov s faksa. Tako so pred leti razvili Overdrive, ki klasično dirkanje z modelčki avtomobilov naredi še zabavnejše. Tokrat so izdelali miniaturnega robota Cozma (anki.com/en-ca/cozmo, 250 EUR), ki so mu ustvarjalci nadeli igriv videz. Poleg pogona z gumijastimi gosenicami ima tudi dvižno roko, s katero lahko upravlja predmete. Obenem ima vgrajeno kamero, ki prepoznava svet okoli sebe, tudi obraze in celo mimiko, in se nanje primerno ljubko odziva. Na preprostem zaslonu pa kaže najrazličnejše grimase in počne lumparije, podobno kot roboti iz risank: recimo smrči, ko se polni ipd. Najlepše pa je, da ga lahko preprosto programirate in naučite še kakšne zvijače.

Ultimate Lighting (Strela) McQueen (sphero.com/pixar/lmq, 300 EUR) je zanimivo robotsko vozilce iz franšize Avtomobili izdelovalca Sphero, ki se je pred leti proslavil z robotiziranim BB-8. Vozilce seveda obvlada vožnjo in zavzeto posnema gibanje narisanega junaka. Namesto vetrobranskega stekla ima animirane oči, na prednjem koncu pa tudi animirana usta, saj avtomobilček veselo čeblja kot „strgan' dohtar“. Vozilce s kar šestimi motorji in petimi tipali dotika upravljate s telefonom, pri čemer mu lahko nastavite še, kako resno bo v mamino preprogo zarisoval krofe. Če pa ga posadite pred TV, da si bo z vami ogledal katerega od filmov serije Avtomobili, bo prav veselo komentiral celotno dogajanje. Le upate lahko, da mu bo prej zmanjkalo energije.

Če ste pred leti podlegli maniji glede Hoverboardov, a ste po nakupu ugotovili, da vaš občutek za ravnotežje ni ravno najboljši, oziroma vam je to poskušala dopovedati razbolela trtica, si lahko omislite dva pripomočka, ki bosta v vas spet obudila strast. Prvi je HoverBike (hoverbikestore.com, 170 USD), ogrodje z dodatnimi kolesi, ki ga položite na HoverBoard in – voil`a – vaše osebno vozilce je pripravljeno. Če pa ste bolj športni tip in vam je ljubše nižje težišče, si lahko omislite enega od številnih Hoverkartov, ki ga prav tako poveznete na Hoverboard (npr. hoverkart-store.com, 110 USD).

Audio

Spire Studio (Spire.live, cena še ni znana) je prenosna naprava v velikosti solidne skodelice bele kave, ki je nekakšen pametna zvočna kartica za telefone z vgrajenim zvočnikom. Napravica je narejena za potujoče trubadurje, da lahko posnamejo svojo glasbo, ko in kjer si pač zaželijo, saj je na Studio mogoče neposredno priključiti tudi kitaro oziroma druge inštrumente. Studio se nato spari z aplikacijo Spire, ki je poenostavljen osemkanalni mikser program, v katerem lahko hitro uredite glasbo, ki jo pošljete založniku ali v internetje.

MAG-LEV Audio (maglevaudio.com, 1000 EUR) je izdelek slovenskih avtorjev, ki so ga uspešno lansirali na Kickstarterju in pokazali na Ljubljanskem Hi-Fi sejmu, zdaj pa je že v redni prodaji. Navdušuje tudi to, da je gramofon funkcionalno premišljen in odličnega videza. Poslušanje glasbe na vinilkah je bolj obred sproščanja in le kaj je bolj sproščujoče od (magnetne) levitacije. Morda, če bi ustvarjalcem uspelo v lebdenje spraviti še kavč.

Zvočnik AIVIA (kickstarter.com/projects/607944280/aivia-worlds-smartest-speaker-with-a-built-in-subw, 350 USD) je glasbeni sistem vse-v-enem, ki kombinira velik zaslon androidnih tablic z zvočniki: dvema visokotoncema in enim basovskim ter akumulatorjem za prenosnost. Naprava se zdi kot zvočni švicarski nož, saj ima vgrajeno Alexo s kamero in mikrofonom, brezžično polnilno postajo, v omrežje pa se povezuje z milijon in eno možnostjo. Snovalci še nabirajo podporo prek Kickstarterja, a so v času pisanja že zbrali predvideno vsoto za zagon proizvodnje.

Za popotnike vseh vrst

Lepo je, ko slovenski izdelek pobira oblikovalske nagrade. Eden zadnjih primerov so Elanove zložljive (turne) smuči Ibex Tactix (poslovenjeno morda Prefrigan kozorog; elanskis.com, cena še ni znana). Z njimi se je želel Davo Krničar spustiti z vrha K2, a mu vreme ni bilo naklonjeno. Škoda, saj smuči rešijo eno bolj zoprnih stvari – oprtane so precej nerodne. Čeprav je Elan smuči razvil v mislih na turne smučarje, pa so nad smučmi navdušeni tudi drugi, saj zložene enostavno zasedejo manj prostora tako v avtomobilu kot v kleti.

Sodoben način življenja nas sili, da v avtomobilih preživimo vedno več časa. Ob tem nekatere tare utrujenost in tudi spanec. Steer (indiegogo.com/projects/steer-wearable-device-that-will-not-let-you-fall-car-sleep#/, 120 USD) je pametna zapestnica, ki si jo namestite na podlakt in spremlja utrip srca in prevodnost kože. Ko oba upadeta, kar kaže, da se vas loteva spanec, vas najprej opozori s tresenjem, če pa tudi to ne pomaga, je na vrsti rahel električni šok. Na žalost ne poročajo, ali vas šok strese tudi, ko kršite prometna pravila.

Pozabljivim je namenjena denarnica Smart podjetja Walli Wearables (mywalli.com, 90 USD). Ta se poveže z vašim telefonom in, če se podate na pot brez denarnice, vas prvi opozori. Podobno je v nasprotnem primeru. Težava nastane le, če oboje pustite doma.

Arsenal (witharsenal.com, 175 USD) je inteligentni fotografski pomočnik, nad katerim so nekateri navdušeni, drugi pa mu očitajo, da je smrt za fotografsko ustvarjalnost. Majhno napravo pritrdite na fotoaprarat in glede na kompozicijo ter ščepec umetne pameti predlaga najboljše nastavitve, da je fotografija videti kot iz rok profesionalnega fotografa. Deluje v navezi s pametnim telefonom, kar je uporabno pri fotografiranju s stojalom. Arsenalu niso tuje niti bolj zapletene tehnike, na primer HDR in zlaganje fotografij.

Nuviz (eu.ridenuviz.com, 700 EUR) je projektor informacij za motoriste (angl. head-up display), ki se pritrdi na čelado in motoristu omogoča nudenje poglavitnih informacij neposredno v vidno polje. Nuviz se poveže s telefonom in tako predvaja napotke navigacije, predvajane glasbe ali informacije o klicu, omogoča pa tudi shranjevanje fotografij in videa neposredno v telefon. Avtomobilistom je namenjen solidno ocenjeni Navdy (navdy.com, 500 EUR).

Elektrifikacija mobilnosti

Italjet je znano italijansko podjetje, ki je v prejšnjem stoletju izdelovalo manjše motocikle. Morda ima kak bralec/ka še kakšnega v kleti ali na skednju. A selitev te industrije na vzhod je pokopala tudi klasične Italjetove motorje, zato so možnosti za nov uspeh videli v nastanku električnih koles, kjer so z modelom Ascot (italjet.it, 4300 EUR) obudili klasično obliko in ji nadeli pridih luksuznosti z usnjeno torbo za akumulator in uro, vgrajeno v krmilo.

Elektrifikacija vozil daje oblikovalcem precej proste roke glede podobe motoriziranih koles. V nekoliko minimalistični podobi povzeti po sredi preteklega stoletja priljubljenih cafe racerjih Avionics V1 (avionics.bike, 6200 EUR) kombinira kovino in eksotični les brazilske češnje, kar daje pridih ekskluzivnosti. Na zaslonu so lastnosti videti odlično – 5 kW motor z možnostjo omejitve vse do 250 W, kar bi lahko ustrezalo strogim evropskim zahtevam, akumulator s skorajda 1,2 kWh električne energije pa ga lahko poganja do 120 km ali do hitrosti skorajda 60 km/h.

Kanadski izdelovalec raznovrstnih, povečini električnih vozil, med drugim tudi invalidskih skuterjev, na drugi strani proizvodne palete rad dela kaj divjega. Pred leti je predstavil okrepljeno električno kolo Beast za brezpotja, zdaj pa se je lotil še gokartov z modelom C5 Blast (daymak.com/c5, 50.000 EUR). Gokart je narejen v dveh izvedenkah. Standardna ima 10 kW motor z vodnim hlajenjem in 2,4 kWh akumulator, do 100 km/h pa pospeši v slabih 4 sekundah. Različica Ultmate pa je poleg tega opremljena še z 12 električnimi puhali (v bistvu letalski motor na električni pogon) z dodatnimi baterijami. Vsako puhalo naj bi proizvedlo 100 N potiska, kar omogoča, da voziček do 100 km/h pospeši v 1,5 sekunde.

Včasih se zdi, da izdelovalci električnih avtomobilov slednje namenoma oblikujejo tako, da kupce odvračajo od nakupa, če le niso električni navdušenci. Honda pa je na nedavnem frankfurtskem avtomobilskem sejmu pokazala koncept urbanega električnega vozila, ki bo v Evropi na voljo leta 2019. Poglavitna lastnost Honda Urban EV Concept (honda.com, cena še ni znana) je oblikovanje, ki je vabljivo, nekoliko celo spominja na sloviti Golf 2. generacije oziroma Honde Civic s konca osemdesetih let. Tehničnih podatkov sicer še ni, toda če ocenjujemo avto po videzu, bo verjetno uspešnica.

Filmski citat »Ceste? Tam, kamor gremo, ne potrebujemo cest!« pozna vsak, ki zadnjih 40 let ni preživel v jami. Paul DeLorean, nečak slovitega Johna DeLoreana, ki nam je prinesel razvpiti DMC-12, je bil dve leti snovalec avtomobilov Hot Wheels. Očitno je norost v družini, saj se je odločil, da bo izdelal leteči avto – Delorean DR-7 (deloreanaerospace.com, cena še ni znana). Namesto Gospoda Fuzije ga, kot je zdaj moderno, poganja elektrika. Vozilo je dvosedežno, dolgo 6 m, z razponom kril 5,5 m. Potovalna hitrost naj bi bila 200 km/h, največja pa solidnih 400 km/h. Na žalost Paul še zbira denar za prve

modele.

Droni

DJI Spark (dji.com, 550 EUR) je srednjecenovni polno opremljeni dron za domačo rabo. Vgrajena baterija omogoča do 16 minutnih poletov, največja hitrost pa je 50 km/h, pri čemer je domet 2 km. Kamera ima solidnih 12 milijonov pik, največje odlike pa so preprosto krmiljenje. Spark vas prepozna, prav tako podpira kretnje, ima nekaj scenarijev za snemanje (npr. kroženje okoli cilja) in se zna celo izogibati oviram.

Manj izkušenim je namenjen Air Hogs DR1 FPV Race Drone (Airhogs.com, 100 EUR), saj vsebuje celovito rešitev za prvoosebno letenje – dron, krmilnik in tudi očala. Slednja so le držalo za telefon, a to omogoča, da je cena znosna. Letenje s prvoosebnim pogledom ni ravno enostavno, zato je dron solidno zaščiten, zraven pa dobite tudi nadomestne propelerje.

AirSelfie (airselfiecamera.com, 280 EUR) je tehnološka igrača za samovšečne, ki omogoča snemanje selfijev iz vseh mogočih in nemogočih kotov. Omogoča vzlet iz roke, najbolj pa nam je všeč oblika, saj je še najbolj podobna srebrnemu letečem krožniku oziroma pladnju s turbinami.

Varnost

Če že omenjamo drone, ki vam oprezajo čez planke ali skozi okna, vam moramo ponuditi še rešitev – Dronedefender V2 znanega izdelovalca orožja Battelle (battelle.org, cena ni javno dostopna). Orožje je prenosna motilna naprava, oblikovana kot puška. Doseg ima do 400 metrov in v tem območju moti radijske in GPS signale dovolj dobro, da napravo onesposobi. Deluje lahko dve uri nepretrgano, pogrešamo le kakšno dodatno različico bolj stare šole, na primer izstrelitev mreže. In še ena omejitev – za uporabo naprave morate pridobiti dovoljenje ameriških oblasti.

»Neumni« telefoni so običajna izbira za nekoga, ki bi rad ostal čimbolj anonimen. Za prodiranje v skrivnosti tehnološko primitivnih telefonov je zato potrebna surova sila. Burner Breaker (secureview.us, cena ni javno dostopna) je kompakten robot, ki omogoča vtipkavanje gesla v telefon. V programski opremi mu le določite število znakov, robot pa sam poskrbi, da poišče pravo kombinacijo. V dnevu lahko tako odtipka skoraj 15 tisoč kombinacij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji